Gość: Tuśka IP: *.ghnet.pl 02.11.07, 22:27 Czy ktoś analzował osobiście czy używanie zmywarki jest tańsze od mycia ręcznego ,biorąc pod uwagę zużycie energii,środkóe chemicznych, wody. Jak to wypadło? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
aina40 Re: Aspekt ekonomiczny używania zmywarki 02.11.07, 22:40 Zależy po ile policzysz sobie roboczogodzinę przy zmywaniu ręcznym. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agga Re: Aspekt ekonomiczny używania zmywarki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.11.07, 01:26 Jesli myjesz pod bieżącą wodą w zlewie, to na pewno mniej wody zużyje zmywarka. Ja w kuchni wodę do zlewu podgrzewam elektrycznie, więc koszt podgrzania w zmywarce jest pewnie podobny. Jak podgrzewasz wode do mycia w zlewie, to moze wychodzi taniej, ale mnie wkurzalo, ze musialam czekac, az woda z pieca doplynie do kuchni. Teraz mam bojler elektryczny, i to malutki, tyle żeby opłukac rece czy warzywa, bo WSZYSTKO myje w zmywarce (no chyba ze sie nie miesci, np. duża taca). Uzywam tabletek do zmywarki, co wychodzi drozej niz zestaw sol + nablyszczacz + costam, ale nie chce mi sie bawic w dozowanie, skoro jedna tablatka kosztuje poł złotego... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 001 Re: Aspekt ekonomiczny używania zmywarki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.11.07, 07:43 Na zmywarkach najlepiej wychodzą ich producenci. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: chomis Re: Aspekt ekonomiczny używania zmywarki IP: *.eranet.pl 03.11.07, 12:50 Moja mama myła pod bierzącą wodą po 4 osobowej rodzince . Po pół roku dostała zwrot za wodę i prąd wsumie 600 zł . Zmywarka zdecydowanie mniej zuzywa wody to raz a dwa kiedy zmywa zmywarka , oswietlenie górne nie musi byc włączone. Odpowiedz Link Zgłoś
johana75 Re: Aspekt ekonomiczny używania zmywarki 05.11.07, 19:02 No to zleży z jakie płaci sie zaliczki na wode...jak duze to mozna dostać zwrot, ale po co? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ninn Re: Aspekt ekonomiczny używania zmywarki IP: *.limes.com.pl 06.11.07, 09:50 na zmycie ciasno upakowanej zmywarki potrzebujesz: 12 litrów wody 1 kwh prądu 1 tabletka tabletki wychodzą mi po 0,35 zł (niemiecki Calgonit w duzym opakowaniu). 12 litrów zimnej wody - u nas zimna po 5,99 m - 0,07 zł. 1 kwH - u nas 0,14 zł razem: 0,56 włączam jak wychodzę do pracy, wracam, wszystko czyste i suche. Jeśli zmywasz w zmywarce codziennie - miesięczne zużycie wody wynosi 360 l, cena za wodę to 2,1 zł prąd - 4,2 zł tabletki - 10,50 zł razem miesięczne koszty działania zmywarki to 16,80 zł. Zmywając ręcznie codziennie zużywasz około 120 litrów wody, w tym około 60 l to woda ciepła. Koszty zmywania dziennie - woda ok. 0,72 zimna, podgrzanie liczone po 17 zł - 1,02 - razem woda dziennie 1,74 i 52,20 miesięcznie płyn do mycia naczyń - założyłam, że wychodzi około dwóch dużych płynów miesięcznie - po 6 zł sztuka - czyli 0,4 zł dziennie i 12 zł miesięcznie Światło w kuchni - liczmy 10 gr dziennie razem z zakupem zarówek, które się szybko zużywają od ciągłego zapalania i gaszenia - 3 zł miesięcznie Chlapanie wodą wokół zlewozmywaka, niszczenie blatów w związku z tym, wyczynianie dzikich akrobacji celem umieszczenia naczyń na suszarce (która zawsze okazuje się za mała), jedna wisząca szafka w kuchni mniej, widok brudnych naczyń piętrzących się w zlewie (nie możesz zjeść obiadu zaraz po przygotowaniu w kuchni, bo wszędzie brud) około półtorej do dwóch godzin dziennie straconych na zmywanie - to koszty niepoliczalne. A teraz porównanie zmywarka - koszty całkowite 0,56 dziennie i 16,80 miesięcznie. zmywanie ręczne - koszty całkowite 2,24 dziennie i 67,20 miesięcznie. koszty roczne odpowiednio 204,4 zmywarka i 817,6 ręcznie samo zużycie wody to 2,1 zł do 52,2 więc są możliwe bardzo duże zwroty. Po co - jak kupujesz zmywarkę, nie tłumaczysz się spółdzielni, że masz zmywarkę, więc będziesz zużywać dużo mniej wody. Zresztą i tak Ci nie uwierzą, dopóki nie zobaczą. Odpowiedz Link Zgłoś
johana75 Re: Aspekt ekonomiczny używania zmywarki 06.11.07, 14:15 Jak chcesz jeszcze zaoszczedzic to zmien tego przereklamowanego calgonita na sól , nabłyszczacz i proszek z Lidla i bedzie taniej! Lidl nie potrzebuje reklamy ,bo sie dobrze sprzedaje bez. Jeśli nie widac róznicy, to po co przepłacać? A to slogan z reklamy Dosi której nie polecam ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ewa Re: Aspekt ekonomiczny używania zmywarki IP: *.pr.radom.net 06.11.07, 18:31 Ja mam zmywarkę od prawie roku. Teraz już mogę potwierdzić, że zmywarka jest w sumie oszczędniejsza. U mnie wodę ciepłą podgrzewa piecyk gazowy. Rachunki za energię elektryczną wzrosły mi niewiele. Za to rachunki za gaz zmniejszyły sie znacznie. Używam tabletek z Lidla (sól i nabłyszczacz który kupiłam rok temu jeszcze mi się nie skończył :)) Każdy kto mówi, że zmywarka jest droższa w eksploatacji - kłamie. Widać sam nie ma i zazdrości innym. Jedyny mankament to koszt samej zmywarki - no ale cóż, zaoszczędzony czas jest bezcenny. Odpowiedz Link Zgłoś
johana75 Re: Aspekt ekonomiczny używania zmywarki 06.11.07, 19:12 Czy w Polsce są tylko tabletki lidlowskie, czy równiez proszek do zmywarek ? W Niemczech kupić można proszek jednofazowy który dozuje się specjalna miarką i wychodzi jeszcze taniej.Opakowanie ma 2 kg. Odpowiedz Link Zgłoś
kowalikm Re: Aspekt ekonomiczny używania zmywarki 07.11.07, 10:24 W lidlu są tabletki - chyba ok. 30 (nie jestem pewna), ale mnie starczyły ostatnio na miesiąc. Prawdopodobnie są trójfazowe. Ja jednak stwierdziłam, że lepiej myje mi się dozując wszystko osobno: nabłyszczacz (na ok. 2 miesiące), proszek (3-kg - ok-3/4 miesiące) i sól 3-4 miesiące (przy twardej wodzie). Powyższe produkty oczywiście też lidlowskie (po co przepłacać). Mam 45 Boscha, chodzi co dzień zazwyczaj przez 120 min (na nocnej tańszej taryfie). Mam ją od 4 miesięcy. Teraz nie wyobrażam sobie życia bez zmywarki - jak mogłam tyle czasu żyć bez niej ;-). To na prawdę duża wygoda i ten czas..., a oprócz tego jakość mycia... Odpowiedz Link Zgłoś
zaba133 Re: Aspekt ekonomiczny używania zmywarki 07.11.07, 13:51 polecam też tabletki z PLUSA- wszystko osobno- sól, nabłyszczacz i tabletki, wychodzi o wiele taniej, chyba AZOR się nazywają Odpowiedz Link Zgłoś
zaba133 Re: Aspekt ekonomiczny używania zmywarki 07.11.07, 13:56 małe sprostowanie koszt energii jest wyższy: opłata za kW+ opłata dystrybucyjna to 0,33 zł+ trzeba by parę groszy dorzucić z tzw. opłaty stałej za każdy miesiąc, nie zmienia to jednak faktu, ze jest zmywanie w zmywarce jest ekonomiczne dla zainteresowanych blizej link www.enion.pl/pl/obsluga/taryfa/tablea_stawek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pola Re: Aspekt ekonomiczny używania zmywarki IP: *.icpnet.pl 07.11.07, 18:38 ja mam zmywarkę od soboty - zmywałam 3 razy i na pewno mniej zapłacę za gaz i wodę. poza tym komfort jest nieporównywalny - czysto w kuchni i perspektywa spędzenia przyjemnie czasu, który wczesniej musialam poświęcić na zmywanie. w sumie to mi to wisi czy jest taniej :) moje samopoczucie jest ważniejsze! Odpowiedz Link Zgłoś
manatka Re: Aspekt ekonomiczny używania zmywarki 17.11.07, 21:00 Skąd jesteś, że "u WAs" prąd kosztuje 0,14 za kWh?! "U nas" na Śląsku 1 kWH kosztuje około 0,46. Czyżby były takie różnice w cenie czy zapomniałeś o opłacie przesyłowej? Odpowiedz Link Zgłoś
akacjax Re: Aspekt ekonomiczny używania zmywarki-mam pytan 16.11.07, 17:41 Ile trzeba mieć kompletów naczyń, by nie było nieekonomicznego mycia, braku naczyń, ale też by w małej kuchni można było pomieścić te wszystkie talerze, szklanki itp.? Mieszkamy w trzy osoby. Gotujemy i jadamy w domu. Ale zanim zapełnilibyśmy zmywarkę(lub może odwrotnie)to może nagle bylibyśmy bez czystej szklanki? Odpowiedz Link Zgłoś
johana75 Re: Aspekt ekonomiczny używania zmywarki-mam pyta 16.11.07, 19:20 Policz 3 posiłki to 3 talerze, szklanki, łyżeczki, widelce, noże, do tego garnki i pokrywki i osprzęt do gotowania i zmywarka wieczorem pełna.Szklanki brudzi się też w międziczasie*kawka:)herbatka:) soczek;)powiedziałabym komplet zastawy i sztucców na 12 osób wystarczy, Szklanek kilka więcej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: vvv Re: Aspekt ekonomiczny używania zmywarki-mam pyta IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.11.07, 21:39 U mnie, też 3 os., wystarcza komplet obiadowy na 6 osób - właczamy zmywarkę co 2 dzień. NIe dotyczy to talerzyków deserowych i sztućców drobnych i kubków, bo tych zużywamy w te 2 dni trochę więcej. Gary myje się osobno bo do 45 niewiele da się ich upchnąć. Odpowiedz Link Zgłoś
antomi Re: Aspekt ekonomiczny używania zmywarki-mam pyta 17.11.07, 09:43 piszesz ze dzienne zuzycie wody przy zmywaniu recznym to 120 litrów. Jesli pomnozyc to przez 30 (ilosc dni w miesiacu) to wychodzi 3,6 metra szesciennego. chciałabym sie zapytac jakie macie miesieczne całkowite zuzycie wody w waszych gospodarstwach domowych. Wydaje mi sie ze wyliczenia na zuzycie 120 litrów dziennie na samo zmywanie jest przesadzone co najmniej o 40%. u mnie przy 4 osobowej rodzinie miesieczne zuzycie wody to okolo 7 metrow ( 7000 litrow). przy tamtych wyliczeniach wychodziłoby na to ze polowa wody idzie na zmywanie, a gdzie pranie, gotowanie, mycie, sprzatanie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ninn Re: Aspekt ekonomiczny używania zmywarki-mam pyta IP: *.limes.com.pl 19.11.07, 13:48 Sądzę, że to zależy od tego jak zmywasz. Generalnie są ludzie zmywający oszczędnie i nie. Jak na 4-osobową rodzinę macie bardzo małe zużycie wody! U mnie zużywa się (ze zmywarką) około 4,5 m3 (łącznie, razem z ciepłą). Jakoś szczególnie nie chlastamy wodą na prawo i lewo, bierzemy krótkie prysznice, z rzadka kąpiel, pranie - około 5 pralek tygodniowo w oszczędnej pralce (około 50 litrów na cykl). Odpowiedz Link Zgłoś
teacherka a jak z ciepla woda? 20.11.07, 20:30 Mam glupie pytanie - czy zmywarka pobiera ciepla czy zimna i sama podgrzewa? Odpowiedz Link Zgłoś
johana75 Re: a jak z ciepla woda? 20.11.07, 20:59 Niektóre zmywarki można podłączyć do ciepłej wody. Odpowiedz Link Zgłoś
tuska62 Re: Aspekt ekonomiczny używania zmywarki-mam pyta 21.11.07, 11:05 Właśnie u mnie zużycie wody przy 3 osobach na miesiąc wynosi 10-12 metrow sześciennych. Mamy prysznic no i zmywanie ręczne.Ale posiadając zmywarkę zużywa się wodę do spłukania naczyń przed włożeniem do zmywarki -bierze to ktoś pod uwagę? Mój mąz twierdzi ze jak spłucze tależ czy garnuszek ,to jeszcze dwa ruchy myjką i talerz jest czysty i nie potrzeba zmywarki, a garnki chyba trzeba myć ręcznie. Czy myjecie garnki w zmywarce? Czy są dobrze umyte np. dno i spód garnka. Odpowiedz Link Zgłoś
johana75 Re: Aspekt ekonomiczny używania zmywarki-mam pyta 21.11.07, 13:00 Nie rozumiem? Po co płukać naczynia przed włożeniem do zmywarki? Nie wiem, czy ktoś to robi? Według mnie mija się to z celem! HALLO! Od tego jest zmywarka. Zmiatasz restki, łyżką czy co tam masz i fertig! Przecież zmywarka płucze te nazynia przed myciem właściwym. zCo do garnków to u mnie jest tak, że jeśli akurat ich nie dam rady włożyć do zmywarki to myje ręcznie, bo nie lubie jak coś w zlewie stoi, a jeśli gary się mieszczą to wkładam je. Niektóre garnki np. od kartofli nie raz się niedomywają i ten garnek myje ręcznie, z innymi raczej nie ma problemu, ale moja zmywarka ma 10 lat, więc może te nowe są lepsze. Jak jest w nowych zmywarkach z garnkiem po ziemniekach?domywa się? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :) Re: Aspekt ekonomiczny używania zmywarki-mam pyta IP: *.eranet.pl 21.11.07, 13:19 Opłukiwanie talerzy przed włożeniem do zmywarki ? a kto teraz przy nowych modelach tak robi? Jak na obiad jest kurczak to wiadomo , ze kosci do smieci i dopiero do zmywarki , ale jak np. jest mielony, ziemniaki i mizeria , to nic nie zgarniam do śmieci , albsolutnie nic nie opłukuje. Często gęsto się zdarza , ze na talerzu zostają np. resztki ziemniaków (niewiele ale jednak), ja bynajmniej tego nie opłukuje ( a zmywarka chodzi juz 3 lata).Mam filtry samoczyszczące. Opłukiwanie garnków ? - tez tego nie robie , jak masz w zmywarce 70C to wymyje kazdy garnek , pod warunkiem , ze nie jest przypalone mleko. Aspekt ekonomiczny ? dziwię się , że ktoś to bierze pod uwagę(ja odkąd mam zmywarke to oszczedzam)Rozumiem , ze koszt zakupu zmywarki moze byc przeszkodą . To pralek tez sie pozbądzmy(zuzywa prąd i wodę i detergenty) tara czeka . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ewka Re: Aspekt ekonomiczny używania zmywarki-mam pyta IP: *.ghnet.pl 23.11.07, 11:41 Wiem że znajoma ma zmywarkę Bosha kupioną ok 3 lata temu. I wkłada naczynia spłukane,bo jak tego nie zrobi to resztki jedzenia zostaja na naczyniach.Przecież resztki potraw się nie rozpuszczą lecz zosaja w zmywarce i w czasie mycia są w wodzie.Chyba,że należy wcześniej włączyć płukanie po czym zebrac osadzone na filtrze resztki (jeśli nie ma samoczysczących),a dopiero pózniej wlączyc drugi raz program mycia Ale to o to chodzi żeby mycie naczyn nie zajmowało czasu i nie było absorbujące. Prawda? Odpowiedz Link Zgłoś
zaba133 Re: Aspekt ekonomiczny używania zmywarki-mam pyta 23.11.07, 12:48 moze znajoma powinna uzyc dłuzszego programu? ja tez mam Boscha, przy programie 50 eco, mycie jest dwukrotne- nic nie zostaje na talerzach, nigdy ich nie opłukuje jest tez program 45, krótszy i w nim rzeczywiscie resztki mogą zostać, wiec on jest tak bardziej do kubków, talerzy z minimalna ilościa resztek Odpowiedz Link Zgłoś
johana75 Re: Aspekt ekonomiczny używania zmywarki-mam pyta 23.11.07, 13:10 U mnie zostaje wszystko w filtrze, i nic nie ma na talerzach czy kubkach. Filtr nie jest samoczyszczący i nieczyszcze go w trakcie zmywania. Mam tylko 2 programy i jeden specjalny na spłukiwanie ale tego urzywam tylko w przypadku gdybym przez 2 dni nie wlaczała zmywarki, czyli praktycznie 2 razy do roku. Zawsze zmywam na 3 najkrotszym programie, bo zmywarka chodzi 1 lub 2 razy dziennie,Jeśli są bardziej brudne naczynia, używam tego dłuższego programu. Odpowiedz Link Zgłoś