Dodaj do ulubionych

Aspekt ekonomiczny używania zmywarki

IP: *.ghnet.pl 02.11.07, 22:27
Czy ktoś analzował osobiście czy używanie zmywarki jest tańsze od
mycia ręcznego ,biorąc pod uwagę zużycie energii,środkóe
chemicznych, wody. Jak to wypadło?
Obserwuj wątek
    • aina40 Re: Aspekt ekonomiczny używania zmywarki 02.11.07, 22:40
      Zależy po ile policzysz sobie roboczogodzinę przy zmywaniu ręcznym.
      • Gość: agga Re: Aspekt ekonomiczny używania zmywarki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.11.07, 01:26
        Jesli myjesz pod bieżącą wodą w zlewie, to na pewno mniej wody
        zużyje zmywarka. Ja w kuchni wodę do zlewu podgrzewam elektrycznie,
        więc koszt podgrzania w zmywarce jest pewnie podobny. Jak
        podgrzewasz wode do mycia w zlewie, to moze wychodzi taniej, ale
        mnie wkurzalo, ze musialam czekac, az woda z pieca doplynie do
        kuchni. Teraz mam bojler elektryczny, i to malutki, tyle żeby
        opłukac rece czy warzywa, bo WSZYSTKO myje w zmywarce (no chyba ze
        sie nie miesci, np. duża taca). Uzywam tabletek do zmywarki, co
        wychodzi drozej niz zestaw sol + nablyszczacz + costam, ale nie chce
        mi sie bawic w dozowanie, skoro jedna tablatka kosztuje poł
        złotego...
        • Gość: 001 Re: Aspekt ekonomiczny używania zmywarki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.11.07, 07:43
          Na zmywarkach najlepiej wychodzą ich producenci.
          • Gość: chomis Re: Aspekt ekonomiczny używania zmywarki IP: *.eranet.pl 03.11.07, 12:50
            Moja mama myła pod bierzącą wodą po 4 osobowej rodzince .
            Po pół roku dostała zwrot za wodę i prąd wsumie 600 zł .

Zmywarka zdecydowanie mniej zuzywa wody to raz a dwa kiedy zmywa zmywarka , oswietlenie górne nie musi byc włączone.
            • johana75 Re: Aspekt ekonomiczny używania zmywarki 05.11.07, 19:02
              No to zleży z jakie płaci sie zaliczki na wode...jak duze to mozna
              dostać zwrot, ale po co?
              • Gość: ninn Re: Aspekt ekonomiczny używania zmywarki IP: *.limes.com.pl 06.11.07, 09:50
                na zmycie ciasno upakowanej zmywarki potrzebujesz:
                12 litrów wody
                1 kwh prądu
                1 tabletka

tabletki wychodzą mi po 0,35 zł (niemiecki Calgonit w duzym
                opakowaniu).

12 litrów zimnej wody - u nas zimna po 5,99 m - 0,07 zł.

1 kwH - u nas 0,14 zł

razem: 0,56

włączam jak wychodzę do pracy, wracam, wszystko czyste i suche.

Jeśli zmywasz w zmywarce codziennie - miesięczne zużycie wody
                wynosi 360 l, cena za wodę to 2,1 zł

prąd - 4,2 zł

tabletki - 10,50 zł

razem miesięczne koszty działania zmywarki to 16,80 zł.

Zmywając ręcznie codziennie zużywasz około 120 litrów wody, w tym
                około 60 l to woda ciepła.

Koszty zmywania dziennie - woda ok. 0,72 zimna, podgrzanie liczone
                po 17 zł - 1,02 - razem woda dziennie 1,74 i 52,20 miesięcznie

płyn do mycia naczyń - założyłam, że wychodzi około dwóch dużych
                płynów miesięcznie - po 6 zł sztuka - czyli 0,4 zł dziennie i 12 zł
                miesięcznie

Światło w kuchni - liczmy 10 gr dziennie razem z zakupem zarówek,
                które się szybko zużywają od ciągłego zapalania i gaszenia - 3 zł
                miesięcznie

Chlapanie wodą wokół zlewozmywaka, niszczenie blatów w związku z
                tym, wyczynianie dzikich akrobacji celem umieszczenia naczyń na
                suszarce (która zawsze okazuje się za mała), jedna wisząca szafka w
                kuchni mniej, widok brudnych naczyń piętrzących się w zlewie (nie
                możesz zjeść obiadu zaraz po przygotowaniu w kuchni, bo wszędzie
                brud) około półtorej do dwóch godzin dziennie straconych na
                zmywanie - to koszty niepoliczalne.

A teraz porównanie

zmywarka - koszty całkowite 0,56 dziennie i 16,80 miesięcznie.
                zmywanie ręczne - koszty całkowite 2,24 dziennie i 67,20 miesięcznie.

koszty roczne odpowiednio 204,4 zmywarka i 817,6 ręcznie

samo zużycie wody to 2,1 zł do 52,2
                więc są możliwe bardzo duże zwroty.

Po co - jak kupujesz zmywarkę, nie tłumaczysz się spółdzielni, że
                masz zmywarkę, więc będziesz zużywać dużo mniej wody. Zresztą i tak
                Ci nie uwierzą, dopóki nie zobaczą.

• johana75 Re: Aspekt ekonomiczny używania zmywarki 06.11.07, 14:15
                  Jak chcesz jeszcze zaoszczedzic to zmien tego przereklamowanego
                  calgonita na sól , nabłyszczacz i proszek z Lidla i bedzie taniej!
                  Lidl nie potrzebuje reklamy ,bo sie dobrze sprzedaje bez.
                  Jeśli nie widac róznicy, to po co przepłacać?
                  A to slogan z reklamy Dosi której nie polecam ;)
                  • Gość: ewa Re: Aspekt ekonomiczny używania zmywarki IP: *.pr.radom.net 06.11.07, 18:31
                    Ja mam zmywarkę od prawie roku. Teraz już mogę potwierdzić, że zmywarka jest w
                    sumie oszczędniejsza. U mnie wodę ciepłą podgrzewa piecyk gazowy. Rachunki za
                    energię elektryczną wzrosły mi niewiele. Za to rachunki za gaz zmniejszyły sie
                    znacznie. Używam tabletek z Lidla (sól i nabłyszczacz który kupiłam rok temu
                    jeszcze mi się nie skończył :)) Każdy kto mówi, że zmywarka jest droższa w
                    eksploatacji - kłamie. Widać sam nie ma i zazdrości innym. Jedyny mankament to
                    koszt samej zmywarki - no ale cóż, zaoszczędzony czas jest bezcenny.
                    • johana75 Re: Aspekt ekonomiczny używania zmywarki 06.11.07, 19:12
                      Czy w Polsce są tylko tabletki lidlowskie, czy równiez proszek do
                      zmywarek ? W Niemczech kupić można proszek jednofazowy który dozuje
                      się specjalna miarką i wychodzi jeszcze taniej.Opakowanie ma 2 kg.
                      • kowalikm Re: Aspekt ekonomiczny używania zmywarki 07.11.07, 10:24
                        W lidlu są tabletki - chyba ok. 30 (nie jestem pewna), ale mnie starczyły
                        ostatnio na miesiąc. Prawdopodobnie są trójfazowe.
                        Ja jednak stwierdziłam, że lepiej myje mi się dozując wszystko osobno:
                        nabłyszczacz (na ok. 2 miesiące), proszek (3-kg - ok-3/4 miesiące) i sól 3-4
                        miesiące (przy twardej wodzie). Powyższe produkty oczywiście też lidlowskie (po
                        co przepłacać).
                        Mam 45 Boscha, chodzi co dzień zazwyczaj przez 120 min (na nocnej tańszej taryfie).
                        Mam ją od 4 miesięcy. Teraz nie wyobrażam sobie życia bez zmywarki - jak mogłam
                        tyle czasu żyć bez niej ;-). To na prawdę duża wygoda i ten czas..., a oprócz
                        tego jakość mycia...
                      • zaba133 Re: Aspekt ekonomiczny używania zmywarki 07.11.07, 13:51
                        polecam też tabletki z PLUSA- wszystko osobno- sól, nabłyszczacz i
                        tabletki, wychodzi o wiele taniej, chyba AZOR się nazywają
                • zaba133 Re: Aspekt ekonomiczny używania zmywarki 07.11.07, 13:56
                  małe sprostowanie koszt energii jest wyższy:
                  opłata za kW+ opłata dystrybucyjna to 0,33 zł+ trzeba by parę groszy
                  dorzucić z tzw. opłaty stałej za każdy miesiąc, nie zmienia to
                  jednak faktu, ze jest zmywanie w zmywarce jest ekonomiczne
                  dla zainteresowanych blizej link
                  www.enion.pl/pl/obsluga/taryfa/tablea_stawek
                  • Gość: pola Re: Aspekt ekonomiczny używania zmywarki IP: *.icpnet.pl 07.11.07, 18:38
                    ja mam zmywarkę od soboty - zmywałam 3 razy i na pewno mniej zapłacę za gaz i
                    wodę. poza tym komfort jest nieporównywalny - czysto w kuchni i perspektywa
                    spędzenia przyjemnie czasu, który wczesniej musialam poświęcić na zmywanie. w
                    sumie to mi to wisi czy jest taniej :) moje samopoczucie jest ważniejsze!
                • manatka Re: Aspekt ekonomiczny używania zmywarki 17.11.07, 21:00
                  Skąd jesteś, że "u WAs" prąd kosztuje 0,14 za kWh?!
                  "U nas" na Śląsku 1 kWH kosztuje około 0,46. Czyżby były takie
                  różnice w cenie czy zapomniałeś o opłacie przesyłowej?
    • akacjax Re: Aspekt ekonomiczny używania zmywarki-mam pytan 16.11.07, 17:41
      Ile trzeba mieć kompletów naczyń, by nie było nieekonomicznego mycia, braku naczyń, ale też by w małej kuchni można było pomieścić te wszystkie talerze, szklanki itp.?
      Mieszkamy w trzy osoby. Gotujemy i jadamy w domu. Ale zanim zapełnilibyśmy zmywarkę(lub może odwrotnie)to może nagle bylibyśmy bez czystej szklanki?

• johana75 Re: Aspekt ekonomiczny używania zmywarki-mam pyta 16.11.07, 19:20
        Policz 3 posiłki to 3 talerze, szklanki, łyżeczki, widelce, noże, do
        tego garnki i pokrywki i osprzęt do gotowania i zmywarka wieczorem
        pełna.Szklanki brudzi się też w międziczasie*kawka:)herbatka:)
        soczek;)powiedziałabym komplet zastawy i sztucców na 12 osób
        wystarczy, Szklanek kilka więcej
      • Gość: vvv Re: Aspekt ekonomiczny używania zmywarki-mam pyta IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.11.07, 21:39
        U mnie, też 3 os., wystarcza komplet obiadowy na 6 osób - właczamy
        zmywarkę co 2 dzień. NIe dotyczy to talerzyków deserowych i sztućców
        drobnych i kubków, bo tych zużywamy w te 2 dni trochę więcej. Gary
        myje się osobno bo do 45 niewiele da się ich upchnąć.
        • antomi Re: Aspekt ekonomiczny używania zmywarki-mam pyta 17.11.07, 09:43
          piszesz ze dzienne zuzycie wody przy zmywaniu recznym to 120 litrów.
          Jesli pomnozyc to przez 30 (ilosc dni w miesiacu) to wychodzi 3,6
          metra szesciennego. chciałabym sie zapytac jakie macie miesieczne
          całkowite zuzycie wody w waszych gospodarstwach domowych. Wydaje mi
          sie ze wyliczenia na zuzycie 120 litrów dziennie na samo zmywanie
          jest przesadzone co najmniej o 40%. u mnie przy 4 osobowej rodzinie
          miesieczne zuzycie wody to okolo 7 metrow ( 7000 litrow). przy
          tamtych wyliczeniach wychodziłoby na to ze polowa wody idzie na
          zmywanie, a gdzie pranie, gotowanie, mycie, sprzatanie.
          • Gość: ninn Re: Aspekt ekonomiczny używania zmywarki-mam pyta IP: *.limes.com.pl 19.11.07, 13:48
            Sądzę, że to zależy od tego jak zmywasz. Generalnie są ludzie
            zmywający oszczędnie i nie.
            Jak na 4-osobową rodzinę macie bardzo małe zużycie wody! U mnie
            zużywa się (ze zmywarką) około 4,5 m3 (łącznie, razem z ciepłą).
            Jakoś szczególnie nie chlastamy wodą na prawo i lewo, bierzemy
            krótkie prysznice, z rzadka kąpiel, pranie - około 5 pralek
            tygodniowo w oszczędnej pralce (około 50 litrów na cykl).
            • teacherka a jak z ciepla woda? 20.11.07, 20:30
              Mam glupie pytanie - czy zmywarka pobiera ciepla czy zimna i sama podgrzewa?
              • johana75 Re: a jak z ciepla woda? 20.11.07, 20:59
                Niektóre zmywarki można podłączyć do ciepłej wody.
            • tuska62 Re: Aspekt ekonomiczny używania zmywarki-mam pyta 21.11.07, 11:05
              Właśnie u mnie zużycie wody przy 3 osobach na miesiąc wynosi 10-12
              metrow sześciennych. Mamy prysznic no i zmywanie ręczne.Ale
              posiadając zmywarkę zużywa się wodę do spłukania naczyń przed
              włożeniem do zmywarki -bierze to ktoś pod uwagę? Mój mąz twierdzi ze
              jak spłucze tależ czy garnuszek ,to jeszcze dwa ruchy myjką i talerz
              jest czysty i nie potrzeba zmywarki, a garnki chyba trzeba myć
              ręcznie. Czy myjecie garnki w zmywarce? Czy są dobrze umyte np. dno
              i spód garnka.
              • johana75 Re: Aspekt ekonomiczny używania zmywarki-mam pyta 21.11.07, 13:00
                Nie rozumiem? Po co płukać naczynia przed włożeniem do zmywarki?
                Nie wiem, czy ktoś to robi?
                Według mnie mija się to z celem! HALLO! Od tego jest zmywarka.
                Zmiatasz restki, łyżką czy co tam masz i fertig!
                Przecież zmywarka płucze te nazynia przed myciem właściwym.
                zCo do garnków to u mnie jest tak, że jeśli akurat ich nie dam rady
                włożyć do zmywarki to myje ręcznie, bo nie lubie jak coś w zlewie
                stoi, a jeśli gary się mieszczą to wkładam je.
                Niektóre garnki np. od kartofli nie raz się niedomywają i ten garnek
                myje ręcznie, z innymi raczej nie ma problemu, ale moja zmywarka ma
                10 lat, więc może te nowe są lepsze.
                Jak jest w nowych zmywarkach z garnkiem po ziemniekach?domywa się?
                • Gość: :) Re: Aspekt ekonomiczny używania zmywarki-mam pyta IP: *.eranet.pl 21.11.07, 13:19
                  Opłukiwanie talerzy przed włożeniem do zmywarki ? a kto teraz
                  przy nowych modelach tak robi?
                  Jak na obiad jest kurczak to wiadomo , ze kosci do smieci i dopiero do zmywarki , ale jak np. jest mielony, ziemniaki i mizeria , to nic nie zgarniam do śmieci , albsolutnie nic nie opłukuje. Często gęsto się zdarza , ze na talerzu zostają np. resztki ziemniaków (niewiele ale jednak), ja bynajmniej tego nie opłukuje ( a zmywarka chodzi juz 3 lata).Mam filtry samoczyszczące.
                  Opłukiwanie garnków ? - tez tego nie robie , jak masz w zmywarce 70C to wymyje kazdy garnek , pod warunkiem , ze nie jest przypalone mleko.
                  Aspekt ekonomiczny ? dziwię się , że ktoś to bierze pod uwagę(ja odkąd mam zmywarke to oszczedzam)Rozumiem , ze koszt zakupu zmywarki moze byc przeszkodą .
                  To pralek tez sie pozbądzmy(zuzywa prąd i wodę i detergenty) tara czeka .
                  • Gość: Ewka Re: Aspekt ekonomiczny używania zmywarki-mam pyta IP: *.ghnet.pl 23.11.07, 11:41
                    Wiem że znajoma ma zmywarkę Bosha kupioną ok 3 lata temu. I wkłada
                    naczynia spłukane,bo jak tego nie zrobi to resztki jedzenia zostaja
                    na naczyniach.Przecież resztki potraw się nie rozpuszczą lecz zosaja
                    w zmywarce i w czasie mycia są w wodzie.Chyba,że należy wcześniej
                    włączyć płukanie po czym zebrac osadzone na filtrze resztki (jeśli
                    nie ma samoczysczących),a dopiero pózniej wlączyc drugi raz program
                    mycia Ale to o to chodzi żeby mycie naczyn nie zajmowało czasu i nie
                    było absorbujące. Prawda?
                    • zaba133 Re: Aspekt ekonomiczny używania zmywarki-mam pyta 23.11.07, 12:48
                      moze znajoma powinna uzyc dłuzszego programu?
                      ja tez mam Boscha, przy programie 50 eco, mycie jest dwukrotne- nic
                      nie zostaje na talerzach, nigdy ich nie opłukuje
                      jest tez program 45, krótszy i w nim rzeczywiscie resztki mogą
                      zostać, wiec on jest tak bardziej do kubków, talerzy z minimalna
                      ilościa resztek
                      • johana75 Re: Aspekt ekonomiczny używania zmywarki-mam pyta 23.11.07, 13:10
                        U mnie zostaje wszystko w filtrze, i nic nie ma na talerzach czy
                        kubkach. Filtr nie jest samoczyszczący i nieczyszcze go w trakcie
                        zmywania. Mam tylko 2 programy i jeden specjalny na spłukiwanie ale
                        tego urzywam tylko w przypadku gdybym przez 2 dni nie wlaczała
                        zmywarki, czyli praktycznie 2 razy do roku. Zawsze zmywam na 3
                        najkrotszym programie, bo zmywarka chodzi 1 lub 2 razy
                        dziennie,Jeśli są bardziej brudne naczynia, używam tego dłuższego
                        programu.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka