Dodaj do ulubionych

temperatura silnika wariuje nikt nie wie dlaczego

11.12.06, 20:27
witam jak już napisałem w tytule temperatura silnika wariuje nikt nie wie
dlaczego. za namowa pseudo mechaników wymieniłem termostat bagatela 100pln
(dla porównania w wv to koszt 25pln) ale juz nie chodzio tą kase tylko o to że
sytuacja nie zmieniła sie wcale a mianowicie nadal temperatura mojego silnika
na wskaźniku wewnątrz pojazdu waha się miedzy 80 a 120 stopni i tak na
okrągło. cały cykl czyli najazd temp od 80 do 120 i powrót ponownie do 80 trwa
około minuty czy dwóch. nikt nie wie jak mi pomóc. dodam jeszcze tylko ze w
samochodzie jest zimno!!! czyli jak by nagrzewnica nie działa.

i jeszcze jedno pytanko. czy układ chłodzenia powihnien odpowietrzyć się sam??
czy moze jet tu jakaś sztuczka.
LICZE NA WASZA POMOC

pozdrawiam alfowiczów kochających swoje AR mimo stracoych nerwów.
Obserwuj wątek
    • virridi1 Re: temperatura silnika wariuje nikt nie wie dlac 12.12.06, 08:30
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=14687&w=52993752&v=2&s=0
      Może to coś pomoże :)
      • virridi1 Re: temperatura silnika wariuje nikt nie wie dlac 12.12.06, 08:32
        Sorry!Teraz dopiero zobaczyłam ,że był to także Twój post ,tamte rady nie
        pomogły?
        • biperkam Re: temperatura silnika wariuje nikt nie wie dlac 12.12.06, 16:18
          virridi1 napisała:

> Sorry!Teraz dopiero zobaczyłam ,że był to także Twój post ,tamte rady nie
          > pomogły?

niestety nie pomogły ale dzieki bardzo z zainteresowanie.
    • aquarius01 Re: temperatura silnika wariuje nikt nie wie dlac 12.12.06, 10:07
      > witam jak już napisałem w tytule temperatura silnika wariuje nikt nie wie
      > dlaczego. za namowa pseudo mechaników wymieniłem termostat bagatela 100pln
      > (dla porównania w wv to koszt 25pln) ale juz nie chodzio tą kase tylko o to że
      > sytuacja nie zmieniła sie wcale a mianowicie nadal temperatura mojego silnika
      > na wskaźniku wewnątrz pojazdu waha się miedzy 80 a 120 stopni i tak na
      > okrągło. cały cykl czyli najazd temp od 80 do 120 i powrót ponownie do 80 trwa
      > około minuty czy dwóch. nikt nie wie jak mi pomóc. dodam jeszcze tylko ze w
      > samochodzie jest zimno!!! czyli jak by nagrzewnica nie działa.

Jedną chwilę bo ja czegoś tutaj nie rozumiem...
      Rozumiem, że sprawdziłeś wszystko jak należy. Tzn. wszystkie czujniki
      temperatury (nie wiem ile jest w BX'ie niestety). Mam rozumieć, że zadaleś sobie
      choć trochę trudu i przeczytałeś choćby ten dokument tnij.com/Hae. Układ
      chłodzenia to jeden z najłatwiejszych układów nawet w nowoczesnych silnikach i
      gdyby nie trwałość pewnych elementów nie było by z nim problemu. Co do Twojego
      argumentu na temat ceny termostatu to pamiętaj, że do VW za 25 zł kupisz
      "chińską" podróbkę wartą dokładnie tyle ile za nią zapłaciłeś. Zanim następnym
      razem będziesz pisał takie pierdoły zerknij chociaż ile zapłacisz choćby za
      Vernet'a do VW. Po za tym do "szmelcwagena" kupujesz sam wkład a nie termostat z
      obudową. Trzecia sprawa... jak widzę nie wiesz, że wskaźnik temperatury w Alfach
      nie pokazuje wartości średnich temperatury - jak to ma miejsce w innych
      samochodach - tylko wartości chwilowe. Innymi słowy wskaźnik w Alfie posiada
      zdecydowanie mniejszą bezwładność i pokazuje poprostu zmiany temperatury
      silnika, które są a których w innych markach nie widać. To, że wkaźnik w korku
      pokazuje 100 st. C a podczas jazdy 80 st. C jest jak najbardziej normalne i
      logiczne. Po czwarte - czy wentylator włącza się przy wysokich pozimach
      temperatury ? Czy auto się przegrzewa ? Ubywa płynu w zbiorniku wyrównawczym ?

Przestań wierzyć w magię "mechaników" z bożej łaski. Napisz skąd jesteś i na
      pewno ktoś poleci Ci fachowca najbliżej Ciebie. Cudów nie ma to działać musi
      tylko jak widzę jak na razie nie trafiłeś na kogokolwiek, kto by zrozumiał jak
      to powinno działać. Polecam dokumentację z linka - wszystko jest jasno
      wyjaśnione i podano odpowiednie punkty kontrolne. Jest jedno ale - całość jest w
      języku "langłidż".

Powodzenia...
      • biperkam Re: temperatura silnika wariuje nikt nie wie dlac 12.12.06, 16:37
        aquarius01 napisał:

> Rozumiem, że sprawdziłeś wszystko jak należy. Tzn. wszystkie czujniki
        > temperatury (nie wiem ile jest w BX'ie niestety). Mam rozumieć, że zadaleś sobi
        > e
        > choć trochę trudu i przeczytałeś choćby ten dokument <a
        href="tnij.com/Hae." target="_blank">tnij.com/Hae.</a> Układ
        > chłodzenia to jeden z najłatwiejszych układów nawet w nowoczesnych silnikach i
        > gdyby nie trwałość pewnych elementów nie było by z nim problemu. Co do Twojego
        > argumentu na temat ceny termostatu to pamiętaj, że do VW za 25 zł kupisz
        > "chińską" podróbkę wartą dokładnie tyle ile za nią zapłaciłeś. Zanim następnym
        > razem będziesz pisał takie pierdoły zerknij chociaż ile zapłacisz choćby za
        > Vernet'a do VW. Po za tym do "szmelcwagena" kupujesz sam wkład a nie termostat
        > z
        > obudową. Trzecia sprawa... jak widzę nie wiesz, że wskaźnik temperatury w Alfac
        > h
        > nie pokazuje wartości średnich temperatury - jak to ma miejsce w innych
        > samochodach - tylko wartości chwilowe. Innymi słowy wskaźnik w Alfie posiada
        > zdecydowanie mniejszą bezwładność i pokazuje poprostu zmiany temperatury
        > silnika, które są a których w innych markach nie widać. To, że wkaźnik w korku
        > pokazuje 100 st. C a podczas jazdy 80 st. C jest jak najbardziej normalne i
        > logiczne. Po czwarte - czy wentylator włącza się przy wysokich pozimach
        > temperatury ? Czy auto się przegrzewa ? Ubywa płynu w zbiorniku wyrównawczym ?
        >
        > Przestań wierzyć w magię "mechaników" z bożej łaski. Napisz skąd jesteś i na
        > pewno ktoś poleci Ci fachowca najbliżej Ciebie. Cudów nie ma to działać musi
        > tylko jak widzę jak na razie nie trafiłeś na kogokolwiek, kto by zrozumiał jak
        > to powinno działać. Polecam dokumentację z linka - wszystko jest jasno
        > wyjaśnione i podano odpowiednie punkty kontrolne. Jest jedno ale - całość jest
        > w
        > języku "langłidż".
        >
        > Powodzenia...
        >

witam klikając w Twój link nic ciekawego nie znalazłem jakieś tam skróty linków.
        poza tym problem nie polega na wentylatorze czy sie załącza czy nie bo takie
        rzeczy jak grzanie silnika wystąpuje w podczas jazdy na trasie z prądkościa 90
        km/h więc raczej wentylator się nie załączy (tym bardziej teraz przy takiej temp
        powietrza) . (przy moich próbach załącza się dopiero na postoju osiągając temp.
        110 stopni). poza tym dziwi mnie również zimne powietrze z nawiewu przy tak
        wysokiej temp płynu. nie wiem co sie dzieje ale jak by sie cały układ nie chciał
        odpowietrzyc i może w tym tkwi przyczyna. daj znac co o tym myślisz.
        płynu w zbiorniku nie ubywa. a i jescze jedno. napisałem ze temp dochodzi do 120
        stopni a nie do 100 jak odczytałes

dzieki za fatyge
        pozdrawiam
        • aquarius01 Re: temperatura silnika wariuje nikt nie wie dlac 12.12.06, 23:43
          Powiem tylko tyle - www.alfa145.com/gallery.asp?URL=%5CAlfa145Manual -
          już bez skracania bo widzę, że jet to problemem aby trochę pokombinować z
          doklejoną kropką w adresie ;) - a tak na marginesie napiszę do adminów forum, że
          obsługa linków cholernie tutaj kuleje - koniec marginesu. Polecam cześć trzecią,
          sekcję 2 i dokument "Engine Cooling Without Aircon.pdf". Prościej się nie da.
          Dodam tylko, że jest to instrukcja warsztatowa dotycząca właśnie układu
          chłodzenia. Myślę, że jak ją przeczytasz będziesz zdecydowanie bogatszy w wiedzę.

Układu chłodzenia nie odpowietrza się w specjalny sposób - jest to układ
          samoodpowietrzający się. temperaturę odczytałem dobrze, ale zakładam dość duży
          błąd wskaźnika temperatury, który zawyża temperaturę. Uważam, że Twój termostat
          nadal jest do bani i albo Pan mechanik schował 120 złociszy do kieszeni i
          przeczyścił tylko stary albo trafiłeś na nowy-inaczej. Jeżeli takie skoki mają
          miejsce podczas jazdy, gdzie temperatura nigdy nie powinna osiągnąć więcej niż
          90 st. C to ewidentnie jest to problem z otwieraniem/zamykaniem termostatu.
          Sprawdzić należało by również czujnik temperatury sterujący wentylatorem oraz
          czujnik temperatury płynu chłodzącego. Ja bym się z tym przejechał na Examiner i
          zobaczył co te czujniki pokazują. Jednak mimo wszystko opierdzieliłbym Pana
          mechanika, że kichę odstawia bo jak bym takiej roboty nie odebrał. Znajdź innego
          i niech to zrobi raz a porządnie łącznie z oględzinami tego nowego termostatu.
          • biperkam Re: temperatura silnika wariuje nikt nie wie dlac 13.12.06, 15:54
            termostat teraz sam wymieniałem prosto z hurtowni z Poznania sklep mi siągnął
            wiec raczej jest oki. ten stary też przebadałem domowymo sposobami w garnku z
            wodą i zagotowałem ją, prze wrzeniem wody otworzył sie. Czyli też działa poprawnie.
          • biperkam Re: temperatura silnika wariuje nikt nie wie dlac 15.12.06, 20:13
            Witam ponownie. dziś gadałem z poleconym przez kolege mechanikeiem troche daleko
            bo 50km odemnie ale co tam . rozmawiałem z nim a on mi ze to typowe objawy
            uszkodzenia uszczelki pod głowicą . mówiłem mu ze nie miesza mi się olej z
            płynem ale ona ze na 95 % bez oglądania auta to jest to. podobno koleś jest
            dobry. co sądzisz czy może być to przyczyną?
            pozdrawiam
            • biperkam Re: temperatura silnika wariuje nikt nie wie dlac 19.12.06, 00:33
              chyba sie poddam i dam do naprawy sam nic nie zdzaiałam tym bardziej ze każdy
              mówi (pisze) co innego. czy to możliwe że uszkodzona jest uszczelka pod głowicą?
              • aquarius01 Re: temperatura silnika wariuje nikt nie wie dlac 19.12.06, 14:27
                Ja niestety nie jestem mechanikiem i nie mam tak dużego doświadczenia jak
                znakomita większość praktyków w tym kraju - aczkolwiek wychowałem się w
                warsztacie i wiem o co w tym wszystkim biega. Jeżeli ktoś mądrzejszy i bogatszy
                ode mnie w doświadczenia twierdzi, że może to być przyczyną to należy to wziąć
                pod uwagę. Myślę, że powinieneś się z gościem umówić na diagnozę - tym bardziej,
                że facet ma dobrą opinię, więc może mieć dużo racji.
      • biperkam Re: temperatura silnika wariuje nikt nie wie dlac 12.12.06, 16:38
        a i jeszcze jedno mieszkam w okolicach Piły. nara
        • streetfighter69 Re: temperatura silnika wariuje nikt nie wie dlac 19.12.06, 00:59
          W silnikach grupy FIAT dosc czesto dochodzi do awarii termostatu, co oczywiscie
          moze skonczyc sie przegrzaniem silnika. W takim wypadku jest jak najbardziej
          mozliwe uszkodzenie uszczelki pod glowica. Jednym z objawow peknietej uszczelki
          lub glowicy sa wlasnie skoki temperatury. I wcale niekoniecznie musi uciekac
          plyn bo tego objawu nie bedzie np. wtedy gdy uszczelka przepali sie na mostku
          miedzy cylindrami. Ciecz chlodzaca nie musi uciekac do oleju, moze uciekac do
          cylindrow lub na zewnatrz. Nie telepie ci silnikiem na wolnych obrotach?
          • mumio145 Re: temperatura silnika wariuje nikt nie wie dlac 19.12.06, 13:33
            sluchajcie, a jak to jest z tym termostatem: czy w sytuacji kiedy on pada,
            wypuszczanie powietrza do kabiny poprzez nagrzewnice, jest bezpieczne dla
            silnika? Bo tak mozna szybko zredukowac temperature silnika: wystarczy minuta,
            dwie z nagrzewaniem na maxa na szybę przednią. Żeby nie pasć z gorąca:)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka