Dodaj do ulubionych

zgadnijcie co mi nie wychodzi???? GÓRKA!!!!!!!!!!!

IP: *.crowley.pl 07.01.05, 20:03
kurcze nie wiem jak to mozliwe, ale za 3 razem oblałam na ....górce!!!!!Taka
porażka że szok. Wcześniej nie sprawiała mi ona problemów,a dziś na jazdach
doszkalających przed 4 już egzaminem, kompletnie mi nie szła....Nie wiem co
się dzieje...Może macie jakieś rady jak się z nią uporać....
Obserwuj wątek
    • Gość: Xen Re: zgadnijcie co mi nie wychodzi???? GÓRKA!!!!!! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 07.01.05, 20:52
      na gorce auto moze wydawac odglosy jakby umieralo - wiec wykorzystaj to :))
      Zaciagasz reczny, pozniej porzadniw wcisnij gaz i powolutku puszczaj sprzeglo -
      jak auto zacznie 'siadac' to po prostu pusc reczny - nie moze sie nie udac :) i
      napewno nie zgasnie jak za szybko sprzegla nie puscisz :)
    • mahaluu Re: zgadnijcie co mi nie wychodzi???? GÓRKA!!!!!! 07.01.05, 21:38
      też miałam niespodziewany problem z górką i powiem ci że minął tak
      niespodziewanie jak się pojawił powodzenia!
      • Gość: ania Re: zgadnijcie co mi nie wychodzi???? GÓRKA!!!!!! IP: *.crowley.pl 07.01.05, 22:22
        słuchajcie ja się ptzeraziłam że tak prosta rzecz,którą kiedyś tam opanowałam,
        sprawia mi takie kłopoty. dziś ćwiczyłam górkę z 15 razy i tylko 2 razy udało mi
        się!!!Dzienx za rady( jednak nie chcę znów wylosować górki ) pzdr
      • Gość: Arti Re: zgadnijcie co mi nie wychodzi???? GÓRKA!!!!!! IP: *.bloknet.org / *.org 07.01.05, 22:40
        Można ruszać tak jak radzi Xen, ale można też trochę inaczej. Proponuję zacząć
        od stopniowego puszczania sprzęgła (bardzo wolno) aż do momentu gdy tył
        samochodu trochę się obniży (zacznie siadać), a praca silnika będzie
        głośniejsza i nierówna. Teraz należy utrzymać pedał sprzęgła w tym położeniu,
        nie można ani więcej popuszczać ani też wciskać. Następnie dodajemy trochę
        gazu, obrotomierz powinien wskazywać ok. 2000 obr./min (jesli będzie trochę
        więcej lub trochę mniej nic nie szkodzi). Tył samochodu powinien się jeszcze
        bardziej obniżyć, będzie to dla Ciebie sygnał, że silnik już zaczyna pokonywać
        opory toczenia na wzniesieniu i jedyną rzeczą, która go przed tym powstrzymuje
        jest zaciągnięty hamulec ręczny. Właśnie teraz utzrymując obydwa pedały
        (sprzęgło i gaz) w stałym położeniu, powoli zwalniamy hamulec ręczny. Samochód
        powinien powoli ruszać, stopniowo się rozpędzając. Pamiętaj, żeby nie popuszać
        więcej peadału sprzęgła, bo grozi to szarpnięciem samochodu i zazwyczaj
        dochodzi do unieruchomienia silnika (zgaśnięcie). Po dwóch, trzech próbach,
        powinnaś już na tyle wyczuć sprzęgło, że samo ruszanie to będzie "mały pikuś".
        Życzę powodzenia, poćwicz trochę a potem podziel się z nami czy już to
        opanowałaś
    • mmeva Re: zgadnijcie co mi nie wychodzi???? GÓRKA!!!!!! 08.01.05, 00:06
      ja robiłam tak: zatrzymujesz się przed linią, zaciągasz ręczny, potem powoli
      stopniowo puszczasz sprzęgło i szukasz momentu ciągu (czyli momentu, gdy
      samochód 'chce' jechać) wtedy puszczasz ręczny (możesz dodać lekko gazu) i
      jedziesz do przodu...

• Gość: zombiszczak Re: zgadnijcie co mi nie wychodzi???? GÓRKA!!!!!! IP: 212.33.91.* 08.01.05, 19:32
        mnie z kolei uczą używać przy tym manewrze hamulca nożnego... mam nadzieję, że
        nie jest to jakiś straszny błąd...?
        • Gość: Arti Re: zgadnijcie co mi nie wychodzi???? GÓRKA!!!!!! IP: *.bloknet.org / *.org 08.01.05, 20:13
          Nie jest to błędem, ale powinieneś umieć ruszać zarówno z hamulca ręcznego jak
          i nożnego. Są u nas WORD-y, w których wymaga się podczas tego manewru, ruszania
          wyłącznie na zaciągniętym hamulcu ręcznym. Zaraz pewnie ktoś spyta, "a skąd
          egzaminator będzie wiedział z jakiego hamulca ja ruszam?", ano będzie wiedział
          chociażby po tym, że tylnie światło stop zaświeci się lub nie.
          Pozdrawiam
          • Gość: zombiszczak Re: zgadnijcie co mi nie wychodzi???? GÓRKA!!!!!! IP: 212.33.91.* 08.01.05, 20:42
            rozumiem....
            choć przyznam, że to trochę dziwne. na manewrze zdający powinien sprawnie
            ruszyć pod górkę, tak żeby auto się nie stoczyło i tyle... właściwie najmniej
            ważne jest jakim sposobem to zrobi. to tak na chłopski rozum...
            • Gość: Arti Re: zgadnijcie co mi nie wychodzi???? GÓRKA!!!!!! IP: *.bloknet.org / *.org 08.01.05, 22:00
              Masz rację i to praktycznie wszystko co Ci mogę odpowiedzieć:))) Problem leży w
              bardzo ogólnikowo sprecyzowanych przepisach i dowolnej ich interpretacji przez
              egzaminatorów. Ci panowie uważają, że jeśli przepis czegoś dokładnie nie
              określa, to oni mogą dowolnie wymagać i oceniać.
              Pozdrawiam
    • Gość: danielp Re: zgadnijcie co mi nie wychodzi???? GÓRKA!!!!!! IP: *.aster.pl 09.01.05, 00:25
      Mysle ze to jakis niekozystny biorytm :)
      Szkoda tylko, ze akurat w dniu egzaminu :)))

Ja dzis wszystkie manewry zaliczylem spiewajaco... ale dalem plama na miesci.
      Za miesiac drugie podejscie :)
      • Gość: ania Re: zgadnijcie co mi nie wychodzi???? GÓRKA!!!!!! IP: *.crowley.pl 09.01.05, 15:08
        wszystko fajnie ale mam ostatnie jazdy dzień prze egzaminem wtorkowym i
        praktycznie albo się tego nauczę na tych 2 h albo mogę liczyć tylko na
        szczęscie- czym jest wylosowanie innego zestawu :))))
        DZIEKI ARTI za dokładne opisanie manewru, będę jutro z karteczką siedzieć i krok
        po kroku wszystkie te czynnosci wykonywac.3 majcie kciuki!!!
        • Gość: Arti Re: zgadnijcie co mi nie wychodzi???? GÓRKA!!!!!! IP: *.bloknet.org / *.org 09.01.05, 21:58
          Słuchaj teraz to i tak już za poźno, ale manewr ruszania na wzniesieniu, można
          przecież ćwiczyć obojętnie jakim samochodem (ojca, brata, chłopaka, itd.).
          Zasada jest zawsze ta sama, wystarczy tylko poszukać jakiegoś wzniesienia,
          nawet jakiś podjazd.
          Życzę Ci powodzenia na egzaminie, będzie dobrze, opanuj stres i skup się tylko
          na poszczególnych zadaniach.
          • Gość: ania Re: zgadnijcie co mi nie wychodzi???? GÓRKA!!!!!! IP: *.crowley.pl 11.01.05, 21:55
            WITAM!
            no cóż.. od czego tu zacząć... miałam dziś egzamin, został wylosowany zestaw 5-
            parkowanie równoległe oraz górka.Miałam problem z kopertą, ale druga próba
            powiodła się.Górkę też o dziwo przejechałam.Ale oblałam na mieście, za zbyt
            mały odstęp od przeszkody na drodze- robót drogowych... Muszę powtarzać teorię
            i szykować się na 5 egzamin....Czy starczy mi wytrwałości??3majcie kciuki aby
            tak...Pozdrawiam
    • Gość: Ewelina861 Re: zgadnijcie co mi nie wychodzi???? GÓRKA!!!!!! IP: 80.53.120.* 11.01.05, 22:03
      nie łam się, ja też jeszcze nie mam prawka, a oblałam na najbanalniejszym mogło
      by się wydawać - na łuku. Górka nie jest taka zła. Popatrz sobie na
      obrotomierz, dodaj gazu i jak dojdzie do 20 to puść delikatnie sprzęgło. Wtedy
      poczujesz jak ci samochód "szarpnie" i gazu!!!!!! Zawsze wychodzi.
      • Gość: 5 Re: zgadnijcie co mi nie wychodzi???? GÓRKA!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.05, 22:26
        Tunel wcale nie jest figurą łatwa jaksie go nie zrozumiepek z przodu na srodku
        lini to banalnie ale jak nie to juz trudniej ale da sie zrobić.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka