Dodaj do ulubionych

Dla przedszkolaków i starszych dzieci- Dr. Seuss

03.02.04, 14:33
Wspomniano o tych książkach na łamach "Dziecka", a ja się pod pochwałami
podpisuję: wspaniały przekład S. Barańczaka, płyta z tekstem polskim i
angielskim. Uważam, że obie książki są warte miejsca na półce:-)
Dr. Seuss: "Kot Prot" i "Słoń który wysiedział jajko"
Mój niespełna ośmioletni syn "połknął" pierwszą w jeden wieczór i poprosił o
drugą.
Iwona
Obserwuj wątek
    • kulju Re: Dla przedszkolaków i starszych dzieci- Dr. Se 03.02.04, 19:49
      Witam,
      Szkoda tylko, ze tylko te dwie ksiazeczki zostaly przetlumaczone na jezyk
      polski. Jest ich cale mnostwo - kilkadziesiat. Sa niesamowite. Ja je uwielbiam,
      moj synek jeszcze nie, bo jest za maly.
      Pozdrawiam,
      Magda
      • i2h2 Re: Dla przedszkolaków i starszych dzieci- Dr. Se 03.02.04, 19:53
        Usiłuję się dowiedzieć w wydawnictwie, czy będzie ciąg dalszy:-)) Jeśli będą
        jakieś nowe wiadomości na ten temat, dam znać natychmiast.
        Pozdrawiam
        Iwona
    • matuszka2 Re: Dla przedszkolaków i starszych dzieci- Dr. Se 03.02.04, 21:08
      Tak mi przykro, moja 6 letnie Julcia dostała obie ksiażeczki, najpierw Słonia
      którym cieszyła sie dłużej potek Kota, którego po dwóch czytaniach odrzuciła i
      nie wraca już do tych książek. Ale mnie się bardzo podobaja
      Grazyna
      P.S. To forum chyba bedzie dla mnie.
      • kolorko Re: Dla przedszkolaków i starszych dzieci- Dr. Se 05.02.04, 10:54
        Dobrze ,ze mi przypomniałyście- Kota Prota kupiłam chyba ze 2 miesiace temu i z
        braku czasu odłożyłam, a własciwie schowałam. Ale nic to, właśnie go wyłuskałam
        i dziś wieczorem zaserwuje dzieciom- ciekawe z jakim efektem?
        pozdrawiam- Ania
    • milorzab Re: Dla przedszkolaków i starszych dzieci- Dr. Se 13.02.04, 22:59
      Mamy Kota Prota. 3,5 letniemu I. się dość podoba. Nam, dorosłym też. Po
      angielsku prościutkie, po polsku raczej nie :) Dla Ignasia lepsza byłaby wersja
      prosta. Pozdrawiam. Asia
    • mamadzidzi Re: Dla przedszkolaków i starszych dzieci- Dr. Se 20.02.04, 21:48
      Niestety nie podpiszę się pod pochwałami wersji polskiej...choc tłumacz bardzo
      znany i poważany...Czytałam te książki w wersji org. 1,5 rocznemu dziecku
      anglojęzycznemu i słuchało ich bez końca. Wersja polska w przeciwieństwie do
      orginału jest skomplikowana (to zupełnie inna książka mam wrażenie!). Nie
      nadaje się tak jak angielska dla czytelników od 1 do 100...a szkoda...bo to
      naprawdę świetna lektura...zobaczymy jak przyjmie ją moja córka...narazie jest
      jeszcze za mała, ale może udowodni mi, że jestem w błędzie :)
      • agnieszka_azj_edziecko Re: Dla przedszkolaków i starszych dzieci- Dr. Se 20.02.04, 22:17
        Podobno z przekladami jest jak z kobietami - albo wierne, albo piękne ;-)))
    • i2h2 Dobra wiadomość dla wielbicieli Dra Seussa 08.09.04, 21:09
      W księgarniach pojawiły się kolejne dwie książki, również w tłumaczeniu S.
      Barańczaka.
      Pierwsza to "Kot Prot znów gotów do psot", dalsza część przygód Kota Prota, zaś
      druga "Kto zje zielone jajka sadzone" może się okazać świetną lekturą dla ...
      niejadków :-)
    • i2h2 Re: Dla przedszkolaków i starszych dzieci- Dr. Se 31.05.05, 07:24
      Podciągam wątek, bo niedawno ukazały się dwie kolejne pozycje: "Na każde
      pytanie odpowie czytanie" i "Sam to wszystko widziałem na ulicy Morwowej".
      Piotrek je sobie kupił i odchodzi w domu wielkie słuchanie, tudzież recytowanie
      coraz dłuższych fragmentów ( a między mną i mężem trwają zakłady, kto pierwszy
      nauczy się całości- Piotrek czy Krysia).
      Sama zresztą też słucham z przyjemnością: od zawsze lubię taką zabawę słowem,
      jaka pokazał p. Barańczak w przekładzie tych książek.

Pozdrawiam
      • mama_kasia Re: Dla przedszkolaków i starszych dzieci- Dr. Se 31.05.05, 09:45
        Straszny kawał czasu temu pisałam od czasu do czasu do pani M.Musierowicz
        (jako nastolatka, i potem młoda mama). Napisałam też o "Kocie Procie",
        którego wtedy czytaliśmy. Ona te moje zachwyty przekazała bratu, którym
        jest S.Barańczak i tym to sposobem z pierwszej ręki dostałam wiadomość,
        co myśli o tym tłumacz, a tłumacz napisał, że zawsze mówił, że jeśli
        strona dźwiękowa dziecko wciągnie, to da ono mentalną zgodę na wyrazy,
        których nie zna, a w końcu te wyrazy dzięki kontekstowi i tak zrozumie.
        I w naszym przypadku tak jest :-)
        • silije.amj Re: Dla przedszkolaków i starszych dzieci- Dr. Se 01.06.05, 08:37
          Świetnie mama Kasia.

Właśnie dziś na Dzień Dziecka Julka dostała od nas mały komplet Dr. Seussa.
        • czytelniczka1975 Re: Dla przedszkolaków i starszych dzieci- Dr. Se 01.06.05, 12:47
          mama_kasia napisała:

> Straszny kawał czasu temu pisałam od czasu do czasu do pani M.Musierowicz
          > (jako nastolatka, i potem młoda mama). Napisałam też o "Kocie Procie",
          > którego wtedy czytaliśmy. Ona te moje zachwyty przekazała bratu, którym
          > jest S.Barańczak

O! To mnie zaintrygowało! Naprawdę p. Musierowicz i p. Barańczak to rodzeństwo? Fajnie! Mają jakiś lietracki gen chyba ;-)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka