Dodaj do ulubionych

"Myszka Klementynka" Agnieszki Frączek

04.10.04, 19:30
Znacie to? Książeczkę wydała Wilga, jest piękna, właściwie nie do opowiedzenia, tak "powycinana", że rysunek z jednej strony przechodzi na drugą... to trzeba zobaczyć. Ale najlepszy jest tekst: książka opowiada o przemianach, o tym, jak zmienia się nasz świat. Drzewo - kawałek drewienka, gąsienica - motyl itd. Opowiedziana pięknym językiem, ciepła. A. Frączek, której wierszyki uwielbiamy (była już tu o tym mowa), pisze - jak się okazuje - również prozą. I robi to doskonale!
Mnie ta książka kojarzy się z inną, też naszą ulubioną: "Nawet nie wiesz, jak bardzo Cię kocham". Ten sam klimat, choć inna tematyka. I więcej tekstu. I troszkę bardziej kolorowa.
Miłej lektury ;)
Obserwuj wątek
    • abbba Re: "Myszka Klementynka" Agnieszki Frączek 22.10.04, 20:54
      Strasznie trudno znalezc te ksiazke...
      Ale masz racje, jest warta dlugich poszukiwan. Tekst mądry i ciekawy, kolory piekne, a sam pomysl ksiazki niepowtarzalany. Tylko droga ;-P
      • eszulczewska Re: "Myszka Klementynka" Agnieszki Frączek 25.10.04, 20:12
        abbba napisała:

> Strasznie trudno znalezc te ksiazke...
        wlasnie...moze wiec jakiegos linka podrzucicie? :)

• czytelniczka1975 Re: "Myszka Klementynka" Agnieszki Frączek 25.10.04, 21:16
          eszulczewska napisała:

> abbba napisała:
          >
          > > Strasznie trudno znalezc te ksiazke...
          > wlasnie...moze wiec jakiegos linka podrzucicie? :)
          >

Prosze bardzo ;-)

www.wilga.com.pl/sklep.php?s=karta&id=213
          Choć osobiście nie lubię strony www Wilgi. Niczego tam nie potrafię znaleźć, pozycje ksiązkowe podają bez nazwisk autorów, bałagan mają straszny.
          O, na przykład jest taka fajna seria z okienkami: Chotomska "Kto zna słowa na kra?", Brzechwa: "Ptasie plotki" i Frączek: "Brzdące na łące" Książki dostępne już na rynku (dwie ostatnie kupiłam właśnie w Smyku, obydwie fajne, ale... z całym szacunkiem dla J. Brzechwy, książka A. Frączek jest dużo lepsza, ma ładniejsze ilustracje, dowcipne podpisy pod okienkami, np. "Niech jegomość drzwi zamyka!, rzekła szafa do kornika" itp.... zresztą napiszę o tym w oddzielnym wątku), a na stronie wydawnictwa nie ma o nich ani słowa.
          Pozdrawiam wszystkie czytelniczki i czytelniczątka ;-)
    • agnieszka_azj Re: "Myszka Klementynka" Agnieszki Frączek 29.10.04, 16:24
      Widziałam ją dziś w Carrefourze na warszawskim Bemowie. Kosztuje 28,90 zł.
      Rzeczywiście jest świetna - pomysł z ilustracjami znakomity, jeszcze takich nie
      widziałam. Żałuję, że moje dzieci są już na nią za duże :-((( Teraz kombinuję
      dla kogo to może być prezent ;-)))
      • abbba Re: "Myszka Klementynka" Agnieszki Frączek 29.10.04, 16:43
        agnieszka_azj napisała:

> Widziałam ją dziś w Carrefourze na warszawskim Bemowie. Kosztuje 28,90 zł.
        > Rzeczywiście jest świetna - pomysł z ilustracjami znakomity, jeszcze takich nie
        >
        > widziałam.

I pewnie właśnie ze względu na tą niepowtarzalną formę książka bedzie chętnie kupowana. Ale ta ksiązka nie jest pułapką (jak wiele innych...), gdzie forma sliczna, a treść do niczego. W tym przypadku treść (tłumaczenie?) dorównuje rangą formie, z czystym sumieniem mogę polecić "Klementynkę" jako ksiażkę DO CZYTANIA, a nie tylko do oglądania.
        ;-)
        • i2h2 Re: "Myszka Klementynka" Agnieszki Frączek 29.10.04, 21:36
          Też ją dziś miałam w ręku, ale za niecałe 23 zł- Leclerc widać tańszy od
          Carrefoura ;-) Rzeczywiście bardzo ciekawie wykonana i treść dorównuje oprawie
          plastycznej: świetna pod choinkę.
    • myszolinka1 bardzo proszę o pomoc ;)))) 31.10.04, 13:58
      Moja córeczka ma na imię Matylda. Kiedyś jak byłam mała to czytałam książkę o
      krowie Matyldzie. Niestety nie pamiętam jej tytułu! Czy ktoś może mi pomóc,
      bardzo chciałabym mieć ją w swojej biblioteczce. Dziękuję i pozdrawiamy !!!
      • i2h2 Matylda ;-))))) 31.10.04, 17:17
        Proszę uprzejmie: "Matylda" Wandy Chotomskiej została wydana przez Wyd.
        Jaworski dwa lata temu (2002 r.). Właśnie ostatnio czytałyśmy z Krysią :-))))
        www.interesik.pl/ksiazka.php?id=123179
        Nie wiem czemu, ale okładka nieadekwatna do tytułu i fragmentu książki: mam
        nadzieję, że jednak przysyłają Chotomską, a nie Papcia Chmiela ;-)
        • rysa9 ja bym uważała na "interesik" 31.10.04, 21:11
          Kiedy złożyłam w tej księgarni zamówienie, przysłano mi na pięć zamówionych
          książek... dwie najtańsze (koszty przesyłki wyszły większe niż zawartości
          paczki). Bez jakiegokolwiek uprzedzenia. Nie otrzymałam też żadnej odpowiedzi
          na moje maile.
          Ze mną już ta księgarnia "interesiku" nie zrobi.
        • agnieszka_azj Re: Matylda ;-))))) 22.11.04, 20:00
          "Matylde" widzialam w srode w kiegarni "Notabene" w warszawskim Kliffie. Ceny
          nie pamietam :-(
    • pia_ Re: "Myszka Klementynka" Agnieszki Frączek 03.11.04, 10:12
      Kupiłam Myszkę Klementynkę w sobotę, książeczka jest świetna, ale o tym moja
      córa przekona się dopiero na Mikołaja ;-) Niestety ja zapłaciłam za nią 30 zł w
      normalnej księgarni (widziałam ją w kilku innych, ale też w takiej cenie
      niestety).
      • czytelniczka1975 Re: "Myszka Klementynka" Agnieszki Frączek 03.11.04, 12:23
        pia_ napisała:

> Kupiłam Myszkę Klementynkę w sobotę, książeczka jest świetna, ale o tym moja
        > córa przekona się dopiero na Mikołaja ;-) Niestety ja zapłaciłam za nią 30 zł w
        >
        > normalnej księgarni (widziałam ją w kilku innych, ale też w takiej cenie
        > niestety).

No fakt, drożyzna straszna... Książki w ogóle są horrendalnie drogie ;-( Za "Wesołe wierszyki" A. Frączek zapłaciłam 47 zł. Ale warto było - wierszyki są świetne.

A tak na marginesie: pamiętam cenę "Wesołych wierszyków", choć kupiłam tę książeczkę wiele miesięcy temu, bo do tej pory nie udało mi się zedrzeć z okładki ceny. Złości mnie zwyczaj niszczenia książek poprzez naklejanie na nie cen. Mam wtedy do wyboru: albo oszpecenie książki brzydką ceną (jak w przypadku "Wesołych wierszyków") albo zdarcie ceny i oszpecenie książki kancerą... Nie wiem, co gorsze...

• pia_ Re: "Myszka Klementynka" Agnieszki Frączek 03.11.04, 14:05
          "Wesołe wierszyki" też będą ale to juz zakup zlecony dla prababci, od dłuższego
          czasu zawsze jak idę do księgarni to sobie przeczytam kolejny wierszyk z tej
          książki. Ja widziałam najtaniej te wierszyki za 45 zł w Carrefourze. Tak sobie
          myślę, że moja córa nie dostanie chyba żadnych zabawek na święta, tylko same
          książeczki. Wogóle mam manię zapisywania książek, które chciałabym kupić małej
          i powoli realizuję ją. Ach, razem z Myszką Klementynką kupiłam malutką
          książeczkę z wyd. Zielona Sowa o reniferze autorstwa Dulęby - juz o tematyce
          świątecznej - i tu cena 3,50!
          • cubus1 Re: "Myszka Klementynka" Agnieszki Frączek 07.11.04, 14:41
            Wlasnie kupilismy Myszke Klementynke ( w Leclercu za 23zl :))
            Ksiazka naprawde bardzo dobra i na pewno szybko sie z nia nie pozegnamy.
            Dziekuje za podpowiedz,Cubus
            • czytelniczka1975 Re: "Myszka Klementynka" Agnieszki Frączek 07.11.04, 19:26
              cubus1 napisał:

> Wlasnie kupilismy Myszke Klementynke ( w Leclercu za 23zl :))
              > Ksiazka naprawde bardzo dobra i na pewno szybko sie z nia nie pozegnamy.
              > Dziekuje za podpowiedz,Cubus

Nie ma za co ;-) Cieszę sie!
            • czytelniczka1975 Re: "Myszka Klementynka" Agnieszki Frączek 07.11.04, 19:35
              cubus1 napisał:

> Wlasnie kupilismy Myszke Klementynke ( w Leclercu za 23zl :))
              > Ksiazka naprawde bardzo dobra i na pewno szybko sie z nia nie pozegnamy.
              > Dziekuje za podpowiedz,Cubus

Zapomniałam... Ja też dziękuję za podpowiedź: zamierzałam kupić tę ksiażkę znajomym maluchom pod choinkę, teraz wiem już na pewno, że pobiegnę do Leclerca - gdzie indziej Klementynka jest nawet o 5 zł. droższa...
              • cubus1 Re: "Myszka Klementynka" Agnieszki Frączek 07.11.04, 23:01
                W ksiegarni kolo nas kosztuje 30 zl...
                • czytelniczka1975 Re: "Myszka Klementynka" Agnieszki Frączek 08.11.04, 14:23
                  cubus1 napisał:

> W ksiegarni kolo nas kosztuje 30 zl...

No właśnie! Ciekawe, czym jest uzasadniona AŻ TAKA różnica w cenie?
                  • miszka44 Gdzie kupować? 08.11.04, 16:24
                    Rozumiem, że różnica kilku złotych może być dla wielu osób motywacją do
                    kupowania książek w hipermarketach. Ale czy nie warto "przepłacić" i dać szansę
                    przeżycia księgarniom? W takim miejscu jak Leclerc nikt Wam nigdy nie doradzi,
                    a książka wrzucona do koszyka między pietruszkę i promocyjne opakowanie
                    majonezu jakoś dziwnie wygląda. Może niedzisiejszy jestem? Wiem jednak, że nie
                    chciałbym, aby moje dziecko pozbawione było tej fascynującej przygody, jaką
                    jest buszowanie po księgarniach.

Pzdr
                    M44
                    • i2h2 Re: Gdzie kupować? 08.11.04, 16:50
                      Niedzisiejszy nie jesteś, ale może masz w pobliżu dobrą księgarnię ;-) Ja
                      niestety mieszkam w miejscu, gdzie wokół tylko kioski z nieco powiększoną
                      ofertą książek albo sklepy z podręcznikami- bo mimo szyldu ani jednych ani
                      drugich księgarniami bym nie nazwała. Pozostaje mi EMPiK, gdzie w odpowiedzi na
                      każde pytanie słyszę: "To ja poproszę kolegę, bo jestem z innego działu" ...
                      Ot, rzeczywistość skrzeczy :-(
                      • cubus1 Re: Gdzie kupować? 08.11.04, 21:27
                        Ja osobiscie nie znam ksiegarni godnej poleceniaz godnym polecenia
                        ksiegozbiorem i cudownym klimatem.
                        A niestety czasy sklaniaja nas do tego aby szukac jak najtaniej...
                        Prawde powiedziawszy mysle ze nie w porzadku dla domowego budzetu byloby abym
                        kupila te ksiazke w ksiegarni( nie mowimy tu o 1,2zl ale uwazam ze 7zl jesli
                        ksiazka kosztuje 30zl to jest naprawde duza roznica) jesli i tak robilam zakupy
                        w Leclercu.
                        Moge pozwolic sobie na przeplacenie za malowanki dla dziecka z Siedmogrodu czy
                        zeszyciki edukacyjne Skokowskiego wspomniane 1,2 zl w tygodniu bo to duzej
                        roznicy nie robi ale przepraszam jesli mam do wyboru kupic "Przygody Kamilki"
                        za 40zl w ksiegarni lub 25zl w internecie(przy darmowej przesylce) to dla mnie
                        wybor jest oczywisty.
                        • miszka44 Re: Gdzie kupować? 09.11.04, 13:13
                          cubus1 napisał:

> Ja osobiscie nie znam ksiegarni godnej poleceniaz godnym polecenia
                          > ksiegozbiorem i cudownym klimatem.

Jeśli jesteś z Warszawy, to juz niedługo będziesz miała taką szansę. Mam
                          przynajmniej nadzieję, że otwierana już za chwilę księgarnia dla dzieci zasłuży
                          na powyższe określenia.

> za 40zl w ksiegarni lub 25zl w internecie(przy darmowej przesylce) to dla
                          mnie
                          > wybor jest oczywisty.

Z tym nie podejmuję się dyskutować. Sprawa oczywista.
                          Ale temat cen książek baaardzo długi i - niestety - irytujący.

Pzdr
                          M44
                          • czytelniczka1975 Re: Gdzie kupować? 09.11.04, 14:44
                            miszka44 napisał:

>
                            > Jeśli jesteś z Warszawy, to juz niedługo będziesz miała taką szansę. Mam
                            > przynajmniej nadzieję, że otwierana już za chwilę księgarnia dla dzieci zasłuży na powyższe określenia.

Nie miałam o tym pojęcia! Gdzie będzie ta księgarnia? Kiedy mają ją otworzyć? Bardzo proszę o bliższe informacje!

A z tą pietruszką w koszu na zakupy pewnie masz rację, rozumiem, że chodzi Ci o szacunek do książek. Ale tego można uczyć malucha, niezależnie od miejsca, w którym kupię ksiażkę. Albo "książki", bo za te 7 złotych mam drugą, wprawdzie nie tak ładnie wydaną jak "klementynka", ale często równie interesującą książkę.
                            • miszka44 Re: Gdzie kupować? 09.11.04, 15:15
                              czytelniczka1975 napisała:
                              > Nie miałam o tym pojęcia! Gdzie będzie ta księgarnia? Kiedy mają ją otworzyć?
                              B
                              > ardzo proszę o bliższe informacje!

Obiecuję, że napiszę lada dzień. I od razu wyjaśniam, że nie mam w niej
                              udziałów :-)

> A z tą pietruszką w koszu na zakupy pewnie masz rację, rozumiem, że chodzi Ci
                              o
                              > szacunek do książek.

Nie tylko. Hipermarkety poradzą sobie bez książek, ale księgarnie tracąc
                              klientów już nie.

Pzdr
                              M44
                              • czytelniczka1975 Re: Gdzie kupować? 09.11.04, 19:20
                                miszka44 napisał:

> czytelniczka1975 napisała:
                                > > Nie miałam o tym pojęcia! Gdzie będzie ta księgarnia? Kiedy mają ją otwor
                                > zyć?
                                > Bardzo proszę o bliższe informacje!
                                >
                                > Obiecuję, że napiszę lada dzień. I od razu wyjaśniam, że nie mam w niej
                                > udziałów :-)
                                >
                                Napisz, napisz, będę czekać!
                                A swoją drogą: gdzie w Warszawie jest NAPRAWDĘ DOBRA KSIĘGARNIA? Uwielbiam książki, szukam ich wszędzie (nawet w supermarketach ;-), często bywam też w trafficu na Brackiej,. w przeciwieństweo do Miszki lubię EMPiKi (duży wybór) ale wciąż szukam... Kiedyś jeździłam aż do Janek, tam koło Geanta była taka księgarnia Extrapole, ale chyba zbankrutowała... Kiedy ostanio wybrałam sie na ksiażkowe zakupy, zamiast księgarni zastałam ciuchy firmy H & M. Szkoda...
                                Temat: "księgarnie" chyba zainteresuje wiele osób, a do Myszki Klementynki ;-) jakoś nie pasuje... może otworzę więc nowy wątek pt. księgarnie i tam się przeniesiemy? Otworzę ;-)
                      • miszka44 Re: Gdzie kupować? 09.11.04, 13:15
                        To prawda, mieszkam w Warszawie, więc i spojrzenie mam inne.
                        A co do Empiku - dla mnie to też kategoria "hipermarket". Nie lubię.

Pzdr
                        M44
    • agnieszka_azj Re: "Myszka Klementynka" Agnieszki Frączek 22.11.04, 19:56
      Widzialam "Myszke" dzis w ksiegarni "Salon wydawcow" na Mazowieckiej.
      Kosztowala... 21 zl. Ot, ciekawostka przyrodnicza ;-)))
      • magdula77 Re: "Myszka Klementynka" Agnieszki Frączek 23.11.04, 11:18
        byłam dzis na stronie wilgi. jest myszka klementynka ze zdjęciem i opisem.
        zamówiłam siostrzenicy!! mam nadzieję, że się ucieszy, bo mnie bardzo na tę
        książkę "nakręciłyście" i mnie już zachwyciła.
        a, kosztuje 21 zł!!! :)))

pozdrawiam, fanka-myszki ('')
        • morjan Re: "Myszka Klementynka" Agnieszki Frączek 03.12.04, 17:51
          No tak nawet promocja na stronie wilgi jest na Klementynke tylko że z kosztami
          przesyłki to w sumie 31 zł, dużo :(
    • eszulczewska Re: "Myszka Klementynka" za 19.95 02.12.04, 09:01
      jest w Realu - przynajmniej w Poznaniu.

Jakby ktoś miał ochotę... :-)

Ewa
      • bea-sjf Re: "Myszka Klementynka" za 19.95- do Ewy 03.12.04, 10:35
        Ja miałabym ochotę na tę książkę ,zwłaszcza za taką cenę .Mogłabyś ja kupić i
        przesłać do Krakowa ?Ja jestem uziemiona w domu ,a mój mąż wysłany na polowanie
        za książeczkami p.Frączek nie znalazł żadnej ( fakt ,że z szukaniem ma pewne
        kłopoty ,twierdzi zresztą ,że to typowo męska cecha ,ha,ha :))Beata
        • bea-sjf Re: "Myszka Klementynka" za 19.95- do Ewy 03.12.04, 10:37
          Oczywiście pokryją koszty wszelakie:)Beata
        • czytelniczka1975 Re: "Myszka Klementynka" za 19.95- do Ewy 03.12.04, 12:44
          bea-sjf napisała:

> Ja miałabym ochotę na tę książkę ,zwłaszcza za taką cenę .Mogłabyś ja kupić i
          > przesłać do Krakowa ?Ja jestem uziemiona w domu ,a mój mąż wysłany na polowanie
          >
          > za książeczkami p.Frączek nie znalazł żadnej

To może spróbuj zamówić te książeczki przez internet? Np. tu:
          www.wilga.com.pl/sklep.php?k=poddzialy&id=5&d=1
          "Klementynka" kosztuje u nich 21 zł. Z wydawnictwa Wilga polecam też "Brzdące na łące" A. Frączek.

Albo tu:
          www.nowy-swiat.pl
          Nowy Świat wydał "Bziki Weroniki", tę książeczkę można też zamówić w merlinie (www.merlin.com.pl)
          • bea-sjf Re: "Myszka Klementynka" za 19.95- do Ewy 03.12.04, 13:56
            Dzięki ,Czytelniczko !!!!Ewa ,wycofuję prośbę :) Beata
            • czytelniczka1975 Re: "Myszka Klementynka" za 19.95- do Ewy 03.12.04, 16:41
              bea-sjf napisała:

> Dzięki ,Czytelniczko !!!!Ewa ,wycofuję prośbę :) Beata

Nie ma sprawy :-)))
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka