Dodaj do ulubionych

Galeria zdjec dla forum Turystyka

09.12.04, 14:21
Witam,

Zastanawiam sie czy mielibyscie ochote abysmy Wam zalozyli na forum
galerie, w ktorej moglibyscie publikowac zdjecia ze swoich podrozy.
Mniej wiecej taka jak ta:
Galeria potraw
Badz ta:
Ozdoby domowe
Takie forum nie sluzyloby do dyskusji lecz raczej do wizualizacji Waszych
podrozniczych przygod. Jezeli jestescie zainteresowani pomyslem, prosze aby
zglosila sie osoba /badz osoby/, ktore podejma sie opieki nad galeria - ich
zadaniem bedzie pilnowanie aby nie publikowano zdjec lamiacych regulamin
portalu i Netykiety.

Pozdrawiam,
JA
Obserwuj wątek
    • beduinka Re: Galeria zdjec dla forum Turystyka 09.12.04, 16:31
      ja jestem za i zgłaszam się na opiekuna galerii
    • aleks.p Re: Galeria zdjec dla forum Turystyka 09.12.04, 21:33
      Ona jest zasadniczo słuszna, ta koncepcja...
    • aseretka Re: Galeria zdjec dla forum Turystyka 10.12.04, 06:55
      Popieram w całej rozciagłosci :)Ale przecież forum "Galeria potraw" służy chyba
      i jednocześnie dyskusji wizualizując jednocześnie coś, co jest opisywane. A
      przy podrózach byłoby to wielce wskazane.
      • jabbur Re: Galeria zdjec dla forum Turystyka 10.12.04, 11:42
        Komentowanie nie jest "zakazane". Chodzi o to aby
        całosc dyskusji nie przenosila sie ze stosownego
        dla niej forum pod zdjecie ;)

JA
        • vvojtek29 Re: Galeria zdjec dla forum Turystyka 10.12.04, 14:58
          To teraz już tylko moderator potrzebny.
    • derduch Re: Galeria zdjec dla forum Turystyka 10.12.04, 15:25
      Pomysł świetny! Widzę jednak potrzebę ochrony tych zdjęć przed niepowołanym
      kopiowaniem i zwykłą kradzieżą
      • dunia77 Re: Galeria zdjec dla forum Turystyka 10.12.04, 15:53
        > Pomysł świetny! Widzę jednak potrzebę ochrony tych zdjęć przed niepowołanym
        > kopiowaniem i zwykłą kradzieżą

??? A jak to zamierzasz zrobic ? PrntScr wyrwiesz ludziom z klawiatury ? ;)

Ja zamieszczam moje zdjecia po prostu w malym formacie, a takie to sobie ludzie
        moga kopiowac do upojenia. :))
      • jabbur Re: Galeria zdjec dla forum Turystyka 10.12.04, 16:52
        Zamieszczanie zdjęć nie będzie obowiązkiem
        użytkowników portalu. Dlatego też każdy, kto sobie nie
        życzy ryzykować, że jego *.jpg bądź też *.gif
        dostanie się w niepowołane ręce, może powstrzymać się
        od publikacji ;]

Pozdrawiam,
        JA
        • Gość: vir Re: Galeria zdjec dla forum Turystyka IP: *.pl / 213.155.191.* 12.12.04, 16:48
          To kiedy powstanie? Czy to zalezy od ilosci osob , ktore sie tu wpisza?
    • dulcys Re: Galeria zdjec dla forum Turystyka 12.12.04, 00:52
      Witam,
      zajmuje sie fotografia turystyczna.
      Tematyka galerii jest mi wiec bliska.
      Zglaszam sie na opiekuna.
      Jezeli stanowisko nie jest jeszcze obsadzone to mysle, ze przydadza sie
      namiary :): dulcys@gazeta.pl
    • ponponka1 Re: Galeria zdjec dla forum Turystyka 12.12.04, 12:35
      Bardzo dobry pomysl!!!!!

Na forum Norwegia kilka osob tez zaczelo powoli o tym myslec (wymiana pomyslow
      szla mailami). Jesli mozna zrobic wspolna galerie - to jeszcze lepiej :O)
      Jakby potrzebna byla pomoc do moderowania to ja sie tez zglaszam

Pozdrawiam
    • mooncake Re: Galeria zdjec dla forum Turystyka 13.12.04, 05:13
      Najwyzszy czas!
    • orchidea27 Re: Galeria zdjec dla forum Turystyka 15.12.04, 12:48
      Wspaniały pomysł. :))) Widzę, ze galeria już działa. Ale jak umieszczać na niej
      zdjęcia ?
      • petromin Re: Galeria zdjec dla forum Turystyka 15.12.04, 13:15
        Możesz rozpocząć nowy wątek lub odpowiedzieć na już istniejący. Następnie widać
        trzy ramki z napisem przeglądaj. Klikając na jedną z nich wystarczy zaznaczyć
        jedno ze zdjęć znajdujących się w Twoim komputerze i nacisnąć otwórz. Trzeba
        pamiętać by jedno zdjęcie nie miało rozmiaru większego niż 64 kB (trzeba je
        wcześniej odpowiednio przygotować). Zdjęca z reguły ukazują się następnego dnia.
        • jabbur Re: Galeria zdjec dla forum Turystyka 15.12.04, 15:29
          Zdjęcia ukazują się po zaakcepotwaniu przez moderatorów.
          Którzy mogliby zabrać się do aktywnej moderacji ;)

Pzdr,
          JA
        • orchidea27 Re: Galeria zdjec dla forum Turystyka 15.12.04, 16:53
          Wielkie dzieki Petronim. :)) Jakoś na to nie wpadłam, zeby spróbować otworzyć
          nowy wątek. Wysłałam już kilka zdjęć, dalsze w przygotowaniu.
          Jabbur, mam nadzieję, że wcześniej, czy później zostaną zaakceptowane. :)
          Moderatorów też trzeba zrozumieć. Przecież to ich praca społeczna i dzięki im
          za to.
          • jabbur Re: Galeria zdjec dla forum Turystyka 15.12.04, 17:21
            Alez ja ich doskonale rozumiem i jestem im
            wdzieczny za pomoc.
            Tylko, ze nie bede mogl caly czas tutaj zajmowac sie
            akceptacja kolejnych zdjec, totez w Waszym interesie jest
            to aby "lokalne wladze" sie za to zabraly ;)

pozdrawiam,
            JA
            • mooncake Re: Galeria zdjec dla forum Turystyka 16.12.04, 07:11
              A jak zrobic 64 KB, np. z 200 KB?
              Niegramotna w tej sprawie jestem...:)
              • aseretka Re: Galeria zdjec dla forum Turystyka 16.12.04, 08:24
                W windowsie jest zwykle program Paint. Otwórz za jego pomocą zdjecie i poprzez
                opcję Rozciągnij/Pochyl zmniejsz do pożądanych rozmiarów.
                Są też inne programy do obróbki zdjęć, ale ten jest w standardach windowsa.
            • petromin Re: Galeria zdjec dla forum Turystyka 17.12.04, 09:51
              To ja też zgłaszam się do społecznego moderowania
    • Gość: Aloha Re: Galeria zdjec dla forum Turystyka IP: *.proxy.aol.com 19.12.04, 20:13
      Niektore zdjecia zrobione przez nas moga byc unikalne i przez to stwarzac
      pokuse do niewlasciwego wykorzystania (czytaj: skopiowania w celach
      komercyjnych, np dla wykorzystania w reklamie turystycznej.). Ten potencjalny
      problem przejawia sie to rowniez w kilku wypowiedziach. Dlatego proponowalbym
      gazecie i opiekunowi tego forum dodanie krotkiej notatki, odnosnie praw
      autorskich. Notatke taka mozna np. umiescic na pierwszej stronie z tytulami
      watkow. Rozumiem rowniez, ze zdjecia moga byc wykorzystane "prywatnie" przez
      kazdego.
      Pragnalbym rowniez zwrocic uwage, ze pokazane na forum zdjecia nie powinny byc
      wczesniej publikowane komercyjnie np. w broszurach, komercyjnych stronach
      internetowych czy kalendarzach. Moze to bowiem naruszyc prawa autorskie.
      Ze swojej strony juz umiescilem na tym forum serie oryginalnych zdjec z mojego
      spotkania z wulkanami i lawa na Hawajach. czekam na komentarze.
      Pozdrawiam
      • Gość: Kuba Puchajda Re: Galeria zdjec dla forum Turystyka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.12.04, 20:48
        Masz rację. Popieram.
      • ponponka1 Re: Galeria zdjec dla forum Turystyka 19.12.04, 22:24
        Jesli obawiasz sie, ze Twoje zdjecia zostana wykorzystane w celach komercyjnych
        to ich nie publikuj - to najskuteczniesze zabezpieczenie :)
        Za publikowane zdjecia odpowiadaja autorzy. Nie jest latwe, a czasami to
        niemozliwe, kontrolowanie zrodla pochodzenia zdjec :(

Pozdrawiam
        • Gość: Kuba Puchajda Re: Galeria zdjec dla forum Turystyka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.12.04, 23:15
          W moim przypadku bardzo łatwe. Mam wszystkie moje zdjęcia na kliszy :) .
        • Gość: Aloha Re: Galeria zdjec dla forum Turystyka IP: *.proxy.aol.com 20.12.04, 02:58
          > Jesli obawiasz sie, ze Twoje zdjecia zostana wykorzystane w celach
          komercyjnych
          > to ich nie publikuj - to najskuteczniesze zabezpieczenie :)

Ja to ujme inaczej. Ja sie nie boje, ze ktos moje zdjecia opublikuje, ja po
          prostu nie lubie zlodziejstwa, i to nie tylko w Polsce. Cwaniacy - zlodzieje,
          ktorzy nie szanuja cudzej wlasnosci sa na calym swiecie. Propozycja
          umieszczenia komentarza, jest tylko dla przypomnienia, jakby ktos zapomnial, ze
          obowiazuja prawa autorskie. Wiem, ze taki komentarz przed kradzieza nie
          zabezpiecza. Niestety, jezeli ktos bedzie probowal dochodzenia swojej
          wlasnosci, taki anons bedzie pomocny. Chcecie czy nie chcecie, ale jezeli
          gazeta nie zamiesci wlasciwej notatki, to ja bede zamieszczal przy swoich
          zdjeciach. Takie przypomnienie odnosnie praw autorskich.

> Za publikowane zdjecia odpowiadaja autorzy. Nie jest latwe, a czasami to
          > niemozliwe, kontrolowanie zrodla pochodzenia zdjec :(

Nie rozsmieszaj mnie. Jak zdjecie jest pokazane na forum w wielkosci 60kB, a
          ja mam oryginal ponad 1MB, to chyba sprawa jest jasna. Niektorzy maja tez
          negatywy. Jest poza tym bardzo malo prawdopodobnym, ze dwa identyczne zdjecia
          zostaly wykonane przy takim samym oswietleniu. Specjalisci bez trudu udowodnia
          kradziez.
          Co do zdjec naszych autorow, to tez jest tylko niewinne przypomnienie. Juz
          bowiem pojawily sie zdjecia publikowane komercyjnie gdzie indziej. A czy trudno
          jest cos takiego znalesc??. Odpowiedz sobie sama z przykladu na tym forum.
          • ponponka1 Re: Galeria zdjec dla forum Turystyka 20.12.04, 18:11
            Chyba ja was zle zrozumialam i skutkiem tego wy mnie tez ;)
            Mowiac, ze trudno udowodnic autorstwo mialam na mysli moderatora, czyli ujelam
            sprawe z drugiej strony. A wy od razu z epitetami ...heheheheheheehe
            Nie jest mozliwe by moderator sprawdzal wiarygodnosc zrodla.... Dlatego za
            publikowane zdjecia odpowiada ten, kto je tam umieszcza i to jego bedzie sie (o
            ile taka sprawa wyniknie) pociagac do odpowiedzialnosci. Ja rozumiem galerie
            jako "Hyde Park" :)

Pozdrawiam i przepraszam za nieporozumienie
            • Gość: Aloha Re: Galeria zdjec dla forum Turystyka IP: *.proxy.aol.com 21.12.04, 04:49
              > Chyba ja was zle zrozumialam i skutkiem tego wy mnie tez ;)
              > Mowiac, ze trudno udowodnic autorstwo mialam na mysli moderatora, czyli ujelam
              > sprawe z drugiej strony. A wy od razu z epitetami ...heheheheheheehe
              > Nie jest mozliwe by moderator sprawdzal wiarygodnosc zrodla....

Zgadzam sie z tym. Ale zasady publikacji i korzystania ze zdjec powinny byc
              jasno postawione. Nie sprawia mi przyjemnosci ogladanie zdjec skopiowanych
              przez kogos z broszur czy stron intrnetowych agencji turystycznych. I o tym
              osoby publikujace powinny wiedziec. A skad maja wiedziec, ze nie zyczymy sobie
              materialow kopiowanych.

Dlatego za
              > publikowane zdjecia odpowiada ten, kto je tam umieszcza i to jego bedzie sie
              (o
              > ile taka sprawa wyniknie) pociagac do odpowiedzialnosci. Ja rozumiem galerie
              > jako "Hyde Park" :)

I tu sie z toba zgadzam. Ale jasno ustalmy takie regoly gry. A tu ich nie ma i
              kazdy sie moze potem tlumaczyc ze tego nie wiedzial.

Nie sprawia mi rowniez przyjemnosci dostarczanie bezplatnych materialow
              agencjom turystycznym, reklamowym i innym firmom (czytaj hienom). I znowu
              powinien tu byc drobny komunikat redakcji, ze zdjecia publikowane pozostaja
              wlasnoscia autorow, i uzycie komercyjne tych zdjec wymaga pisemnej zgody
              autora. Jak na razie, to jest to "metna woda". Nie wymagam rowniez od redakcji
              czy moderatora pilnowania czego kolwiek. Ot po prostu krotka notatka o naszych
              zasadach. Jak ktos ja zlamie, to predzej czy pozniej jakis czytelnik go
              nakryje. Juz sa takie slady na tym forum. Niestety takiej notatki nie ma. A ja
              mam nietypowe nastawienie do zycia i uwazam, ze kazda rzecz, nawet zdjecie ma
              swojego wlasciciela. I dlatedo dobrze byloby taka notatke umiescic rowniez w
              jezyku anielskim. Idzie globalizacja, a kradna nie tylko w Polsce.

Dodam jeszcze, ze widzialem juz tutaj pare ciekawych i unikalnych zdjec (nie
              swoich) i dlatego poruszylem ta sprawe. Takie rzeczy dobrze jest zalatwiac, nim
              klopot sie trafi.

Pozdrawiam

• petromin Re: Galeria zdjec dla forum Turystyka 21.12.04, 08:56
                Aloha napisał(a):
                Ale zasady publikacji i korzystania ze zdjec powinny byc
                > jasno postawione. Nie sprawia mi przyjemnosci ogladanie zdjec skopiowanych
                > przez kogos z broszur czy stron intrnetowych agencji turystycznych. I o tym
                > osoby publikujace powinny wiedziec. A skad maja wiedziec, ze nie zyczymy
                sobie
                > materialow kopiowanych.

Widzisz ja opisałem swój przypadek gdy to portal wakacje.pl bez mojej zgody
                zamieścił zdjecie z Teneryfy - tak dla oreintacji pobrali go już wcześniej z
                mojej prywatnej strony - w tym przypadku z:

sus.univ.szczecin.pl/~petromin/teneryfa.htm
                Ale na pewno taki zapis tu jest konieczny
                • Gość: Aloha Re: Galeria zdjec dla forum Turystyka IP: *.proxy.aol.com 21.12.04, 16:29
                  .htm
                  > Ale na pewno taki zapis tu jest konieczny

No, jezeli inni uczestnicy forum sie ze mna zgadzaja, to co na to Redakcja GW.
                  Oczekuje powaznej odpowiedzi.

• jabbur Re: Galeria zdjec dla forum Turystyka 21.12.04, 16:46
                    A jakie jest pytanie? ;)

JA
                    • Gość: Aloha Re: Galeria zdjec dla forum Turystyka IP: *.proxy.aol.com 21.12.04, 17:36
                      jabbur napisał:

> A jakie jest pytanie? ;)
                      >
                      > JA

Zaskoczyles mnie. Ale jezeli nie zrozumiales mojego pytania, to wyloze co je
                      jeszcze raz jak uczniakowi w szkole. Sa to wlasciwie trzy pytania.
                      1. Czy Redakcja zamierza w jakies formie chronic nasze prawa autorskie zwiazane
                      z publikowanymi zdjeciami??
                      2. W jakiej formie Redakcja zamierza to (tzn. chronic nasze prawa autorskie)
                      zrobic??
                      3. A jezeli zamierza, to kiedy to nastapi?? (Do dzisiaj nie ma notatki, ze
                      publikowane zdjecia pozostaja w dalszym ciagu wlasnoscia autorow i ich
                      kopiowanie bez ich zgody jest niedozwolone. Wprowadzenie takiej krotkiej
                      notatki zajmuje 5 min, a my dyskutujemy juz o tym drugi dzien bez rezultatu).

Z powazaniem
                      • forum Re: Galeria zdjec dla forum Turystyka 22.12.04, 13:16
                        Informacja o zakazie komercyjnego wykorzystywania
                        zdjęć jest od wczorajszego poranka wisi na stronie
                        galerii...

JA
                        • Gość: Aloha Re: Galeria zdjec dla forum Turystyka IP: *.proxy.aol.com 22.12.04, 15:31
                          Dziekuje bardzo w imieniu swoim i innych autorow zdjec.
                          • jabbur Re: Galeria zdjec dla forum Turystyka 22.12.04, 17:41
                            Do usług ;)

Dlatego też nie byłem pewien
                            na jakie pytanie miałem odpowiedzieć,

Pozdrawiam,
                            tudzież życzę Udanych i Spokojnych Świąt

JA
      • Gość: Aloha Re: Galeria zdjec dla forum Turystyka IP: *.proxy.aol.com 20.12.04, 16:10
        A co o tym sadzi Jabbur????
        • jabbur Re: Galeria zdjec dla forum Turystyka 21.12.04, 13:37
          OK
    • miriam_73 Re: Galeria zdjec dla forum Turystyka 20.12.04, 16:57
      Doskonały pomysł - wyszłoby z tego zapewne cos unikatowego.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka