Dodaj do ulubionych

Honda Civic 1.6 Sport 2005

27.02.06, 21:06
Czy ktos ma taka Honde i jakie ma wrazenia, zadatkowalem takiego Civica u
dealera i za tydzien go odbieram, jazda probna super. Nadmienie, ze mialem
juz civica z 1990 roku 1.5 90 KM automat, jeden z pierwszych w naszym kraju,
jeszcze benzyny bezolowiowej prawie nie bylo w Warszawie (dostepna w kilku
stacjach- a byl rok 1991)i byla super chociaz po wypadku.
Prosze o opinie posiadaczy.
Obserwuj wątek
    • fru.fru Re: Honda Civic 1.6 Sport 2005 27.02.06, 21:13
      1.6???
      Chyba 1.8..
      Tak czy siak ma ze sportem mniej wspolnego niz moje kombi.
      Pozatym fajne auto, ale poco ten dopiski Sport w czyms co w realu ma ponad 9 do
      100 to juz niewiem.
      Milej jazdy zycze w kazdym razie ;-)
      • fru.fru Re: Honda Civic 1.6 Sport 2005 27.02.06, 21:16
        Bsolutna pomylka. Ja pisalem o nowym 1.8 a kolega visitor o starej edycji,
        ktora AFAIR jezdzi Franek-b.
        Tak czy siek poco ten sport niewiem.
        ;-)
        • waskes29 Re: Honda Civic 1.6 Sport 2005 27.02.06, 21:47
          fru.fru napisał:

> Bsolutna pomylka. Ja pisalem o nowym 1.8 a kolega visitor o starej edycji,
          > ktora AFAIR jezdzi Franek-b.
          > Tak czy siek poco ten sport niewiem.
          > ;-)

Diesel tez jest sport
          • uki145 to wersja wyposazenia Civica 27.02.06, 21:51
            Witam! sport to wersja starego civica. ma specjalne progi i alufekgi(16 cali) a
            silnik 1.6 jest bardzo dynamiczny, w porwnaniu y leonem 1.6 cyz focusem 1.6 y
            pewnoscia ysuguje na miyno sportowego ł+= Poydrawiam ukasy
            • black.iron Re: to wersja wyposazenia Civica 27.02.06, 21:55
              Uki, chyba Ci klawiatura na EN sie przelaczyla:)
            • uki145 Re: to wersja wyposazenia Civica 27.02.06, 21:55
              cos mi normalnie klawiatura szfankuje,jakis wirus czy co ;-)
    • black.iron Re: Honda Civic 1.6 Sport 2005 27.02.06, 21:53
      jezdze civikiem 1.6 ES 3d z grudnia 2004. To w zasadzie identyczne samochody,
      wiec chetnie Ci cos opowiem. Tylko co konkretnie chcialbys wiedziec?
      • visitor Re: Honda Civic 1.6 Sport 2005 27.02.06, 22:16
        Ten na ktory czekam jest z listopada 2004, wiec identyczne 3d,110 KM.
        To co mnie interesuje to twoja opinia o tym samochodzie, jak widze jeszcze nim
        jezdzisz wiec moze nie jest tak najgorzej, pytania :
        Jakie jest spalanie w trasie
        Jak zachowuja sie radio i cd w czasie szybkiej jazdy
        Czy to autko jest glosnie przy szybkiej jezdze
        Czy trzesie- sztywne zawieszenie?
        Czy cos sie popsulo, na co zwracac uwage, co zmienic, co zabezpieczyc za wczasu
        Czy wzbudza zainteresowanie zlodziei
        Czy tak jak opisuja jest to autko miejskie, czy jednak wygodne na dluzsze trasy
        I twoje ogolne wrazenie-pozdrawiam i czekam na odpowiedzi.

• fru.fru Re: Honda Civic 1.6 Sport 2005 27.02.06, 22:39
          visitor napisał:
          <cut>
          > Czy to autko jest glosnie przy szybkiej jezdze
          na to wyglada...przy 130 km/h 4dB wicej niz golf czy megane..

www.autozeitung.de/index.php?page=4er-vergleichstest&action=detail&id=748&tb=8¤t=2
          • visitor Re: Honda Civic 1.6 Sport 2005 27.02.06, 23:30
            Fru.fru mowimy tu o innym samochodzie 1.6 sport 3d a nie 1.6i 5d, ale dzieki za
            strone, mam nadzieje ze parametry 'tej' pierwszej sa jednak lepsze.
            • fru.fru Re: Honda Civic 1.6 Sport 2005 28.02.06, 06:59
              visitor napisał:

> Fru.fru mowimy tu o innym samochodzie 1.6 sport 3d a nie 1.6i 5d, ale dzieki
              za
              >
              > strone, mam nadzieje ze parametry 'tej' pierwszej sa jednak lepsze.

CZesc visitor,
              tabelke wkleilem, bo pytales o halas, a przy okazji mozesz porownac dynamike,
              choc afair w "sporcie" jest krotsza skrzynia niz w cywilu, ale moze sie odezwie
              jakis normalny hondziarz np. Niknejm.
              • black.iron Re: Honda Civic 1.6 Sport 2005 28.02.06, 12:31
                hm, czy mam przez to rozumiec, ze nie jestem normalny?

z tego co wiem, to we wszystkich civach 7 gen. z silnikiem 1.6 (5d, 3d ES oraz
                3d Sport) skrzynia jest zestopniowana a taki sam sposob. osiagi na
                poszczegolnych biegach sa identyczne, czasami z minimalna roznica na niekorzysc
                Sporta ze wzgledu na szersze opony.
                • fru.fru Re: Honda Civic 1.6 Sport 2005 28.02.06, 15:02
                  black.iron napisał:
                  > hm, czy mam przez to rozumiec, ze nie jestem normalny?
                  nieeeee ;-). Przyznasz jednak, ze paru "mocnych" jest ;-)
                  • black.iron Re: Honda Civic 1.6 Sport 2005 28.02.06, 22:01
                    hehe, no fakt:)
        • black.iron Re: Honda Civic 1.6 Sport 2005 27.02.06, 23:23
          visitor napisał:

> Ten na ktory czekam jest z listopada 2004, wiec identyczne 3d,110 KM.
          > To co mnie interesuje to twoja opinia o tym samochodzie, jak widze jeszcze nim
          > jezdzisz wiec moze nie jest tak najgorzej, pytania :
          > Jakie jest spalanie w trasie

90 - 100 km/h w granicach 6l, przy predkosci do 120 -ponizej 7 l, 140 - 160 -
          8/8,5l, 160-180 - ponad 9, 180-200 - 10l

> Jak zachowuja sie radio i cd w czasie szybkiej jazdy

hm, co masz konkretnie na mysli? gra:) generalnie seryjne audio jest przyzwoite,
          ale radze dokupic firmowe gwizdki wysokotonowe, ew. taniej bedzie zrobic to poza
          salonem hondy.

> Czy to autko jest glosnie przy szybkiej jezdze

niestety tak, ja juz sie przyzwyczailem.

> Czy trzesie- sztywne zawieszenie?

zawieszenie jest dosc sztywne (co mi sie podoba), ale momentami brak mu
          sprezystosci (co mi sie podoba juz mniej), wiec na polskich dziurskach troche
          trzesie. momentami mam wrazenie, jakby nieco dobijalo, ale to taka
          charakterystyka. u Ciebie moze byc twardziej, bo ja mam alu 15". auto pewnie sie
          zachowuje w wiekszosci sytuacji. troche gorzej na szybko pokonywanych,
          wyboistych łukach (jest taki wiadukt w Wawie, ktorym sie zjezdza z Pulawskiej na
          Ursynow, ktory codziennie pokonuje i za ktorym nie przepadam)

> Czy cos sie popsulo, na co zwracac uwage, co zmienic, co zabezpieczyc za wczasu

zwracaj uwage na olej, jak to zazwyczaj w silnikach V-Tec. W Civicach wystepowal
          problem rdzy na klapie bagaznika, ale zdaje sie, ze auta produkowane pod koniec
          2004, jak nasze, juz byly ok.
          moj egzemplarz mial dosc nietypowa wade fabryczna, mianowicie... dziure w
          podwoziu! efektem byla notorycznie mokra tylna kanapa i bajoro w bagazniku pod
          kolem zapasowym. na szczescie szybko sie zorientowalem i w aso zrobili co
          nalezy. nie slyszalem, zeby jakis inny uzytkownik civa mial taki problem, wiec
          sie tym raczej nie przejmuj.
          aha, niektorzy (w tym ja) skarza sie na stukoty dochodzace z przedniego
          zawieszenia na wiekszych wybojach. powodem hest najczesciej nieco za miekka
          sprezyna przy maglownicy dosciskajaca listwe. jesli Ciebie to tez spotka i
          bedzie Ci przszkadzac (mimom, ze to nie grozne) zawiadom aso.
          slyszalem tez, ze niektorzy walcza ze stukajaca plyta oddzielajaca bagaznik od
          kola zapasowego. u mnie jest ok, wiec nie jest to regula. jesli Cie to spotka
          wystarczy wylozyc ja czyms miekkim od spodu.

> Czy wzbudza zainteresowanie zlodziei

raczej nie, bo nie jezdzi tego duzo. moja wersja w ogole jest rzadko spotykana,
          bo ludzie czesciej decydowali sie na wersje sport, jak Twoja. ale nawet sport
          nie jest powszechnym autem.

> Czy tak jak opisuja jest to autko miejskie, czy jednak wygodne na dluzsze trasy

w ostatnie wakacje przejechalismy z moja dziewczyna 8000 km po Europie i nie
          narzekalismy:) nawet dosc czesto spalismy (hm...;))w aucie i tez dalo rade.
          do dwoch osob auto gabarytowo wystarcza. powyzej - zaczyna sie robic ciasno.
          baganik moglby byc jednak nieco pojemniejszy.

> I twoje ogolne wrazenie-pozdrawiam i czekam na odpowiedzi.

silnik - m.in. dlatego wybralem to auto. w klsie pojemnosci 1.6 jedna z
          najlepszych jednostek na rynku (osiagi/spalanie). mimo, ze to honda to nawet
          calkiem elastyczna jak na te pojemnosc.
          co wiecej? po prostu lubie to auto. to takie smieszne uczucie, ze jak wsiadam do
          niego rano, to jestem zadowolony:)
          uwazam, ze 3d po liftingu (od 2004) wyglada naprawde fajnie. wersja Sport w
          szczegolnosci. a przeciez przyjemnie wozic tylek czyms, na czym przyjemnie
          zawiesic oko:)
          raczej nie bedziesz zalowal.
          jak juz odbierzesz i troche pojezdzisz to wpadnij na forum i podziel sie
          wrazeniami. w ogole to zapraszam na forum hondy (trzeba chyba najpierw wyslac
          maila do admina z prosba o okces):

forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=29490
          pozdrawiam
          • black.iron Re: Honda Civic 1.6 Sport 2005 27.02.06, 23:35
            aha, jest jeszcze pewien drobiazg, ktory nieco mnie drazni. mam 183 cm wzrostu i
            nie moge zajac optymalnej pozycji za kolkiem. wynika to z braku osiowej
            regulacji kierownicy. wiec albo mam troche nogi za blisko pedalow (bez skojarzen
            proszsz), albo musze strasznie prostowac rece, albo zbyt pionowo siedze (choc
            podobno tak sie powinno jezdzic, tylko ze mi tak niewygodnie)
            • jocek1 Re: Honda Civic 1.6 Sport 2005 28.02.06, 13:50
              mam 183 cm wzrostu
              > i
              > nie moge zajac optymalnej pozycji za kolkiem. wynika to z braku osiowej
              > regulacji kierownicy. wiec albo mam troche nogi za blisko pedalow (bez skojarze
              > n
              > proszsz), albo musze strasznie prostowac rece, albo zbyt pionowo siedze (choc
              > podobno tak sie powinno jezdzic, tylko ze mi tak niewygodnie)

fakt, ja jestem niższy, ale znalezienie optymalnej pozycji fotela zajęło mi ...
              rok. W tej chwili jeżdżę na prostym oparciu i maksymalnie obnizonym siedzisku a
              i tak cały czas mam wrażenie, że kierownica jest za daleko ;-( regulacja w
              poziomie byłaby jak najbardziej na miejscu Ale nawet na takich ustawieniach
              przejechanie 400 km za jednym zamachem jest IMHO mniej męczące niż w octavii czy
              megane coupe (poprzedni model)
          • visitor Re: Honda Civic 1.6 Sport 2005 27.02.06, 23:42
            Dzieki za wor informacji, dzieki ze mnie nie zniecheciles, a wrecz odwrotnie,
            nie moge sie doczekac odbioru, gwizdki to oczywiscie jakies glosniki
            wysokotonowe czy cos innego? Jakie sobie zamontowales?
            Pozdrawiam.

PS:moim starym civikiem tez wybralem sie w podroz, ale poslubna do Hiszpanii w
            1995 (jakos sie mozna bylo upchnac na tylnych siedzeniach i w bagazniku-razem
            calkiem duzo miejsca i tez spalem w nim gdzies we Francji przy drodze)
            • visitor Re: Honda Civic 1.6 Sport 2005 27.02.06, 23:50
              Ja mam 181, ale wiem ze moja kierownica sie ustawia bo przed jazda probna sobie
              ja dopasowalem.A to dziwne ze nie masz takiej wajchy przy kierownicy ( juz moja
              stara wersja to miala).
              • black.iron Re: Honda Civic 1.6 Sport 2005 27.02.06, 23:54
                mowisz o regulacji w pionie, moj tez to ma oczywiscie:) ale przydalaby sie
                jeszcze w poziomie.
            • black.iron Re: Honda Civic 1.6 Sport 2005 27.02.06, 23:53
              tak, to glosniki wysokotonowe. jeszcze nie zamontowalem. proponowali mi w
              salonie przy kupnie auta. chcieli za to 1000 zl, wiec sporo, ale poniewaz auto
              na kredyt, wiec by to nie zrobilo wiekszej roznicy w ratach. teraz troche
              zaluje, ze nie zamontowalem wtedy. mimo to radio jak na 4 glsoniki gra mi
              zupelnie niezle.

moj rekord tym autem to byla podroz do Londynu w... 5 osob:) bylo ciezko, ale
              znosnie:)

jeszcze moje pytankie: jaki kolor? moj jest czarny i to jest dosc delikatny
              lakier, trzeba uwazac.
              • thorgal10 Re: Honda Civic 1.6 Sport 2005 28.02.06, 01:34
                Ja też jako użytkownik wersji bliźniaczej do auta back.irona polecam ten
                samochód.

Wersja sport ma również inne przełożenie kierownicy i dzięki temu kierownica
                jest mniejsza.

Zapraszam na forum Hondy:
                forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=29490
                Pozdrawiam,
                • jocek1 Re: Honda Civic 1.6 Sport 2005 28.02.06, 13:40
                  > Zapraszam na forum Hondy:

ciekawe forum hundy jest również tutaj
                  www.hondapl.org/forum/
                  nawet zupełnie niedawno ktoś pisał właśnie o sporcie
                • jocek1 Re: Honda Civic 1.6 Sport 2005 28.02.06, 13:44
                  thorgal10 napisał:

> Wersja sport ma również inne przełożenie kierownicy i dzięki temu kierownica
                  > jest mniejsza.
                  kierownica nie jest mniejsza niż normalnie w hondzie (chyba 36cm), ale fakt
                  przełożenie jest krótsze, więc mniej trzeba kręcić. Skóra - IMHO bardzo fajna -
                  przyzwyczaiłem sie i w następnym aucie (kiedyś) też będzie kierownica obszyta
                  skórą. Promień skrętu - niestety duży - czasem trzeba "na trzy" tam, gdzie inne
                  auta zawracają "na raz"
                  • thorgal10 Re: Honda Civic 1.6 Sport 2005 01.03.06, 02:39
                    Wydaje mi się, że ta kierownica jest jednak mniejsza.

Może masz jakieś linki do potwierdzenia lub obalenia mojej opini?

Pozdrawiam,
          • mobile5 Re: Honda Civic 1.6 Sport 2005 28.02.06, 13:57
            black.iron napisał:
            160-180 - ponad 9, 180-200 - 10l
            >

I niech jeszcze ktoś powie, że Honda nie robi najlepszych silników na świecie.
            • mobile5 Re: Honda Civic 1.6 Sport 2005 28.02.06, 17:49
              A na poważnie, jeśli przy 120 pali 7, to przy 200 wypije 15.
              • black.iron Re: Honda Civic 1.6 Sport 2005 28.02.06, 22:06
                przy stalej 200 to mozliwe. mi wyszlo 10 na deutsche autobahn - jechalem
                wiekszosc odcinka 180 - 190, ale ze 3 razy doszedlem do 200.
          • jocek1 Re: Honda Civic 1.6 Sport 2005 28.02.06, 14:19
            > > Ten na ktory czekam jest z listopada 2004
            mój jest z kwietnia 2004, jeden z pierwszych w Polsce po liftingu

> > Jakie jest spalanie w trasie
            >
            > przy predkosci do 120 -ponizej 7
            miasto - 9-9,5, a podobno komupter zaniża ;-(

> > Jak zachowuja sie radio i cd w czasie szybkiej jazdy
            >
            > hm, co masz konkretnie na mysli? gra:) generalnie seryjne audio jest przyzwoite
            IMHO również - specjalnym audiofilem nie jestem, ale dźwięk nie jest zbyt ubogi
            ani specjalnie przesterowany

> > Czy to autko jest glosnie przy szybkiej jezdze
            tak, ale dźwięk nie jest męczący ;-)))

> > Czy trzesie- sztywne zawieszenie?
            na 16" trzęsie - bez znaczenia na jakiej drodze. Jeżeli masz zamiar wozić kogoś
            z tyłu to przygotuj sie na słowa krytyki ;-PPP - potrafi nieźle "bujnąć" pasażerem
            >
            > zawieszenie jest dosc sztywne (co mi sie podoba), ale momentami brak mu
            > sprezystosci (co mi sie podoba juz mniej), wiec na polskich dziurskach troche
            > trzesie.
            na zimę mam 15" na profilu 55, więc trzęsie mniej - w każdym razie po zmianie
            opon różnica jest wyraźna

> troche gorzej na szybko pokonywanych,
            > wyboistych łukach
            IMHO nie mam takiego wrażenia. szybkie łuki idzie jak po sznurku. może to
            zasługa wiekszych felg i niższego profilu? BTW - 16" są bardzo ładne i to
            właśnie dzieki nim ludzie ogladają sie za tym samochodem ;-)))

(jest taki wiadukt w Wawie, ktorym sie zjezdza z Pulawskiej n
            > a
            > Ursynow, ktory codziennie pokonuje i za ktorym nie przepadam)
            nie jeżdżę tamtedy za często, ale u mnie to raczej trzeci bieg i gaz - nie mam
            wrażenia że tył ucieka albo auto nie chce skręcać. Obroty? Wtedy akurat chyba w
            zakresie maksymalnego momentu, więc nie jest to "pałowanie" ;-)))
            >
            > > Czy cos sie popsulo, na co zwracac uwage, co zmienic, co zabezpieczyc za
            > wczasu
            >
            > zwracaj uwage na olej, jak to zazwyczaj w silnikach V-Tec.
            teoretycznie może brać, ale nie zaobserwowałem. generalnie auto "uczy" się stylu
            jazdy. Po jeździe w mieście trzeba go trochę "popędzić" żeby nabrał wigoru - ale
            potem jest OK. Z doświadczenia wiem, że auto po jakichś 10k km dopiero pokazuje
            na co je stać, więc jazdy autami testowym są raczej mało miarodajne ;-( IMHO po
            jeżdzie w jednym salonie prawie zdecydowałem się na corollę, ale w innym
            przejechałem się sedanem pracownika salonu - i to było to ;-))))

W Civicach wystepowa
            > l
            > problem rdzy na klapie bagaznika, ale zdaje sie, ze auta produkowane pod koniec
            > 2004, jak nasze, juz byly ok.
            to raczej przypadłość 5d (turcja?) i sedanów (turcja!). u siebie nie zaobserwowałem

> moj egzemplarz mial dosc nietypowa wade fabryczna,

u mnie trzeba było wymienić uszczelkę drzwi - inicjatywa własna serwisu ;-)

powodem hest najczesciej nieco za miekka
            > sprezyna przy maglownicy dosciskajaca listwe. jesli Ciebie to tez spotka i
            > bedzie Ci przszkadzac (mimom, ze to nie grozne) zawiadom aso.

była taka przypadłość, ale chyba jeszcze przed liftingiem poradzono sobie z tym

> > I twoje ogolne wrazenie-pozdrawiam i czekam na odpowiedzi.
            >
            > silnik - m.in. dlatego wybralem to auto. w klsie pojemnosci 1.6 jedna z
            > najlepszych jednostek na rynku (osiagi/spalanie).
            "drugi oddech" tak około 3,5k km ;-))))))))))))))))))

światła - dobrze zmienic żarówki na jaśniejsze - przetrenowac zmianę żarówki
            ;-PPPP - dla mnie za każdym razem jest to przeżycie jedyne w swoim rodzaju ;-(
            hamulce - u mnie klocki przed 40k km

głupie doświadczenie - raczej ciężko kupić krótszą wycieraczkę - chyba 38cm ale
            zakładana na duże "ucho" i nie wszystkie standardowe pasują ;-(
            • visitor Re: Honda Civic 1.6 Sport 2005 28.02.06, 15:09
              Dzieki Jocek1 za info, jak pojezdze troche to dam znac na forum o swoich
              wrazeniach. Visitor
            • black.iron Re: Honda Civic 1.6 Sport 2005 28.02.06, 22:17
              jocek1 napisał:

> miasto - 9-9,5, a podobno komupter zaniża ;-(
              >

to jednak troche pałujesz;-) mi w miescie w lato wychodzi 8 - 8,5, w zime
              podchodzi pod 9, ale jeszcze nigdy nie pokazalo 9,0. a jezdze dosc szybko. ale
              rozumiem Cie, to nie jest auto dla kapelusznikow:) komputer jednak calkiem
              dokladny, kilka razy sprawdzilem i oszukiwal gora 0,1-0,2 l.
              • visitor Re: Honda Civic 1.6 Sport 2005 02.03.06, 13:53
                Wytlumaczcie mi prosze co to jest palowanie?
                Moze inni uzytkownicy tej hondy zechca do mnie napisac?
                • black.iron Re: Honda Civic 1.6 Sport 2005 03.03.06, 01:25
                  hm, najprościej mówiąc- jazda na pałę:)

wiesz, tu nie ma zbyt wielu ludzi, ktorzy jezdza civicami tej generacji. wejdz
                  na fora hondy, do ktorych linki byly juz podane w tym watku, to bedziesz mial
                  wieksze towarzystwo.
                  • visitor Re: Honda Civic 1.6 Sport 2005 03.03.06, 17:46
                    dzieki black.iron
                    Juz mnie wpuscili na forum hondy, ale jakos glupio jakos bez samochodu bylo, bo
                    dopiero dzisiaj go odbieram o 17:30.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka