Dodaj do ulubionych

Hiszpania , a samochody na gaz (LPG)

IP: *.neutron-it.com 02.08.04, 12:45
Pytanie jest proste :

Czy mozna tankowac gaz LPG do naszych samochodow w Hiszpani ????
Czy jest ktos kto byl w tym roku samochodem z instalacja gazowa i ma jakies
doswiadczenia ???

Sam juz nie wiem co mam o tym sadzic ... Wszystkie strony Internetowe do
jakich dotarlem podaja , ze to paliwo nie jest dostepne do samochodow
prywatnych.
Jednoczesnie :
1. Ambasada Krolestwa Hiszpanie w Warszawie nic na ten temat nie wie.
2. Hiszpanskie Biuro Podrozy w Polsce - tez nic na ten temat nie wie.
3. PZMot (Biuro warszawskie - zajmujace sie wszelkimi aspektami prawnymi i
wszelkimi regulacjami transportowymi w Europie) - twierdzi , ze owszem bylo
tak (zakaz tankowania LPG do prywatnych aut) obowiazywalo do poczatku 2001
roku, a teraz juz jest normalnie (?)
4. Europejska organizacja promujaca gaz plynny (LPG) twierdzi , ze mozna w
Hiszpani tankowac gaz bez ograniczen.

I kurcze moze jestem niedowiarkiem , ale chce miec jeszcze potwierdzenie ze
strony uzytkownika drog w Hiszpani. Oczywiscie tego co gaz tankowal lub
nie ...

Pozdrawiam
MichalP
Obserwuj wątek
    • Gość: gryzon Re: Hiszpania , a samochody na gaz (LPG) IP: *.teldom.pl / 217.153.13.* 02.08.04, 15:56
      Od znajomego ,ktory byl 2 lata temu dowiedzialam sie ze mozna tankowac gaz,ale
      problemjest ze znalezieniem stacji,rzadko bywaja na glownych drogach,trzeba
      czesto zjechac z tras,to tyle co wiem,moze znajdziesz wiecej inf w jakis
      przewodnikach lub mapach? ;->powodzenia
      • Gość: MIchalP Re: Hiszpania , a samochody na gaz (LPG) IP: *.neutron-it.com 02.08.04, 16:27
        Dzieki za odzew , ale 2 lata to duzo.
        Czekam raczej na potwierdzenie z tego roku najchetniej ...
        Przewodniki milcza , a mapy to mapy ... tam raczej takic informacji nie
        uswiacze. Co do ilosci stacji LPG w Hiszpani to wiem , ze jak na lekarstwo ,
        ale zawsze to jest taniej (nawet jesli trzeba zjechac z trasy) gdy sie chce
        przejechac az do Giblartaru i dalej ;-)

Pozdrawiam
        MichalP
        • Gość: w Re: Hiszpania , a samochody na gaz (LPG) IP: *.oami.eu.int 02.08.04, 18:13
          Oficjalnie moga tylko ciezarowki. Jedynie we francji przy autostradzie jest gaz
          • Gość: waldek Re: Hiszpania , a samochody na gaz (LPG) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.08.04, 19:36
            Byłem w sierpniu 2003. O gaz LPG pytasz taksówkarzy w Madrycie. Cordobie,
            Sevilli, Grenadzie ,Murci,Valencji,Barcelonie.Pytasz taksówkarzy bo oni jeżdżą
            na gazie. Ale potrzebna jest redukcja. Mieli ją w MAdrycie,Grenadzie . Dalej
            nie wiem bo udało mi sie kupić w Grenadzie za 24 EUR. Nie pamiętam czy w
            Beneluxie i FRancji potrzebna jest redukcja. MAją je. Dajesz paszport, sam
            wkręcasz, sam nalewsz, płacisz, oddajesz redukcję i dostajesz paszport.
            POWODZENIA. Po 20 sierpnia znowu jadę do Kadyksu .2x 3500 km. WAldek
            • Gość: MichalP Re: Hiszpania , a samochody na gaz (LPG) IP: *.neutron-it.com 03.08.04, 09:11
              Czyli jeszcze w ubieglym roku nie bylo problemu z gazem ...
              I jeszcze jedna informacja : Gaz tankuje sie samodzielnie ?? W Polsce to
              niedopomyslenia 8-\.
              Jedziesz w sierpniu , a kiedy wracasz ??? Ja we wrzesniu jade calym poludniem
              az do Sevilli i San Fernando. Tez bedzie ponad 2x3500 dobrzeby bylo miec gaz w
              zasiegu ;-)

Pozdrawiam
              MichalP

PS. A moze ktos byl w tym 2004 roku ??
              • aseretka Re: Hiszpania , a samochody na gaz (LPG) 03.08.04, 13:38
                W ubiegłym roku nie wolno było tankować gazu do samochodów osobowych. Być może
                taksówkarze mogli, ale na pewno nie indywidualni użytkownicy. Podobno miało się
                to zmienić, ale jak do tej pory nie mam na ten temat żadnych wiarygodnych
                informacji, a też jestem zainteresowana gazem.
                We Francji nie ma problemu z tankowaniem. Gaz na każdej stacji ( niemal ) i
                końcówki pasują.
                • icaro Re: prawie nikt tego tu nie uzywa.. 03.08.04, 21:07
                  tego gazu prawie nikt tu nie uzywa...oprocz taksowek itp. zaden particular nie
                  posiada samochodu z tego typu paliwem...poczytaj tutaj:
                  www.poloniamadryt.net/forum/viewtopic.php?t=212
                  zapraszam na forum emigracji polskiej w hiszpanii czyli
                  www.poloniamadryt.net/forum/index.php jak rowniez na portal
                  www.poloniamadryt.net
                  • Gość: MichalP Re: prawie nikt tego tu nie uzywa.. IP: 217.8.163.* 28.12.04, 13:02
                    No i pojechalem ...
                    Bylem , widzialem i oczom nie wierze.
                    Zrobilem prawie 10.000 km (z Polski do Hiszpanii i spowrotem)
                    Wrazenia estetyczne slabe , ale nie o tym wątek.
                    LPG - Gaz do samochodow. Wszystkie dzialajace stacje jakie mamy w Hiszpani mamy
                    tu :

www.repsolypf.com/esp/productosyservicios/productosyservicios/glpautomocion/informacioncomercial/puntosdeventa/mapaptosventa.asp?PaginaID=1876&Nivel=11
                    Gaz tam jest sprzedawany do taksówek (cena ok 0,48) , ale mozna tez zatankowac
                    nasze samochody (cena 0,52) czasami prosza o paszport lub prosza o wypelnienie
                    jakiegos swistka.

Potrzebny tez jest reduktor do tankowania gazu (tankuje sie samodzielnie)
                    reduktor ten jest trudny do nabycia, ale nie ma co sie martwic. Wiekszosc stacji
                    go posiada.

Prosze sie nie sugerowac godzinami otwarcia bo to bzdury - mam wrazenie , ze
                    zawsze otwieraja po czasie i zamykaja przed. A i , ze 24H nie oznacza obslugi
                    przez cala dobe 8-| , ale nie pytajcie co oznacza.

Teraz opisze stacje na jakich tankowalem :

1. Barcelona - turaczej nie ma problemu. Stacja ma reduktory i dziala cala dobe
                    (tak bylo). Jest w dzielnicy przemyslowej gdzie troche sie naszukalismy aby
                    znalezdz. Prosze pamietac , ze litery (w tej dzielnicy) oznaczaja ulice (np.)
                    pionowe , a cyfry poziome (czy cos takiego) Stacja jest na zakrecie i na samym
                    koncu (jakby)tej dzielnicy. Jest ez jeszcze jedna stacja z gazem (chyba BP) ,
                    ale nie maja reduktorow i nie moga sprzedawac paliwa turystom

2. Valencja - dno dna. Stacja niby 24, ale mieli nas gdzies i kazali czekac do
                    rana. Maja reduktor - w zastaw paszport. Stacja tez w dzielnicy przemyslowej.
                    Smieszne jest tez to , ze stojac 250 m od tej stacji nikt nie potrafil nam jej
                    wskazac 8-|

3. Granada - Na wylotowce z miasta w strone lotniska. Troche na uboczu. Maja
                    reduktor.

4. Jerez de la Frontera - Bardzo zle oznaczona stacja. Tak na prawde nie
                    stacja tylko punkt napelniajacy butle. Wjazd zaraz za skrzyzowaniem (jadac od
                    centrum) jest tam maly znak z butla gazowa
                    (slabo widoczny). Droga pod kontem i wzdluz bialego muru. NIE MA REDUKTORA !!!!!

5. El Puerto de Santa María - Zwykla stacja benzynowa w srodku miasta przy
                    glownej drosze. BRAK REDUKTORA !!!!!

6. Sevilla - stacja w dzielnicy przemyslowej w miare blisko Strazy Pozarnej
                    (BOMBEROS). Maja reduktor

7. Cordoba - stacja znajduje sie na tylach jakiegos duzego sklepu. Sklep
                    natomiast przy drodze w kierunku lotniska.
                    Jadac obwodnica (chyba) w pewnym momencie mamy wyjazd na gore (rondo) i w prawo
                    jest lotnisko w lewo Miasto.
                    Skrecamy w kierunku miasta i po prawej stronie jest ogrodzony duzy sklep (lub
                    cos takiego).
                    Skrecamy zaraz za sklepem w prawo jedziemy do konca bialego muru i skrecamy
                    znowu w prawo -
                    tam na koncu jest brama gdzie jest zaklad napelniania butli. CHYBA maja reduktor.

To wszystkie stacje jakie odwiedzilem.

A i jeszcze jedno : MURCIA tam stacji NIE MA. Albo nikt , ale to nikt nie byl w
                    stanie powiedziec gdzie jest
                    (nawet pracownicy zwyklej stacji Repsol) !!!!!!

WAZNE : NIGDY , ALE TO PRZENIGDY NIE PLANOWAC PRZYJAZDU NA STACJE W OSTATNIEJ
                    CHWILI.
                    HISZPANIE NIE WIEDZA CO TO JEST PUNKTUALNOSC !!!! NIE WIEDZA CO TO SA GODZINY
                    OTWARCIA ... 8-|

Co do dojazdu do Hiszpani :

NIEMCY : Stacje sa. Malo , bo malo i nie na autostradach, ale sa. Potrzebny jest
                    reduktor
                    (jest na stacjach-CZASAMI PROSZA O ZASTAW W KWOCIE EURO) ,
                    ale mozna kupic ok 20-25 Euro do ichniejszego systemu. Sa tez stacje (bylem na
                    jednej) z systemem tankowania
                    takim jak w Polsce i na jednej z systemem tankowania takim jak w Hiszpanii.

FRANCJA : Stacje sa. System taki jak w Polsce (choc pistolety wygladaja inaczej
                    ;-). Sa trudnosci w tankowaniu w nocy.
                    Stacje oznaczone 24H baaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaardzo czesto sa zamkniete w nocy.
                    A 24H oznacza tankowanie tylko za pomoca specjalnej karty - nie ma obslugi stacji.

Pozdrawiam, a sens jazdy samochodem do Hiszpani to juz inna sprawa.
                    MichalP

PS. Jesli chodzi o reduktor - to jestem w posiadaniu jednego.
                    Z uwagi , ze lezy i jesc nie wola to ostatecznie moge sprzedac. Cena 100 PLN
                    m.pl@gazeta.pl
                    • aseretka Re: prawie nikt tego tu nie uzywa.. 28.12.04, 13:39
                      Zajrzałam na podanego linka i zobaczyłam, że tych stacji jest niewiele. W
                      Barcelonie trafiliśmy na nią przypadkiem, ale nie udało nam się zatankować. Nie
                      mogliśmy dogadać się z obsługą, bo my po angielsku, a oni coś tam po hiszpańsku
                      gadali. Może to była ta, gdzie nie sprzedają paliwa turystom, ale nie pomnę,
                      czy to było BP, chociaż coś mi się tak wydaje.
                      Co do Niemiec, polecam stronę
                      www.gas-tankstellen.info
                      Świetnie opisany dojazd do stacji w pobliżu autostrad.
    • Gość: guapa Re: Hiszpania , a samochody na gaz (LPG) IP: *.pronet.lublin.pl 02.01.05, 19:48
      Nie,w Hiszpanii nie można tankować bo tam ma gazu{LPG} Bez problemu mozna
      tankowac z paliwem i jest tanszy niż u nas w Polsce...
      Wiem coś o tym.
      un saludo
    • Gość: mariusz Re: Hiszpania , a samochody na gaz (LPG) IP: 5.5.* / 80.58.36.* 17.01.05, 12:14
      mieszkam w hiszpani 17 lat i nigdy nie slyszalem zeby ktos tu iezdizl autem
      na gaz

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka