Dodaj do ulubionych

pusty pęcherzyk ciążowy - kiedy dokładnie widać

28.06.07, 08:55
Ostatnia miesiączka - 18 maj. Test pozytywny. 20 czewrca I usg - pęcherzyk
4,5 mm. Gin kazał powtórzyć za tydzień, bo za mały (tłumaczył, że mogło dojść
później do zapłodnienia i stąd taka wielkość). Byłam wczoraj - 11,4 mm.
Powiedział, że albo rzeczywiście później doszło do zapłodnienia, albo jest
pusty pęcherzyk ciążowy. Czuję się dokładnie tak jak przy pierwszej ciąży
(2005): nudności, poranne wymioty, senność. Jak wytrzymać kolejny tydzień
niepewności? Kiedy tak na 100% wiadomo, że pęcherzyk jest pusty?
Obserwuj wątek
    • mentafolia Re: pusty pęcherzyk ciążowy - kiedy dokładnie wid 28.06.07, 20:05
      Rzeczywiście moze byc jeszcze za wczesnie żeby cos zobaczyć.
      Jak długie masz cykle,wiesz kiedy była owulacja lub kiedy doszlo do zaplodnienia?
      Serce dziecka zaczyna bić 21 dni od zapłodnienia,więc teoretycznie po tym czasie
      gin powinien je zobaczyc na monitorze.
      Ale dużo zależy jeszcze od sprzętu no i od umiejętnosci lekarza.
      Jak obliczyłam jestes w 6t1d ciązy,wiec na razie sie nie załamuj.
      Za tydzień wszystko będzie jasne i zobaczysz pięknie bijące serducho.
      • tyberia1 Re: pusty pęcherzyk ciążowy - kiedy dokładnie wid 29.06.07, 08:08
        Dzięki!
        Mam nadzieję, że rzeczywiście się tak stanie...
    • jotka_aa Re: pusty pęcherzyk ciążowy - kiedy dokładnie wid 29.06.07, 10:50
      Witaj, w pierwszej ciąży w 6 tygodniu usg pokazało żywy zarodek z bijącym
      serduszkiem...w drugiej ciąży w 6 tygodniu tylko pusty pęcherzyk....odczekałam
      tydzień i w 7 tygodniu zobaczyłam już serduszko....tak więc jeśli nic złego się
      nie dzieje czekaj spokojnie nawet do 8 tygodnia ciąży.
      • sandrap5 Re: pusty pęcherzyk ciążowy - kiedy dokładnie wid 29.06.07, 16:49
        hej
        pierwszej ciąży w 6 tyg był pusty pęcherzyk. Dopiero w 8 zobaczyłam bijące
        sreduszko. Natomiast w obecnej ciązy nie chciałam iśc za wczesnie do lekarza
        żeby nie przeżywać tego samego stresu ( w 5tyg test pozytywny) poszłam w 7
        tygodzniu i seduszko biło. Więc różnie to wygląda. Będzie dobrze.
    • agiju Re: pusty pęcherzyk ciążowy - kiedy dokładnie wid 30.06.07, 00:26
      Zalecam pewien dystans do badań USG.
      Czasem potrzebny jest czas, choć kosztuje to nas mnóstwo nerwów. Piszę to z
      perspektywy czasu - dzisiaj moja córeczka ma już prawie 5 miesięcy.

Ja byłam na USG jak minęło równo 6 tyg. Nie było widać nic - nawet pęcherzyka.
      (Lekarka nie mogła wykluczyć ciąży pozamacicznej. Po kolejnych dwóch tygodniach
      było już widać zarodek 3,5 mm i serduszko. Po następnych 10 dniach, poszłam na
      kolejne USG i wymiary zarodka były identyczne - 3,5 mm, a powinien być już dużo
      większy. Lekarz (mocno zaniepokojony) stwierdził, że zarodek przestał się
      rozwijać (był ósmy tydz. a zarodek 5tyg. i 5 dni). Serduszko biło, więc nie
      przyznałam się lekarzowi, że 10 dni wcześniej miałam robione USG i wynik był
      taki sam. Kazał mi przyjść na kontrolę za tydzień do dwóch tyg. Nie muszę pisać
      jak się czułam - szukałam po całym internecie i nigdzie nie znalazłam
      pozytywnych informacji o takim przypadku. Trzy tygodnie wmawiałam sobie, że
      wszystko jest OK i okazało się, że rzeczywiście dzidziuś urósł (był nawet o
      tydzień większy). Wiem, że to bardzo trudne, ale najważniejszy jest spokój i
      pozytywne nastawienie. Jak widać na moim przykładzie, zdarzają się różne "cuda".
      • agiju Re: pusty pęcherzyk ciążowy - kiedy dokładnie wid 30.06.07, 00:28
        Czasem ważniejsze jest to co czujemy i myślimy - a nie to co widać.
        • tyberia1 Re: pusty pęcherzyk ciążowy - kiedy dokładnie wid 30.06.07, 09:52
          Staram się myśleć pozytywnie. Tylko to mnie trzyma w pionie, poza okresami
          w "kibelku"smile Dzięki za wszystkie odpowiedzi. Dam znać co wyszło na usg w
          środę.
          • 101198r Re: pusty pęcherzyk ciążowy - kiedy dokładnie wid 02.07.07, 19:40
            Moja pierwsza ciąża przebiegała bez najmniejszych kłopotów. W 1998 roku w
            listopadzie urodziłam zdrowa córeczkę ważącą 4200 kg!!! w 2000 roku w lutym
            zaszlam w ciążę. W 5 tygodniu miałam wykonane USG - potwierdziło fakt, że
            jestem w ciąży - widoczny był pęcherzyk ciążowy. Tydzien później zaczęłam
            plamić, wylądowałam na oddziale ginekologicznym, potem zastrzyki na
            podtrzymanie - ale niestety nie udało się - poroniłam w 6 tygodniu ciąży! W
            czerwcu 2007 roku(3 tygodnie temu) dowiedziałam się, że mam pusty pęcherzyk
            ciążowy bez echa płodu!!!! SZooooK!!! Przyznam się szczerze, że wcześniej o
            czyms takim zupełnie nie słyszałam.... 9 czerwca miałam wykonany zabieg
            czyszczenia macicy, potem wyszłam do domu... i pustka!!! Ogromny smutek i żal
            nie wiadomo do kogo...Tłumacze sobie, że tak musiało być....Ciesze się , że mam
            9 letnia córę...jeszcze 2 tygodnie temu mówiłam i myslałam że nigdy więcej nie
            zdecyduję się na dziecko. Dzis jestem juz innego zdania - spróbuję jeszcze raz -
            wystarczy mi sił - ale na tylko jeden jedyny raz - chce by moja córeczka miała
            rodzeństwo.....Myślę, że u Ciebie będzie wszystko w porządku - bądź dobrej
            myśli!!!! (Ja miałam wykonywane USG w 8 tygodniu)!
      • alenam Re: pusty pęcherzyk ciążowy - kiedy dokładnie wid 04.07.07, 12:37
        Uff! Jak dobrze znaleźć kogoś, kto ma podobny problem... Jestem w 6-7 tygodniu
        ciąży, byłam na USG dwukrotnie, u dwóch różnych lekarzy, za każdym razem
        usłyszałam, że jestem w 4-5 tygodniu, czyli 2-3 tygodnie po zapłodnieniu...
        Tymczasem test ciążowy wyszedł mi pozytywnie trzy tygodnie temu! Wszystko
        dlatego, że pęcherzyk jest bardzo malutki - 5 mm i jakby się nie powiększasad O
        wielkości zarodka nawet nie mówię, ostatnio było coś tam widać, ale zbyt mało,
        żeby móc coś konkretnego powiedzieć... Podobno serce już bije, ale dręczę się
        faktem, że ta dzidzia taka malutka... Dobrze, że komuś w tej dziedzinie zdarzył
        się cud, to bardzo optymistyczne...
    • tyberia1 Re: pusty pęcherzyk ciążowy - kiedy dokładnie wid 05.07.07, 18:35
      Witam!
      Własnie wróciłam z USG. Wszystko w porządku. Serduszko bije.
      • mentafolia Re: pusty pęcherzyk ciążowy - kiedy dokładnie wid 05.07.07, 20:44
        Ja wiedziałam że tak będzie smile)
      • oyate Re: pusty pęcherzyk ciążowy - kiedy dokładnie wid 06.07.07, 11:36
        Super!!! Gratulacje, teraz już się nie przejmuj. Odpocznij!!
        • polpotworek Re: pusty pęcherzyk ciążowy - kiedy dokładnie wid 06.07.07, 16:38
          Podejrzenie pustego pecherzyka jest gdy przy jaju plodowycm powyzej 2cm(czasem
          2,5) nie widac zarodka. Ale nie jest to wskazaniem do zaraz zabiegu
          lyżeczkowania. zdarzają sie ciąze gdy zarodek uwidacznie się troszkę poźniej,
          wiec jesli jajo plodowe jeszce nie jest duze to byc moze co ciązy doszlo
          poźniej niz przypuszczasz lub maluszek rowija sie troszkę wolniej na pierwszym
          etapie. Takie odchylenia są bardzo cześte a poźneij dzieci doganiaja i rodzą
          sie bombastiki po 4kg. Tego ci zycze.
          • polpotworek Re: pusty pęcherzyk ciążowy - kiedy dokładnie wid 06.07.07, 16:39
            U mnie malusienieczki zarodek bylo widac dopiero przy pecherzyku plodowym 1,5cm
            a dzis dzidzia wierzga jak najęta w brzuchu.
            • waryszka Re: pusty pęcherzyk ciążowy - kiedy dokładnie wid 06.07.07, 20:23
              czyli mam rozumiec ze jezeli pecherzyk ma 0,78 i nic jeszcze w srodeczku nie
              widac to nie denerwowac sie? to wszystko jestw normie?
              • karolinex Re: pusty pęcherzyk ciążowy - kiedy dokładnie wid 10.07.07, 13:00
                Witam,
                właśnie przeżywam ten problem....patrze na wydruk z USG ktore robione miałam w
                6 tygodniu - pusty pęcherzyk - lekarka powiedziala, że może tak być, bo jeszcze
                do tego miałam długie cykle, teraz leci już ósmy tydzień, a ona nie kazała mi
                przychodzić na usg kontrolne stwierdzając że wszystko jest ok. Dodam że biorę
                Duphaston bo miałam straszne bóle brzucha, jednak lek pomaga i bóle ustapiły,
                czuje sie rewelacyjnie. Jednak widok z USG mnie niepokoi pęcherzyk miła wtedy
                12,7 mm. Jednak ja czuje że jestem w ciąży i trudno mi dopuścić do siebie, że
                może tak nie być....Co mam robić? Iść na kontrol czy złosić się do lekarki za
                miesiąc jak prosiła....
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka