amko Re: czy komus udały sie nalesniki z zytniej??? 09.09.04, 13:40 Hej, ja robilam juz nalesniki, ale nie z zytniej tylko pszennej razowej. Ciasto jest geste i trzeba go rozsmarowywac na patelni (robiac takie koleczka ). Wyszly pyszne i byly bardzo sycace. Ponizej podam przepis, wg ktorego je robilam. Smazylam bez tluszczu na teflonowej patelni. Wczoraj natomiast robilam pizze, mniaaaam, do ciasta zeby nie bylo suche dodalam ser zolty light, posmarowalam je oliwa i sosem pomidorowym, na to tunczyk i cebula. Smakowala wszytkim , takze tym "nie-na-diecie". pozdr. Asia przepis na nalesniki: Naleśnik elastyczny 200 g mąki razowej pszennej 200 g mleka (odtluszczone, 0 - 0,5 %) 2 jaja 4-6 łyżek zimnej wody szczypta soli 1/2 łyżki fruktozy 2 łyżki oleju Zmiksować na gładką masę. Na końcu dodać olej. Smażyć z obu stron . Odpowiedz Link
justynek13 Re: czy komus udały sie nalesniki z zytniej??? 09.09.04, 13:43 dzieki, spróbuje bo mi wyszły fatalne Odpowiedz Link
domville Re: czy komus udały sie nalesniki z zytniej??? 09.09.04, 14:22 Ja wlasnie spapusialem pyszne nalesniki z maki razowej pszennej. Oto moj przepis na 2 nalesniki (porcja dla jednej osoby): jajko, 6 lyzek maki razowej (takich lekko czubatych) i niecale pol szklanki wody oraz chlust mleczka zageszczonego light, szczypta soli - wszystko zmiksowac, smazyc na oliwie. Farsz wedlug uznania: ja dzisiaj mialem szpinak z czosnkiem i feta. Pare dni temu zas: tunczyk, majonez z oliwa, cebula, pomidory. Mozna dowolnie kombinowac i w tym caly urok nalesnikow. Smacznego. Odpowiedz Link
agator13 Re: czy komus udały sie nalesniki z zytniej??? 10.09.04, 09:33 Ja też robiłam naleśniki z mąki razowej ale pszennej.Zrobilam je na slono, czyli nie dodawałąm ani cukru ani fruktozy za to troche pieprzu i soli.Jako farsz wykorzystałam zesmażone na odrobinie oliwy pieczarki.Kiedy sie ududiły i woda z nich odparowała zostawiłam na chwilę do ostygnięcia i dodałam starty na tarce żółty ser light (hit z ryk 20%).Na placek naleśnikowy kładłam plasterek chudziutkiej wędlinki na to farsz i podsmażałam chwilkę na patelni teflonowej.Pychota.A dziś będę miała naleśniki w wersji piątkowej czyli bez wędlinki. Odpowiedz Link
dsb Re: czy komus udały sie nalesniki z zytniej??? 10.09.04, 15:41 Ja robię naleśniki z mąki pszennej razowej. Dodaje mleko (ew. woda gazowana), białko z jajka i trochę soli. Wychodzą bardzo dobre, choć trochę grubsze niż tradycyjne naleśniki. Jeśli ktoś ma dobrą patelnię można spróbować smażyć bez tłuszczu, ale osobiście nie polecam. Chociaż trochę oliwy z oliwek ułatwi Odpowiedz Link
domville Re: czy komus udały sie nalesniki z zytniej??? 04.10.04, 18:53 Wrócę jeszcze do tematu naleśników. Z maki razowej wychodzą super, ale jakie macie pomysły na farsz (oprócz szpinaku z fetą i tuńczyka z majonezem)? Rodzynek Odpowiedz Link
laurka22 Re: czy komus udały sie nalesniki z zytniej??? 04.10.04, 19:05 możesz udusić warzywka, zrobić takie niby-leczo tylko nie takie wodniste. pychotka pozdrowienia dla Rodzynka Odpowiedz Link
ella69 Re: czy komus udały sie nalesniki z zytniej??? 04.10.04, 19:20 Ja raczej jestem tradycjonalistką jeżeli chodzi o naleśniki, więc jadam je na słodko. Smaruję dżemikiem słodzonym fruktozą albo niskocukrową konfiturką Łowicza. Ostatnio do nadzienia użyłam deseru według przepisu z książki (serek nat. Figura 3% lub Ricotta ze słodzikiem i olejkiem). PYCHA. Mój ulubiony to z olejkiem pomarańczowym i kawałkami czekolady gorzkiej oczywiście. Ale mogą też być nadziane uduszonymi z cebulką pieczarkami i tartym żółtym serem, zawinięte i razem podpieczone aż serek w środku się rozpuści. Odpowiedz Link
romilka Re: czy komus udały sie nalesniki z zytniej??? 05.10.04, 18:05 a ja mam taki pomysł na farsz: kapuste dusimy z podsmazona cebula i pieczarkami,wszystko mieszmy doprawiamy i farszyk mniam!Robiłam takie kiedys do zwykłych nalesnikow!!Teraz jest sezon na kapuste i pieczarki!!Smacznego!!Fajnie ze mamy Rodzynka wsrod nas!!Całuski dla ciebie Rodzynku!!!A moze byc jeszcze farsz z białego sera ze szczypiorkiem(???) i z czosnkiem!! Odpowiedz Link
domville Re: czy komus udały sie nalesniki z zytniej??? 05.10.04, 18:46 Jesteście fantastyczne - tyle pomysłów na naleśniki! Romilko, czy masz na myśli kapustę kiszoną? I jak długo trzeba ją dusić z grzybkami? Pozdrawiam! Odpowiedz Link