Dodaj do ulubionych

gryzienie domownikow - pomocy!!!

21.10.06, 09:42
sluchajcie mamy szczeniaka suczke labradorke. mamy ja od 10 tygodnia jej
zycia teraz ma 12 tygodni. strasznie nas gryzie. jej to sie wydaje, ze to sa
zabawy, ale nam sie to zdecydowanie nie podoba. mamy synka 2 i pol letniego,
ktory uwielbia swoja Gabi, ale jest caly podrapany lub pogryziony. my tez
jestesmy. w wiekszosci ubran mamy dziury. Gabi ma pelno zabawek do gryzienia,
ale woli nas. nie wiem co robic? jak ja oduczyc? pomozcie
Obserwuj wątek
    • kosia15 Re: gryzienie domownikow - pomocy!!! 21.10.06, 12:26
      Według mnie trzeba karać psa,ale nie zbyt mocni np.:Kiedy ugryzie powiedzieć
      stanowczo NIE!Można go potem lekko udeżyć w pyszczek.Kiedy przestanie gryść
      lepiej go nie głaskać bo znowu ugryzie.Trzeba dać psu do odczucia,że źle
      robi.Mam podobne problemy bo też mam labradora,który ma 2 miesiące i też
      gryzie.Mi to pomaga.
      Zapraszam na mego bloga o labkach.Będę pisać o mym psie i problemach.
      Pozdrawiam!
      • kawuel Re: gryzienie domownikow - pomocy!!! 22.10.06, 04:25
        Szczenięta rodzą się bez kontroli ani wyczucia siły ścisku swoich szczęk. Tego
        wyczucia uczą się podczas zabaw ze swoim rodzeństwem w pierwszych miesiącach
        życia. W trakcie tych zabaw szczenięta podgryzając się nawzajem wydają piski w
        momencie gdy je zaboli oraz odwzajemniają się gryzącemu w podobny sposób. W ten
        sposób informują się nawzajem o granicy siły ścisku szczęk tolerowanej podczas
        zabaw.
        Gdy natomiast rozbawione szczenię zaczyna podgryzać swoją matkę, to ona
        najczęściej przywołuje swoje dziecko do porządku chwytając je zębami za kark i
        przyciskając je do ziemi na chwilę. Jest to dla niegrzecznego szczeniaka
        czytelny sygnał że zrobił coś złego.
        W taki sam sposób powinni zachowywać się ludzie w stosunku do swoich
        młodziutkich piesków. Przede wszystkim gdy szczenię za mocno ugryzie to trzeba
        odreagować głosem aby piesek wiedział że to boli, a gdy to nie pomaga to
        najlepiej tak jak robi to suka, przycisnąć szczenię do podłoża na którym on
        stoi na kilka sekund tak żeby nie mógł się on ruszyć.
        Po pewnym czasie dotrze do niego na ile może sobie pozwolić podczas takich
        zabaw.
        • paenka Re: gryzienie domownikow - pomocy!!! 26.10.06, 10:34
          robi si etak jak pisal kawuelsmile a psa nie bije sie po pyszczkuk, nawet delikatnie
          • ddb2 Re: gryzienie domownikow - pomocy!!! 26.10.06, 13:01
            Nie wolno bic po pyszczku, ani nigdzie.
            Podpisuje sie pod kawuelem.
            Szczeniakowi przejdzie gryzienie.
            Gdy Bora byla mala, ludzie, patrzac na moje rece, pytali, czy kupilam sobie
            kotka, takie byly pociete i podrapane. W miare dorastania, chec na zabawy z
            gryzieniem mijala, a teraz za nic w swiecie nie da sie namowic na ugryzienie
            czegokolwiek, poza koscia.
            • techmaster2004 Re: gryzienie domownikow - pomocy!!! 29.10.06, 09:28
              Paco gryzie i podgryza wszystkich i wszystko. Mam nadzieję, że z tego wyrośnie.
              Czasem zastanawiam się czy go szczęki nie bolą od ciągłego kłapania?
              -------
              Paco
              good-times.webshots.com/photo/2350502980053905289eaPZJH
              • magdazielinska Re: gryzienie domownikow - pomocy!!! 10.11.06, 14:44
                mieliśmy taki sam problem z Fokusem, postępowaliśmy tak jak Kawuel ale niestety
                w naszym przypadku niewiele to dało. U nas jak Fokus nas gryzł -stanowczo
                mówilismy NIE WOLNO po czym dostawał do gryzienia swoją zabawkę - kupiliśmy
                nawet takie specjalne gryzaki dla szczeniaków. Może to że gryzie wynika z faktu
                że go żeby swędzą - staraj się z nim jak najdłużej wychodzić na spacery by mógł
                się wybawić z innymi psiakami - my chodzilismy codziennie na 2 - 3 godzinny
                rajd na krakowskie błonia - tam zawsze mozna spotkać sporo chętnych psów do
                zabawy - gdy Fokus się tak wygryzł przez te 2 godziny - my mieliśmy potem
                spokoj smile

Teraz z tego wyrósł. Ale ma już 7 miesięcy

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka