Dodaj do ulubionych

unikanie jodu przed scyntygrafia

28.11.06, 10:39
Wrocilam z CO w W-wie, gdzie wyznaczono mi termin tzw. trzydniowki (krew,
USG, scyntygrafia jodowa diagnostyczna) na poczatek stycznia. Od poczatku
grudnia mam odstawic Letrox - to wiadomo i jod w kazdej postaci (zero sledzi
i innych ryb morskich na Wigilie, sol niejodowana, mam uwazac tez na
kosmetyki z algami itp.). No i mam w zwiazku z tym pytanie - nikt z Was o tym
unikaniu jodu nie wspominal, nie zalecali Wam tego? Gdzie jeszcze moze sie
podstepnie kryc jod? smile Wiem, ze mam starac sie jadac w domu, wlasnie z
uwagi na te niejodowana sol (nielatwo ja znalezc, swoja droga), unikac potraw
gotowych itp. Maz postanowil nawet, ze zamiast jesc wedliny upieczemy
bezjodowy schab smile))
Czy cos jeszcze - z Waszych doswiadczen?
I czy ktos mial te trzydniowke w CO w W-wie? Stoi sie w tych kolejkach
olbrzymich i tlumnych przed poradnia chorob tarczycy czy wchodzi od razu?
Trzeba sie rejestrowac w glownej rejestracji? Prosze tez o wszelkie porady
praktyczne smile))
Obserwuj wątek
    • aquario28 Re: unikanie jodu przed scyntygrafia 28.11.06, 18:27
      Jeżeli jesteś po wizycie w Wawie gdzie ustalili Ci termin scyntygrafii
      diagnostycznej będziesz zakwaterowana w OOD(Oddział
      Obserwacyjno-Diagnostyczny).Odział ten mieści się w tym samym budynku gdzie jest
      rejestracja(na lewo od rejestracji, wejscie po schodach). Nie musisz stać w
      kolejce do rejestracji! Idż albo na oddział skontaktować się z pielęgniarką,
      która wszystko Ci powie dokładnie. Albo udaj się bezpośrednio do izby przyjęć(na
      prawo od rejestracji, nastepnie na lewo, wąski korytarz pełno krzeseł), nie
      czekaj wchodź. Co do diety bezjodowej pewnie wiesz, że w czasie scyntygrafii
      wymagana jest jak najwyższa wartość TSH co wiąże sie z brakiem jodu w organiźmie
      ( dlatego odstawiasz leki np. Euthyrox). Jeżeli dostraczasz jod do organizmu
      bądź to poprzez dietę bądź przez skórę np. kremy dostarczasz do organizmu jod.
      Im wyższa wartośc TSH tym lepszy wychwyt jodu przez pozostałe komórki tarczycy
      bądź węzły chłonne(przerzuty)a więc dokładniejsze badanie. Ale jak odstawisz na
      miesiąc leki to spokojnie TSH wzrośnie do wymaganej wartośći powyżej 25. Jeżeli
      masz jakieś pytania to służę pomocą. Pozdrawiam.
    • asiunia_g83 Re: unikanie jodu przed scyntygrafia 28.11.06, 19:05
      Ja miałam scyntygrafie diagnostyczną w CO w Warszawie.
      Co do unikania jodu to przed scyntygrafią nic mi na ten temat nie mówiono
      (przed jodem mówili). Tak naprawdę tego unikania jodu przed jodowaniem nie
      unikałam za specjalnie a TSH miałam prawie 150.

> Stoi sie w tych kolejkach
      > olbrzymich i tlumnych przed poradnia chorob tarczycy czy wchodzi od razu?

W żadnych kolejkach stać nie musiałam tzn. tylko ostatniego dnia musiałam dość
      długo czekać na wizytę z endo. Scyntygrafia nie jest wykonywana w Poradni
      chorób tarczycy. Trzeba iść do tego korytarza przed Poradnią i zarejestrować
      się w takiej rejestracji, która jest wyłożona drewnem.

Pierwszego dnia podają tabletkę, drugiego robią scyntygrafie szyi a trzeciego
      całego ciała. Ja mieszkam niedaleko a więc codziennie dojeżdżałam ale z tego co
      wiem to jest możliwość noclegu w hoteliku przyszpitalnym.

• zwierzchu Re: unikanie jodu przed scyntygrafia 29.11.06, 16:58
      Dzieki za odpowiedzi smile
      Wiem, po co mam odstawic jod, ale nikt o tym wczesniej nie wspominal, co mnie
      zdziwilo smile Rozumiem, ze nie musze sie tego bardzo, bardzo restrykcyjnie
      trzymac i sprawdzac wszystkich napisow na opakowaniu...
      W kazdym razie wczoraj kupilam sloiczek sledzi i wsuwam je, dopoki mi wolno smile)
      Chyba mnie jednak nigdzie nie zakwateruja, bo mieszkam w sumie niedaleko W-wy i
      moge codziennie tam dojezdzac, wiec po co zajmowac miejsce bardziej
      potrzebujacym.
      Pozdrowienia cieplutkie na przekor mgle!
      • kasi74 Re: unikanie jodu przed scyntygrafia 30.11.06, 18:59
        Hej Zwierzchu
        jak Twoja struna?

Co do jodu to ja mieszkam nad morzem (10 min od morza),wiec cieżko byłoby mi go
        całkowicie wyeliminować.Lekarz mi mowił zebym nie przesadzała ze spacerami nad
        morzem (zwłaszcza po burzy) no i żebym nie obadała się rybami. TSH mialam 62
        (samopoczuciek kieeeeepskie),ale z tego co pamietam trzeba mieć chyba minumum
        TSH 30-35 by móc otrzymać radiojod.

Podr.serdecznie
        Kasia
        • zwierzchu Re: unikanie jodu przed scyntygrafia 03.12.06, 16:04
          Hej hej!
          Struna chyba troszke lepiej - wszyscy dookola mowia, ze slychac roznice -
          trenuje z logopeda i w domu (buczenie, muczenie i mruczenie - kot juz mnie
          znielubil smile. I rzeczywiscie dzis udalo mi sie do kota calkiem glosno wyrazic
          dezaprobate z jego zachowania, az sie zdziwil i poszedl spac smile.
          Samopoczucie w normie, choc spalabym nieustannie i czasem w jakies
          minidepresyjki popadam, ale nie zw. z rakiem, tylko takie ogolnozyciowe -
          powtarzam sobie, ze jak zaczne znow brac normalne dawki Letroxu to bedzie
          lepiej.
          No i buzie mam okragla jak ksiezyc + dodatkowy podbrodek, mam nadzieje, ze
          przejsciowo smile))

Pozdrawiam!
    • mariball Re: unikanie jodu przed scyntygrafia 30.11.06, 20:44
      Jadę na początku grudnia na jodowanie do Gliwic i nikt mi nic o odstawieniu
      jodu nie mówił, nie zażywam Eutyroxu od miesiąca, jakoś nieżle funkcjonuję bez
      tarczycy i hormonow i zastanawiam się jak to będzie. Oczywiście trochę się
      boję, bo ciągle jeszcze myśl o chorobie wywołuje lęk, strasznie trudno ją
      oswoić.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka