1.teresa 19.02.09, 16:12 Witam, Czy ktoś z Was leczy się na boreliozę tylko na podstawie badań a jest bezobiawowy. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
monikagrr Re: Czy ktoś leczy się na boreliozę na podstawie 19.02.09, 16:39 Ja co prawda nie jestem w takiej sytuacji ale moja znajoma owszem i ona podjela decyzje o nie leczeniu sie. U niej to wynikalo z tego ze najprawdopodobniej zarazila sie dawno temu i bateria zapewne jest w stanie uspienia. To bylo prawie 4 lata temu i do tej pory czuje sie swietnie. Odpowiedz Link
1.teresa Re: Czy ktoś leczy się na boreliozę na podstawie 19.02.09, 17:15 Ja się leczę a moja rodzinka zrobiła sobie badania na borelioze. Meza i cóki ponizej zera w obu klasach a syna 13IGm i 15 igg- a czuje się dobrze.Czasami bolą go w zimie kolana. Ale jak był mały to szybko rosł i kostnienie nie nadarzało za wzrostem. Odpowiedz Link
anyx27 Re: Czy ktoś leczy się na boreliozę na podstawie 19.02.09, 18:59 Stanowisko lekarzy ILADS jest takie, że leczy się objawy, czyli chorego człowieka, a nie objawy i myślę, że jest to zdrowe podejście do sprawy. Nie popadajmy w paranoję - pewnie połowa społeczeństwa miałaby jakiś ślad po bb w badaniach. Odpowiedz Link
michal056 Re: Czy ktoś leczy się na boreliozę na podstawie 19.02.09, 21:28 anyx27 napisała: > Stanowisko lekarzy ILADS jest takie, że leczy się objawy, czyli > chorego człowieka, a nie objawy i myślę, że jest to zdrowe podejście > do sprawy. Nie popadajmy w paranoję - pewnie połowa społeczeństwa > miałaby jakiś ślad po bb w badaniach. Anyx pewnie chciałaś napisać ze leczy się jeżeli są objawy,czyli chorego człowieka,a nie wyniki. Odpowiedz Link
swigonka Re: Czy ktoś leczy się na boreliozę na podstawie 19.02.09, 19:24 to trudna decyzja...... ale....trzeba zawsze brać pod uwagę, że kiedyś choroba może się odezwać! no i że można mimo wszystko zarazić kogoś innego- dziecko na przykład.... Odpowiedz Link
dartom.www Re: Czy ktoś leczy się na boreliozę na podstawie 19.02.09, 22:27 leczę się bo mam objawy, gdybym mial dodatnie wyniki a nie mial objawow ( i wiedzial co "to" ze mna zrobi) to bym TŁUKŁ bakterie ile wlezie... - ale to jest moja opinia z innej strony jak ktos nie ma objawow, a ma "tylko" dodatnie wyniki to leczenie moze powodowac HERXA i wtedy objawy moga sie pojawic, to jest moje skromne zdanie pozdrawiam Odpowiedz Link
doxycyklina Re: Czy ktoś leczy się na boreliozę na podstawie 19.02.09, 22:42 leczy sie objawy nie wyniki, ta sama zasada dziala w druga strone, ktos ma dodatnie wyniki ale brak objawów i ludzie sie nie lecza, co z tego ze wyszly dodatnie, skoro czuje sie swietnie, doxy Odpowiedz Link
anyx27 Re: Czy ktoś leczy się na boreliozę na podstawie 20.02.09, 10:13 Michal, o to wlasnie mi chodzilo, ale sie zakrecilam Odpowiedz Link
dartom.www Re: Czy ktoś leczy się na boreliozę na podstawie 20.02.09, 12:47 a co jesli dojdzie np. do zapalenia mozgu? niepostrzezenie? potem tup-tup do neurologa i/lub psychiatry po leki conajmniej przeciwdepresyjne? glowa to nie stawy, lekkie zmiany w mozgu skutkuja - moga skutkowac powaznymi zmianami w psychice, to jest moje zdanie pozdrowionka Odpowiedz Link
anyx27 Re: Czy ktoś leczy się na boreliozę na podstawie 20.02.09, 18:17 Dartom, mowimy o osobach bezobjawowych. Odpowiedz Link
fatal_error Re: Czy ktoś leczy się na boreliozę na podstawie 20.02.09, 20:21 Tak, moja żona miała pozytywne Elisa i WB, czuła się ok, ale podjęła decyzję o leczeniu. Już jest po (10 dni szpital + dom).W czasie leczenia czuła się świetnie, żadnych herxów nawet po Tinidazolu. W szpitalu na pytanie po co właściwie chce się leczyć skoro dobrze się czuje wyjaśniała, że myśli o ciąży. W promocji została pozytywnie zdiagnozowana na cytomegalię. Odpowiedz Link
1.teresa Re: Czy ktoś leczy się na boreliozę na podstawie 21.02.09, 18:12 fatal_error napisał: > Tak, moja żona miała pozytywne Elisa i WB, czuła się ok, ale podjęła decyzję o > leczeniu. Już jest po (10 dni szpital + dom).W czasie leczenia czuła się > świetnie, żadnych herxów nawet po Tinidazolu. > W szpitalu na pytanie po co właściwie chce się leczyć skoro dobrze się czuje > wyjaśniała, że myśli o ciąży. W promocji została pozytywnie zdiagnozowana na > cytomegalię. Witam, czy Twoja zona długo się leczy . Czy bieze duzo antybiotyków. Odpowiedz Link
dartom.www Re: Czy ktoś leczy się na boreliozę na podstawie 21.02.09, 09:51 Anyx, jest cienka granica miedzy byciem objawowym a bezobjawowym, skad mozna sie dowiedziec czy bakterie nie siedza juz w MÓZGU? Odpowiedz Link
anyx27 Re: Czy ktoś leczy się na boreliozę na podstawie 21.02.09, 11:37 Dartom, bezobjawowy człowieku to człowiek bezonjawowy. A w mózgu i w całym organizmie siedzi tyle bakterii, że jakby zrobić badania na wszystko, to okazałoby się dziwne, że jeszcze żyjemy. A przecież nikt nie leczy wszystkich bakterii, jakie ma w sobie, tylko te, które powodują u konkretnego człowieka chorobę, czyli objawy. Ja mam zdanie takie, jak lekarze ILADS, jeśli ktoś ma inne, jego sprawa. Odpowiedz Link
majgoska Re: Czy ktoś leczy się na boreliozę na podstawie 21.02.09, 19:07 Spotkałam się z lekarzem rodzinnym, który przyznał się, że aplikuje sobie 20 dni abx po każdym kleszczu, jaki trafi mu się w lecie. Leczę 5 letnią córeczkę, objawy i WB pozytywne. Objawy boreliozy ustąpiły po dwóch tygodniach leczenia, ale nie mam zamiaru go przerywać przed upływem 6 m-cy, jak ustaliła Pani dr z Bielska. Zamierzam też przebadać drugą córeczkę i namawiam męża na badanie. Gdyby któreś z nich miało wyniki dodatnie to od razu leczenie. Nie ma sensu czekać na objawy choroby. Wszyscy mieliśmy kleszcze, ale o siebie jestem spokojna, bo jesienią leczyłam helikobakter pylori dość silnymi abx-ami i raczej wybiłyby one ewentualną wczesną boreliozę. Wielu ludzi pisze o objawach boreliozy, które pojawiły się kilkanaście lat po kleszczu. Więc na co czekać? Lepiej wybić to od razu. A najlepiej poradzić się rodzinnego, czy innego lekarza, który zlecał te badania. Ja po tym co naczytałam się na forum unikałam rodzinnego, a niepotrzebnie. Obaj moi lekarze z przychodni podeszli ze rozumieniem do problemu i przepisują mi recepty z Bielska na refundowane, dzieki czemu zaoszczędzam 180 PLN miesięcznie. Poza tym zdrowy organizm łatwo zniesie nawet duże dawki abx, więc lepiej zaryzykować ewentualną biegunkę niż zaawansowaną boreliozę. A w ogóle to pierwszy raz przeczytałam, że leczy się objawową boreliozę, a zdjagnozowaną badaniami zostawia, dlatego, że nie dała jeszcze objawów. NIestety z jednej skrajnosci w drugą, bo są tacy, którzy leczą boreliozę chociaż wszystkie możliwe wyniki mówią, że ani jednego krętka już nie ma. pozdrawiam Odpowiedz Link
fatal_error Re: Czy ktoś leczy się na boreliozę na podstawie 22.02.09, 16:59 Jeśli chodzi o czas leczenia żony to: 10 dni - doksycyklina dożylnie, następnie 6tyg 300mg/dobe Unidox + Tinidazol 2 tabl co 2 dzień. Za parę miesięcy Elisa lub WB, w międzyczasie testy na koinfekcje. Pozdrawiam. Odpowiedz Link
kasia081 Re: Czy ktoś leczy się na boreliozę na podstawie 24.02.09, 10:10 Ja też mam dużo wątpliwosci czy leczyc ludzi bezobjawowych a z dodatnimi lub granicznymi wynikami.A takich ludzi może byc sporo którzy nawet nie wiedza ze noszą w sobie bb bo nie widzieli kleszcza a przeciez w tej sytuacji każdy by musiał robic badania.Z jednej strony lepiej byłoby wyleczyc a z drugiej może organizm sam sobie radzi dosc dobrze z kretkami i niepotrzeba ingerencji leków.Czy by sie na ten temat nie wypowiedzieli nasi lekarze? Odpowiedz Link
anyx27 Re: Czy ktoś leczy się na boreliozę na podstawie 24.02.09, 11:53 Kasia, stanowisko lekarzy ILADS jest takie, ze leczy sie chorobę, nie wyniki. Odpowiedz Link
kasia081 Re: Czy ktoś leczy się na boreliozę na podstawie 24.02.09, 13:21 Anyx27 skąd masz takie informacje? Odpowiedz Link
anyx27 Re: Czy ktoś leczy się na boreliozę na podstawie 24.02.09, 13:37 Stanowisko lekarzy ILADS jest jasne. wytyczne mozna przeczytac w wielu miejscach np. tutaj www.ilads.org/ Takie stanowisko ma na pewno dr Jones, o czym pisała Ania po powrocie ze Stanów. moja lekarka również. Oczywiscie, jesli ktos mial kontakt z kleszczem, zalecane sa abx przez 6tyg. Odpowiedz Link
kasia081 Re: Czy ktoś leczy się na boreliozę na podstawie 24.02.09, 14:42 Jak ktoś miał kontakt z kleszczem ale chyba świezy a nie po około 10 latach? Odpowiedz Link
kasia081 Re: Czy ktoś leczy się na boreliozę na podstawie 24.02.09, 14:45 zamieszczonego linku nie poczytam bo nie znam angielskiego. Odpowiedz Link
anyx27 Re: Czy ktoś leczy się na boreliozę na podstawie 24.02.09, 15:11 no tak swieza bb. jesli uzarlby mnie kleszcz i nic by mi nie bylo po 10latach, a w badaniach zrobionych przez przypadek wyszlyby dodatnie wyniki, nikt nie namowilby mnie do leczenia. Odpowiedz Link
kasia081 Re: Czy ktoś leczy się na boreliozę na podstawie 25.02.09, 08:35 a nie bałabyś sie o to co będzie dalej? Odpowiedz Link
kasia081 Re: Czy ktoś leczy się na boreliozę na podstawie 02.03.09, 12:59 Anyx! a nie bałabys sie o to co będzie dalej? Odpowiedz Link
kasia081 Re: Czy ktoś leczy się na boreliozę na podstawie 04.03.09, 11:04 jesli uzarlby mnie kleszcz i nic by mi nie bylo po 10latach, a w > badaniach zrobionych przez przypadek wyszlyby dodatnie wyniki, nikt > nie namowilby mnie do leczenia. Mnie chodzi przedewszystkim o takie przypadki.Uzarł kiedys kleszcz brak objawów/wyraznych/ a przez ciekawośc zrobione badania dodatnie Odpowiedz Link
anyx27 Re: Czy ktoś leczy się na boreliozę na podstawie 04.03.09, 15:31 Kasiu, decyzja należy do nas samych. moje stanowisko jest takie, a nie inne. Ja nie mając objawów po tak długim czasie, nie leczyłabym się. Odpowiedz Link
miki_88 Re: Czy ktoś leczy się na boreliozę na podstawie 04.03.09, 09:28 wybaczcie, ale nie bardzo rozumiem, "leczy się objawy a nie wyniki", ale objawy czego? skoro testy nie potwierdzają bb? przypuszczam, ze leczy się "tak na wszelki wypadek" - a nóż będzie herx, albo po paru tygodniach zaobsewrujemy jakąś poprawę, a kolejny test może coś w końcu wykaże. Czy tak to należy rozumieć? Odpowiedz Link
michal056 Re: Czy ktoś leczy się na boreliozę na podstawie 04.03.09, 09:44 Leczy się się pacjenta z objawami klinicznymi specyficznymi dla boreliozy z ujemnymi testami,po WYKLUCZENIU innych chorób. Odpowiedz Link
swigonka Re: Czy ktoś leczy się na boreliozę na podstawie 04.03.09, 09:48 tak, leczy się objawy a nie wyniki, bo testy są niedoskonałe...reakcja na leczenie weryfikuje wątpliwości czy to cosik od kleszcza. do leczenia nikt nie namawia, bo jest trudne i kosztowne. masz wątpliwości?- poczekaj, wykluczaj inne możliwości. tylko miej świadomość, że czas odgrywa tu bardzo ważną rolę. czasem trzeba poczekać, aż choroba się ujawni na całego, wtedy człowiek nie ma już żadnych "ale" do tego czy się go podjąć czy nie. wtedy to ratuj się kto może! Odpowiedz Link
miki_88 Re: Czy ktoś leczy się na boreliozę na podstawie 04.03.09, 10:45 wiem, że istnieje kilku lekarzy, którzy leczą długotrwałą terapią abx. Jako "nowemu" trudno mi jednak zrozumieć, że podejmuje się ciężką przecież terapię tylko na podstawie objawów, które mogą jedynie sugerować bb. Rozumiem jeśli wyjdzie chociaż pcr, ale wogóle wszytkie testy ujemne i leczenie? Moja lekarz pierwszego kontaktu - jak ją znam - kazałaby mi się puknąć w czoło. Odpowiedz Link
1.teresa Re: Czy ktoś leczy się na boreliozę na podstawie 04.03.09, 22:17 Wywołałam dyskusję . Na razie to syna obserwuję-a ja się leczę. Zastanawiam się dla niego nad kuracją wzmacniającą organizm i leczeniem ziołami wg Buhnera. Odpowiedz Link
1-ludka Re: Czy ktoś leczy się na boreliozę na podstawie 05.03.09, 10:53 Powiem szczerze,ze gdybym nie miala bb potwierdzonej testami to chyba bym sie nie zdecydowala na dlugie leczenie abx.Przeciez zawsze mozna kretki wywolac do krwi prowokacja antybiotykowa i wtedy testy musza potwierdzic bb.Pozdrawiam Odpowiedz Link