Dodaj do ulubionych

Certyfiakat rezydencji podatkowej

22.06.05, 20:42
Witajcie! Zaglądam na to forum od pewnego czasu. Cieszę się, że znalazłam to
miejsce i tyle przydatnych informacji. Mam pytanie, jak można otrzymać
certyfikat rezydencji podatkowej. Wiem, że można się o niego starać po 183
dniach pobytu tutaj. Tak jest w moim przypadku. Może macie link do
formularza, który należy wypełnić i odesłać. Przejrzałam całą stronę Inland
Revenue, ale nie znalazłam. Jeśli temat był już przerabiany to odeślijcie
mnie pod właściwy adres. Z góry dziękuję.
Obserwuj wątek
    • effata Re: Certyfiakat rezydencji podatkowej 22.06.05, 21:05
      Witaj Paulina, kliknij na link z praktycznymi informacjami (na czerwono, we
      wstepie mojego autorstwa :)))))))) i tam poszukaj linku w temacie: Prawo jazdy
      i inne przydatne dokumenty.
      Pozdrawiam
    • violus22 Re: Certyfiakat rezydencji podatkowej 22.06.05, 21:59
      A tak z ciekawosci... to w jakim celu jest Ci potrzebny ow certyfikat?
    • princessjobaggy Re: Certyfiakat rezydencji podatkowej 22.06.05, 22:02
      mnie sie jednak wydaje, ze status rezydenta i dokumenty do tego potrzebne to co
      innego niz certyfikat rezydencji podatkowej. jakis czas temu dowiadywalam sie w
      moim lokalnym inland i powiedziano mi, ze musze napisac specjalne podanie o
      wydanie takiego certyfikatu. a ze pisac mi sie nie chce, wiec dokumentu nie mam
      do tej pory.
      • jagienkaa Re: Certyfiakat rezydencji podatkowej 22.06.05, 23:15
        Residency w sensie zamieszkania to coś zupełnie innego niż rezydentura
        podatkowa.
        • effata Re: Certyfiakat rezydencji podatkowej 22.06.05, 23:43
          Jak sie zastanowilam to tez doszlam do takiego wniosku (eh, czy ja zawsze musze
          najpierw cos robic, a potem myslec?)
          Ale co to wlasciwie jest ten certyfikat (moze TO nam wlasnie wyjasni ciagle
          niejasna kwestie PIT-ow w Polsce itp.)
          • jagienkaa Re: Certyfiakat rezydencji podatkowej 22.06.05, 23:56
            tutaj podaję link do tej samej dyskusji za Z DAla od Polski, gdzie violus22
            podała istotne informacje:
            forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=591&w=23013067&a=23063929
            • paola_k2 Re: Certyfiakat rezydencji podatkowej 23.06.05, 16:50
              Dziękuję Wam za pomoc. Przeczytałam już mnóstwo wątków o podatkach w Polsce
              itp. Ja i mój mąż planujemy tutaj pozostać. Nie mamy nic wartościowego w Polsce
              (typu mieszkanie), ale jesteśmy zameldowani u rodziców. Możemy uznać, że
              przenieśliśmy swoje centrum interesów życiowych do Anglii. Mamy tutaj pracę i
              siebie. Pomyślałam, że otrzymanie takiego certyfikatu rezydecji podatkowej
              bedzie dobrym dowodem gdyby urząd skarbowy sobie o nas przypomniał. Po roku
              pobytu będziemy się starać o status rezydenta Wielkiej Brytanii, ale nie wiem
              czy i to chroni nas przed fiskusem... Bardzo to wszystko skomplikowane.
              • diabladko Re: Certyfiakat rezydencji podatkowej 24.06.05, 10:21
                Nie przyczepi sie do was polski urzad skarbowy jesli nie bedziecie mieli w
                polsce meldunku
                • violus22 Re: Certyfiakat rezydencji podatkowej 24.06.05, 12:15
                  diabladko, mylisz sie, ale zeby nie powtarzac tego samoego wklejam link do
                  watku. przeczytaj uwaznie!
                  forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=29377&w=24719311
                  forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=29377&w=24018538
                  • diabladko Re: Certyfiakat rezydencji podatkowej 24.06.05, 13:29
                    violus nie myle sie
                    dam sobie za to glowe uciac ze tak jest
                    ale kto nie chce to nie musi wierzyc.Malo kto wie ze nie majac stalego
                    zameldowania w Polsce nie musi tu placic podatkow,wystarczy miec zaswiadczenie
                    od angileskiego pracodawcy ze placi za nas podatki w Anglii
                    • violus22 Re: Certyfiakat rezydencji podatkowej 24.06.05, 13:37
                      mylisz sie, no chyba ze wymeldowanie traktujesz jako przeniesienie swojego
                      centrum zyciowego do uk? jezeli chodzi o samo wymeldowanie to ono w
                      rzeczywistosci nic nie znaczy, wymeldowujac sie bowiem nie stracisz polskiego
                      obywatelstwa:) jeszcze raz odsylam do przerabianych juz watkow i polecam tez
                      zaglebic sie w lekture umowy miedzy uk a polska. nie myl miejsca zamieszkania z
                      zameldowaniem bo to co innego. ja jestem zameldowana w polsce, ale moje miejsce
                      zamieszkania i moje centrum zyciowe jest tu i w swietle umowy nie place
                      podatkow w polsce. latwo tez odwrocic sytuacje gdy ktos nie jest zameldowany w
                      polsce, a tam ma powiedzmy zone i 2 dzieci. zadzwon do pierwszego lepszego
                      urzedu i tam ci powiedza ze trzeba placic podatek w polsce w takiej sytuacji...
                      i zreszta w kilku innych, nawet jesli sie nie ma zameldowania w polsce.
                      pozdrawiam
                      • diabladko Re: Certyfiakat rezydencji podatkowej 24.06.05, 13:55
                        Nie denerwuj sie.Ja staram sie pomoc.Pracuje w Home Offiec od kilku lat i wiem
                        jakie sa przepisy.Jesli jestes osoba bez rodziny i nie masz zameldowania w
                        Polsce to nic nie placisz do US w Polsce.Ale naprawde nie musisz w to
                        wierzyc,Twoja sprawa.
                        • deadeasy Re: Certyfiakat rezydencji podatkowej 24.06.05, 14:06
                          Diabladko, podejrzewm, ze H.O. ma niewielkie pojecie o zagmatwanych przepisach
                          podatkowych w PL.

Ja nie podlegam Polskiemu US, jestem zameldowana w PL u mamy w mieszkniu ale
                          zyje tu od lat. Mama odwiedzila prawnika (bo zaczela panikowac) i pan jej
                          powiedzial, ze w mojej sytuacji US nic do mnie nie ma. Ale kto wie, moze sie
                          politkom odwidzic, nie bylby to pierwszy przypadek dzialania prawa wstecz.
                          ;)
                          • violus22 Re: Certyfiakat rezydencji podatkowej 24.06.05, 14:21
                            alez ja sie wcale nie denerwuje:) staram sie cie przekonac ze nie masz racji.
                            mam tylko pytanie, czy czytalas umowe o unikaniu podwojnego opodatkowania
                            miedzy pl a uk? jesli nie to prosze, przeczytaj i sama wyciagnij wnioski.

tez mysle ze ani HO ani IR nie maja pojecia o przepisach w polsce, chociaz na
                            dobra sprawe kazy urzednik powinien byc zorientowany chociaz w tresci tej umowy.

link do umowy
                            www.ell-s.com/umowaukpl.pdf
                            art. 4
                            to plik pdf, wiec nie wkleje tutaj tresci:/
                            • violus22 Re: Certyfiakat rezydencji podatkowej 24.06.05, 14:30
                              diablatko, janusz weiss prowadzil audycje na ten temat, nie wiem gdzie sa linki
                              do plikow, ale jesli chcesz moge ci podeslac mp3. bardzo ciekawa i jednoczesnie
                              przerazajaca audycja.
                              napisz czy chcesz i jesli tak do czy na adres gazetowy ci wyslac czy na jakis
                              inny?
                              • pati.zop78 Re: Certyfiakat rezydencji podatkowej 24.06.05, 15:06
                                wiola a mozesz mnie wyslac? wieki nie sluchalam waissa.
                                • violus22 Re: Certyfiakat rezydencji podatkowej 24.06.05, 15:14
                                  juz sie wysyla:)
                                  • effata Re: Certyfiakat rezydencji podatkowej 24.06.05, 15:29
                                    A to dla wszystkich, co chca tez posluchac. Ale najlepiej sie najpierw
                                    porzadnie zrelaksowac, bo ... noz sie w kieszeni otwiera (moim skromnym zdaniem)

WEISS

--
                                    Always look on the bright side of life
    • effata A gdzie sie go zalatwia? 24.06.05, 15:33
      Czy ktos wie, gdzie sie go zalatwia? I czy moze ktos go zalatwial i mu sie do
      czegos rzeczywiscie przydal?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka