Dodaj do ulubionych

Gdzie na kawe z ladnym widokiem w Lisbonie?

22.06.05, 13:45
Czesc.
Bede w Lisbonie przez 3 tygodnie, nie po raz pierwszy, i szukam fajnych
kawiarenek z widokiem, chetnie ze stolikami na zewnatrz. Co mi mozecie
polecic?

Fajny pomysl z baza hotelowa, nawet sobie hotel znalazlem. :D
Obserwuj wątek
    • assim Re: Gdzie na kawe z ladnym widokiem w Lisbonie? 22.06.05, 16:11
      hmmm, a ktory hotel? ;)

do rzeczy - kafejkowa lista:
      - obok largo da graca jest kosciol - igreja da graca a pod nim taras widokowy z
      kafejka na swiezym powietrzu - czesto zatloczona, szczegolnie wieczorami ale
      widok jest swietny.
      - na costa do castelo (cala ulica do przejscia) - do wyboru do koloru - chapito
      albo tuz przy mercado (nieczynnym targu) tez jest jedna z ladnym widokiem i
      stolikami na zewnatrz
      - alfama - largo das portas do sol - klasyka, swietny widok
      - baixa - "storia del cafe" na rua aurea - wysmienite tosty - np. z kurczakiem,
      pieczarkami i boczkiem, bez ogrodka ale z fajnym widokiem na jedna z glownych
      ulic baixa (dolne miasto), proponuje stolik przy oknie
      - baixa - "alessandro nannini" na skrzyzowaniu rua da conceicao i rua nova do
      almada, bez ogrodka ale za to dwupietrowa, bardzo mily klimat w srodku
      - baixa - wjedz na gore elevadorem santa justa (metalowa winda) - na gorze
      kafejka z obledna panorama na misto
      - largo do carmo - ogrodek i widok na convento, ladny placyk
      - chiado - cala rua garrett, obowiazkowo "brasileira"
      - praca do principe real - ogrodek i klimat lizbony sprzed lat
      - praca das flores - niedaleko parlamentu - ogrodek przy kolejnym pieknym
      placyku - zawsze w cieniu :D
      - lapa - skrzyzowanie rua da lapa i rua dos remedios a lapa - na schodkach z
      zoltymi parasolami - piekny widok na rzeke (czesto tam bywam bo mieszkam
      bliziutko)
      - kafejka w parku jardim da estrela - polecam kupic bulke i pokarmic kaczki i
      czarne labedzie
      - deptak przy rzece zaczynajac sie przy cais do sodre podazajacy w strone
      santos, mnostwo fajnych restauracyjek i kafejek tuz nad rzeka
      - belem - kafejka w centro cultural de belem - swietny widok na rzeke i ogrodek
      na dachu
      - belem - uznawana za obowiazkowy punkt kazdej wycieczki ogromna pastelaria -
      pasteis de belem

na pewno jest ich wiecej jak sobie cos przypomne to napisze :)
      w oklicy lizbony jest tez mnostwo przepieknych miejsc z kafejkami i widokiem na
      atlantyk - moja ulubiona w azenhas do mar (lisbona > sintra > colares > azenhas
      do mar), jest nawet basen z woda morska i mozna sie kapac za 10EUR za caly
      dzien, caly rok :)

ahh, no i polecam sie przeplynac stateczkiem z cais do sodre do cacilhas - i
      wypic kawe niedaleko windy panoramicznej "elevador da boca do vento". swietny
      widok na cala lizbone.

mam nadzieje ze znajdziesz cos dla siebie
      pozdr/a
      • assim Re: Gdzie na kawe z ladnym widokiem w Lisbonie? 22.06.05, 16:17
        ahhh
        jeszcze jedna

przy praca marques de pombal jest park edwarda VII, wejdz na gore, przejdz
        przez ulice przy pomniku z fontanna i dwoma wiezami i kieruj sie przed siebie.
        dojdziesz do kafejki "linha d'agua" z jeziorkiem i zaroslami w ktorych plywaja
        ryby i grzeja sie zolwie. drugie dojscie jest na tylach centrum handlowego el
        corte ingles. polecam!
        • zandarmeria Re: Gdzie na kawe z ladnym widokiem w Lisbonie? 23.06.05, 14:35
          To sie nazywa odpowiedz! :) Dziekuje bardzo, na pewno odwiedze je wszystkie, to
          nie tylko hobby ale i moja praca.
        • barb78 Re: Gdzie na kawe z ladnym widokiem w Lisbonie? 21.05.06, 12:46
          wpadłąm sobie na staaary topik a tu tyle niezbędnych informacji. lece właśnie,
          za kilka godzin, do lizbony:))) dzieki wielkie za konkrety!
          • assim Re: Gdzie na kawe z ladnym widokiem w Lisbonie? 22.05.06, 13:11
            milego pobytu w takim razie :)
            pozdr/a
      • aska2000 Re: Gdzie na kawe z ladnym widokiem w Lisbonie? 09.07.05, 11:48
        Kurczę, teraz dopiero natrafiłam- no w trakcie minionych dwóch tygodni
        korzystałam z netu cokolwiek "frenetycznie"- nie dość, że drogo, cholera, to
        jeszcze tyle rzeczy należało sprawdzić ;-))
        A tu tyle fantastycznych danych- Gospodarzu kochany(wybacz, że spoufalam się
        coraz bardziej ;-))- KONIECZNIE coś z tej listy , a raczej z podanych przez Cię
        miejsc odwiedzę, tyle,że wybrać zmuszona będę może ze trzy (tyle dni bowiem
        planuję nocować w Lisboa, samej, bo w trakcie 2 tyg. mam ambitny plan "zjechać"
        Luzytanię od Porto po Tavirę (szczegółowy plan rodzi mi się już w nieco obecnie
        splątanej nieco od nadmiaru planów głowie ;-)
        A zatem- wyciągnij raz jeszcze swą pomocną dłoń i pomóz- wybierz TRZY z
        gatunku "ultimate must" , ok :-)))
        pzdr:)
        • aska2000 Re: Gdzie na kawe z ladnym widokiem w Lisbonie? 09.07.05, 11:52
          Pośpiech wskazany jest głównie przy łapaniu pcheł- mawiał mój śp. Dziadzio i
          miał, kurde, rację ;-))
          Miało być- "...rodzi mi się już w nieco splątanej od nadmiaru planów głowie" ;-
          )))
          pzdr :)
    • mariosoares Re: Gdzie na kawe z ladnym widokiem w Lisbonie? 07.07.06, 16:23
      Wybrałem się do tej polecanej kafejki w Lapie na skrzyżowaniu
      Rua da Lapa i Rua dos Remedios na schodkach z żółtymi parasolami.
      Rzeczywiście piękny widoczek na Tejo. Szkoda tylko, że wybór daniowy bardzo
      ograniczony. Nie było pasteis de nata ... Ale za to lody z maracuji i bica
      cheia ładnie wkomponowały się w ten widoczek. Może jeszcze coś wypróbuję z tej
      listy. Dzięki za namiary, assim!
      • assim Re: Gdzie na kawe z ladnym widokiem w Lisbonie? 07.07.06, 19:04
        no to sie ciesze ze pomoglo :)

do listy dodalbym jeszcze:
        kawiarnia-restauracja cafe d'arte w museu nacional de arte antiga (rua janelas
        verdes) piekny ogrod z fantastycznym widokiem. do restauracji mozna wejsc nie
        tylko przez muzeum ale tez bocznym wejsciem od strony rua janelas verdes (na
        przeciwko fontanny).

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka