Forum Sport Narty
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

biegówki dla zielonych ;)

12.10.05, 12:52
    Dzień dobry :)
    Zamierzam reaktywować się biegówkowo - jak to dumnie brzmi, a przecież miałam
    biegówki na nogach ze dwa razy (tylko wywrotki w moim wykonaniu są
    profesjonalne) ;) Jeżdżę na nartach zjazdowych, ale po przeprowadzce w
    płaskie rejony mam do dyspozycji tylko jeden sztuczny stok, za to dużo
    pieknych lasów dookoła :)
    W temacie biegówek jestem zielona, stąd mojpytanie: na co zwracać uwagę przy
    kompletowaniu sprzętu i w ogóle. Chciałabym już zacząć przygotowania, zjada
    mnie niecierpliwość, tym bardziej że wychodzę z "długotrwałego" złamania nogi
    i na razie moja aktywność ogranicza się do marzeń ;) Może biegówki będą
    dobrym sposobem na aktywną zimę - po pechowym upadku z rowera pedałowanie w
    śniegu chwilowo odpada ;)
    Z góry bardzo dziękuję :)
    Mmal
    Obserwuj wątek
      • Gość: Colagen Re: biegówki dla zielonych ;) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.10.05, 15:47
        No czego sie jąkasz? mmm- mal- ile Ci placą za to bieganie?
        • moped Kilka uwag na temat nart biegowych 12.10.05, 17:50
          Witaj "mmmal" do klubu ludzi lubiacych uzywac narty biegowe.

Mysle, ze moge sie z Toba podzielic kilkoma swoimi skromnymi uwagami,
          gdyz uzywam narty biegowe od ponad 40 lat.
          Po naszemu gdzie meszkam nazywa sie ten sport cross country lub nordic skiing.

Kilka ogolnych uwag.
          Narty biegowe moze zaczac uzywac kazda osoba w kazdym wieku i w kazdym
          tereneie, tam gdzie jest choc troche sniegu.

Jest to najbardziej aktywny sport z pobudzeniem krazenia krwi, dotlenienia pluc
          oraz trzymania miesni w dobrej formie.
          Ten sport nie wymaga wiekszego wysilku fizycznego po nauce opanowania techniki
          jazdy. Natomiast wymaga pamietania o trzymaniu poprawnej postawy, aby poprzez
          madra gospodarke energia umiec maksymalnie wykorzystac dzien na nartach
          biegowych.

Oboje z zona juz jestesmy jak to sie mowi w kraju "starsi panstwo", natomiast
          my czujemy sie jak dwudziestolatki i na porzadku dziennym jest widziec naszych
          rowiesnikow w idnetycznej formie aktywnych w roznych sportach,
          wlasnie dzieki nartom biegowym.

Na poczatku sezonu zaczynamy od 15-20 km pod koniec sezonu mozemy smialo zrobic
          40-50 km w ciagu 3-4 godzin bez zadnego wysilku oraz zmeczenia.
          Czesto robimy wyprawy po 80 km pod koniec marca oraz kwietnia,
          kiedy to dzien jest dlugi, slonce swietnie pali i jest bajecznie cieplo.
          Wiecej, nasze dorosle dzieci z swoimi wspolmalzonkami dolaczaja do nas i
          cala "banda" mamy wypady w pobliskie PRZEDGORZE (Fothills) Gor Skalistych na
          narty biegowe.

Jak widizsz , Twoja decyzja uzywania nart biegowych jest bardzo madra i sluszna!
          Bedziesz sie swietnie czula bardzo mlodo!

Sprzet?
          Poniewaz zakladam, ze bedziesz jezdizla dla przyjemnosci oraz rekreacyjnego
          zastosowania nart biegowych sklaniam sie do nart opartych na bazie plastikowej.
          Wtedy masz najmniej klopotow z pamietaniem o smarowaniu odpowienimi smarami
          (wax) gdy temperatury sie zmieniaja.
          [my mamy narty wlansie takie i niegdy, NIGDY nie zywamy zadnych smarow-szkoda
          czasu oraz energi]

Nalezy pamietac, aby narty mialy pod spodem zabki, ktore pozwalaja isc do
          przodu, a przy podchodzeniu do gory zatrzymuje narte i nie pozwalaja nodze z
          narta sie cofac do tylu.
          Taka kontrukacja szalenie ulatwia zycie oraz pozwala na przyjemnosc z uzywania
          tego milego sportu.

Wiazania- zalezna od osobistej preferencji.
          Prosze zajrzec tutaj i zorientowac sie co obecnie sie uzywa:
          www.rei.com/online/store/Search?cat=4500307&inc=cpn3550snow10.jsi&cm_re=toc*1*xc&link=1&text=1&storeId=8000&vcat
          =REI_SSHP_CROSSCOUNTRY_TOC

Kijki.
          Osobiscie uzywamy bardzo dlugie. Czym dluzsze tym wiecej dynamiki do dobrego
          odepchniecia sie. Ogolnie zalecam prawie do uszu narciarza. Napewno powyzej
          obojczyka.

Ubranie.
          Osobista preferencja...w stylu "cebuli", zeby mozna bylo zawsze nastepna
          warstwe ubrania zdjac lub wlozyc, zaleznie od temperatury otoczenia.

Zawsze nalezy z soba miec b. lekki i wygodny maly plecak z podstawowymi
          rzeczami jak:
          srubokret, czazki, lepiec, bandaz, zapalki, dobrej jakosci jedzenie, orzechy,
          rodzynki, nawet czekolada...jakies owoce , ktore wytrzymaja niskie temperatury
          i duzo sokow (woda) do picia!

Poniewaz bedzies zuzywala ten sport w Polsce, wiec nie ma obawy, ze zgubisz sie
          lub bedzie obawa, ze nikt nie bedzie wiedzial gdzie jestes - w jakim terenie.

Natomiast w naszym wypadku, w naszym regionie, na ogol zawsze zostawiamy
          wiadomosc na szybie samochodu:
          ile osob wyruszylo,
          o ktorej godzinie oraz spodziewany powrot.

W ten sposob wszyscy wiedza i jak by sie cos stalo to mozna liczyc na pomoc
          ..z natura nie ma zartow, zwlaszcza w moim rejonie Gor Skalistych..

Zycze przyjemnego sezonu...

Prosze pytac, z wielka checi ai przyjemnoscia podziele sie kazda inofrmacja na
          ten tamat nart biegowych jelsi bede mogl jej udzielic w rozsadny sposob.

Dla ciekawskich...
          w dalszym ciagu jestem "goracym" narciarzem nart zjazdowych
          i kazdego weekendu to sobota - narty zjazdowe,
          niedziela to narty biegowe...

Ciekaw jestem ilu jest uzytkownikow nart biegowych na
          tutejszym narciarskim forum?

Pozdrawiam
          moped mopedzinski
          • moped Re: Kilka uwag na temat nart biegowych 12.10.05, 19:16
            Jeszcze dodatkowa informacja dla “mmmal”.

W ubieglym sezonie narciarskim umiescilem kilka zdjec na netcie
            pokazujac nasze narty w okolicach Gor Skalistycch.

Mysle, ze z checia obejrzysz moje zdjecia oraz nasze
            resorty narciarskie na narty zjazdow oraz
            przygotowane trasy na narty biegowe.

Prosze pamietac, ze trasy na narty biegowe sa uzywane przez kazdego
            przecietnego “Jozka z ulicy” takiego jak Ty i ja.

Takich przygotowanych tras w wokol mego miejsca zamieszkania jest mnostwo.
            To rowniez jest motujacy powod, ze tyle ludzi aktywnie spedza swoj wypoczynek
            w ciagu kazdego dnia tygodnia podczas sezonu narciarskiego uzywajac narty
            biegowe.

Jak zobaczysz przygotowane trasy to zobaczysz dlaczego napisalem zebys
            kupowala raczej narty o podlozu plastikowym.
            Poprostu bedzie Tobie latwiej te narty uzywac, po co sie "umartwiac"...

Spodziewam sie rowniez, ze w Twojej okolicy takich tras przygotowanych nie ma,
            wiec lepiej skoncentruj sie na nartach ciut ciut szerszych,
            starego typu z przed 10 lat, niz obecnie stosowanych waskich.
            Nie bedzie sie narta zapadala gleboko w snieg…

A wiec zapraszam do ogladania:

Cross Country inaczej NARTY BIEGOWE
            community.webshots.com/album/302977978qzbPrn
            Narty (ZJAZDOWE) w Lake Louise
            community.webshots.com/album/302098353NSUPaO
            Narty w (ZJAZDOWE) Sunshine Village
            community.webshots.com/album/322110133qBlxxa
            Narty (BIEGOWE ORAZ ZJAZDOWE) w Alberta
            community.webshots.com/album/303790787QjOtzv
            Pozdrawiam,

ps.
            innym razem porozmawiamy-wymienie uwagi na temat techniki jazdy.
            Krotko- jest to latwa technika i bez wiekszego wysilku daje
            wspanialy dynamiczny ruch oraz wypoczynek!
            • moped Re: Kilka uwag na temat nart biegowych 13.10.05, 20:08
              Droga "mmmal".
              Zostawilem dla Ciebie wiadomosc pod "relacje weekendowe"
              forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=380&w=20834983&a=30385310
              Jaki zbieg okolicznosci...
              nawet nie czytajac Twojej prosby,
              odrazu odpowiedzialem na Twoje pytania..
              widac, ze jestem zapalencem nart biegowych...
              ten sport to wielka frajda!!

Zobaczysz ile bedziesz miala przyjemnosci
              Caly sprzet nie powienien kosztowac Ciebie duzych pieniedzy..

Sprawa butow do nart biegowych - to raczej jest polaczone z typem wiazan.
              Jedno jest pewne wybierz buty miekkie, jelsi mozliwe zwroc uwage aby gorna
              czesc nie obcierala Tobie kostek.
              Oczywscie wygodne z zalozeniem zeby bylo miejsce na grube bawelniane karpetki.

Pozdrawiam,

• mmmal Wielkie dzięki, drogi Mopedzie :) 14.10.05, 09:24
                Dziękuję za informacje - czeka mnie teraz sporo czytania, oglądania, a później
                wybierania. Na szczęście do zimy pozostało jeszcze trochę czasu :)
                Ponieważ dotychczas jeździłam na zjazdówkach (uwielbiam to!), zastanawiam się,
                czy nie pobawic się w sprzęt turowy i w ten sposób pogodzić tradycyjna jazdę z
                łażeniem po górach. A biegówki zostawię sobie na płaskie tereny, w których
                teraz (niestety) zamieszkuję.
                W każdym razie czuję się baaardzo nakręcona, szczególnie oglądnąwszy góry na
                Twoich zdjęciach. Piękne :)
                Jeszcze raz dziękuję i lecę buszować w necie w poszukiwaniu sprzętu.
                Pozdrawiam :)
                Mmal
      • Gość: Marcin Re: biegówki dla zielonych ;) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.10.05, 23:04
        Hej, mam pytanie w związku z nartami biegowymi.
        Jeżdżąc na zjazdówkach w Alpach często widziałem narciarzy na trasach
        biegowych. Czy korzystanie z tych przygotowanych tras biegowych jest płatne?
        • moped Re: biegówki dla zielonych ;) 14.10.05, 06:01
          Twoje pytanie powinno byc skierowane do Europejczyka korzystajacego z
          przygotowanych tras zjazdowych na ktory przebywa oraz korzysta... w Alpach.
          Mysle, ze kazdy prywatny resort musi z czegos sie utrzymac, wiec pobiera oplaty
          za wyciagi.
          Nie wiem jak to jest w Europie oraz w Alpach.

Narciarzy, ktorych widziales w Alpach - to zpawene byli ludzie majacy narty
          przygotowane do tzw nart back country (szersze i ciezsze). To sa narty szersze,
          inne wiazania i moga krecic tzw. telemarki...

Natomiast po tej stronie "wielkiej wody" , zwlaszcza w wszystkich resortach
          narciarskich gdzie sa narty zjazdowe w GORACH SKALISTYCH-
          to oczywiscie placisz za wyciag i nikt tego nie kwestionuje.

Przygotowane trasy na narty biegowe -cross country skiing - lub - nordic skiing,
          ktore pokazuje na tych zdjeciach:
          community.webshots.com/photo/302977978/302981135BzuceO
          community.webshots.com/photo/302977978/303023249UTHEhU lub
          community.webshots.com/photo/302977978/303025093HqUaUO
          sa bezplatne, gdyz to jest usluga juz oplacona z naszych prowincjonalnych
          podatkow w Albercie.

Czy zaspokoilem Twoja ciekawosc swoja odpowiedzia?

• Gość: Marcin Re: biegówki dla zielonych ;) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.10.05, 13:43
            Moje pytanie jest oczywiście skierowane do narciarzy europejskich.
            Nie wybieram się na nart za ocean :).
            Nie chodzi mi także o wyciągi, to oczywiste. Chodzi mi o typowe trasy do biegania
            bez wyciągów, płaskie, których pełno jest w Alpach. Nie widziałem nigdy tam
            żadnych bramek, kas. Jednak zdaję sobie sprawę, że przygotowanie takich tras
            wymaga jakiś kosztów i w związku z tym pytam czy trzeba i komu za to zapłacić.

• moped Re: biegówki dla zielonych ;) 14.10.05, 16:36
              I innej beczki -
              jak popularne sa narty biegowe w Europie wsrod przecietnego
              czlowieka z ulicy, typowego "Jaska" takiego jak ty lub ja?

Czy sama idea nart biegowych przecietnemu czlowiekowi swita w glowie
              jako sport rekreacyjny?

Dlaczego zadaje tak sformulowane pytanie?
              Wydaje mi sie, z obserwacji oraz rozmow z ludzmi mieszkajacymi w Europie,
              ze ten sport zaczyna dopiero nabierac rozpedu, pomijam Skandynawie...
              Czy sie myle?

Moze ktos mi szerzej odppowiedziec -z gory dziekuje.
            • Gość: Skyddad Re: biegówki dla zielonych ;) IP: *.fornfyndet.se 14.10.05, 20:19
              Witaj Marcinie,
              bedac w zeszlym sezonie w Kronplatz,zauwazylem bardzo duzo torow do
              biegania.Tam zreszta odbywa sie Mistrzostwa Swiata w biegu plaskim tras bez
              liku i wszystko gratis po zawodach.Pzdr.Sky.
              P.S Rowniez sie przymierzam do biegu plaskiego,kiedys startowalem w okregu
              Warszawskim rowniez szlo niezle,ale wtedy mialo sie 8 lat a moped w tym czasie
              to jeszcze z butelki ciagnal.
              'Natomiast w wieku lat 9 startowalem w Zakopanym w ichniejszych rozgrywkach
              jako osoba prywatna.Na 500 goroli bylem 9-ty.
              • Gość: Marcin Re: biegówki dla zielonych ;) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.10.05, 20:57
                Gratulacje Sky za Twoje sukcesy w młodości :).
                Torów do biegania płaskiego jest w Alpach naprawdę b. dużo.
                Biegam rekreacyjnie w adidasach 5-10km, pomyślałem, że mogę także pobiegać na
                nartach. Tak sobie myślę, że to fajna sprawa tak sę trochę zmęczyć.
                Zwłaszcza, że w porównaniu do biegów po asfalcie, stawy nie są tak obciążone.
                Co w moim wieku nie jest bez znaczenia, ech młodość, jak to szybko minęło.
                Nie chodzi o to, że zjazdy mnie nie rozładowują. To jest jakby trochę inny
                wysiłek, dający więcej satysfakcji. czy takich jak ja jest w Europie więcej?
                Pewnie ,że tak. Widziałem całe rodziny biegające na nartach. Sprawiali wrażenie,
                że tylko po to przyjechali w Alpy. Chociaż takie narciarstwo można uprawiać
                także na równinach, to tras do tego jest bardzo mało. Przynajmniej tu gdzie ja
                mieszkam.
                Wygląda na to, że możemy mieć to gratis w Alpach? Super!
                Muszę jeszcze tylko kupić jakiś sprzęt a może lepiej wypożyczyć?
                • moped Re: biegówki dla zielonych ;) 14.10.05, 21:45
                  Czytam Wasze wpisy i wnioskuje ze oboje Skyddad oraz Marcin
                  znacie sie...z forum?

Marcin, zadajesz pytanie kupic czy wypozyczyc?

Jesli nie masz sprzetu jeszcze to najlepiej sproboj wypozyczyc.
                  Zobaczysz oraz przekonasz sie ktory najlepiej Tobie pasuje do przyszlego kupna.

Jesli biegasz regularnie - to cross country sa super dla Ciebie.
                  Najwazniejsze, zeby umiec madrze rozplanowac swoje sily oraz postawa.
                  Reszta to jedna wielka frajda gdyz masz b. dobre przygotowanie.

Zawsze po kazdym weekendzie spedzonym na corss country,
                  moze czuje zmeczenie miesni, ale energia mnie rozsadza!

Skyddad, zobacz wpis pod "pogoda" zostawilem dla Ciebie dobre polaczenia
                  oraz rozklad "jazdy" na najblizsze dni...w powietrzu :)))

Pozdrawiam,
      • zellamsee1 Re: biegówki dla zielonych ;) 14.10.05, 22:49
        Brawa dla Moped.Ciekawy temat zostal poruszony.Tez przymierzam sie do
        biegowek.Gotwald, taki austriacki biegacz miedzy innymi, ktory przebiega u mnie
        pod balkonem, juz nie raz mnie wlasnie zapraszal na poznanie terenu u mnie
        wlasnie z tej strony.Joj nie chce terz robic reklamy u mnie dla regionu ale tu
        jest tych tras od cholery na takie bieganie.Nawet na lodowcu albo w dolinie Rauris.
        Moped to wszystko tak cacy opisal
        • Gość: trepidus Re: biegówki dla zielonych ;) IP: *.tele2.pl 15.10.05, 18:24
          Piotrze, tak skromnie napisałeś o zaletach Zell-am-See dla miłośników biegówek.
          A ja zapamiętałem ludzi śmigających na biegówkach po zamarzniętym jeziorze
          Zeller. Zazdrościłem im - ale cóż, ciągnie wilka do lasu i dalej katowałem
          kolana na Schmittenhohe...
          Zapamiętałem również, że "biegacze" mogli wykupić specjalny skipass za ca 1/3
          normalnej ceny, aby pobiegać na lodowcu z widokiem na Grossglockner. Czy ten
          skipass jeszcze jest dostępny?

Pozdrawiam
          • maladanka Re: biegówki dla zielonych ;)do mopeda 18.10.05, 14:54
            Witaj - kiedys pogadalismy na watku weekendowym - tam byłam jako dana i
            opisałam swój debiut "biegowy"
            Już się nie mogę doczekac śniegu.
            Mieszkam w małej miejscowości i widzę,że biegówki stają sie popularne,
            O zaletach nie ma co mówić - przekonałam się sama jaka to radocha,no i prawie
            nic nie kosztuje...
            Już sprzęt skompletowany - i czekamy na śnieg.
            Oczywiście zjazdowe narciarstwo też, ale ceny ...
            A żeby mi się nie nudziło, to pomiędzy jednym sniegiem, a drugim na hulajnodze
            się przemieszczałam :) i rowerek też był wietrzony...

• zellamsee1 Re: biegówki dla zielonych ;) 18.10.05, 18:08
            Trepidusie oj masz racje.
            Ceny tu www.kitzsteinhorn.at/de/preise/bergtalticket.htm

Równy ślad przecina iskrzący słońcem bajkowy krajobraz, a pod deskami skrzypi
            śnieg. Biegówki, norweski sport narodowy numer jeden, także w
            'Europa-Sportregion' jest równie piękny. Wprawdzie nie biega się tutaj, jak w
            Skandynawii, poprzez rozległe wyżyny, lecz także trasa wokół zamarzniętego
            jeziora Zeller See swym pięknem nie przegrywa w konkurencji z żadnym krajobrazem
            na świecie.

Rytmicznymi krokami posuwasz się po śnieżnej trasie. Oprócz 10-kilometrowej
            rundy wokół jeziora do Twojej dyspozycji jest jeszcze dalszych 200 kilometrów
            tras biegowych najlepszej jakości o średnim stopniu trudności. Trasy w
            'Europa-Sportregion' połączone są bezpośrednio z trasami w Saalachtal i Pinzgau
            - nie ma żadnych przeszkód, aby ta emocjonująca śnieżna wędrówka na nartach
            trwała bez końca.

No. :))
            • moped Re: biegówki dla zielonych ;) 01.11.05, 19:57
              Ciesze sie, ze coraz wiecej jest chetnych na to naprawde bardzo mile zajecie w
              ruchu jakimi sa narty biegowe.

Doslownie przed kilku godzinami wrocilem z bardzo dalekiej krainy
              (oczywiscie odleglosc geograficzna z mego miejsca zamieszkania)
              oraz z kilkudniowego pobytu w Warszawie w urokach zlotej warszawskiej jesieni.

U mnie na przedgorzu Gor Saklistych pogoda jest doslownie jak w
              Polsce...cieplo, wietrznie i pod niebem bez ani jednej chmurki.
              Choc Gory Skaliste sa juz biale i Sunshine Village bedzie otwarty 10 listopada,
              to na narty biegowe mysle, ze jeszcze musimy poczekac...brak sniegu!

Czy klimat sie zmienia?
              Trudno jest mi odpowiedziec,
              ale po raz pierwszy od ponad wielu dziesiatek lat wczoraj podczas podrozy
              lotniczej z Europy nad kanadyjska polnoca w rejonie Hudson Bay zobaczylem
              kompletny brak sniegu.
              Tysiace malych jezior w polnocnej Manitobie, Saskatchewan oraz Alberta sa
              otwarte, bez pokrywy lodowej...
              to naprawde nie bywale, gdyz o tej porze w poprzednich latach widzialo sie
              biala pustynie przykryta sniegiem...obecnie wszystko odkryte i zielono!

Pozdrawiam i rowniez uzbrajam sie w cierpliwosc w oczekiwaniu na pierwszy
              snieg...

PS.
              w miedzy czasie sugeruje przygotowac sobie dobra forme fizyczna
              na narty biegowe, poprzez lekka gimnastyke silowa miesni nog oraz rak...
              • wote Re: biegówki dla zielonych ;) 01.11.05, 19:58
                Jak tak dalej pójdzie będziemy musieli przejśc na narty wodne :(
                • moped Re: biegówki dla zielonych ;) 01.11.05, 22:44
                  kto wie, moze narty wodne beda tymczasowa odpowiedzia na brak sniegu :)))
                  ...z zalozeniem, ze sie wlozy cieple gumowe ubranie...
                  • mmmal Ależ słońce - zapraszam na rower :) 02.11.05, 14:43
                    Przy takiej lampie :) faktycznie o nartach można pomarzyć, więc zapraszam na
                    rower! Zaczęłam jeździć po 3-miesięcznym unieruchomieniu i jest bosko :)
                    To chyba niezłe przygotowanie przed zimą (zwłaszcza że z chodzeniem/bieganiem
                    wciąż mam trudności) i świetny sposób, by odkryć nowe trasy przed zimą.
                    Pozdrawiam :)
                    Mmal
                    • maladanka Re:sypie sobie 21.11.05, 18:57
                      Moooooooopedzie! Co u Ciebie? pewno już zasuwasz?
                      • moped Re:sypie sobie, u nas BARDZO CIEPLO, +18C dzisiaj 22.11.05, 20:23
                        Witaj MalaDanko,

to prawda, ze bylismy 11 listopda na nartach biegowych w Kananaskis Country.
                        Bylo swietnie...i obecnie sie...DOSLOWNIE ZMYLO!

Mamy cudowna pogode, Chinook za Chinookiem, cieple wiatry z nad Pacyfiku nam
                        wieja i na przedgorzu czyli Foothills snieg caly prawie zniknal.
                        Wysoko w Gorach Skalistych sa super warunki na narty zjazdowe (Sunshine
                        Village) ...ale wiesz co...
                        jakos wole ciepla pogode i np. w ostatnia sobote bylismy na pieknym hike.
                        Na wierzcholkach naszego pofaldowanego przedgorza
                        (tylko wystarczy wdrapac sie na gore- ponad 500 metrow roznicy w poziomach)
                        bylo CUDOWNIE, PLUS 23C!!!

Super widoki...oraz spektakularny zachod slonca...
                        Chcesz zobaczyc jakie sa u nas o tej porze roku Zachody Slonca?

Zapraszam...
                        community.webshots.com/album/509899440qnYrvY
                        Pozdrawiam
                        • moped Obecnie ...tylko +20C 22.11.05, 21:19
                          Wlasnie wrocilem z "lekkiego" spaceru na okolo naszej "Wisly" czy Bow River
                          przy downtown i jestesmy pod wplywem cudownej,
                          slonecznej i bajecznie cieplej pogody...

Obecnie w Calgary jest +20C
                          mozna zobaczyc pod "Calgary Currently" :
                          www.weatheroffice.ec.gc.ca/city/pages/ab-52_metric_e.html
                          przepraszam ze wprowadzam w blad - poprzednio podalem +18C :))))
                          • maladanka Re: Obecnie ...nie ma śniegu 29.11.05, 15:21
                            Oj,popadało i stopniało i brzydko,szaro,
                            Zasuwaj za nas i za siebie! :)
                            • moped Re: Obecnie ...nie ma śniegu, idzie zima ? 29.11.05, 16:50
                              powoli robi sie zimowo..nawet unas,
                              obecnie -12C oraz troche sniegu spdalo...
                              • jan.gr kto chce kupić narty? 06.12.05, 14:23
                                Witajcie,
                                Do mnie zimie jakos niespieszno, ale nie o tym. Mam do sprzedania narty
                                wyczynowe Rossignol, 193 cm, w b. dobrym stanie. Niedługo na nich pojeździłem, a
                                zrobiłem sie cięższy i musiałem sie przesiąść na dłuższe. kto kupi? Piszcie:
                                janekgr@gmail.com
                              • maladanka Re: Obecnie ...nie ma śniegu, idzie zima ? 08.12.05, 22:31
                                no i nie ma śniegu w moim Beskidzie Niskim! :(
                                błoto,szaro,nawet Mikołaj do dzieciaków bryczką i końmi przyjechał
                                przynajmniej sobie zdjęcia pooglądam
                                • moped Obecnie ...jest snieg :)))) wreszcie 08.12.05, 23:41
                                  nawet mamy dosc dobre mrozy...

Swieta u nas zapowiadaja sie w Gorach Skalistych oraz na Przedgorzu
                                  bardzo biale...czego zycze rowniez w Beskidach :))))

Pozdrawiam,
      • rosenrot Re: biegówki dla zielonych ;) 22.12.05, 12:51
        Podpinam się pod juz zaczęty wątek, żeby nie dublować.
        Otóż ja też jestem zainteresowana rozpoczęciem przygody z biegówkami, tyle że w
        przeciwieństwie do większości z Was nie jeżdżę na nartach w ogóle... Jestem
        zupełnie zielona. Może przychodza Wam do głowy jakieś dobre rady dla
        początkującej, dotyczące sprzętu, instruktora i tym podobnych? I jakie trasy w
        Polsce wybrać na początek?
        Z góry wielkie dzięki!
        • Gość: murowany Re: biegówki dla zielonych ;) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.12.05, 13:15
          U nas w miejscowosciach narciarskich to biegaczy ma sie raczej gleboko w..... za to ludzie z rejonu Slaska i Opolszczyzny jezdza do Czech na biegowki, trasy sa wytyczone i bodajze nawet przygotowane. Wejdz np. na www.holidayinfo.cz i wlasciwie przy kazdym osrodku jest cos co dot. biegowek. Sam tez kiedys probowalem cos tam biegac, teraz tez mam zamiar cos pobrobowac. Mam z pare kompletow nart do biegania, musialbym tylko buty odswiezyc i sprawic sobie prawdziwe kijki do biegania.
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka