tamara5 09.05.05, 11:27 konieczne jest np. częstsze zakończenie porodu z użyciem kleszcy lub próżnociągu? Czy może nie ma żadnych komplikacji? I czy często używa się na oddziałach położniczych kleszczy i próżnociągu? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
magdulka26 Re: Czy podanie zoo osłabia siłę parcia i ..... 09.05.05, 11:38 Też mnie to ciekawi.Bo słyszałałam że zzo wydłuża faze parcie . Odpowiedz Link Zgłoś
koala.mb Re: Czy podanie zoo osłabia siłę parcia i ..... 09.05.05, 14:38 Wszystko zależy od rodzaju podanego leku oraz od sposobu jego podania. jeżeli srodek znieczulajacy zostanie podany późno i jego działanie przedłuzy sie na II okres porodu siła parcia zostanie zmniejszona i poród może zakończyć sie zabiegowo. Nie wiem o co pytasz. Czy czesto uzywa sie kleszczy lub prózniociągu na oddziałach położniczych? W ogóle czy w zwiazku z założeniem zzo? Odpowiedz Link Zgłoś
tamara5 Re: Czy podanie zoo osłabia siłę parcia i ..... 09.05.05, 14:54 Dzięki. O kleszcze i próżnociąg poza tym ogólnie pytam, naczytałam się, że mogą być niebezpieczne dla dziecka, czytam też, że podobno odchodzi się od takiego kończenia porodu i interesuje mnie czy takie porody zabiegowe są często wykorzystywane gdy są komplikacje czy jednak wykonuje się cc. Odpowiedz Link Zgłoś
koala.mb Re: Czy podanie zoo osłabia siłę parcia i ..... 09.05.05, 14:59 Kleszcze połoznicze i prozniociąg nie sa alternatywa dla cięcia cesarskiego. Aby je załozyć musi być spełnione szereg warunków i najczesciej dochodzi do tego wówczas gdy jest już za poźno na cięcie cesarskie tzn. w zaawansowanym II okresie porodu. Zabieg nie jest niebezpieczny dla dziecka, jesli wykonuje go ktos z doswiadczeniem w tym względzie. Wtedy jest to zabieg ratujacy życie dziecka. Powoli odchodzi sie od wskazań planowych do załozenia kleszczy czy próżniociągu na korzyść planowego cięcia cesarskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
tamara5 Re: Czy podanie zoo osłabia siłę parcia i ..... 09.05.05, 15:05 Dziękuję Odpowiedz Link Zgłoś