Dodaj do ulubionych

Guzek po odstawieniu od piersi. Mialyscie?

29.04.05, 08:09
witajcie.
tylko nie odsylajce mnie na forum Karmienie piersia bo tam do tej pory ani razu nie dowiedzialam sie niczego konkretnego.(oprocz sposobu z plastrami ale mialam na mysli experta).
Powiedzcie czy ktoras z was miala cos takiego bo ja juz zaczynam miec stracha kolo tylka ze to moze cos zlego...
Odstawilam mala po 17 miesiacach, nie karmie 6 dzien a od 2 na jednej piersi znalazlam zgrubienie. Dosc spore. Piersi nie mam juz obrzmialych. Jak dotkne to to boli ale juz nie wiem czy samo z siebie czy dlatego ze caly ranek to dusilam i meczylam.
Nie wiem czy to jakis zastoj pokarmu (oby) czy cos gorszego. Mialyscie jakies "guzki" po odstawieniu ktore zniknely?
Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • swku Re: Guzek po odstawieniu od piersi. Mialyscie? 29.04.05, 08:14
      witaj, ja miałam takie guzki wieksze jak miałam dłuzsza przerwe karmienia.
      jak dotykasz to boli? to pewnie pokarm,zastuj.Rozmasuj i najlepiej ściagnij
      laktatorem jak Cię bardzo boli, bo to chyba samo nie zejdzie.Ja sciągałąm
      laktatorem.
    • natiz Re: Guzek po odstawieniu od piersi. Mialyscie? 29.04.05, 09:29
      Może się zdziwisz, ale podobno to dobrze, że boli. Guzki nowotworowe nie bolą.
      Myślę, że zatkany kanalik. Nie cisnij na siłę tylko rozmasuj.
    • zona_mi Re: Guzek po odstawieniu od piersi. Mialyscie? 29.04.05, 11:04
      To prawdopodobnie zatkany kanalik. U mnie w takim przypadku pomogło (zalecone
      przez lekarza) smarowanie tridermem. Raczej w tym nie dłub :)
      Pozdrawiam
      Zona
      • redmiss Re: Guzek po odstawieniu od piersi. Mialyscie? 29.04.05, 11:13
        masuj masuj masuj
        zatkany kanalik ;)
    • esi1 Re: Guzek po odstawieniu od piersi. Mialyscie? 29.04.05, 11:22
      Ja osobiście nie miałam, ale moja bliska koleżanka owszem. Poszła od razu do
      lekarza. Powiedział jej, że po odstawieniu piersi mogą się robić takie
      zgrubienia, nawet po dłużswzym czasie. Piersi czasem mogą bardzo długo wracać
      do normy po karmieniu. Ale oczywiście oprócz tego dał jej skierowanie na USG i
      mammografię. Poszła prywatnie żeby nie czekać na miejsce 4 miesiące (!).
      Okazało się, że wszystko jest OK. Samo zgrubienie zeszło jej chyba dopiero po
      roku.
      Dla pewności idź do lekarza i zrób odpowiednie badania.
    • kornelcia75 Re: Guzek po odstawieniu od piersi. Mialyscie? 29.04.05, 13:35
      Witam!
      A ja własnie niedawno zapytałam na karmieniu piersią panią Monikę bo miałam
      małe zgrubienia w jednej piersi a nie karmię 3 mc.Napisała ze to zastój,mam
      masowac i sciągac w razie potrzeby.Ale skonczyło się na masowaniu na szczęscie,
      bo odciągania nie cierpię :-)miałam ich kilka jednoczesnie.Pytała tez inna
      dziewczyna o jeden tzw.guzek własnie tak jak napisałas.Poleciła jej kontrole u
      lekarza.Mysle ze jak masowanie i sciąganie nie pomoze to lepiej podejdz do
      lekarza nie zaszkodzi a bedziesz spokojna.
      Pozdrawiam
      • ingga Re: Guzek po odstawieniu od piersi. Mialyscie? 29.04.05, 18:49
        Ja miałam takie zgrubienia w jednej piersi po tygodniu od odstawienia.
        Ściągnęłam laktatorem po minimalnej ilości mleczka z obu piersi (10 ml z
        jednej, 20 z drugiej) i przeszło.
        Pokarm zanikł, guzki zniknęły.
    • gaag Re: Guzek po odstawieniu od piersi. Mialyscie? 29.04.05, 21:36
      Też mi się wydaje, że to może być zatkany kanalik. Ale na wszelki wypadek jeśli
      po kilku dniach i masowaniu nie rozejdzie się to proponuję zasięgnąć opini
      ginekologa.
    • olaborkowska Re: Guzek po odstawieniu od piersi. Mialyscie? 01.05.05, 23:34
      Ja miałam po drugim dziecku, ale po jakimś czasie bolesne zmiany w piersiach,
      jakby guzy. Lekarz wysłał mnie na USG i okazało się, że to włókniaki. Są
      zupełnie niegroźne i bardzo częste, szczególnie, gdy się duzo schudnie. A ja
      bardzo dużo schudłam. A guzy mnie przeraziły, bo były bardzo wyraźne. W Twoim
      przypadku, tak po kilku dniach od zaprzestania karmienia, to na pewno jakiś
      zastój.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka