Dodaj do ulubionych

jak oduczyć dziecko bicia

26.01.07, 09:15
Mój mały skończył 19 miesięcy i mam problem z oduczeniem go bicia innych.
Próbowałam już kilku podobno sprawdzonych sposobów m.in. zamykałam go na
chwilę w innym pokoju ale nie ma w domu takiego miejsca gdzie nie lubi być
więc żadna kara, odstawiałam go do kąta po 20 razy i to też sprawia mu radość.
Nie mam już pomysłu co z tym zrobić jedyne wyjście to zamknąć go na chwilę w
łazience ale przy zgaszonym świetle nie mam jednak sumienia bo wydaje mi się,
że to okrutne i boję się żeby nie dostał jakiegoś urazu. Pomóżcie mi rozwiązać
ten problem. Dziękuję.
Obserwuj wątek
    • marghe_72 Re: jak oduczyć dziecko bicia 26.01.07, 13:34
      jeszcze żadne dziecko mu nie oddało?
      Może wtedy zrozumiałby , ze to boli
      • ala.ked Re: jak oduczyć dziecko bicia 26.01.07, 15:18
        Rozmawiać, tłumaczyć, rozmawiać. Wiem z własnego doświadczenia ze skutkuje.
        Dziecko - nawet taki malutkie - rozumie więcej niż nam się wydaje. Moja córcia
        gryzła dzieci, teraz zdarza się, że chce ugryźć ale jedynie w obronie własnej.
      • tidut Re: jak oduczyć dziecko bicia 27.01.07, 20:58
        już to gdzieś pisałam: u mnie sprawdziła się świetnie metoda "jak Kuba Bogu..."
        • babie_lato1 Re: jak oduczyć dziecko bicia 29.01.07, 19:23
          No, to co - przywalić dzieciakowi?
          • street_pop Re: jak oduczyć dziecko bicia 29.01.07, 20:23
            Ja bym reagowała póki jest mały bo na razie łatwiej go okiełznasz niz później.
            Bicie, "oddawanie" tylko wzmoże agresję, bron Boże nie zamykaj go w łazience - w
            ogóle nie zamykaj drzwi NIGDY gdy go izolujesz!

ja bym spróbowała 2 metod:

1)odizolowanie tj. w "Superniani" choc z doświadczenia wiem, że na poczatku to
            się wydaje dzieciom zabawne. Ja walczyłam z kopiąca i gryzącą siostrzenicą
            rozbawioną tym faktem jakiec 2,5 godziny. Wykonałam jakieś kilkaset(!) "rund" do
            karnego miejsca, byłam cała obolała następnego dnia ale w koncu poczuła przewagę
            i przestało ja to bawic. Musisz byc cierpliwa i liczyc się z tym , że będziesz
            obolała wink

2)przytrzymanie rąk/nóg w momencie jego uderzania. Gdy zaczyna bic to "łapiesz"
            ręce i utrzymujesz je w tej pozycji, w której złapałaś. Po paru sekundach
            puszczasz z nastawieniem, że będzie powtórka prób bicia. Więc znowu "łapiesz". I
            tak do skutku. Możesz też mocno objąc go gdy Ci siedzi na kolanach. Po prostu
            zastosowac taki zdecydowany uścisk az się nie uspokoi. Ta metoda też się
            sprawdza. Jest on a na razie łatwiejsza do wykonania niz np. u 4 latka, który
            jest juz większy i cięższy. Poza tym szybciej, wcześniej usuwasz to zachowanie,
            nie utrwali się ono i nie będziesz musiała z tym walczyc np. za 2-3 lata, co juz
            będzie o niebo trudniejsze niz teraz.

Gdy bije inne osoby to stosuje się cos takiego, co nazywa się "koncentracją na
            ofierze" - podchodzisz, przytulasz pobitego, nie zwracasz pod żadnym pozorem
            uwagi na "oprawcę". W ten sposób mały się dowiaduje, że nagrode (Twoje
            zainteresowanie i czułośc) dostaje ten "dobry" - czyli pobity więc "nie warto
            bic bo fajnie otrzymac kiedys tez taką nagrodę a jak bije to tracę."

No i najwazniejsze: poprawa nie nastąpi po jednym razie. Musisz byc konsekwentna
            i za każdym razem stosowac tą sama strategię na to złe zachowanie, nie może byc,
            że np. raz, drugi nie zareagujesz. Mały musi wyczuc Twoją przewagę i
            przewidywalnośc Twojej reakcji na dane sytuacje.
            No i nie czynic z tych metod centralnego punktu wychowania - w ten sposób (jak
            opisałam) wyznaczysz mu granice i dasz jednoznaczną informację, ze pewne
            zachowania nie są akceptowane, ale tak naprawdę to nagrody będą najważniejsze -
            czyli Twoje dowody na to, ze widzisz, że jest grzeczny w innych sytuacjach.
            ZAWSZE powinna byc przewaga nagród nad karami.

On jest jeszcze malutki więc na pewno szybko się uporasz z tym problemem. Trochę
            konsekwencji i cierpliwości - a się uda!
    • ignez2007 Re: jak oduczyć dziecko bicia 31.01.07, 01:08
      właśnie zamieściłam podobne pytanie na forum ja udawałam że płaczę i pomogło
      przez chwile ale twojemu dziecke może pomoże i dopuki nie przyszedł się
      przytulić to udawałam smutną

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka