Gość: Jola IP: 217.153.180.* 09.08.06, 09:22 Właśnie usłyszałam w wiadomościach i się przeraziłam - wylot już za tydzień, z maluchem... Wiecie coś więcej? Proszę uświadomcie mnie trochę! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
madeleine7 Re: Wirus gorączki krwotocznej w Turcji. 09.08.06, 10:35 Z tego co udało mi się znaleźć problem dotyczy środkowej części Turcji i trwa od początku roku. www.ecdc.eu.int/outbreaks/Crimean-Congo_Turkey.php Przypadki zachorowania to głównie weterynarze i osoby mające kontakt z zakażoną krwią. Trzeba się zaopatrzyć w silne środki odstraszające kleszcze i nie pić wody z nieznanego źródła. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dziś wylatuje Re: Wirus gorączki krwotocznej w Turcji. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.08.06, 10:58 wiadomosci.onet.pl/1368342,12,1,0,120,686,item.html prosze informacje na ten temat Odpowiedz Link Zgłoś
madeleine7 Re: Wirus gorączki krwotocznej w Turcji. 09.08.06, 11:48 Info z ambasady Turcji: "Rzeczywiście zaobserwowano tę chorobę w Turcji w regionach Corum, Tokat, Sivas, Yozgat, Amasya, Samsun, Gumushane, Giresun, Bayburt, Erzurum, Erzincan, Kastamonu, Cankiri,Artvin, Karabuk, Bolu ve Ankara, jednak w środowiskach wiejskich, zalesionych, gdzie można spotkać kleszcze. Choroba przenoszona jest właśnie przez te owady. Nie stwierdzona zachorowań w miejsacach turystycznych, jednak dla bezpieczeństwa prosimy używać preparatów odstraszających kleszcze, jak również o zasięgnięcie informacji na miejscu u służby medycznej w hotelu lub w najbliższej przychodni zdrowia". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Monika Re: Wirus gorączki krwotocznej w Turcji. IP: 80.54.168.* 09.08.06, 19:18 Macie coś jeszcze??? Jak bardzo i jak szybko ten wirus może się rozprzestrzenić i dojść na południe Turcji nad M. Śródziemne??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nosek Re: Wirus gorączki krwotocznej w Turcji. IP: *.acn.waw.pl 09.08.06, 19:24 Kurcze, jak można tak panikować?! W Polsce kleszczy się nie boicie, nie jeżdzicie na Mazury, w góry? Przecież tu też można się zarazić - boreliozą, również bardzo ciężka choroba. Poza tym kto widział kleszcze na plaży? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Monika Re: Wirus gorączki krwotocznej w Turcji. IP: 80.54.168.* 09.08.06, 21:45 Akurat kleszcze na plaży zdarzają się. Chcesz czy nie chcesz w to wierzyć... Mnie w zeszłym roku przydarzył się na plaży właśnie. Mnie nie chodzi o panikowanie! Po prostu mowa jest o EPIDEMII, SZERZĄCEJ SIĘ EPIDEMII, nie chodzi mi o jakiś tam pojedynczy przypadek - po prostu słowo epidemia wskazuje "samo przez się" o masowym występowaniu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: emi Re: Wirus gorączki krwotocznej w Turcji. IP: 81.213.28.* 09.08.06, 22:11 Ludzie, dajcie na luz...Jak nie ptasia grypa to inne choroby!?! Jestem nad Morzem Srodziemnym w Turcji od kilku miesiecy, tu pracuje, a cegly w drewnianych domach tez na glowy leca! Sami sie nakrecacie;siedzcie w domu, to moze nic wam sie nie stanie. Ja ostatnio posliznelam sie na mokrej podlodze w lazience... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pai Re: Wirus gorączki krwotocznej w Turcji. IP: 85.104.5.* 10.08.06, 08:53 Kto mowi o epidemii? Dziennikarze? Acha, to wszystko jasne! Troche pozyjesz, pojezdzisz po swiecie i sama zaczniesz dzielic to co mowia dziennikarze na pol co najmniej ;-) Oni tez musza z czegos zyc, a mdle informacje nie sprzedaja sie. Kleszcze znacznie czesciej wystepuja w Polsce niz w Turcji, wiec jesli mowa o epidemii to bardziej obawialbym sie jej u nas. Pierwszy przypadek kleszcza zarejetrowano w Turcji niecale 10 lat temu. Milych wakacji zycze. Bez paniki, a ostroznosc nigdy nie zawadzi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nosek Re: Wirus gorączki krwotocznej w Turcji. IP: *.acn.waw.pl 10.08.06, 10:39 Z resztą w tych cytowanych artykułach piszą że gorączka krwotoczna też jest tam notowana od kilku lat. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jola Re: Wirus gorączki krwotocznej w Turcji. IP: 217.153.180.* 10.08.06, 11:22 ale o EPIDEMII dopiero TERAZ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nosek Re: Wirus gorączki krwotocznej w Turcji. IP: *.acn.waw.pl 10.08.06, 11:41 Ale gdzie piszą o epidemii bo jakoś przeoczyłam? Jeśli masz się tak stresować to może rzeczywiście lepiej nie jedż. Odpowiedz Link Zgłoś