Dodaj do ulubionych

Wirus gorączki krwotocznej w Turcji.

IP: 217.153.180.* 09.08.06, 09:22
Właśnie usłyszałam w wiadomościach i się przeraziłam - wylot już za tydzień,
z maluchem... Wiecie coś więcej? Proszę uświadomcie mnie trochę!
Obserwuj wątek
    • madeleine7 Re: Wirus gorączki krwotocznej w Turcji. 09.08.06, 10:35
      Z tego co udało mi się znaleźć problem dotyczy środkowej części Turcji i trwa
      od początku roku.
      www.ecdc.eu.int/outbreaks/Crimean-Congo_Turkey.php
      Przypadki zachorowania to głównie weterynarze i osoby mające kontakt z zakażoną
      krwią.
      Trzeba się zaopatrzyć w silne środki odstraszające kleszcze i nie pić wody z
      nieznanego źródła.
    • Gość: dziś wylatuje Re: Wirus gorączki krwotocznej w Turcji. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.08.06, 10:58
      wiadomosci.onet.pl/1368342,12,1,0,120,686,item.html
      prosze informacje na ten temat
      • madeleine7 Re: Wirus gorączki krwotocznej w Turcji. 09.08.06, 11:48
        Info z ambasady Turcji:

"Rzeczywiście zaobserwowano tę chorobę w Turcji w regionach Corum, Tokat,
        Sivas, Yozgat, Amasya, Samsun, Gumushane, Giresun, Bayburt, Erzurum,
        Erzincan, Kastamonu, Cankiri,Artvin, Karabuk, Bolu ve Ankara, jednak w
        środowiskach wiejskich, zalesionych, gdzie można spotkać kleszcze.
        Choroba przenoszona jest właśnie przez te owady. Nie stwierdzona zachorowań w
        miejsacach turystycznych, jednak dla bezpieczeństwa prosimy używać
        preparatów odstraszających kleszcze, jak również o zasięgnięcie informacji na
        miejscu u służby medycznej w hotelu lub w najbliższej przychodni zdrowia".
        • Gość: Monika Re: Wirus gorączki krwotocznej w Turcji. IP: 80.54.168.* 09.08.06, 19:18
          Macie coś jeszcze???
          Jak bardzo i jak szybko ten wirus może się rozprzestrzenić i dojść na południe
          Turcji nad M. Śródziemne???
    • Gość: nosek Re: Wirus gorączki krwotocznej w Turcji. IP: *.acn.waw.pl 09.08.06, 19:24
      Kurcze, jak można tak panikować?! W Polsce kleszczy się nie boicie, nie
      jeżdzicie na Mazury, w góry? Przecież tu też można się zarazić - boreliozą,
      również bardzo ciężka choroba. Poza tym kto widział kleszcze na plaży?
      • Gość: Monika Re: Wirus gorączki krwotocznej w Turcji. IP: 80.54.168.* 09.08.06, 21:45
        Akurat kleszcze na plaży zdarzają się. Chcesz czy nie chcesz w to wierzyć...
        Mnie w zeszłym roku przydarzył się na plaży właśnie.
        Mnie nie chodzi o panikowanie! Po prostu mowa jest o EPIDEMII, SZERZĄCEJ SIĘ
        EPIDEMII, nie chodzi mi o jakiś tam pojedynczy przypadek - po prostu słowo
        epidemia wskazuje "samo przez się" o masowym występowaniu.
        • Gość: emi Re: Wirus gorączki krwotocznej w Turcji. IP: 81.213.28.* 09.08.06, 22:11
          Ludzie, dajcie na luz...Jak nie ptasia grypa to inne choroby!?!
          Jestem nad Morzem Srodziemnym w Turcji od kilku miesiecy, tu pracuje, a cegly w
          drewnianych domach tez na glowy leca! Sami sie nakrecacie;siedzcie w domu, to
          moze nic wam sie nie stanie. Ja ostatnio posliznelam sie na mokrej podlodze w
          lazience...
        • Gość: pai Re: Wirus gorączki krwotocznej w Turcji. IP: 85.104.5.* 10.08.06, 08:53
          Kto mowi o epidemii? Dziennikarze? Acha, to wszystko jasne! Troche pozyjesz,
          pojezdzisz po swiecie i sama zaczniesz dzielic to co mowia dziennikarze na pol
          co najmniej ;-) Oni tez musza z czegos zyc, a mdle informacje nie sprzedaja
          sie. Kleszcze znacznie czesciej wystepuja w Polsce niz w Turcji, wiec jesli
          mowa o epidemii to bardziej obawialbym sie jej u nas. Pierwszy przypadek
          kleszcza zarejetrowano w Turcji niecale 10 lat temu.
          Milych wakacji zycze. Bez paniki, a ostroznosc nigdy nie zawadzi.
          • Gość: nosek Re: Wirus gorączki krwotocznej w Turcji. IP: *.acn.waw.pl 10.08.06, 10:39
            Z resztą w tych cytowanych artykułach piszą że gorączka krwotoczna też jest tam
            notowana od kilku lat.
            • Gość: Jola Re: Wirus gorączki krwotocznej w Turcji. IP: 217.153.180.* 10.08.06, 11:22
              ale o EPIDEMII dopiero TERAZ...
              • Gość: nosek Re: Wirus gorączki krwotocznej w Turcji. IP: *.acn.waw.pl 10.08.06, 11:41
                Ale gdzie piszą o epidemii bo jakoś przeoczyłam? Jeśli masz się tak stresować
                to może rzeczywiście lepiej nie jedż.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka