Dodaj do ulubionych

kto zostaje kto wraca?

IP: 62.77.169.* 28.05.07, 16:24
zostajecie? na jak dlugo? dlaczego?
wracacie? kiedy? dlaczego?

ja nie wiem, 50/50...skalaniam sie ku pozostaniu ale planu na stowe nie mam.
Obserwuj wątek
    • aldix Re: kto zostaje kto wraca? 28.05.07, 17:43
      mimo tego co twierdzilam wczesniej, nie wracam :D
      wystarczyl mi trzytygodniowy urlop w Polsce, kaczory i lpr :p
    • Gość: Lebowski Re: kto zostaje kto wraca? IP: 87.127.196.* 28.05.07, 19:02
      Ja tez jakies pol roku temu powaznie zastanawialem sie nad powrotem ale
      wystarczylo pojechac na dluzszy urlop miesieczny i szybciutko odechcialo mi
      sie... Jak kogos nachodza pomysly powrotu do Pl to polecam ogladnac sobie
      Teleekspres. Tylko 15 minut ale jak sie poslucha i zobaczy co sie dzieje w tym
      kraju nad Wisla... :) Samych udanych wyborow zycze...
      • Gość: andrej Re: kto zostaje kto wraca? IP: *.lei3.cable.ntl.com 28.05.07, 19:09
        jak zobaczylem tego belkoczacego pijaka-relige ze trzeba bedzie wycisnac z
        kierowow ostatnie grosze i OC bedzie nawet 10razy drozsze to koszty beda
        dokladnie takie same jak w UK(i paliwo po 5,50zl).Wypir...c tego starego capa
        na emeryture i dajcie kogos myslacego!No i te swiatla 24h/dobe-zatluc tych
        debili-tu jest lista do odstrzalu!!!I uwaga:jedyni myslacy to byli pisiory-kto
        by pomyslal!! bezswiatel.ath.cx/docs/vote.pdf
    • Gość: Ralph Re: kto zostaje kto wraca? IP: *.bb.sky.com 28.05.07, 19:42
      Na to wygląda, że zostaję - im dłużej tu jestem tym bardziej mi się tu podoba.
      Oczywiście tutaj też zdarzają się totalne kretynizmy, ale jak tylko sobie
      obejrzę wiadomości z Polski, to stwierdzam, że w ogóle nie ma co porównywać.
      Ostatnio wszędzie trąbili jak to zarobki rosną i polscy informatycy zarabiają
      coraz więcej, już wręcz nieziemskie pieniądze porównywalne z zarobkami
      zachodnimi. Przestałem wierzyć w tę propagandę sukcesu, jak wczoraj znalazłem
      informację, że w ciągu ostatniego roku (liczonego do marca) średnie zarobki
      informatyków w Polsce wręcz minimalnie spadły. Ha ha ha...
      • Gość: Orlos Re: kto zostaje kto wraca? IP: *.chello.pl 28.05.07, 20:22
        A nie sadzicie, ze istnieja grupy, ktore maja interes w tym, aby wszystko co sie
        dzieje w Polsce, przedstawiac w zlym swietle? Czy Waszym jedynym zrodlem
        informacji sa "Fakty" i "Wyborcza", czy moze stac Was na odrobine obiektywizmu i
        probujecie poznac stanowisko wszystkich stron i roznych mediow?

Po prostu pytam... bo szczerze mowiac zbyt wiele widze wokol siebie osob, ktore
        jak ciemna masa przyjmuja to, co zdaza wylapac z 15-minutowego "Teleekspresu" i
        mysla, ze to jedyna i najswietsza prawda...

• lukasbaker Re: kto zostaje kto wraca? 28.05.07, 20:29
          Gość portalu: Orlos napisał(a):

> A nie sadzicie, ze istnieja grupy, ktore maja interes w tym, aby wszystko co si
          > e
          > dzieje w Polsce, przedstawiac w zlym swietle? Czy Waszym jedynym zrodlem
          > informacji sa "Fakty" i "Wyborcza", czy moze stac Was na odrobine obiektywizmu
          > i
          > probujecie poznac stanowisko wszystkich stron i roznych mediow?
          >
          > Po prostu pytam... bo szczerze mowiac zbyt wiele widze wokol siebie osob, ktore
          > jak ciemna masa przyjmuja to, co zdaza wylapac z 15-minutowego "Teleekspresu" i
          > mysla, ze to jedyna i najswietsza prawda...
          >

najwazniejsza rzecza, ktora wynioslem podczas studiow w PL jest to ,ze potrafie
          porownywac opinie. na pewno sa organizaje, ktorym zalezy na tym zeby przedstawic
          fakty w "krzywym zwierciadle", sa tez takie jednostki , ktore "ubarwiaja" to co
          sie w PL dzieje, zachecajac ludzi do powortu.
          • Gość: Orlos Re: kto zostaje kto wraca? IP: *.chello.pl 28.05.07, 20:35
            "najwazniejsza rzecza, ktora wynioslem podczas studiow w PL jest to ,ze potrafie
            porownywac opinie. na pewno sa organizaje, ktorym zalezy na tym zeby przedstawic
            fakty w "krzywym zwierciadle", sa tez takie jednostki , ktore "ubarwiaja" to co
            sie w PL dzieje, zachecajac ludzi do powortu."

I to mi sie przynajmniej podoba. Wyciaganie sredniej. Sieganie po gazete X, ale
            i Y, po wiadomosci na kanale A, lecz takze i B. Niestety, ludzie niemal ZAWSZE
            ida na skroty i siegaja tylko po te informacje, ktore sa dla nich wygodne.
            Niestety, tacy sa ludzie...

No ale to nie jest temat tego watku, powodzenia dla MYSLACYCH, a nie
            przyjmujacych kazda papke, ktora sie im zapoda!
        • Gość: A Re: kto zostaje kto wraca? IP: *.189.18.194.griffin.managedbroadband.co.uk 28.05.07, 23:09
          Ja czytam Rzeczpospolita.
          Wiadomo, ze najlepiej sprzedaje sie sensacja i tragedie, wiec wszelkie tego typu
          wiadomosci wyolbrzymia sie, a zwykle wiadomosci, czesto pozytywne przechodza bez
          echa. Przekrecanie wiadomosci i robienie z igly widly jest widoczne nawet w tym
          watku, pare postow wyzej.
          Kazdy powinien wyciagnac wlasne watki, a dla tych, ktorzy nie chca/nie potrafia
          zostaje TV i rozne portale internetowe, ktore podadza wiadomosci na tacy z
          odpowiednim komentarzem.
      • lukasbaker Re: kto zostaje kto wraca? 28.05.07, 20:26
        tak na prawde nikt chyba z nas nie wie jeszcze co zrobic.. na pewno jest o wiele
        lepiej niz w Polsce, stac Polakow na godne zycie bez zastanawiania sie co zrobic
        przez te 2, 3 tygodnie bez pieniedzy do wyplaty.. jak sobie przypomne, ze 80%
        swojej wyplaty zostawialem na poczcie w dniu jej odebrania.. to zaraz zapominam
        o powrocie. z drugiej strony nie wiadomo jak to bedzie, ciagle napady na Polakow
        ( ok 2 lata temu w Irlandii) teraz w Anglii, w zeszlym tygodniu moj kolega
        dostal za to , ze ma Polska flage w aucie.. zobaczymy jak bedzie dalej , a
        jestem przekonany ze decyzja przyjdzie z czasem sama.

• Gość: ff Re: kto zostaje kto wraca? IP: *.ipt.aol.com 28.05.07, 21:39
          a po co mu ta polska flaga w aucie?

ile razy w pl mozna dostac po mordzie bez powodu (lub za 1zl) tylko dlatego ze
          sie wyjdzie wieczorem polazic po miescie?
          takie gadki to szmatki sratki ze polakow bija. jak jest ich tutaj z milion to
          oczywiste ze ktorys dostanie.

bylem w pl ostatnio i probowalem zobaczyc ten cudowny wzrost gospodarczy.
          podrozowalem sporo po poludniowej polsce. nic ciekawego. jeden nowy komis
          samochodowy i walace sie budynki. jak ta polska to ciagle ta ojszczana.

• Gość: max Re: kto zostaje kto wraca? IP: *.marton.net.pl 28.05.07, 22:01
            Po co filozofować-po prostu jest teraz apokalipsa ... a będzie ARMAGIEDON...i
            Czesio za drzwi.-Łaski bez.
    • dis_and_dat_kid Re: kto zostaje kto wraca? 28.05.07, 22:18
      zostajemy?
      coz nie jestem pewien, staram sie podchodzic do rzeczy realnie i bedzie zalezalo
      jak sie rozwinie sytuacja. Podobaja mi sie Stany, i jesli bedzie szansa to kto wie.

Mam na mysli tu tylko zostanie UK, bo nad powrotem do Pl juz sie zastanawialem
      rok temu, i wnioski jakie wyciagnalem beda aktualne przez nastepne 20.
      Ujmujac rzecz krotko, czlowiek zyje z pracy albo kapitalu: jesli zyje z pracy,
      to Pl nie jest atrakcyjna pod tym wzgledem, a jesli z kapitalu, to trzeba
      przyznac ze sa bardziej ciekawe miejsca do zycia.
    • Gość: bbb Re: kto zostaje kto wraca? IP: *.adsl.hotchilli.net 29.05.07, 09:22
      ja zauwazylem ze coraz wiecej ludzi mysli o powrocie,wiadomo nidy Polska nie
      bedzie na takim poziomie gospodarczym jak UK,ale tez nie ma narzekac ze jest u
      nas az tak beznadziejnie,tym bardziej ze to wszytsko powoli zmienia sie na
      lepsze.A emigracja ze wzgledu na politykow(Giertych czy Lepper) wydaje mi sie
      smieszna,Wszedzie w kazdym kraju na nich psy wieszaja,Politycy szanowani to
      naprawde tylko jednostki i tak jest na calym swiecie.Ja mieszkam w
      Londynie,uwazam ze jest to super miasto dla ludzi mlodych,mozna sie
      bawic,pracowac,edukowac.Jednak wiem ze nie chce tutaj mieszkac przez cale zycie-
      korki,standard mieszkan nie wspolmiernny do ich ceny i wielka masa cfaniakow i
      karierowiczow ktorych sciagaja tutaj funty.Poza Londynem ,na prowincji juz
      mieszkalem i bylo tam poprostu nudno.Nie jestesmy emigrantami z biednych krajow
      Afryki ze nie mamy do czego wracac,Polska to tylko 1.5h lotu.Ja osobiscie
      zamierzam pomieszkac jescze w innym kraju i pozniej zdecydowac gdzie osiade na
      dluzej.
      • dis_and_dat_kid Re: kto zostaje kto wraca? 29.05.07, 09:43
        zgadzam sie ze emigracja z powodu Kaczorow czy Giertycha jest smieszna. To
        raczej takie bredzenie niz powazny motyw, ale zauwaz ze nie tylko w Pl tego typu
        deklaracje slychac -
        w US po ostatnich wyborach zwiekszyl sie ruch na kanadyjskich i australijskich
        serwerach imigracyjnych, choc watpie zeby rzeczywiscie ktos uciekl przed Bushem

Pl nie jest w najgorszym stanie, ale ta roznica w dochodach pomiedzy Pl i UK na
        przestrzeni calego zycia robi roznice, a ja mam zamiar spedzic starosc w
        komfortowych warunkach;-)
    • Gość: kontrwywiad Re: kto zostaje kto wraca? IP: 62.77.169.* 29.05.07, 14:26
      tez mi sie wydaje ze emigracja z powodu politykow/polityki/rzadu w Polsce to
      przesada ludzie emigruja z powodu sytuacji politycznej ale musi byc, wydaje mi
      sie, naprawde zle jak np. za komuny.
      ja chcialam sprobowac czegos nowego, sprawdzic swoja wartosc na ttutejszym
      rynku pracy (do tej pory zreszta nie wykonuje tego co bym chciala, ale daze w
      tym kirunku)
      z Polski wygonila mnie nuda,wieczny brak kasy oraz plynaca zewszad
      niezyczliwosc...
      watpie czy osiadne tutaj (Dublin) z rzeczy ktore sa najbardziej na "nie" jest
      pogoda, od roku chodze w pol depresji z powodu braku slonca, chmur i deszczu

trudno cos planowac, slyszalam ze w USA panuje trend wsrod starszej polonii do
      powrotu "na stare lata" do ojczyzny czesto z biletem w jedna strone..
      to chyba taki sentyment ale poki czlowiek mlody mysli innymi kategoriami.
      zobaczymy jak sie rozwinie sytuacja a wogole podobno 98% problemow rozwiazuje
      sie samo trzeba tylko poczekac..
    • aldix Re: kto zostaje kto wraca? 29.05.07, 17:25
      dzis w wiadomosciach bbc pokazano badania nad migrantami oraz rozmowy z kilkoma
      Polakami i Litwinem.

wszyscy planowali przyjechac na rok-dwa, a teraz okazuje sie ze zostaja
      najprawdopodobniej bezterminowo.

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka