Gość: caro IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.01.04, 20:00 ... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: senin Re: przepis na sałatke z kapusty pekińskiej? IP: *.192.220.203.acc01-lord-gla.comindico.com.au 31.01.04, 21:27 moje nowe odkrycie: kapuste pekinska drobno posiekana, cebulke dymke(szczypiorek) posypac orzechami (fistaszki, wloskie, laskowe) i portaktowac sosem zrobionym z -cwierc szklanki sosu sojowego ciemnego, -cwierc skalnki dobrego bialego octu (moze byc sok z cytryny, ale efekt nie - bedzie ten sam), -czubata lyzke brazowego cukru ( bialy jest OK, ale tylko OK) -lyzeczke oleju sezamowego (opcjonalnie) i -pare lyzek oliwy z oliwek Odpowiedz Link Zgłoś
mika_p Re: przepis na sałatke z kapusty pekińskiej? 01.02.04, 00:22 Och, pekinka jest cudna... najprostszy przepis - to pekinka ze śmietaną. Inny równie prosty - dużo pekinki i trochę innych warzyw. Na przyklad: dużo pekinki, trochę jabłka, trochę marchewki, odrobinka majonezu do smaku. Albo na zielono: dużo pekinki, trochę kiszonego ogórka, więcej zielonej papryki, co drugi raz można dodać też zielonego ogórka. Albo groszku z puszki. Są też apetyczne opcje z kukurydzą, ale szczegółow nie znam, bo ja tych żółtych ziarenek nie kocham. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mimi Re: przepis na sałatke z kapusty pekińskiej? IP: *.rasserver.net 01.02.04, 00:26 Kapustę pekińską poszatkuj, dodaj trochę startej na grubych oczkach marchwi (dla koloru), skrop octem winnym lub balsamicznym i wymieszaj z kilkoma łyżkami dobrego majonezu. Ja nie solę, bo majonez jest dość słony. Aby było pikatniejsze można dodać łyżeczkę musztardy. I to wszystko. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wini3 Re: przepis na sałatke z kapusty pekińskiej? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.02.04, 08:48 Bez czosnku? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mimi Re: do wini3 IP: *.rasserver.net 02.02.04, 05:35 Wiesz, miłośnicy czosnku, dodają go do wszystkiego. Poza tym czosnek jest zdrowy i dobrze domowników przyzwyczajać do niego nie tylko w grochówce. Oczywiście, że można dodać do tej sałatki, ale będzie miała już smak oczywście czosnkowy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasia.lomanczyk Re: przepis na sałatke z kapusty pekińskiej? IP: 213.199.221.* 01.02.04, 09:04 Salatka kolacyjna: kapusta pekinska groszek z puszki kukurydza z puszki tunczyk z puszki (w sosie wlasnym) czerwona cebula jajka na twardo ogorek swiezy (w opcji zimowej kiszony) majonez Odpowiedz Link Zgłoś
saiss Re: przepis na sałatke z kapusty pekińskiej? 01.02.04, 09:58 W rzeczywistosci (przyznam sie, co mi tam) to to jest przepis na surowke z cykorii, ale ja robie z kapustki pekinskiej i jest okej! Let's try: Kapuste posiekaj dodaj pokrojona w czastki pomarancze skrop sokiem z cytryny (odrobina!) wymieszaj ze smietana i majonezem w dowolnych, ulubionych proporcjach.POsol, popieprz.Przepyszne. Mozna do tego tez dodac kukurydzy i zrezygnowac z majonezu na rzecz oleju czy oliwy z oliwek. Albo dodac marchewke. Kombinuj :] Pozdawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tamatka Re: przepis na sałatke z kapusty pekińskiej? IP: *.proxy.aol.com 01.02.04, 14:29 Ja robie ja z odrobia czosnku i kukurydza.Rozcieram w misce czosnek z sola,dodaje do tego ocet winny albo balsamico,ciemny sos sojowy i oliwe z oliwek, w proporcji 1 lyzka octu,trzy lyzki oliwy.Odrobina cukru do smaku.Jak ktos lubi to mozna dodac dodac posiekana natke z pietruszi i szczypirek.Doprawic do smaku sola i pieprzem.Kukurydze z puszki wysypac na sito i zlac zimna woda,dodac do posiekanej kapusty wymieszac z sosem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marghe_72 Re: przepis na sałatke z kapusty pekińskiej? IP: *.aster.pl / *.aster.pl 02.02.04, 09:00 Kapusta pokrojona w dośc cienkie paski + ogórek kiszony (najlepiej domowy:)) + papryka czerwona - pokrojone w drobną kostke + majonez + przprawy M. Odpowiedz Link Zgłoś
default Re: przepis na sałatke z kapusty pekińskiej? 02.02.04, 09:21 Kapusta pekińska + borówki albo żurawina (taka do mięs) + jogurt. Bardzo dobra do indyka. Albo do piersi kurzych pieczonych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lilka Re: przepis na sałatke z kapusty pekińskiej? IP: 62.233.181.* 03.02.04, 00:38 Kapustę pekińską przekrawam wzdłuż. Kroję w półplasterki, a te jeszcze w poprzek na małe kawałki. Solę i posypuję pieprzem ziołowym (koniecznie). Ugniatam w salaterce i odstawiam. Po jakimś czasie mieszam, ugniatam i odstawiam. Po tych czynnosciach kapusta jest rozhartowana. Dodatki moga być wg własnej inwencji: kukurydza, tarte kwaśne jabłko, tarty kiszony ogórek bez skórki,marchew,posiekane orzechy włoskie, zielenina. Do tego majonez ewentualnie z dodatkiem musztardy do smaku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krystyna_jl Re: przepis na sałatke z kapusty pekińskiej? IP: 81.185.54.* 03.02.04, 01:03 1/2 kapusty pkinskiej pokroic w paski nie za cienkie, tak jak na surowke z kapusty kiszonej 2 pomidory pokroic 1/2 ogorka zielonego rzodkiewka sok z cytryny, 2 lyzki oliwy z oliwek, sol, cukier, pieprz wymieszac, odlozyc na godzine. Odpowiedz Link Zgłoś