Dodaj do ulubionych

jak zrobić burritos?

IP: *.zrew.com.pl / 217.153.186.* 30.09.04, 10:52
Czy wogóle da się zrobić to danie w warunkach domowych i tak, zeby nie zajęło
to pół dnia?
pozdr
D.
Obserwuj wątek
    • zahra Re: jak zrobić burritos? 30.09.04, 11:44
      To ostatnio moje danie popisowe. Same nadzienie nie zajmuje wiele czasu,ale
      zrobienie tortilli wymaga dłuższej chwili uwagi. Całość wychodzi przepyszna,
      czego przykładem jest dzisiejszy obiad, na który przychodzi do mnie 5 chłopa
      (!!!!!)pragnących raz jeszcze skosztować tego "cuda".

Przepis na tortille (według Cynamoon)
      TORTILLA

1 szklanka maki kukurydzianej
      1,5 szklanki maki pszennej
      1,5 szklanki wody
      3 lyzki masla
      1 plaska lyzeczka soli.

Zagotowac wode, dodajac do niej 1,5 lyzki masla. Odstawic z ognia i wsypac make
      kukurydziana. Wymieszac i zagotowac. Zmniejszyc ogien do minimum, przykryc
      garnek i gotowac 5 minut. Dodac reszte masla i zostawic do ostygniecia.
      Do ostudzonej mieszaniny dodac make pszenna i sol.Ugniesc lekkie ciasto dodajac
      w miare potrzeby wody lub maki.
      Podzielic na 12 kawalkow i utoczyc z nich kulki.
      Kazda kulke splaszczyc a nastepnie rozwalkowac do rozmiarow przecietnego
      nalesnika (ok 15 cm srednicy).Podsypac maka, by sie nie przyklejaly do stolnicy.
      Placki klasc na goraca sucha patelnie i ogrzewac okolo 1,5 minuty z kazdej
      strony, az pojawia sie brazowe kropeczki.
      Gotowe ukladac w glebokim talerzu i nakryc serwetka.
      Przed spozyciem mozna pogrzac je znow na suchej patelni (tym razem przez kilka
      sekund)

Przepis na burritos

Cebula
      czosnek
      papryka czerwona i zielona
      puszka fasoli czerwonej
      mielona wołowina
      przyprawy: jakie tylko lubisz. Ja dodaję oregano, bazylie, standardowo pieprz i
      sól, paprykę słodką, przyprawę do potraw meksykańskich
      papryczka chili
      pomidory w puszce
      śmietana
      ser żółty (ja używam Goudy)
      świeży pomidor

Przygotowanie:
      Na patelni podsmażam najpierw drobno posiekaną cebulę, kilka ząbków czosnku i
      paprykę czerwoną i zieloną. Następnie dodaję mięso i przyprawy, pokrojone
      pomidory z puszki, wszystko podduszam kilkanaście minut. Na końcu dodaję
      fasolę, jeszcze ze 2 ząbki czosnku, pozwalam jeszcze kilka minut się pogotować.
      Faszeruję owym nadzieniem tortille, wkładam do piekarnika i posypuję serem.
      Zapiekam ok. 5 min (póki ser się roztopi). Podaję polane gęstą śmietaną i
      posypane pokrojonym drobno świeżym pomidorkiem.

SMACZNEGO;-)
    • Gość: Nobullshit Re: jak zrobić burritos? IP: *.spray.net.pl / *.spray.net.pl 30.09.04, 13:51
      Tortille można kupić w sklepie :)
      • Gość: zahra łeee IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.09.04, 13:57
        ale taka ze sklepu to już nie to samo...;-)
        Swoja to swoja, wiesz co w niej jest, żadnych sztuczności i chemii.
        Ja tam jednak wole postać godzinkę dłużej, ale wiedzieć przy pierwszym kęsie,że
        absolutnie było warto!
        • Gość: dorota Re: łeee IP: *.zrew.com.pl / 217.153.186.* 30.09.04, 14:25
          A ja chyba wolę kupić:)
          ale za przepis wielkie dzięki:))))
          • Gość: Pichciarz Re: łeee IP: *.proxy.aol.com 30.09.04, 14:46
            Gotowe, domowe - byle autentyczne. Ten przepis powyżej wygląda właśnie tak.
            • Gość: fikumiku mniam IP: 81.210.123.* 30.09.04, 18:20
              Ja tak się napaliłam na to buritos, że własnie zrobiłam tortille, nadzienie mam
              już gotowe. Teraz rozgrzewam piekarnik i za 15 minut siadamy z mężem do stołu.
              Wieczorkiem opowiem wrażenia.
              Tymczasem...

• Gość: Camilel Re: ale....... IP: *.snvacaid.dynamic.covad.net 30.09.04, 19:50
                tu nalezy sie sprostowanie- zapiekane to nie burrito ale enchilada!
                Burrito to wszelkiego rodzaju roznosci zawiniete w ciepla tortille-sprzedaje
                sie je juz nadziane, w papierku do reki, w domu kladzie sie poszczegolne
                skladniki w osobnych miseczkach na stole i kazdy robi swoje wlasne.

Tortille kupuje sie lub piecze samemu, przed podaniem nalezy je podgrzac, aby
                byly gorace/najszybciej w mikrofalowce-kladziemy tortille na talerzu,
                przykrywamy drugim i nastawiamy na 1-2 minuty. Tak samo mozna zrobic na patelni-
                kropla oleju na spod, na to tortille, przykrywamy pokrywka i tak podgrzewamy az
                beda gorace/.
                W miedzy czasie przygotowujemy szereg skladnikow-zaczynamy od goracych.
                Najpopularniejsze miesa do srodka to mielona wolowina z przyprawami
                meksykanskimi, podsmazana na patelni. Mozna tez podsmazyc kawalki piersi
                kurczaka w tych samych przyprawach, z kawalkami podsmazonej swiezej papryki i
                cebuli/ale to juz ma nazwe "fajitas"/
                Gotujemy tez ryz na sypko-ale z dodaniem przecieru pomidorowego, zmielona
                papryka chili, troche przypraw/ma miec czerwony kolor i konkretny smak/.
                Osobno podaje sie rozgotowana fasole-tej niestety nie powiem jak zrobic, bo
                kupuje juz gotowa, w meksykanskim sklepie. Ale pewnie mozna ja ugotowac,
                doprawic chili, ma byc taka "rozdeptana"/nie wyglada to pieknie-taka brazowa
                breja, ale jak smakuje!/
                Z zimnych dodatkow sa miseczki z: pokroja w paski salata lodowa, startym zoltym
                serem, guacamole/pasta z avocado/, pokrojonymi drobno pomidorami i cebula,
                czarnymi oliwkami w plasterkach, gesta smietana, sosem chili do polania.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka