Dodaj do ulubionych

Ciastka z mąki pełen przemiał - czy można zrobić?

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.02.05, 15:57
Poradźcie czy to sie da zrobić i jaki przepis gdyby taką make zastosować
byłby trafiony. Takie lekko wytrawne wyjdą i dobrze. Może gdzieś juz był taki
przepis albo watek na formu, niestety nie potrafię znaleźć. Małżonka
zabroniła maki pszennej konsumować więc kombinuję ;-)
Z góry serdeczne dzięki
Obserwuj wątek
    • linn_linn Re: Ciastka z mąki pełen przemiał - czy można zro 04.02.05, 14:30
      Jaka ta maka ma byc: zytnia?
      • Gość: Jaś Re: Ciastka z mąki pełen przemiał - czy można zro IP: *.chello.pl 05.02.05, 23:57
        No chętnie żytnia. Jak żytnia to nie musi być pełen przemiał nawet...
    • Gość: natasza Re: Ciastka z mąki pełen przemiał - czy można zro IP: *.motor.taninet.pl 04.02.05, 19:01
      Jak najbardziej nadaje sie, ale pełnoziarnista pszenna, nie żytnia.
      Polecam mąkę nieoczyszczoną pszenną typ 2000 lub mąkę pszenną razową graham tyl
      1850.
      Robie z tego nalesniki, kruche ciasta, ciasteczka owsiane.
    • narcyza5 Re: Ciastka z mąki pełen przemiał - czy można zro 05.02.05, 08:08
      Dobrze wychodzi z niej kruche ciasto (20 dag mąki, 10 dag masła, 7 dag cukru, 1
      jajko, 2-3 łyżeczki wody, jeśli trzeba) + nadzienie wg. fantazji - dżem,
      serowe, czekoladowe.
      • Gość: Cynamoon Re: Ciastka z mąki pełen przemiał - czy można zro IP: *.it-net.pl 05.02.05, 16:48
        Ja czasem robie, takie kruche ciastka z dodatkiem orzechow i pestek
        slonecznika, sezamu itp.
        Dokladnego przepisu nie podam, bo robie na wyczucie: maka, jajko, maslo,
        smietana ewentualnie i rzeczone orzechy. Czesto dodaje tez troche maki pszennej.

Z maki razowej swietne sa tez nalesniki. Ja robie laczac razowa z maka ryzowa
        1:1, reszta jak w przypadku zwyklych nalesnikow. Polecam, bo sa pyszne.
        • Gość: Cynamoon Re: Ciastka z mąki pełen przemiał - czy można zro IP: *.it-net.pl 05.02.05, 16:53
          Do ciastek rzecz jasna jeszzce cukier dodaje. Albo miod, albo melase.
        • Gość: Jaś Re: Ciastka z mąki pełen przemiał - czy można zro IP: *.chello.pl 05.02.05, 23:55
          No tak, to już wiem że można :-) Pewno jak ktoś biegły w gotowaniu to już sobie
          po waszych postach dalej wykombinuje co zrobić ale u mnie marnie.... Podajcie
          dobre dusze jakiś konkret bo ja "na oko" rady nie dam, a takie z orzechami albo
          z nadzieniem to bym zapodał. Proszę ... :-)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka