Dodaj do ulubionych

Pomysły na szybki obiad z bele czego

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.01.07, 14:56
Ciągle ten sam problem: co na obiad - jaka zupa, co na drugie. Czy ktoś
mógłby opracować taki poradnik - pozbierać przepisy na na prawdę proste i
sprawdzone dania. Od czsu do czasu oczywiście można zaszaleća ale to
powtarzające sie codziennie pytanie jest okropne.
Obserwuj wątek
    • Gość: becia Re: Pomysły na szybki obiad z bele czego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.01.07, 15:33
      Owszem, są różne przepisy ale tu chodzi o książkę, którą się szybciej przegląda
      niz grzebie w internecie. Bierzesz taką do ręki i po minucie już wiesz, że z
      kurczaka zrobisz to a z produktów, które masz w lodówce możesz ugotować taka
      zupę. Takie cuś przydałoby się również studentom, czy singlom. Może taka
      pozycja już jest dostępna a ja nic o niej nie wiem? Czy ktoś o tym coś wie?
      • Gość: Magda Re: Pomysły na szybki obiad z bele czego IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.01.07, 15:54
        hihi ostatnio przeglądałam książkę kucharską dla singli i wszystkie prawie
        przepisy były na 6-8 porcji mimo, że w niektórych proporcje swobodnie możnaby
        zmniejszyć
      • ampolion Re: Pomysły na szybki obiad z bele czego 03.01.07, 20:21
        Cos takiego?
        gotowanie.onet.pl/25778618,ksiazka.html
    • Gość: tamarise Re: Pomysły na szybki obiad z bele czego IP: *.lublin.enterpol.pl 03.01.07, 21:11
      hmm, może to: www.cookingbynumbers.com/frames.html
    • Gość: ja1 Re: Pomysły na szybki obiad z bele czego IP: *.chelm.mm.pl 04.01.07, 08:10
      kupuję mrożonkę warzywną np.brokuł,kalafior,marchewka - w plusie nazywa się to
      mieszanka cesarska - gotuję na parze ok.20 minut,na talerzu posypuję parmezanem
      lub usmażona na maśle tartą bułeczką i gotowe.można do tego podac ugotowany ryż
      lub kaszę.
    • Gość: becia Re: Pomysły na szybki obiad z bele czego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.01.07, 11:45
      Każdy ma swoje sprawdzone , proste przepisy [ zadna kurkuma, kmin czy inne
      licho]. Chodzi o to by je zebrać do kupy i wydrukować. Ja b. lubie makaron
      sojowy przesmażony z pesto [ wszystko oczywiście z torebki i słoika]. Założe
      sie, że piersi z kurczaka mozna zrobić na 100 róznych sposobów, ale gdzie to
      znależć?
      • martvica Re: Pomysły na szybki obiad z bele czego 04.01.07, 13:19
        Yyyy, a co jest nie-prostego w kminie i kurkumie?
        Moja ulubioną prostą potrawą są ziemniaki smażone z czosnkiem, kurkumą, kminem,
        kolendrą w ziarnach i ostrą papryką, ewentualnie z dodatkiem groszku, wywalone
        na talerz i podawane z jogurtem. Szybkie, proste, dobre.
        • qubraq Re: Pomysły na szybki obiad z bele czego 04.01.07, 14:55
          martvica napisała:

> Yyyy, a co jest nie-prostego w kminie i kurkumie?

Kmin i kurkuma! natomiast niech żyją kminek, czosnek, natka pietruszki i kopru,
          nasza polska Baharati z utartego suszonego selera, kopru, cebuli, czosnku
          pieprzu ziolowego, utartego kminku, ziela angielskiego, ROZMARYNU, lisci
          bobkowych, trochę lawendy trochę utartej kocanki włoskiej pachnacej maggi -
          wszystko to nasze polskie i jakie smaczne, sprobuj choc raz bez przypraw
          azjatyckich a zamiast nich daj utarty korzen lubczyka, selera, i nasion kolendry
          oraz dużo lawendy Stoechas!

> Moja ulubioną prostą potrawą są ziemniaki smażone z czosnkiem,

moja też!!! "wywalone na talerz" i podawane z kwasnym mlekiem albo czerwonym
          gorącym winnym barszczem. "Szybkie, proste, dobre." Tak jest!!!
          Andrzej
          • martvica Re: Pomysły na szybki obiad z bele czego 04.01.07, 15:13
            Ależ, Andrzeju drogi, ja nie mówię 'nie' polskim przyprawom. Bardzo je lubię.
            Ale jak mnie najdzie na moje pseudohinduskie ziemniaki, to muszę :)
            Za to ziemniactwo smażone z jajkiem to obowiązkowo bazylia, lubczyk, oregano,
            pieprz ziołowy i zioła prowansalskie :)
            pozdrówki :)
            Martva
      • Gość: kara Re: Pomysły na szybki obiad z bele czego IP: *.sopot.wirt.pl 04.01.07, 13:25
        ale chodzi o zebranie tego wszystkiego do kupy , rozważenie czy bedzie to dla
        ciebie prosty przepis czy nie (kurkuma czy inne licho jedne odwalic),
        wydrukowanie i przesłanie? czy moze jeszcze przyjechać i ugotować? bo ja dziś
        nie mogę... ale moze ktoś inny.

ja lubię wodę z kranu ( - oczywiscie sama nie robię- nie umiem,) wymieszać z
        cukrem (cukier - z torebki, co prawda już zapisałam się na kurs robienia cukru-
        ale organizują dopiero od maja)
        pyszne, tylko nie wiem, czy ty lubisz takie drugie dania...wszystko bez kurkumy.
      • Gość: anna Re: Pomysły na szybki obiad z bele czego IP: *.rzeszow.mm.pl 07.01.07, 12:33
        Ale ten podany przepis jest prosty, co złego w kurkumie czy kminie?? To są
        przyprawy. Z piersi kurczaka tez mozna zrobic ciekawe potrawy na 100 sposóbów
        ale skoro masz uprzedzenia do przypraw to niestety trudno Ci radzic.
    • Gość: becia Re: Pomysły na szybki obiad z bele czego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.01.07, 13:35
      Bardzo dowcipne - gratuluję! Zamiast zjeść szybki obiad bez kurkumy to sie z
      tego pośmieję. A Ty pewnie zajadasz sie sushi, karczochami pod beszamelem z
      krewetkami, kawiorem z grilla i innymi frykasami?
    • mathias_sammer Re: Pomysły na szybki obiad z bele czego 07.01.07, 12:05
      pasta z pomidorami i swieza bazylia, pasta z wedzonym lososiem z cebulka i
      smietana, czy chocby pasta z wlasnorecznie robionym sosem pesto (pesto moze byc
      nie tylko z bazylii, ale tez rucoli czy barlauchu a nawet mangold)
      m.s.
    • Gość: Gość: Asia Re: Pomysły na szybki obiad z bele czego IP: *.pronet.lublin.pl 07.01.07, 19:35
      Mieszanki Hortexowskie na patelnię i gotowe w 15 minut.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka