Forum Dom Dom
ZMIEŃ
      2004

2004

(23 wyniki)
    • Jak jest ze ta 22% stawka VAT-u? Wejdzie od 1 maja czy tez juz od 1 stycznia 2004? Pzdr.
    • Artykuł z końca lipca 2004 roku z ŻW: Młociny będą wielkie jak nigdy Okolice Huty świetnym miejscem na mieszkanie Tego nikt nie mógł się spodziewać. Okolice Huty Luccini od dawna straszące przestępczością już za cztery lata będą jednym z najlepszych miejsc na mieszkanie. Dlaczego? Lepszej komunikacji nie będzie nigdzie. Węzeł komunikacyjny Młociny. Ta nazwa na razie jeszcze niewiele mówi warszawiakom. Od 2008 roku Młociny zaczną się nam wszystkim kojarzyć z wygodną j...
    • Witam serdecznie, Czy aby skorzystać z ulgi remontowej na lata 2003-2005 można ponieść pierwsze wydatki w roku 2004? Uprzejmie proszę o jakieś źródło prawne. Pozdrawiam K.
    • mieszkam za granica, ciekaw jestem czy mieszkania w wawie podrozaly odkad wstapilismy do ue. docieraja do mnie rozne info, slyszlaem ze poszly do gory okolo 30 % nawet. jak to jest?
    • Witam! Mam pytanie dotyczące odliczeń w PIT-D. Starałam się odszukać w archiwum na tym forum interesujące mnie informacje, ale niestety nie udało mi się. Może ktoś będzie mógł mi pomóc. Chodzi mi o odliczenie kuchenki elektrycznej do zabudowy (w moim budynku nie ma gazu). Wiem, że gazowe można odliczać, a czy elekryczną, jeśli jest na stałe połączona z meblami, też? To samo dotyczy zlewu wpuszczonego w blat kuchenny wraz z baterią zlewozmywakową. Na forum doszukałam się, że ...
    • Polska juz umiera, po co komu co budować.
    • Witam Jaka stawka vat i od kiedy obowiązuje na miejsce postojowe sprzedawane przez społdzielnię mieszkaniową? Jaki jest podatek od zakupu mieszkania i kiedy został wprowadzony ? Czy ma coś z tym współnego data 1 maja 2004? Pytam bo kupiłem mieszkanie w spółdzielni i część pieniędzy wpłaciłem przed tą datą. Pozdrawiam
    • Jak Pani skomentuje ten artykuł? Według mnie osoby, które są już na liście otrzymają kiedyś ekwiwalent a nie zostaną skreślone. Mam wrażenie, że nie przeczytała Pani nowej ustawy w całości i wypisuje bzdury wprowadzając nieuzasadniony niepokój wśród zainteresowanych. Art. 19. 1. (...) 2. (...) 3. W sprawach wypłaty ekwiwalentu za rezygnację z kwatery, dyrektor oddziału regionalnego Wojskowej Agencji Mieszkaniowej rozpatrując wniosek osoby uprawnionej o wypłatę ekwiwalentu pien...
    • Mam pytanko. Zaciągnąłem kredyt na zakup nowego mieszkania od developera w październiku 2003. Od tego czasu zostały pobrane dwie raty kredytu (01.12 oraz 31.12). Akt notarialny uzyskałem w 2004r. Pozwolenie na budowę zostało wydane w 2000r, a pozowolenie na użytkowanie w czerwcu 2003 (czyli trzy lata nie minęły). Czy mogę skorzystać z ulgi odsetkowej? Czy odsetki od obu rat mogą zostać odliczone? Czy czas uzyskania aktu notarialnego ma wpływ na skorzystanie z ulgi czy nie? WoYtek
    • Czy ktos moglby mi powiedziec ile można "ciągnąć" ulgę budowlana rozpoczeta w 1998 roku - zybt duzo rozbieznych wiadomosci juz mam a panie w skarbowce dowiedza sie i mi powiedza a ja juz potrzebuje.
    • Niedawno dowiedziałem się,że Ustawą z dnia 21 listopada 2001 o zmianie ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych zlikwidowane zostały ulgi w podatku dochodowym od osób fizycznych służące realizacji własnych potrzeb mieszkaniowych, z jednoczesnym zachowaniem praw nabytych. Czy mam przez to rozumieć, że mogę odpisywać wydatki na rozpoczętą budowę, aż do wyczerpania limitu ulgi, czy też prawdą jest, że zostało wprowadzone ograniczenie czasowe tzn. do końca 2004 roku. Zaznaczam,ż...
    • Zwracam się do Ciebie bo wnoszę, że stanowisz swego rodzaju autorytet na tym forum (patrząc na ilość wątkw z Twoim nickiem oraz ilość Twoich fachowych wpisów). Wczoraj zakładałam wątek "Pomocy" ale przeszedł bez echa. Dziś jestem nieco spokojniejsza i postaram się naświetlić sprawę, o której wyjaśnienie zwracam się do Ciebie. Kupiłam spółdzielcze mieszkanie. Odbiór tegoż miałam dziś - kluczy jednak nie odebrałam bo jest całą masa usterek, które mają być naprawione. Całość ...
    • Mam pytanko ! Planowaliśmy z mężem kupić mieszkanie na początku 2004r. Teraz wciąz słysze o czekających podwyżkach mieszkań. Jesteśmy w kropce, zadłużać sie teraz na większą sumę czy czekać do lutego, marca, wtedy właśnie planowaliśmy kupic mieszkanie! Kiedy i jakich podwyżek można się spodziewać? Czy to już od stycznia? Czytałam gdzieś że ceny mogą wzrosnąć o ok. 20%, czy to może być prawdą ? Całkowicie zielona w temacie cen mieszkań - Milka
    • Chciałabym prosić kogoś o pomoc w wyjaśnieniu jednej kwestii. Otóż w tym roku wzięłam kredyt budowalno-hipoteczny na zakup mieszkania i garażu w CHF. Kredyt przyzyano mi w kwietni 2003, mieszkanie będzie oddane w I kwartale 2004. Od kwietnia 2003 są przelewane transze na konto developera (ostatnia transza wychodzi w styczniu 2004). Ja od maja 2003 spłacam jedynie odsetki. I tak będzie aż do stycznia 2004, bowiem od lutego 2004 zacznę już spłacać również raty. Kredyt mam rozłożon...
    • kupiłem mieszkanie w 2001 i korzystałem z odliczeń, z tego co wiem jest to możliwe przez 3 lata, czy można wykożystać to co zostało jeszcze do odliczenia w latach następnych ? (np 2004 itd.)
    • Podpisałem umowę przedwstępną kupna mieszkania z developerem. Mieszkanie będzie oddane do użytku dopiero w kwietniu 2004 r. czy mogę w tym roku kupić materiały na jego wykończenie i odliczyć je od podatku. Czy umowa przedwstępna stanowi też tytuł prawny do lokalu.
    • przestrzegam przed jakimikolwiek zaliczkami na zakup mieszkań przed 1 maja, bo możecie zapłacić podwójnie VAT - od zaliczek + doatkowo od całości mieszkania (po 1 maja) ponieważ nie ma w tym zakresie przepisów przejściowych od 1 maja podlega opodatkowaniu dostawa towarów, a ponieważ dostawa towaru (czyli mieszkania) jest po 1 maja to podlega w całości opodatkowaniu.
    • Czy jesli mam podpisana umowe przedwstepna w formie aktu notarialnego, moge odliczyc koszt materialow na remont (zakupione w marcu, kwietniu 2004)? Wlasciwy akt notarialny dotyczacy przeniesienia wlasnosci zostanie podpisany w sierpniu. W jaki inny sposob moge zyskac pewnosc, ze US nie przyczepi sie do odliczen za wydatki poniesione przed uzyskaniem wlasciwego aktu not.?
    • sorry, ale taka koniecznosc :( Mialem tu nie wchodzic, ale ............ otrzymalem wczoraj email Nie moge zrozumiec, ze taki WULGARNY post niejakiego KABARTA = BARTUNIA nie zostal usuniety przez adminke (Magda176), a zniewazona kobieta musiala sama o to wystepowac. W odpowiedzi gospodyni portalu nie napisala "przepraszam". "Gospodyni" daje znac co innego - "w dupe mie pocaluj" .... Zajrzalem i co widze? jakis KROKODYLIAN = CHOCO-KROKO ZABAWIA sie moim nickiem. Bardzo dobr...
    • > "...mieszkanie miało być wykończone włoskimi płytkami, a jest polskimi" To dla pismaków z Wyborczej "polskie" znaczy "gorsze"? Kompleksy czy uprzedzenia?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się