2004

(38 wyników)
  • Witam. Chciałbym się dowiedzieć, co uczestnicy forum myślą o następującym działaniu zarządu wspólnoty. W 2008 roku Sąd wyrokiem stwierdził nieistnienie dwóch uchwał w obrocie prawnym.Uchwały te podjęte były w 2004 roku. Zarząd wspólnoty w tym roku (2008) przegłosował ponownie te uchwały metodą indywidualnego zbierania głosów. Czy jest to prawem dopuszczalne i jakie skutki powoduje? Mam własne zdanie, ale nie chciałbym go sugerować innym uczestnikom forum. Być może się mylę i wol...
  • Rozdział 3 Zarządzanie nieruchomościami [Art. 184. 1. Zarządzanie nieruchomościami jest działalnością zawodową wykonywaną przez zarządców na zasadach określonych w niniejszej ustawie. 2. Zarządcą nieruchomości jest osoba fizyczna posiadająca licencję zawodową nadaną w trybie przepisów rozdziału 4 niniejszego działu oraz, z zastrzeżeniem art. 232 ust. 3, osoba fizyczna prowadząca bez posiadania licencji zawodowej działalność zawodową w zakresie zarządzania nieruchomościami. 3. Przed...
  • wego w Łodzi o następującej treści: Sąd Rejonowy w Łodzi Wydział Cywilny w miejscu Powód: Jan Jefimik – właściciel lokalu ..... w nieruchomości położonej przy ul............... w Łodzi Pozwany: wspólnota mieszkaniowa nieruchomości położonej przy ul. ............... w Łodzi Pozew 1.o uznanie za nieważną, uchwały nr ...... podjętej w dniu .........2004 r. w sprawie zobowiązania zarządu wspólnoty do zawarcia umowy o wykonywanie czynności zwykłego zarządu z Adm...
  • Mam pytanie. Jestesmy Wspólnotą od 2002 roku. W 2004 zmienił się Zarząd.Poprzednie rozliczenie lat ubiegłych z nadpłat np. za centralne ogrzewanie było rozliczone na 27 właścicieli przy czym Wspólnotę tworzy 27 mieszkań własnościowych i 3 mieszkania komunalne czyli własność Gminy. Wydaje mi się , że nie było to poprawne rozliczanie. Proszę o opinie.
  • Witam! Czy wspolnota moze podniesc wysokosc zaliczek z data wsteczna? Chodzi o nierozliczone, na skutek roznych zawirowan,lata Pozdrawiam
  • Mam pytanie do bardziej zawansowanych w temacie WM - sytuacja jest następująca: Zarządca (z licencją) dopiero w grudniu 2005 r (na moje żądanie) przedstawił informację nt. uchwał z zebrania w dniu 21 03 2005. Z informacji wynika, że Zarządca nie zebrał większości głosów ( w drodze indywidualnego zbierania głosów) i żadna uchwała w tym dotycząca absolutorium dla Zarządu i Zarządcy (ta sama osoba) nie została podjęta. Co w takim przypadku powinno nastąpić i jaka jest sytuacja praw...
  • Do 31.12.2004 wspólnotą zgodnie z aktem notarialnym zarządzają dwie SBM które ten budynek wybudowały.Czy rezygnacja jednej z nich musiała być odnotowana notarialnie. Czy w tym okresie kiedy zarządzała SBM nieruchomością wspólną można było rozszerzyć zarząd o członków ze wspólnoty, i czy to też powinno mieć odzwierciedlenie w akcie notarialnym.Co po 31 grudnia staje się z zarządem czy wybór następnego zarządu musi odbyć się przy udziale notariusza. Czy tych dwóch członków naszej wsp...
  • W N I O S E K Zarządu Wspólnoty Mieszkaniowej o podjęcie uchwały w drodze indywidualnego zbierania głosów Działając na podstawie art. 21 ust. 1 w związku z art. 22 i art. 23 ustawy z dnia 24 czerwca 1994 r. o własności lokali (Dz.U. z 2000 r. Nr 80, poz. 903 z późn. zm.) oraz w związku z uchwałą z dnia 1 czerwca 2004 r. w sprawie wyboru Zarządu Wspólnoty Mieszkaniowej (uchwała nr 10/833/2004 r.) Zarząd Wspólnoty Mieszkaniowej przy ul. W. w K. wnosi o podjęcie uchwały stanowiącej zał...
  • Przeglądając jakieś informacja MF, teraz niestety nie pamiętam gdzie, znalazłem informację, jakoby po 31 grudnia 2004 Wspólnoty musiały odprowadzić podatek dochodowy od "zysków". Może mnie ktoś nakierować co i jak ? Bo teraz za cholere nie mogę znaleźć gdzie to czytałem Łukasz
  • adam_pawel 30.06.2004 11:00 napiał Witajcie, a co powiecie na taki artykuł który znalazłem. W jednej z Rzeczpospolitych z 2001 roku znalazłem następujący artykuł: [...]Tytuł: Spóldzielnia zarządcą. Autor: Mec. Wiktor E. Łyszczak: Treść: Często do spółdzielni mieszkaniowej należą lokale, a tym samym udziały w nieruchomości wspólnej. Jeżeli tak jest, to czy spóldzielnia lub wspólnota chce tego czy nie, ma obowiązek zarządzać wspólnotą (nawet gdy należy do niej tylko jed...
  • Czy to jest prawda, że w przypadku kiedy nie wpłacę na fundusz remontowy co najmniej 560 zł nie będę mógł odpisać sobie tego od podatku ? Nadmieniam, że nie przeprowadzałem żadnych remontów w wykupionym mieszkaniu.
  • Sprawa od dawna budząca emocje. Koszty VAT od użytkowania wieczystego powinien ponosić korzystający z gruntu. Opłata roczna będzie wyższa, ale gminy zarobią na niej tyle samo co przed 1 maja 2004 r- donosi "Rzeczpospolita". Taki wniosek płynie z najnowszego orzecznictwa warszawskiego Wojewódzkiego Sądu Administracyjnego, który w wyroku z 5 października stwierdził, że roczne opłaty za użytkowanie wieczyste nie są kwotami brutto. Samorządy, które ustaliły je przed 1 maja 2004 r. ...
  • administrujemy jedna ze wspolnot od ponad 5 lat. do tej pory umowe na dostawe zimnej wody i sciekow podpisywal zarzad tej wspolnoty. od kilku dni po glowie chodzi zarzadowi taki pomysl aby kazdy mieszkaniec zawarl indywidualna umowe z zakladem gospodarki mieszkaniowej (bo u nasz dostaraczaja wode). jak sie do tego zabrac. wowczas my jako administrator nie rozliczalibysmy wody i sciekow tylko wlasnie ten ZGM. cyz moga (zgm) sie nei zgodzic na takie warunki zarzadu?? jak sie do tego zabrac. zar...
  • Poszukuję ujednoliconego aktualnego tekstu warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie. Będę wdzięczna za podesłanie stosownego linku lub gotowego tekstu na skrzynkę.
  • Witam. Problem przedstawiony przeze mnie nie był jeszcze na tym forum przedstawiany, dlatego sądzę ze zainteresuje nie tylko ekspertów. Sad Rejonowy wydał na skutek wniosku jednego z właścicieli postanowienie o nieistnieniu dwóch uchwał w obrocie prawnym. Podstawową, choć nie jedyną przyczyną wydania postanowienia było to, że przedstawiciel ( pełnomocnik) właściciela posiadającego ponad 3000 udziałów na ogólną liczbę 10000 udziałów legitymował się pełnomocnictwem ogólnym a nie r...
  • Witam wszystkich, Czy w 2006 składamy do US informację o zwolnieniu z obowiązku składania miesięcznych deklaracji CIT 2. Jeśli tak to na jakiej podstawie ? Może ktoś z Państwa ma już przygotowany wzór takiego pisma ? Jeśli tak to proszę o "ściągawkę". Z góry dziękuję. Pozdrawiam wszystkich w nowym roku 2006 BP
  • Wspólnota podjeła uchwałę o rozliczeniu opłat indywidualnych z właścicielami określając termin i sposób rozliczeń. Niezadowolony właśćiciel zamierza skarżyć uchwałę, podnosi kwestię formalną że, wspólnota nie jest uprawniona do podejmowania uchwał w tej sprawie podpiera się wyrokiem Sądu Apelacyjnego (syg.ACa1309/2000). Czy ktoś zna inne orzecznictwo w podobnej sprawie?
  • Mineło pięć lat jak mieszkamy w nowym bloku i dostalismy pismo od wspolnoty o legalizacji wodomierzy i ciepłomierzy. W piśmie jest napisane, że koszt legalizacji jest rowny kosztowi wymiany na nowe czyli ciepłomierze to 500 zł i wodomierze 100 zł zaplacone przez mieszkanców. Czy tak to jest? Jak to sie odbywa w Waszych wspolnotach? Dlaczego my mieszkańcy mamy za to płacić? Czy to jest taki wysoki koszt i czy nie moze byc pokryty z funduszu remontowego? Z góry dziękuję za odp.
  • Szanowni Państwo ! Wiele miesięcy czytałem to co tu sie wyprawia, i stach mnie brał gdy uspółdzielniano wspólnoty mieszkaniowe. "Jedynie słuszne kierunki" wskazane przez ekspertów prowadziły do struktur spółdzielnianych. Rady nadzorcze, komisje rewizyjne, podkomisje , Statuty zamiast regulaminów , szczątkowe orzeczenia czy wyroki swądowe wprowadzające w błąd oraz ....fałsz , porady na privach choć wątki i posty do wiadomości ogółu i wiele innych cudownych porad. Zmieniało sie...
  • czy to prawda ze jesli mam mieszkanie własnosciowe z księgą wieczystą itd w wspolnocie mieszkaniowej i co miesiac plącę składki na : zarządanie wspolnota i druga składka na fundusz remontowy budynku mieszkalnego........czy ja moge sobie to jakos odliczyc od podatku????????

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się