2004

(88 wyników)
  • Moj tesc zapodzial gdzies rachunki z 2004 r za wydatki poniesione na remont domu. Pyta mnie czy moze je odliczyć w PIT 2005? Wg mnie nie, bo to jego problem, ze pogubil dokumenty i odnalazl, gdy rozlicza sie za 2005 rok. Mogłby je rozliczyc pod warunkiem, że nie dostal ich zwrotu za 2004 rok, bo nie znalazly one pokrycia w zaliczkach na podatek. Czy dobrze mysle??? Pomożecie mi rozwiklac te zagadke?
  • moze ktos mi poradzi. od stycznia do wrzesnia 04 pobieralam stypendium w wysokosci okolo 1100 zl/m-c. w styczniu 06 urodzilam dziecko. Moje dochody w 2004 poza tym stypendium to okolo 500-600 zl/m-c a w 2005 kolo 1000. Nie zyje z ojcem dziecka i na razie alimentow nie dostaje, musze zalozyc sprawe. Czy poczekac na wyrok w sprawie alimentow (dostane gora 300 zl, bo ojciec zarabia jakies 700 na reke) i zlozyc dokumenty pozniej kiedy beda sie juz liczyly dochody z 2005 roku bez tego ...
  • Witajcie, Proszę o pomoc ! W od marca do października zeszłego roku byłam na urlopie wychowawczym i pobierałam dodatek wychowawczy + rodzinne ( liczyły się dochody za 2002 rok) Od listopada wróciłam do pracy, nie mam już dodatku wychowawczego (po powrocie do pracy nie przysługuje) ale pobieram rodzinne 43 zł ( do końca okresu rozl. czyli sierpnia). Ze względu na synka chciałabym jednak wróćić na wychowawczy. w związku z tym mam pytanie: Czy powinnam w OPS złożyć nowe dokumenty i czy...
  • mam termin na sierpnien ale dokumenty złoze dopiero we wrzesniu, wiem ze do siepnia jest ich rok rozliczeniowy za 2004, czy w takim razie jak złoze wszytskie wnioski we wrzesniu to mam przynies dochody za 2005 czy 2004 ??
  • weszła już nowelizacja do ustawy, należy się czy nie należy dodatek, księgowa nie chce mi go przyznać, jak z nią "walczyć" Milena
  • W sytuacji kiedy nie wykorzystało się przysługujących 24 miesięcy płatnych na pierwsze dziecko bo na świat przyszło drugie. Tak się zastanawiam gdzie składać dokumenty, chyba do MOPSU termin mija 11.05. Właśnie dzwoniłam do ZUSu i odesłał mnie do MOPSU.
  • Cześć dziewczyny, zgubiłam kopię PIT-u za 2004 rok, a potrzebuję go żeby wpisać wydatki i odliczenia za remont mieszkania z lat poprzednich. CZy w US wydadzą mi ksero tego pit-u, i ile czasu to może ewentualnie potrwać. Dziękuję z góry za odpowiedź.
  • Witam, Jestem w ciazy i termin rozwiazania mam na poczatek maja... Dochodza mnie sluchy, ze ma byc wydluzony macierzynski do 6 miesiecy.. Czy to prawda?? Czy wiecie cos na ten temat? Jesli bedzie wydluzony to: - czy wszystkim kobietem bedacym na macierzynski od maja tez wydluza...??? - czy tylko bedzie on przyslugiwal kobietem w ciazy po 1 maja? dziekuje,
  • Czy ktoś wie od kiedy wchoodzi VAT 22% na art. dziecięce - czy na pewno od stycznia 2004? Może macie jakiś link do przepisów prawnych w związku ze zmianą tego VAT-u...?
  • Witajcie dziewczyny. Wiem ze bylo juz pytanie na ten temat ale chce byc pewna. Termin porodu przewidziany mam na 13 maja. Maz nie pracuje - ja tak. Netto zarabiam 1500 zł. Czy moge starac sie o zasilek porodowy w jakies instutucji? Kiedy nalezy to zrobic i gdzie? Bede wdzieczna za informacje. Pozdrawiam cieplo
  • hej dzis pojechalam do MOPS zalatwic dodatek na dziecko i z okazji urodzenia dziecka, mialam wszystkie dokumenty z US o dochodach za 2004 rok a babka stwierdzila ze i tak nie wazne bo liczy sie stan obecny i jak pobieram macierzynski teraz to wychodzi na dzis wiecej niz 504 i nie wazne za na zaswiadczeniu jest mniej.Jak to wlasciwie jest.??? pzdr i czekam na odp. dorota
  • od dnia 12 grudnia jestem na urlopie wychowawczym. Od pracodawcy dostałam inf, ze sama mam zgłosić ten fakt w zus-ie, jak również to, że urlop ma być płatny. Powiedzcie mi proszę, z którego roku są brane dochody i jakiej kwoty nei mogą przekroczyć, aby można było dostawać pieniądze? Co ja mam teraz zrobić??
  • ...nie mam zielonego pojecia jak liczyć ten przeklęty dochód potrzebny do wszystkich świadczeń:(( Moze ktoras z Was bedzie wiedziala... Jestem mezatka, studentka. Pracuje tylko moj maz. Zarabia netto ok 800zl miesiecznie. Termin porodu mam na srodek lipca 2006 r. Przerazilam sie, jak uslyszalam, ze jesli urodze przed 01.09.2006 r., to do tych wszystkich swiadczen bedzie brany pod uwage dochod z 2004 r. A p rzeciez: 1. Nie bylam wtedy mezatka (i akurat jeden jedyny raz bylam wtedy w prac...
  • Rodzę pod koniec stycznia. Chcę się starać o zasiłek porodowy. Za który rok mam przedstawić zaświadczenie o dochodach? Za 2004 - kurcze, dwa lata temu to ja żyłam ze stypendium, miałam zupełnie inną pracę niż teraz - dziwne trochę? No ale za 2005 nie będę jeszcze rozliczona w US? I gdzie to składam - w OPS w miejscu zamieszkania (nie zameldowania) czy w moim mieście, w Urzędzie Miasta? Czy może w ZUSie?
  • mam takie pytanie jezeli remontowałem mieszkanie w 2004 i 2005 roku i zamierzam jeszce remontowac ale dopiero w 2007 r. Czy mam we wniosku wpisac zakończenie inwestycji czy jako rozliczenie raz w roku . CZy jak wpisze zakończenie inwestycji to moge kiedyc znów remontowac czy nie .
  • sytuacja wyglada tak: umowa zlecenie od 06.01.2003 do 02.03.2003 umowa o pracę na 1/4 etatu od 15.09.2003 do 31.12.2003 umowa o prace na 1 etat od 02.08.2004 nadal. od kiedy nabywam prawo do urlopu wypoczynkowego od 14.03.2004 (15.09.+pol roku)czy od 14.10.2004 (uwzgledniam przerwe w zatrudnieniu)? rozumiem, ze nabywam ten urlop w 1/2 wymiaru, tj. 10 dni. od kiedy mam prawo do 2 czesci tego urlopu? od 14.09.2004? czy od 14.01.2005? i co z urlopem za 2005 rok? czy juz mi sie nalez...
  • po macierzynskim dostalam zwolnienie lekarskie teraz nie wiem czy powinnam poprosić o zaległy urlop wypoczynkowy za 2004 czy wziąć wychowawczy a potem wypoczynkowy przed powrotem do pracy?dodam ze wychowawczy planuje tylko kilka miesiecy. jesczew 2005 wracam do pracy
  • jesli urodze w marcu dziecko to dochody z ktorego roku beda brane pod uwage jesli chodzi o zasilek rodzinny, o starnie sie o pieniedzy na wychowawczym itp. rzeczy...
  • Witam chciałabym po powrocie do pracy wykorzystać zaległy urlop wypoczynkowy. Na urlopie macierzyński byłam od 12.08.2003-31.11.2003. Potem od 01.12.2003 do 28.12.2003 byłam na zaległym urlopie wypoczynkowym za rok 2002. Od 29.12.2003 do 30.04.2004 byłam na zwolnieniu lekarskim zas od 01 maja 2004 przeszłam na urlop wychowawczy. Do pracy zamierzam wrócić w styczniu/lutym 2005 roku. Ile mi sie należy urlopu wypoczynkowego za rok 2003 oraz rok 2004 (do końca tego roku będę na urlop...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się