Forum Praca Praca
ZMIEŃ
      2004

2004

(22 wyniki)
    • Mam pytanie do forumowiczów. Jak sądzicie: ile osób wyjedzie z Polski za pracą po 1 maja 2004? Przyjmijmy dla jasności, że chodzi o pierwszy rok od akcesji - czyli do 1 maja 2005. Wpisujcie swoje typy. Ciekawie będzie za rok sprawdzić notowania. Ja ze swej strony stawiam na minimum 200 tys. Polaków w pierwszym roku. Choć obawiam się, że będzie tego znacznie więcej. Już widzę przerażenie na zachodzie jak zobaczą te tłumy biednych Polaków koczujących po dworcach, parkach itp. Kto wi...
    • czy ktos sie orientuje jak wyglada w swietle prawa problem przeniesienia kilku dni urlopu wypoczynkowego za rok 2004 na 2005? Urlop zaplanowany wykorzystalem, pozostaly mi 3 z czterech dni tzw. na żądanie i chce z nich skorzystać w styczniu 2005. Pracodawca odmówil. czy slusznie?
    • Od stycznia/lutego rusza agencja we Wrocławiu w której dowiecie sie wszystkiego na temat mozliwosci podjecia pracy w Londynie po 1 maja 2004. Będzie to usługa płatna - ok 122 zł. Bedzie mozna przyjśc do biura i porozmawiac. Agencja oferuje pomoc w znalezienu zakwaterowania oraz informacje o mozliwościach zatrudnienia (a jest ich bardzo duzo o ile nie masz himalajskich ambicji). Juz teraz moge podac komórke i emilka. Mozna dzwonic po wstepne informacje... pozdrawiam Robert Droz...
    • Jak to jest naprawde teraz? Gdy porownuje tresc i ton w jakim sa napisane artykuly gospodarcze obecnie a te z 2003 / 2004, widze duza roznice. Inwestycje, wzrost gospodarczy, stopa bezrobocia itp. Ale jak to wyglada w rzeczywistosci, tj widziane oczyma zwylego czlowieka? Jak trudno jest obecnie znalezc prace (jakakolwiek) w porownaniu do tego jak bylo 3-4 lata temu? Pamietam m.in artykul z 2004 bodajze, moze 2005 w GW o prowokacji dziennikarskiej, gdzie na naklejone na witrynie sk...
    • Jestem pracownikiem uczelni. Proszę mnie oświecić, co to jest "tzw. kwota bazowa", od której procentowo będą naliczne podwyżki?
    • mam pytanie, czy pracodawca może wykazać w moim PIT-cie za zeszły rok przychody, których do tej pory mi nie wypłacił??? mam płacić podatek od wirtualnego wynagrodzenia? proszę o info czy miał do tego prawo i co ja mogę zrobić, żeby nie tracić na tym jeszcze bardziej.
    • Kiedyś jak Polaka pytano, jaki ma humor, to mówił: gorszy niż wczoraj, lepszy niż jutro. A teraz mówimy: lepszy niż wczoraj, gorszy niż jutro. Niebywałe - twierdzi Piotr Kulpa, wiceminister gospodarki i pracy. ************************ A te powiedzonka to ministerstwo wymyśla?
    • Witajcie! Chciałam spytać jak w waszych firmach traktowane są tegoroczne Św.B.N.? Wypadają w sob i niedz., więc wg mojej interpretacji przepisów obecnego prawa pracy jesli w mojej firmie system pracy jest 5 dniowy (od pon do pt,nie zmianowy, 8 godz.), to uważam, że przysługują dodatkowe 2 dni wolne(właśnie za sobotę i niedzielę, święta gdyby wypadły w środku tyg. to w kalendarzu i tak byłyby czerwone kartki). Moja ksiegowa uważa że przysługuje jeden dzień.... Prosze o opinie,...
    • Pilnie poszukuję "Gazety Wyborczej" z 30 sierpnia -Wydanie KATOWICE, BIELSKO BIAŁA. Proszę o kontakt. Dziękuję
    • wg mnie w tym roku mi nie przepadnie zalegly urlop za 2004 czy się nie mylę ?
    • Informatyk w gminie o ilości mieszkańców ok.20.000 zarabia 1000 netto, Burmistrz jak w gminie podwarszawskiej, o ile władze nie zmienią czegoś i nie zaczną płacić za kwalifikacje sami będą zapier....., bo ja mam zamiar przerzucić się na prostytucję. Sprzątając we Włoszech czy w Niemczech zarabiałam 3 razy więcej, aniżeli tu. Pozdrawiam samorządowców.
    • Chciałem wyrobić kartę Visa Classic w PKO BP . Pan w okienku oświadczył , że moje zarobki są tak małe , że musi uzyskać zgodę dyrektora banku . Chcę nadmienić , że jestem chirurgiem z 10-letnim stażem pracy.
    • ja tez jestem urzędnikiem z pensją - aż wstyd!!! Interesuje mnie na jakiej podstawie pracownicy ministerstw dostają premie miesieczne lub kwartalne, my prcownicy inspektoratów ( urząd centralny) nie dostajemy
    • Witam. Jest taka sytuacja - mój mąż pracuje w pewnym markecie budowlanym. W marcu ub. roku podpisał umowę na trzy miesiące na okres próbny, w czerwcu przedłużył ją na rok i w tym roku dostał do podpisania kolejną umowę na rok. Z tego, co mi wiadomo, zgodnie z przepsami od maja tego roku, trzecia umowa o pracę powinna być podpisana na stałe, chyba, że są jakieś konkretne okoliczności. U niego powiedziano tylko, że nie ma pieniędzy, więc na 'starych warunkach' cokolwiek miałoby to z...
    • Absolwent wyzszej uczelni zostal zatrudniony od 1 wrzesnia 2004 na jego pierwsza umowe o prace na okres 6 miesiecy. Po 6 miesiacach roku (od 1 marca 2004) zmienil prace dostajac wczesniej ekwiwalent za nalezny za te pol roku urlop. Czy to prawda, ze ten pracownik nabedzie prawo do 10 dni urlopu u drugiego pracodawcy dopiero z poczatkiem wrzesnia 2004? Jesli tak, to czy pracodawca ma prawo udzielic pracownikowi tego urlopu np. miesiac wczesniej?
    • - Czekam na zgloszenia i pytania ! -konsultan .
    • Witam, Moze czytaliscie ostatnia prase na temat zmian w kodeksie pracy - dokladnie interesuja mnie (i chyba nie tylko mnie) perspektywy PRZEDLUZENIA urlopow macierzynskich? Czy macie moze potwierdzone informacje? Kogo ta zmiana miala by dotyczyc? czy kobiet ktore urodza w 2004 czy tez tych ktore zajda w ciaze w 2004? Renia
    • Chce wziac urlop 31.12 i ma problem, bowiem mój pracodawca obliczył, że nie przysługuje mi juz ani 1 dzień urlopu :( zgodnie z ustawą przysługuje mi 20 dni urlopu (jeszcze nie 26) W poprzedniej pracy zatrudniona byłam od 01.11.2003 do 30.04.2004. Później miałam przerwę w zatrudnieniu do 15.08.2004. Zostałam zatrudniona na okres próbny do 15.11.2004 r. W tej chwili moja umowa opiewa na 12 m-cy (do 15.11.2005). Wykorzystałam 7 dni urlopu u poprzedniego pracodawcy i 1 dzień urlopu u ...
    • Witam, Mam mały problem z obliczeniem wymiaru przysługującego mi urlopu wypoczynkowego. Nie do końca rozumiem wszystkie przepisy kodeksy pracy i ich zmiany. Po krótce powiem jak sie sprawa przedstawia moja ścieżka kariery :). A więc: Skończyłem studia. 28 stycznia 2003-12 kwietnia 2003 - Staż w firmie A 16 kwietnia 2003-15 pazdziernik 2003 - Staż w firmie B 16 październik 2003 - 15 stycznia 2004 - Okres próbny w firmie B 16 stycznia 2004 do teraz - zatrudniony w firmie B Czy ...
    • Witam, w ogloszeniu o prace znalazlem taki warunek. Czy moglby mi ktos napisac, co on znaczy? Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się