2004

(21 wyników)
  • Mira Kubasińska Legenda polskiego rocka i bluesa. Jej przeboje: „Gdybyś kochał, hej” i „Na drugim brzegu tęczy” w latach 70. znała cała Polska. Największą sławę zdobyła współpracując z zespołem Blackout, przekształconym później w Breakout. Odeszła w wieku 61 lat. Jerzy Duda-Gracz Jeden z najwybitniejszych polskiech malarzy współczesnych. Tworzył sceny rodzajowe, oparte na tradycji malarskiego surrealizmu i ekspresjonizmu. Profesor malarstwa na Uniwersytecie Ś...
  • 10 kwietnia 2004 roku z ziemskiego łez padołu odszedł bard pieśni politycznej, historycznej i w ogóle pieśni - Jacek Kaczmarski. "Polski poeta, prozaik, piosenkarz, twórca tekstów piosenek. Znany głównie dzięki piosenkom o tematyce historycznej (Rejtan, czyli raport ambasadora, Sen Katarzyny II) i społeczno-politycznej (Mury, Nasza klasa, Obława). Postać powszechnie kojarzona z etosem pierwszej Solidarności oraz stanem wojennym – okresem, kiedy jego liryka, rozpowszechni...
  • Wysokie ceny zbóż powodują wzrost cen mąki, chleba i makaronów. Obecnie tona pszenicy kosztuje 650-700 zł, czyli prawie o 40 proc. więcej niż w ubiegłym roku o tej porze i o jedną trzecią więcej niż w okresie żniw Poinformował prezes Polskiej Izby Zbożowo-Paszowej Bogdan Judziński. Od ceny zbóż zależą także cen pasz. Z kolei ceny pasz decydują o produkcji zwierzęcej, czyli cenach mięsa i jego przetworów - podkreślił Judziński. Przyczyną złej sytuacji na rynku zbóż są znacznie m...
  • Dziwny ten dzisiejszy dzień ponad miarę. Nie dość, że w realu mam same komplikacje, to jeszcze w Salonie takie cuda. Zaraz sobie strzelę coś mocniejszego, może będzie łatwiej.
  • We wszystkich krajach członkowskich Unii Europejskiej obowiązuje podstawowa stawka podatku od towarów i usług na połączenia z internetem. W konsekwencji z dniem przystąpienia naszego kraju do UE, czyli 1 maja 2004 roku, zostanie wprowadzona także u nas podstawowa stawka podatku od towarów i usług na połączenia z internetem, która wynosi 22%. Nawet obecnie obowiązująca 7% stawka VAT nie przyczyniła się do obniżenia kosztu połączeń z internetem, gdyż Polska zajmuje piąte miejsce p...
  • Dziś V niedziela okresu przygotowania paschalnego, zwana kiedyś Czarną Niedzielą. W kościołach katolickich krzyże zostały zasłonięte fioletowym płótnem i zostaną odsłonięte dopiero podczas liturgii Wielkiego Piątku. Przed soborową reformą kalendarza liturgicznego V niedziela Wielkiego Postu rozpoczynała tzw. okres pasyjny. Teksty liturgiczne i czytania biblijne akcentowały temat męki Chrystusa. W tę niedzielę zasłaniano krzyże, obrazy, ołtarze. Moja babcia zasłaniała u siebie w do...
  • Beyonce prawie pokazała majtki (uch, piękna różowa kreacja i fryzura na spaniela:P - wiem, wiem, zaraz co niektórzy napiszą, że złośliwa jestem:) i opłaciło się bo dostała 5 statuetek. Dali jej nawet zaśpiewać z Prince (miałam o nim lepsze zdanie). Krysia Aquilera musiała zadowolić chyba tylko 1 nagrodą, ale za to miała taki dekolt, że ho, ho:) I jeszcze zalotnie go sobie poprawiała i tłumaczyła, że musi uważać, bo nie chce pokazać więcej niż koleżanka Janet ostatnio - Krysia nie ...
  • 1.. Andrzej Lepper - romantyk czy pozytywista? Uzasadnij swój wybór z wykorzystaniem "Chłopów" Reymonta. 2.. "Wszystkie dzieci nasze są" - Majka Jezowska. Twój pogląd na sprawy antykoncepcji i demograficznego boom'u. 3.. "Mydło lubi zabawę..." Twoje przemyślenia na temat homoseksualizmu w literaturze polskiej i światowej. 4.. Zinterpretuj wiersz Jerzego Ushatego - "Kfiotki kurna dla ciebie mom" Z pozdrowieniami dla tegorocznych maturzystów
  • DIABEŁ MÓJ Nie nauczono mnie paciorka, Nigdy nie byłem u spowiedzi, Więc od czupryny do rozporka Niejeden diabeł we mnie siedzi. Prócz tych, co dbają o natchnienie Samopoczucie i rozkosze, Szczególnie tego sobie cenie, Którego w kręgosłupie noszę. Tak mi usztywnił karku kręgi. Że mimo groźby i namowy - Ani kazanie, ani pręgierz Nie zdoła mi pochylić głowy. Nie, żebym nie chciał! Wciąż zazdroszczę Tym, co potrafią ujść zatraty I łączą swe talenty owcze W stada wzajemne...
  • Jeśli ktoś nie ma TV to tutaj jest prawie wszystko :) sport.gazeta.pl/euro2004/24,55181,2164198.html Oglądacie finał? /To mój pierwszy mecz, który oglądam w tym roku :)/
  • Co robiliście w pierwszy dzień Nowego Roku? Straszne dziś tutaj pustki, więc pewnie macie jakieś zajęcia. Może robiliście albo robicie coś ciekawego? Mnie dzień schodzi na nicnierobieniu. Wstałem koło dziewiątej. Włączyłem komputer, pokręciłem się po domu, pstryknąłem telewizor i obejrzałem "Misia". Wypiłem do tej pory tylko 1 kubek kawy, ale zaraz nadrobię zaległości. Przeczytałem do końca starą gazetę. Z nudów co chwilę chodzę do kuchni coś podjeść z lodówki. Łażę trochę po si...
  • z gazety Metro: serwisy.gazeta.pl/metro/1,50145,1931587.html "Chaos i paraliż komunikacyjny, jakich nikt nie widział, grożą Warszawie pod koniec kwietnia To będą dla Warszawy sądne dni. 28 kwietnia zaczyna się w stolicy trzydniowy Europejski Szczyt Gospodarczy. Zapowiadany jest przyjazd kilkudziesięciu prezydentów, premierów i ministrów spraw zagranicznych z całej Europy. W sumie półtora tysiąca oficjeli. W ślad za nimi przybędzie kilka tysięcy antyglobalistów znanych na całym świe...
  • Wystąpienie telewizyjne premiera Leszka Millera - 01.05.2004 Dobry wieczór Państwu! W roli szefa rządu spotykam się dzisiaj z Państwem ostatni raz. Ale po raz pierwszy czynię to jako premier kraju będącego członkiem Unii Europejskiej. Wejście do europejskiej rodziny to nasze wspólne, historyczne zwycięstwo. Wszyscy mamy prawo czuć się wyjątkowo. Tak jak każdy z państwa, ja też jestem dumny - bo najważniejszy cel kierowanego przeze mnie rządu został w pełni osiągnięty. Ja i mó...
  • Myj poziomki i jagody Rozmawiała Katarzyna Piotrowiak 02-07-2004 ostatnia aktualizacja 02-07-2004 23:11 Lisy są nosicielami niebezpiecznego dla ludzi tasiemca-bąblowca, który powoduje bardzo groźną chorobę nazywaną bąblowicą wielojamową. Lepiej nie jeść w lesie jagód i poziomek. Katarzyna Piotrowiak: Dlaczego nie powinniśmy zajadać się jagodami i poziomkami? Wiesław Tomecki z Regionalnej Dyrekcji Lasów Państwowych w Katowicach: Mogą się na nich znajdować jaja tasiemca wyd...
  • Od 1 stycznia 2004 roku obowiązuje znowelizowany kodeks pracy. Wprowadzone zmiany mają przede wszystkim dostosować polskie ustawodawstwo do prawa Unii Europejskiej, Konstytucji a także warunków społeczno-ekonomicznych. Nie wszystkie zmiany obowiązują już od teraz. Niektóre z nich wejdą w życie w dniu uzyskania przez Polskę członkostwa w Unii Europejskiej na początku maja 2004 r. praca.onet.pl/,1146450,polecane.html
  • Ten watek zakladam z czystej egoistycznej ciekawości czyli kto jest magistrem OmC- omało co! ;) :D OmC łączmy się ;))) Powodzonka życze aaa wywolam wilka z lasu kiedy mam Wam życzyć POWODZENIA!? JA ZACZYNAM 9 vI 2004 / KTO NASTEPNY ? DO TAABLICY ;0)))
  • Wszystkiego najlepszego w Nowym 2004 Roku dla Was wszystkich!!! Zdrowia (ono najważniejsze), pomyślności, spełnienia wszystkich marzeń, prawdziwych przyjaciół, uśmiechu na twarzy, samych radosnych dni...
  • Polska oczekuje na stanowisko Komisji Europejskiej w sprawie liberalizacji handlu po 1 stycznia 2004 roku produktami rolnymi przetworzonymi - poinformował PAP w czwartek wiceminister rolnictwa Jerzy Plewa. Cła z państwami UE zostaną automatycznie zniesione od 1 maja 2004 roku. Plewa powiedział, że rząd jest gotów zgodzić się na stopniową liberalizację handlu produktami rolnymi przetworzonymi po 1 stycznia 2004 roku, musi to być jednak zgodne z interesami polskich producentów. ...
  • TP. SA.(49)

• "Bardzo się cieszę z naszego przyjazdu do Polski" - mówi Fred Durst, lider formacji Limp Bizkit, która 22 marca zagra w katowickim "Spodku". Jedną z atrakcji, na jakie liczy wokalista, jest degustacja słynnej na świecie "Żubrówki" z sokiem jabłkowym ktos sie wybiera?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się