Forum Nauka i edukacja Nauka
ZMIEŃ
      2004

2004

(18 wyników)
    • Słynne "kanały na Marsie". Były nie tylko 25 lat temu, ale dużo wcześniej. Potem jakoś zniknęły, a teraz znowu wracają w chwale. Ktoś jest uparty, ale dlaczego naszym kosztem? Jaki mamy w tym interes, choćby naukowy? Azjaci się klonują. Ci, co im zazdroszczą jakoś nie kwapią się z poinformowaniem reszty świata (od której chcą dostać fundusze na taką samą zabawkę), w jaki sposób południowokoreańscy badacze uzyskali owe 242 jajeczka. Podstęp, szantaż, zastraszanie, wymuszenie lu...
    • Wczoraj dostałem do domu numer W i Ż w prenueracie wraz z listem, że styczniowy numer będzie ostatnim. To jakaś pomyłka. Proszę nie pozwólcie zginąć jednej z ostatnich wartościowych pozycji na rynku, niosącej naukę i rozrywkę na naprawdę wysokim poziomie, nie tylko merytorycznym, ale i kulturalnym. Błagam was, miesiąc bez WiŻ to katastrofa, a co dopiero wiecznośc. Jeżeli tylko to możliwe prosze o ponowne przemyślenie swojej decyzji.
    • 04.01.2004 04:25 ladowanie na Marsie sondy MER-A [Mars Exploration Rover-A Spirit (Duch)] 25.01.2004 04:56 ladowanie na Marsie sondy MER-B [Mars Exploration Rover-B Opportunity (Okazja)] marsrovers.jpl.nasa.gov/home/index.html Oby powiodlo sie lepiej niz Beagle 2 i 2 poprzednim sondom amerykanskim...
    • Drogi roczniku 1988!!!!!! Podzielcie się wrażeniami!!! Ja jestem załamana poziomem swojej wiedzy,ale ciesze się że mam to już za sobą!!! trzymajcie się i teraz tylko czekamy na wyniki w internecie!!!
    • Kicha, w tym numerze miały być rozwiązania łamigłówek z artykułu "Szaleństwa pana Smullyana" SKANDAL!!!
    • Co miesiąc kupuję Wiedze i Zycie. Przyciągnął mnie promocyjny numer w wakacje. Wtedy w gazecie było dużo nowinek technicznych (protezy, roboty itp.) oraz przede wszystkim kosmos. Zachęcam do lekkiej(NIE GWAŁTOWNEJ!!!) zmiany. Miło by było też zobaczyć coś z biologii.
    • wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,53600,3310894.html Wychodzi 4 euro za 1 wat mocy.
    • Tranzyty Wenus idą w cyklu 243 lat i parami w odstępach 8 lat. Słynny pentagon. 13 : 8 : 5 -> 13 orbit Wenus, 8 ziemi i 5 spotkań obu na pentagonie. A co ma do tego 243? 243 + 8 = 251 = 250 + 1 w okresie 250 lat cały pentagon obraca się o 72 stopnie, więc mamy ekstra koniunkcję: 250 i jeszcze 1 z obrotu pentagonu. Jedziemy dalej. Pełny obrót pentagonu: 5 * 72 = 360, zatem 8 * 250 lat = 2000lat. Ale skoro cały pentagon się obrócił dookoła, no to i Wenus musiała zrobić j...
    • A jednak Polak potrafi. Zapraszam na nasze forum: www.sejm.com.pl/forum
    • Europejski Huygens dostarczony w rejon Saturna przez amerykanka sonde Cassini wyladowac ma na ksiezycu tej planety - Tytanie - jego zdjecie: photojournal.jpl.nasa.gov/jpeg/PIA06139.jpg Oddzielenie: 25 grudnia 2004 05:08 CET Ladowanie: 14 stycznia 2005 11:15 CET www.esa.int/esaCP/SEMUPZWDE2E_index_0.html
    • Na forum krajowym brak informacji o wyjątkowo silnej aktywności sejsmicznej na pograniczu Wielkopolski i Dolnego Śląska. Według raportów służby geologicznej USA, w ciągu ostatniego miesiąca (13.02 - 13.03.2004) wystąpiło 17 wstrząsów o magnitudzie od 2.4 do 4.4. Maksymalny wstrząs ziemi wystąpił 15 lutego 2004. Ostatni wstrząs sejsmiczny, w dniu 7 marca 2004 miał magnitudę 3,8. Wszystkie wstrząsy miały miejsce w strefie ograniczonej współrzędnymi (50,33N - 51,47N) i (15,73E - 16,...
    • Zielony Mars: republika.pl/z_motyka/mw/
    • Hm, czy jest tu jakiś mądry ktoś, kto ma pomysł, skąd to trzęsienie dzisiaj i ma przyrząd, którym zbadałby pomiar skażenia? Podobno jest 8 mikroradianów, ale kto to wie na pewno? Jest tu jakis sprytny naukowiec z odpowiednim narzędziem? Ludzie straszne plotki już tworzą, a ja wierzę w naukowe wyjaśnienie. Jak ktoś coś wie, niech no napisze. Pozdrawiam.
    • Wygląda na to, że pojawiły się kłopoty z odejściem od habilitacji w Niemczech. Znalazłem tę informację dość przypadkowo w wiadomości na stronie Wikipedii: en.wikipedia.org/wiki/Habilitation "Three Länder with conservative government have sued before the German Constitutional Court against the new law replacing the Habilitation by the Juniorprofessur. The Court followed their argument, that the Bundestag (the federal parliament) cannot pass such a law, because the German constitu...
    • Po raz pierwszy zdjęcie Marsowi z profilu z bezposredniej odleglosci wykonała inna sonda niż amerykańska lub rosyjska :) Dzis oddzielenie. Na gwiazdkę - gdy wszystko pójdzie dobrze - lądowanie. Zdjęcie Marsa wykonane przez europejski Mars Express z odległosci 5,5 mln km: www.esa.int/export/SPECIALS/Mars_Express/SEMN3GUZJND_0.html Sonda wystartowała 2 czerwca: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32&w=6282466&a=6306750 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=13&w=6298658&a=6298658 ...
    • Gorąca Arktyka W ekspedycji brał udział m.in. szwedzki lodołamacz Herkules. Wiercenia w dnie morza Arktycznego dowodzą, że 55 milionów lat temu w Arktyce panował klimat sub-tropikalny. Badania przeprowadził międzynarodowy zespół naukowców, który wydobył na powierzchnię osady znajdujące się 400 metrów pod powierzchnią morskiego dna. Ekspedycja, w której uczestniczyły trzy lodołamacze, badała próbki pobrane z osadów pod dnem Rowu Łomonosowa, rozciągającego się na długości 15...
    • Ateny: Upały odstraszają sportowców od zakupów Ponad 30-stopniowa temperatura powietrza skutecznie odstrasza sportowców od zakupowych szaleństw w wiosce olimpijskiej. Kupujących jest niewiele. (PAP /2004-08-11 17:14) Kuźba: Upały i korki samochodowe zmorą Aten Kibiców, którzy przyjadą do Aten ma igrzyska olimpijskie, czekają ogromne upały, a także duże utrudnienia komunikacyjne - twierdzi piłkarz... (PAP /2004-08-02 17:00) 12 ofiar śmiertelnych upałów na Wyspach Kanaryjs...
    • Oto kopia polemiki Kagana z Felusiakiem na ten temat: F: Kagan wynalazl to co napisala kamila a on skopiowala to z Lauruche'a. K: Kagan to kamila, a kamila znalazla to poprzez Google...;) F: Wszystkie wypociny pochodza stamtad. LaRouche niczego nie wynalazl, no moze poza tym, ze twierdzia ze SDI to nie byl pomysl Reagana ale jego wlasny. W tym miejscu musze przytoczyc mojego znajomego, duzo starszego ode mnie, który twierdzil, ze to on pierwszy odkryl wlasciwosci lecznicze propolis...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się