Forum Praca Praca
ZMIEŃ
      2007

2007

(22 wyniki)
    • szukam informacji o średnim wzroście wynagrodzeń w przedsiębiorstwach prywatnych (Warszawa) w 2007 r. (z podaniem żródła, jesli możliwe). potrzebne mi to jest do negocjacji wynagrodzeń z pracownikami. na stronach GUS jest tylko info do III kwartału włącznie. pomożecie?
    • W październiku 2007 roku zaczęłam pierwszą w życiu pracę, miałam umowę próbną do końca grudnia (czyli 3 miesiące). Czy przysługiwał mi jakiś urlop? Ile? Jeśli nie wykorzystałam ani jednego dnia, to czy mogę wykorzystać teraz albo otrzymać ekwiwalent? Nadal pracuję w tej samej firmie (z umową na czas określony), ale szef milczy co do tamtego urlopu.
    • ... wg statystyk jest lepiej. Czy nie uważacie, że ktoś tu oszukuje?
    • Przez cztery miesiące pracowałem na umowę o dzieło, z szefem rozstałem się w kłótni. Czekam na PIT - czy ma obowiązek wysłania mi go????
    • powinni placic wiecej, bo teraz bedziemy utrzymywac ze swoich podatkow isslamska enklawe w europie czyli kosovo, miasto bez gospodarki , policji , kompletnie zalezne energetycznie. Ukradzione przez albanskich zlodziei Serbom
    • Najwięcej wydaje się na mieszkanie a w Londynie są one droższe dokładnie dwa razy niż w innych dużych miastach, więc płaca minimalna powinna tam wynosić dwa razy tyle co gdzie indziej. Nie wiem jak mieszkają ci ludzie którzy pracują w Londynie za minimalną, chyba po piętnastu w jednym domu.
    • Wreszcie ktos raczył zauważyć szarą strefę. Zapytam tak z ciekawosci - jak ktos ma podjąć legalną pracę za np. 1800zł brutto skoro na czarno zarabia 2000zł netto? Emeryturę zbiera w prywatnym filarze itd. I druga sytuacja. Pojawia się ogłoszenie o pracę. Wszystko ładnie opisane kto kogo szuka a nawet czasem napisane za ile. Na miejscu okazuje się, że pracodawca oferuje dwie wersje zatrudnienia. Legalną np. 2000zł brutto czyli ok. 1450zł netto. Lub minimum brutto na umowie, a 2000zł na...
    • Bo kobieta pojdzie za 700zl do pracy, zeby wyzywic dzieci i pracowac na miejscu, a mezczyzna powie, ze ma to w d... i nie pojdzie wcale albo pojedzie za granice. Ale dziennikarzom z GW tak proste pomysly nie przyjda do glowy, tylko beda sugerowac dyskryminacje i nierownosc plci. Proponuje prosty test: Ogloszenie o pracy za 700zl, a potem liczymy ile przyjdzie czy zadzwoni kobiet a ilu mezczyzn.
    • To ja poproszę o taką pracę. Oferty proszę nadsyłać na adres joanmiya@gmail.com. Dodam, że mam wyższe wykształcenie i szczere chęci do pracy za godziwe wynagrodzenie. :)
    • brutto, czy netto?
    • Panie dziennikarzu, obrazki tabelek zapisuj sobie Pan jako PNG, a nie JPG to nie będą takie zamazane i będą mniej zajmować. JPG jest do zdjęć, nie do wszystkiego.
    • W związku z porą na debatę przyjdą bezrobotne robiące z siebie ofiarę systemu, uwięzione z bachorem w domku pod lasem przez łikendowego tatkę (bo tak im się wydawało, że będzie słodko), oraz panie z zacięciem akademickim z fundacji i uczelni. Kobiety pracujące, aby podzielić się realnymi i naprawdę wartościowymi doświadczeniami będą musiały wziąć niestety urlop.
    • Jak to jest naprawde teraz? Gdy porownuje tresc i ton w jakim sa napisane artykuly gospodarcze obecnie a te z 2003 / 2004, widze duza roznice. Inwestycje, wzrost gospodarczy, stopa bezrobocia itp. Ale jak to wyglada w rzeczywistosci, tj widziane oczyma zwylego czlowieka? Jak trudno jest obecnie znalezc prace (jakakolwiek) w porownaniu do tego jak bylo 3-4 lata temu? Pamietam m.in artykul z 2004 bodajze, moze 2005 w GW o prowokacji dziennikarskiej, gdzie na naklejone na witrynie sk...
    • Średnia płaca w górnictwie? Ale kogo? Po dodaniu sztygarów, nadsztygarów, kierowników i Prezesów, dyrektorów ich zastępców. Średnia płaca górnika i to z 15-to letnim stażem wynosi od 1000do 1800zł na rękę. To ile zarabia dyrektor, prezes, nadsztygar i sztygar?
    • w Polsce!!!!!!!!!!!! Co o tym myślicie, ale jaja. Nie dość, że mamy 15% bezrobocie, a wśród osób do 25 roku życia 40% to mamy otwierać granice dla biedniejszych za 2 miesiące! Będzie jak było, płace spadną (jeśli jest to wogóle możliwe bo spaść chyba już nie mogą), ceny wzrosną, bezrobocie wzrości, pomiatanie pracownikiem wzrośnie (bo 50 czeka na jego miejsce) i chyba już wszyscy młodzi Polacy uciekną. Anglia i Niemcy zamykają swój rynek pracy przed Rumunami i Bługarami, to są pańs...
    • Pracuje od 02.2004 roku przez rok na pol etatu potem juz na caly. Skonczylam studia, licencjat w 2005 roku, a mgra w 2007. W takim razie ile przysluguje mi urlopy wypoczynkowego? Wg mojego pracodwacy 20 pelnych dni, wg tego co wyczytalam na forum i serwisach internetowych 26, chyba ze cos pokrecilam... Prosze o pomoc, bo zanim pojde sie wyklocac chce miec 100% pewnosc ;) Pozdrawiam
    • Jestem historykiem sztuki A.D. 1992. Średnia ze studiów: 4,9, „szóstek” jeszcze wówczas nie było. Byłem pasjonatem. Od wielu lat bezskutecznie szukam pracy w zawodzie bądź w zawodach pokrewnych. Gdybym był kilka lat starszy mógłbym się „ciepło usadzić” jako „dożywotni” kustosz w jakimś małym muzeum. Gdybym teraz kończył studia, od razu zaplanowałbym wyjazd za granicę. Tymczasem ja wytrwale pracowałem dla RP, nieustannie inwestując w siebie zarobione g...
    • Jak to jest w świetle prawa w nastepujacej sytuacjii : 1.Mam rozwiązaną umowe o prace za porozumieniem stron od 12.03.2007 (wniosek został podpisany i zaakpetowny ) 2.od 5.03.2007 do 12.02.2007 mam urlop zaległy 3. Czy mogę podjąc inną prace w czasie tegu urlopu oczywście na umowe ?
    • Mam dwa pytania do kadrowców w związku z poniżej opisanym przypadkiem. A oto on. W okresie 27.10.2003 r. - 30.04.2004 r. podjęłam swoją pierwszą pracę na umowę o pracę. Nie wykorzystałam wtedy przysługującego mi urlopu, ale po ustaniu stosunku pracy wypłacono mi ekwiwalent za 7 dni. 01.07.2006 r. podjęłam swoją drugą pracę na umowę o pracę. W międzyczasie pracowałam na umowy zlecenia, umowy o dzieło. Dzisiaj dowiedziałam się, że pierwszy urlop (płatny) przysługuje mi dopiero od stycznia 20...
    • Drodzy Forumowicze! bardzo Was proszę o odpowiedź:) Pracuję w firmie ponad rok, mam umowę na czas nieokreślony, czyli wg KP okres wypowiedzenia 1 miesiąc. ale nie rozumiem, od kiedy ten okres wypowiedzenia należy liczyć; np. składam szefowi wypowiedzenie w dniu 15.12.2006 (piątek), to czy pracuję do 15.01.2007? czy też dopiero od następnego miesiąca (stycznia 2007) liczy mi się wypowiedzenie i wtedy pracuję do 31.01.2007? Proszę napiszcie, bo tyle ile moich znajomych, tyle różnych opini...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się