2007

(36 wyników)
  • Mam mieszkanie ktore kupilam przed 2007 rokiem. Chce je sprzedac. wiec ze bede musiala zaplacic 10% podatku od wartosci sprzedazy mieszkania, chyba ze w ciagu 2 lat kupie nowe lub minelo 5 lat od zakupu mieszkania. I tu jest moje pytanie. Te 5 lat liczy sie od daty podpisania umowy kupna-sprzedazy z deweloperem czy od momentu podpisania aktu notarialnego. Mieszkanie kupilam w grudniu 2005. Akt podpisalam w grudniu 2006.
  • Podobno zmieniły się przepisy od 2007 - nie można zadeklarować, że przeznaczymy pieniądze ze sprzedaży mieszkania na cele mieszkaniowe, co pwooduje, że musimy zapłacić 19% podatek od różnicy kwot sprzedaż - zakup. Mieszkanie kupiłem kilka lat temu, a akt podpisałem w połowie stycznia. Wskażcie jakieś światło. Z góry dziękuję.
  • Mam pytanie Rodzice maja decyzje o wykupie lokatorskiego na własność (stare bloki). na dniach zapłacą jakieś 100 zł plus 800 zl na notariusza. Rodzice (oboje) sa czlonkami spółdzielni mieszkaniowej. Generalnie chcą by mieszkanie było syna - który nie jest czlonkiem spółdzielni ale jest w mieszkaniu zameldowany. I teraz pytania 1) czy mają przepisać na niego notarilanie od razu (za jednym zamachem) i czy cos się wtedy płaci (podatki i jeśli tak to od czego) 2) czy jak bedą ...
  • Mam możliwość wyboru teraz lub po nowym roku, deweloperowi jest wszystko jedno kiedy to zrobię, proszę poradźcie, bo mam już mętlik w głowie, jakie są za i przeciw w obu przypadkach????????
  • Od 1 stycznia 2007 r. będą nowe podatki od sprzedaży mieszkania. Co z mieszkaniem, które się buduje teraz (umowa, pierwsze transze w 2006r), odbiera w 2007 r. i następnie sprzedaje na wtórnym rynku. Którym przepisom będzie podlegało? Starym czy nowym?
  • Mam pytanie w kwestii nowego 19% podatku od zysku ze sprzedaży mieszkania. Wpłaciłem już całą kwotę za nowobudowane mieszkanie w spółdzielni i mam na to faktury. Niestety, przydział mieszkania nastąpi w I kwartale 2007 po uzyskaniu pozwolenia na użytkowanie. Czy w przypadku sprzedaży mieszkania w przyszłości obejmą mnie nowe przepisy? Wszak wydatki na zakup miały miejsce przed 1 stycznia 2007!
  • Witam,myślę nad zamiana miedzy soba nieruchomości własnościowych( mieszkanie na dom) bez zysku z obu stron ,doczytałem sie ze te które zostały zakupione przed 2007 nie podlegaja opodatkowaniu przy zamianie bez dopaty. Mam pytanie czy jak akt notarialny kupna został spozadzony w październiku 2006 a księga wieczysta ma datę chyba wydania 19.01 .2007 ,to co jest brane pod uwage przy zastosowaniu tego przepisu o podatku.
  • podpisalem przedwstepna umowe na kupno mieszkania w roku biezacym, a w przyszlym roku planuje odebrac mieszkanie i jak sie uda szybko je sprzedac - jak wyglada kwestia opodatkowania. Nowe przepisy dotycza mieszkan zakupionych po 1.1.07 czy podpisanie przedwstpnej traktuje sie juz jako "sprzedaz" czy dobiero formalnie jest to umowa przyrzeczona?
  • Witam mam pytanie dotyczące przepisów które mają obowiązywać od początku przyszłego roku. Czy dostając darowiznę od rodziców tj. 40000zł, oprócz zgłoszenia tego faktu w urzędzie skarbowym, jest obowiązek otrzymania tej kwoty przelewem żeby było to udokumentowane, czy może to być gotówka. Dziękuję za pomoc, ponieważ słyszałem różne opinie co do tego faktu.
  • witam , sprzedałąm mieszakanie . Czy powninnam zgłosić to do Us , czy ewentualnie jakieś opłaty z z tego tytułu musze uiścic .
  • Witam, kupuje mieszkanie na kredyt, bo na razie nie mam chetnego na kupno tego w ktorym mieszkam. Wiem, ze jak najpierw dokonam zakupu nowego mieszakania a dopiero pozniej sprzedam obecne, to bede musiala zaplacic podatek 10% od sprzedazy ( jest kupione prze 2007 ,ale nie ma 5 lat). Czy jesli biore kredyt na zakup, to sytuacja sie zmienia i wtedy nie musze juz placic tego 10% podatku ? z gory dziekuje za info
  • poprosze o pomysły?kupno mieszkania nie wchodzi w gre.
  • Chce kupic dzialke budowlana, która bede chcial sprzedac przed uplywem 5 lat. Dzialka kosztuje 50tys, szacuje ze za 2 lata bedzie warta 150tys. Kto mi to ladnie policzy i wyjasni?:) Dziekuje z góry Pozdrawiam, Tomek
  • Witam, prosze o pomoc. Moj tato wykupil mieszkanie od spoldzielni w 2007 (mieszka w nim ok 30 lat, a ja jako corka jestem tam zameldowana razem z nim 30 lat). Chcemy sprzedac to mieszkanie - i tato chce zebym ja dostala te pieniadze za mieszkanie. czy czeka nas zaplata podatku ? pozdrawiam ~q
  • Witam Mam taką sytuację sprzedaję swoje mieszkanie i kupuję większe droższe. Swoje mieszkanie sprzedaję przed upływem 5 lat. Wiem że jesli uda mi sie to zrobić jeszcze w tym roku to nie obejmie mnie podatek 10% od wzbogacenia, bo pieniądze ze sprzedaży przeznaczę na kupno innego mieszkania. Ale najprawdopodobniej nie uda mi się tego zrobić jeszcze w tym roku. Czy nowa ustawa o podatku dochodowym wejdzie w życie od 01.01.2007r.? Jeśłi tak to czy bedę musiała zapłacić 19 % podatku od pr...
  • Witam, czy ktoś może przyblizyć faktyczny zakres proponowanych zmian w kwestii podatku dochodowego przy sprzedaży mieszkania? Od czego będzie liczony podatek? W Gazie Wyborczej napisano: "Rządząca koalicja chce zmienić zasady opodatkowania przy sprzedaży nieruchomości. Od nowego roku sprzedawca płaciłby 19-proc. podatek od różnicy pomiędzy ceną sprzedaży a ceną zakupu. PRZYKŁAD Ktoś kupił mieszkanie za 100 tys., a sprzedaje za 170 tys. zł. Podatek 19 proc. zapłaci od 70 tys. zł. ...
  • Proszę o pomoc. sytuacja wygląda tak: Chcę kupić mieszkanie za ok. 3500/m2 o powierzchni ok. 40 m2. Jakie opłaty oprócz ceny za mieszkanie będę musiał ponieść? Notariusz itp. Dodatkowo jakie koszty będę musiał – jeżeli w ogóle przy ewentualnej sprzedaży tego mieszkania za rok dwa. Czy jest jakiś podatek? Dziękuję i pozdrawiam
  • Zamierzam kupić mieszkanie od dewelopera,(oddanie mieszkania ma nastapic w grudniu 2007 a podpisanie aktu w 2008), jednak niepokoja mnie zmiany stawki VAT z 7% na 22%.Jeżeli nastąpila by zmiana to musiałabym dopłacic 15% róznicy. Czy równiez macie takie obawy?
  • Witajcie, Mam pytania odnośnie ulgi meldunkowej, w związku z planowanym jej zniesieniem od 2009 r. - jestem zameldowany w mieszkaniu od września 2007, czyli przed 2009 r. uplynie 12 miesięcy. Oznacza to, że nabylem prawa do ulgi i w 2008 mogę sprzedać bez opodatkowania, ale co w przypadku gdy będę sprzedawał w roku 2009 lub latach następnych? Czy nadal mam prawa do ulgi (prawo nie działa wstecz)? - czy 12 miesięcy, o których mówią przepisy to dowolne 12 miesięcy (np wrzesie...
  • Chce przeksztalcic spoldzielcze wlasnosciowe prawo do lokalu, na lokal o odrebnej wlasnosci. Czy spoldzielnia moze mnie obciazyc kosztami, ktore wynikaja z podwyzszonej wartosci bloku? Konkretnie 2 lata temu ocieplano budynek. Teraz przy probie przeksztalcenia lokum, spoldzielnia zada 6000 zl uzasadniajac to tym, ze budynek zyskal na wartosci. Podaje przy tym ustawy art. 12.1 pkt.3.art.17(14(82))1(83) pkt. 1 i 2 ustawy z dnia 15.12.2000r. z pozniejszymi zmianami. Fundusz remontowy i ekspl...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się