Forum eDziecko edziecko Niemowlę
ZMIEŃ
      aktywny

aktywny

(20 wyników)
    • Witam, mój synek jest bardzo aktywny po kąpieli - gdzie wydaje mi się powinien być spokojny. Jak smaruję go olejkiem to jest spokojny a już podczas ubierania macha kończynami :) i tylko aguuuu:). Nie nadaje się do jedzenia bo jest ogromny wrzask.Trzeba go uspokoić a najlepiej jak prześpi z 15 min to wtedy można go przystawić do cyca. Jak Wasze pociechy zachowują się po kąpieli??? Pozdrawiam
    • Moj trzymiesięczny synek bawi sie prawie ciągle tylko jedna rączka - prawą, podnosi ja do gory wymachuje, lewa jest malo aktywna w zabawie, czy ktos tak mial ? czy powinnam sie martwic. Do tej pory nie wyciaga sam raczek do zabawek, kiedy wloze mu w raczke zabawke, wymachuje nia ale mysle ze niezbyt swiadomie! a jak maja wasze trzymiesięczniaki?
    • Hej,emamy, zwracam się do Was bo zawsze mogłam liczyć na Waszą pomoc.Zauważyłam, że moja córcia (4 mies i 1 tydz)częściej posługuje się prawą rączką - ogląda ją, sięga po zbawki, kiedy się cieszy ehergicznie nią wymachuje.Natomiast lewa jakby jest trochę wyłączona - nie chce jej tej rączce się przyglądać, sięga po zabawki ale zdecydowanie rzadziej albo jak ja przytrzymam jej prawą (specjalnie),kiedy się cieszy macha nią, ale nie tak energicznie jak prawą i to można zauważyć(obserw...
    • Dziewczyny, jakie ćwiczenia sprawnościowe serwujecie swoim niemowlakom? Od razu zaznaczę, że moje 4-miesięczne dziecko nie jest chore i nie potrzebuje rehabilitacji. Chodzi mi raczej o aktywne spędzanie czasu ze swoim dzieckim, czyli ćwiczenia które mogłyby korzystnie wpłynąć na poprawny rozwój fizyczny niemowlaka, poprawić koordynację ruchową. My na razie ćwiczymy chyba wszystkim znane podciąganie za rączki, rowerki, przekręcanie się z brzuszka na plecki i odwrotnie, turlanie się po dywa...
    • Czy wasze maluchy tez uzywaja waszej twarzy jak plasteliny?:). Moja coreczka lapie mnie za wszystko co moze. Policzek, nos, uszy, wlosy. dzis rano bylam podrapana (zapomnialam obciac paznokietki). Jest strasznie silna az lzy mi czasami poleca. Nie daj boze jest zla to poprostu trzeba trzymac twarz z daleka. Czasami czuje sie jak worek treningowy albo mebel na ktory mozna wchodzic. Kiedy to przechodzi? Probuje jej mowic ze to mame boli ale jakbym grochem w sciane. Corka nie wie jeszcze ze mocn...
    • Witam,jaka jest książkowo-połoznicza najlepsza metoda na usypianie rocznego dziecka?Bujanie nie działa juz.ja ją do łóżeczka a ona wstaje,łazi wokoło,jak ją kładę to z predkoscią swiatła wstaje i tak godzinę,dłużej...aż pada.Mleko przed snem tezpije na raty.W dzien ma 2 drzemki i zasypia ładnie,przy mnie na łóżku.Kładę ją póżno bo po 20.00.Co robić?Dac jej się wyszalec w łóżeczku przed snem?(godzinę?oj)kłaśc pózniej jak już pada?(ale o której,21?)Skracać ostatnia drzemkę(czasami po poludniu...
    • Moja mala jeszcze nie skonczyla 4 miesiecy a tydzien temu odkryla jak fajnie jest sie obrocic z pleckow na brzuszek i lezec w tej pozycji. Od tej pory prawie w ogole nie chce lezec na plecach! PO jedzeniu stawiam ja do bekania - najczesciej nam sie udaje i po jakims czasie probuje ja odlozyc - to ona migiem uklada sie na brzuszku i potrafi w takiej pozycji spedzac godziny (bawiac sie mata, obserwujac nas, pelzajac itd) - ale niestety wiaza sie z tym olbrzymie ilosci ulewanego mleka, wymiocin...
    • Mam pytanie do mam, ktorych dzieci sa bardzo zywe i aktywne: Jak sobie radzicie z zasypianiem Waszych dzieci w ciagu dnia? Moja coreczka ma 5 miesiecy i w ciagu dnia zasypia tylko i wylacznie wtedy jak ją bujam w wózku :( Inaczej nie zasnie, choc jest straszliwie zmeczona, trze oczka. W nocy ładnie spi, nie mam z nia problemu. Hania jest bardzo zywym dzieckiem, ciekawa swiata, ciagle cos ja interesuje, nie ulezy w jednym miejscu czy w jednej pozycji dluzej niz 10 minut. Tak na ogół...
    • Drogie Mamuśki napiszcie czy to się sprawdziło z Waszymi pociechami. Czy maluszek, który był bardzo aktywny w brzuszku również jest tak żywy po urodzeniu, a ten który mało kopał jest teraz spokojnym dzieckiem które często śpi?
    • Jak jedno od drugiego odróżnić? Moja córka ma wysypkę, drobną dosyć, na policzkach, pod brodą i za uszami. Początkowo tylko grudki wyczuwalne pod palcami, z upływem czasu trochę szorstkie (takie jakby przysychające te krosteczki). Jak śpi to wysypka jest blada, jak jest aktywna, to czerwienieje. Ale takie suche typowe policzki to nie są. No i sama nie wiem, co myśleć. Syn, jak miał alergie, to w okolicach uszu miał pękające zmiany, na pieluszce (na której spał) zostawały ślady osocza...
    • Witajcie. Zdaje sobie sprawę, że sen i aktywnośc to indywidualna cecha u każdego niemowlaka, ale zastanawiam się ile czasu Wasze 7-miesięczne dzieci są w ciągu dnia aktywne, ile razy śpią i jak długie są to drzemki. I jak wyglądają nocki. Czy dzieci karmione piersią często budzą się jeszcze na karmienie? Moja Mała w dzień śpi krótko, a często. Jej aktywnośc to ok 2 godziny i potem już trze oczy i robi się marudna. Pediatra powiedziała,że ten czas aktywności jest za krótki. Próbowałam go...
    • Mój synek skończył 16 miesięcy. Niestety mam z nim ciagłe problemy dotyczace wagi. Rozwija sie prawidłowo je nawet dużo a waga stoi w miejscu. co dajecie jeść swoim dzieciom. Ja powoli zaczynam sie martwic bo nie weiem co jest nie tak. proszę poradzcie co mam robić
    • Moja córeczka ma 2 msc. Jej doba mniej wiecej wyglada tak: spać idzie ok 21.30, spi do ok 7 rano, je i śpi do ok. 12, potem znów je, godz, 1,5 aktywnosci i spi do ok 15 - 16, potem jedzenie i do ok. 21 jest aktywna z półgodzinną, godzinną drzemką. Dodam, ze jest na butli. Jak to u Was wygląda??
    • Dziewczyny, pytam w imieniu mojej znajomej, ktora ma bardzo bardzo aktywna coreczke 4m. Mala caly dzien jest jak nakrecona, najchetniej by juz siedziala, glowa kreci we wszystkie strony naraz, caly swiat by chciala zobaczyc, nie lubi bezruchu, chlonie mnostwo wrazen i 'nie ma czasu' na jedzenie w dzien. Nadrabia w nocy, wiec mama w dzien dostarcza dziecku wrazen, a w nocy mleka, co sprawia ze jest w dosc kiepskiej kondycji. Pytanie - jak troche 'uspokoic' mala, zachecic do jedzeni...
    • Drogie mamy, Poradźcie w następującej kwestii: mamy 6-mies. synka, obecnie na etapie jęczenia i domagania się noszenia, generalnie dość aktywnego, który nie lubi kisić się w domu. Dzień w dzień od 15.00 gdzieś do 18.00 jesteśmy na spacerze w parku, lesie. Na razie jest fajnie bo ciepło i o tej porze jasno i słonecznie. Zastanawiam się jednak co będziemy robić z nim jesienią i zimą, gdy o 15.30 robi się już ciemno. Nie wyobrażam sobie siedzenia z tak aktywnym maluchem w cztere...
    • witam mam 9 miesiacznego synka, ktory jest bardzo aktywny. nie potrafi pozostac bez ruchu nawet 10 sec, kiedy je tez sie rusza. wszyscy mowia, ze powinnam sie cieszyc, ze mam tak aktywne dziecko tylko jedna lekarka powiedziala, ze mi wspolczuje. czasem nie wiem co mam robic. nie moge go na chwile sposcic z oka. jakos organizuje sobie dziec i jest ok ale jak mam troszke uspokoic synka. boje sie, ze zrobi sobie krzywde. nie mam bezpiecznego miejsce (nawet z chodzika potrafi wylezc...
    • Moja spi co 2 czasem co 2,5-3 godziny, zwykle spi wtedy po godzinie lub dluzej (minimum 45 minut-nigdy nie wytrzymuje w dzien wiecej niz 2 godziny. Dodam ze wnocy jeszcze sie budzi 2-3 razy i wstaje 5.30-60 rano. Myslalm ze takie prawie 4 miesieczne dziecko w dzien jest bardziej aktywne, jak to jest z waszymi
    • Hej. Jestem ciekawa, jaki rytm dnia mają wasze 5 miesięczniaki. Moja Majka ostatnio wstaje kolo 6.00. Jest aktywna 2-3 godziny, idzie spac na 40-50 minut. Wstaje. Po nastepnje 1,5-2 godzinach (czyli kolo 11.00) idziemy na ok. 1-5-2 godzinny spacer na ktorym spi kolo 45 minut. Potem jest aktywna jakies 2,5-3 godziny. Zasypia kolo 16.00 na 40 minut jeszcze (czasami na 2 godziny ale to rzadkosc ostatnio) i potem idzie spac kolo 21.00. I w ogole rytm dnia zmienia jej sie dosc czesto. ...
    • Urodziłam wcześniaczka w 37 tygodniu ciąży. Asia ważyła 2200 gr. Bardzo się bała. Teraz ma 8 miesięcy i mimo straszenia, że będzie się później rozwijać ma 7 zębów, zaczyna chodzić, mama mówiła w szóstym miesiącu a w 5-tym pewnie siedziała i zaczynałą raczkować. Jeżeli macie jakieś pytania może Wam pomogę. Ja po porodzie bardzo się bałam co dalej będzie. Ewa
    • Pomocy!!Mój mały 1-miesięczniak słabo śpi-budzi się co pół godziny;potrafi później 2-3 godziny nie spać.Je też co pół godziny .Czy u was jest podobnie .Z córką nie było takich problemów-najadała się do syta i spała z 3 godz.i dalej jedzenie i spanie.A z nim...chyba że chłopcy już tak mają.Co robić aby lepiej spał?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się