-
W trakcie ciąży uczęszczałam do szkoły rodzenia, choć z przymrużeniem oka traktowałam wpajaną nam teorię. Chciałam przede wszystkim nakłonić M do uczestnictwa w porodzie. Rzeczywistość okazała się jednak przewrotna: po pierwsze - załączył mi się instynkt i pilnie stosowałam wiedzę zdobytą w szkole, po drugie - wygoniłam M z porodówki. Gdyby nie lekko dramatyczny koniec, to poród wspominałabym całkiem sympatycznie, bo jak na pierworódkę był krótki (5 godzin od przyjęcia do szpitala) i naprawdę...
-
Caly czas chodzi mi to po glowie i nie moge uzyskac jednoznacznej
odpowiedzi. Czy jest mozliwosc porodu w pozycji stojacej, kucznej
(generalnie wertykalnej) przy ZZO. Wiem ze w sw Zofii maja stolki
porodowe na ktorych siedzisz i dziecko rodzi sie generalnie w
pionie. Co jesli szpital nie ma takich stolkow. Chce rodzic w
szpitalu gdzie wezme ZZO i porod aktywny jest propagowany, ale jak
to wyglada??
-
Czy przy znieczuleniu zewnątrzoponowym da się rodzić aktywnie
chociaż w drugiej fazie, czy już tylko zostaje leżenie plackiem do
końca?
-
Hej, czy któraś wie może gdzie kupić tę książkę? Albo ma może do
odsprzedania? (wiem, naiwna jestem :)))
-
Ponawiam temat ze względu na pomylenie forum i proszę o radę.
Od kilku dni mam problemy z chodzeniem, wstawaniem z łóżka - normalnym
funkcjonowaniem z powodu nasilającego się bólu brzucha w okolicy krocza (boli
w momencie napinania mięśni). Jestem w 32 tygodniu ciąży. We wtorek byłam na
badaniach - ktg, badanie moczu, morfologia - wszystko w porządku. Szyjka
macicy jest zamknięta. Żadnych objawów przedwczesnego porodu. Moja ginekolog
kazała mi zwolnić tępo życia i dużo odpoczywać. Skąd ...
-
Dwa dni temu opuścił mi się brzuch i od tego czasu mam wrażenie, że synek mniej się rusza. Może to być spowodowane tym, że dziecko jest troszkę inaczej ułożone i niektórych ruchów nie czuję, bo są "do środka"?
Chciałabym zacząć liczyć ruchy, ale nie do końca wiem jak - ma być ich 10 na godzinę, ale czy jeśli za jednym razem czuję 3 kopnięcia/puknięcia/uderzenia, to liczę je jako jeden ruch, czy jako trzy?
Czy wzdrygnięcie się dziecka to też ruch? Czy czkawka to jeden ruch, czy tyle, ile je...
-
jestem w 33 tyg ciazy i do tej pory Fasola nie byla jakos szczegolnie ruchliwa. ale od dwoch dni szaleje prawie bez przerwy. Czy dziecko moze sie ruszac ZA DUZO?