-
Witam.
A czy mógłby się wypowiedzieć ktoś kto pracuje w Australii jako inżynier. Jak wyglądały jego początki jak wygląda praca.
Zaczynam właśnie szukać pracy jako Inżynier - projektant CAD - Industrial Design, myślę o Perth.
Na razie przeglądam oferty w internecie i poszukuję firm, które się tym zajmują.
Natknąłem się jednak po drodze na informację której nie jestem pewien:
Czy w Australii trzeba mieć jakąś licencję australijską aby pracować na stanowisku inżyniera ??
Czy respektują...
-
rok temu staralem siec o wize studencką, wypelniłem wszystkie wymagania, zaplacilem za 10 miesiecy kursu angielskiego w Australii, przedstawilem stan konta w banku czyli pokrycie finansowe na pobyt tam i.....
Zaczeło sie - .............czekanie!!! Mialem poprzednio rezydencje w 2 krajach europejskich, 3 razy ubiegalem sie o wize z pozwoleniem na prace, 2 razy bylem nawet w Japonii i nigdy nie mialem zadnych problemów. To z Australią to szambo - nikt nic nie wie w Ambasadzie w wawie, są schow...
-
Witam!!
Jestem farmaceutką z dwuletnim stażem i ostatnio chodzi mi po głowie wyjazd do pracy do Australii.... Słyszałam że dyplom niestety nie jest tak od razu uznawany i trzeba zdać specjalne egzaminy które dają przepustkę do pracy w tym zawodzie... Domyślam się że przyszłego farmaceutę obowiązuję również zdanie egzaminów z języka... Może ktoś przez to przechodził i mógłby udzielić mi kilka praktycznych wskazówek jak się do tego zabrać i jak wygląda taka droga...:) Z góry dziękuję. Pozdrawiam.
-
Witam
Urodziłem się w Australii i ostatni raz byłem tam 10 lat temu i mam parę pytań ponieważ za jakiś czas mam wyjechać z powrotem (Miasto Perth)
-Czy zasiłek w australii , wystacza na skromne utrzymanie ,opłaty i wynajm mieszkania. Kiedyś tak było ale nie wiem jak teraz ?
-Czy matka która nie pracuje zawodowo a jest obywatelem australii , otrzymuje w wieku 60 lat emeryturę. Jakie musi spełnić warunki.
-Czy gdybym chciał zabrać ze sobą sprzęt RTV typu "laptop,aparat". Czy będę p...
-
Witam!! Jestem obecnie studentem piątego roku medycyny w Polsce i zastanawiam się nad wyjazdem do Australii po studiach. Wiem, że trzeba mieć egzamin IELTS oraz AMC MCQ Exam. Ale pojawiają się kolejne pytania:) Czy Ielts jeśli chciałbym się dostać na rezydenturę miałby być general czy academic. Czy jest w ogóle możliwość dostania się na rezydenturę w AU? Czy też praktycznie trzeba z góry założyć, że najłatwiej dostać tam pracę w zawodzie lekarza dopiero po zrobieniu specjalizacji? Będę wdzięc...
-
Jak jest z pracą? Jak ze studiami? Jak z ludźmi? Jak z rekinami? Moja buńczuczna pasierbica planuje wyjazd do Australii. Nie mogę jej tego zabronić, ale chciałabym się dowiedzieć jak tam się żyję, zebrać informacje i jej przedstawić, bo ona sama tego nie zrobi, a chce jej pokazać na co ma być przygotowana. Pomożecie?
-
Lord Monckton ostrzega
www.smh.com.au/environment/climate-change/australia-headed-for-disaster-monckton-20110630-1gslb.html
-
Witam serdecznie,
jestem młodym (22 l), nie bojącym się wyzwań i otwartym na świat chłopakiem. Zawsze chciałem zamieszkać za granicą ale jakoś jeszcze nie odnalazłem swojego miejsca.
Dotychczas pracowałem tylko wakacyjnie, min w Irlandii, w USA czy na Krecie. Obecnie mam stałą, stabilną prace w PL, ale czuje że to nie jest dla mnie - chce spróbować czegoś nowego, życia w całkowicie odmiennym miejscu. UK czy IRL to nie to czego pragnę. Zastanawiałem się już nad Kanadą i Stanami, ale od...
-
Australijskie media (Fairfax, Murdoch) do tej pory nie przyznały się że złoty medal olimpijski w skokach narciarskich zdobył Kamil Stoch. Sprawdźcie, jeśli nie wierzycie!!
-
Witam Serdecznie
Chciałem zapytać, czy ktoś się orientuje na temat pracy Polskich lekarzy w Australii. Jaka jest cała procedura rekrutacyjna, czy w ogóle warto się starać o uzyskanie pozwolenia na pracę. Z tego co się orientuję, trzeba zdać egzamin językowy i inne egzaminy (testowe i kliniczne) czy jest to do przejścia ?? Ile osób z ,,polskiego środowiska medycznego" pracuje w AU. Jak wygląda sprawa zarobków ? Czy ułatwieniem byłaby praca na początek w UK, a potem w Australii?. Wiem, iż na...
-
Mój mąż dostał ofertę pracy w Australii -Canberra (+sponsorship, tzn że pracodawca załatwia nasze wizy, opłaca przelot itd) i oczywiście rozważa wyjechanie.
Ja jestem co do tego bardzo sceptyczna a wręcz negatywnie nastawiona.
Do UK przyjechaliśmy 2,5 roku temu. Zaraz po przyjeździe zaciążyłam a ciąża była dla mnie okropnym okresem (bardzo źle ją znosiłam). Mąż przeważnie w pracy, a ja sama w łóżku, w 4 ścianach. Okropnie wspominam ten okres, jako jedną wielka samotność. Mąż Anglik myśla...
-
Na forum pojawiaja sie co chwile nowe pytania, dotyczace emigracji
do Australii, wiec postanowilam zalozyc osobny watek na ten temat.
Na poczatek: biblia imigranta do AU, czyli strona Wydzialu Imigracji
i Obywatelstwa (Department of Immigration and Citizenship (DIAC):
www.immi.gov.au/
Nie znasz angielskiego? Pozostaje Tobie nauczyc sie jezyka i zdac
egzamin IELTS, inaczej masz dostep tylko do wiz turystycznych i
studenckich a z wiz stalego pobytu wchodza w gre sponsorowanie prz...
-
Wypowiedz Archera na watku "Pare slow o sobie" natchnela mnie do zalozenia
tego watku.
archer.4 napisał:
> No coz, jezeli idzie o przestrzen, nature i wysokie temperatury to
> nie ma to jak Australia. Jezeli idzie jednak i prace powyzej scierki do
naczyn w knajpie albo biurwy w Real Estate Agent - zwlaszcza w hi-tech to 80%
reszty swiata jest lepsze.
Nie wiem, w jakich kregach Archer sie obracal w AU przez cale 11 lat, ale to
zdanie troche mnie to zdziwilo, bo wieksz...
-
The following is by Douglas Adams [needs verification] of "Hitchhiker's Guide to the Galaxy" fame ... there is more than a grain of truth here [needs verification]:
Australia is a very confusing place, taking up a large amount of the bottom half of the planet. It is recognizable from orbit because of many unusual features, including what at first looks like an enormous bite taken out of its southern edge; a wall of sheer cliffs which plunge into the girting sea.
Geologists assur...
-
Witam wszystkich
Chcialbym poznac opinie osob ktore zyly w obydwu krajach.
Chodzi mi przedewszystkim o szeroko rozumiany poziom zycia,
bezpieczenstwo, perspektywy kraju na przyszlosc.
Prosze o kazda opinie zwlaszcza te subiektywne.
Statystyki przewazaja na korzysc Kanady minimalnie( ale jak wiadomo
statystyka jest tylko takim usrednieniem ogolu)
Chce zamieszkac na stale w ktoryms z tych krajow.
Pozdrawiam wszystkich polskich australijczykow :-)
-
forum.gazeta.pl/forum/w,97514,110227697,110227697,Australia.html
Ktos wpadl na pomysl aby dublowac forum Luizy jak wlasnie
przypadkiem odkrylam na sieci. Jednakze sadzac z ilosci wpisow -
siedem - forum to nie cieszy sie wielkim powodzeniem.
-
These were posted on an Australian tourism website, and the answers are the actual responses by the website officials, who obviously have a great sense of humor (not to mention a low tolerance threshold for cretins!)
-
Witam wszystkich! Chcę na koniec roku wyemigrować do Australii. Zdecydowałem
się na skorzystanie z usług firmy albionhouse. Czy ktoś może mi doradzić, czy
jest to właściwa decyzja?
-
... jak oglosil ktos bardzo wazny I wiarygodny bodajze wczoraj.
Na drugim miejscu w tym ranking jest Szwecja. kraj w ktorym wlasnie policja konczy tlumic sila kilkudniowe zamieszki teoo drugiej najszczesliwszego (po AU) spoleczenstwa.
Trzecia w tej klasyfikacji jest podobno Kanada. TO zorumie. bo wlasnie stopnial tam snieg I nasz forumowy kolega, Ratpole, pewnie czuje sie z tego powodu bardzo szczesliwy pod swoim mostem:(
Wyglada ze nie tylko reporterzy Gazety pleca brednie.
Niep...
-
Zanim zatrzymalismy sie nad Douglas River,to najpierw rozstawilismy sie nad stawikiem bydlowego rodzaju, stawikiem o wodzie koloru cegielnianej glinianki,ale po wypiciu chlodnego piwa, i kilku niepewnie sformulowanych zdaniach,nagle zza pobilskiej gorki pojawila sie na rajdowym motorze miejscowa ,dosyc mloda farmerka,podrozujaca w bezkaskowosci okolicznych drozek. Rajdowianka podjechala do nas z klasa motorowej Amazonki, i z przepieknym usmiechem wybitej, gornej czworki, powiedziala nam o le...