Dodaj do ulubionych

Pytanie do eksperta - rejestr numerów Premium SMS

08.05.12, 15:05
Od jakiegoś czasu z numeru 73916 przychodzą do mnie oszukańcze SMS'y z pseudofertami pań nimfomanek, które ponoć na poczcie zostawiły mi nagie fotki. Rozumiem sens takich działań mających na celu wyłudzenie opłaty za SMS zwrotny.

Ale KTO te śmieci wysyła?

Rejestr UKE poinformował mnie, że operatorem usług dodatkowych pod ZBIOREM numerów 73000-739000 są:

1. POLKOMTEL S.A.
2. PTK Centertel Sp.z.o.o.
3. SFERIA S.A.
4. Wirtualna Polska S.A.

To jak? Wszystkie 4 firmy na raz usiłują ode mnie wyłudzić kasę? Czy UKE daje możliwość sprawdzenia JAKI KONKRETNIE agregator obsługuje ten numer?

Zaznaczę, że w aplikacji do wyszukiwania numerów wpisywałem właśnie numer 73916.

Czy mam teraz pisać pismo do UKE, żeby pomogło mi ustalić kto mi wysyła śmieci na telefon i na jakiej podstawie domniemał sobie, że można na mój numer słać te bzdury czy jestem bez szans?
Obserwuj wątek
    • konsument22 Re: Pytanie do eksperta - rejestr numerów Premium 08.05.12, 18:30
      Widać numer nie został zgłoszony przez usługodawcę do UKE.
      Operatorzy publikują na swoich stronach zestawienia zawierające m.in numer-usługodawca.
      Na numerze 73916 usługi świadczy Teleaudio Dwa, www.teleaudio.pl
      • unhappy Re: Pytanie do eksperta - rejestr numerów Premium 08.05.12, 19:49
        konsument22 napisał(a):

> Widać numer nie został zgłoszony przez usługodawcę do UKE.
        > Operatorzy publikują na swoich stronach zestawienia zawierające m.in numer-usłu
        > godawca.
        > Na numerze 73916 usługi świadczy Teleaudio Dwa, www.teleaudio.pl

No wszedłem na ich stronę i w dziale Oferta jest, że oferują dla numerów 73*** Czy na ich stronie jest bardziej konkretna informacja dotycząca tego akurat numeru? Pytam, bo na jednym numerze może wisieć (wg aplikacji UKE) wielu agregatorów.
        • konsument22 Re: Pytanie do eksperta - rejestr numerów Premium 08.05.12, 20:31
          Informacje są w dziale usług Premium Rate:

www.t-mobile.pl/pl/indywidualni/stali_klienci/uslugi_do_telefonu/numery_premium
          na dole są pliki pdf i spis numerów, ten którego szukasz jest w pliku SMS Premium, działa wyszukiwanie ctrl+f.
          Ale rozumiem, że celem jest usunięcie numeru z bazy usługodawcy, należy w tym celu wysłać mail na adres: reklamacje@teleaudio.pl o treści: Niniejszym odwołuję zgodę na przetwarzanie moich danych, w tym numeru telefonu (..) i proszę o usunięcie mojego numeru ze wszystkich baz Teleaudio DWA.
          • unhappy Re: Pytanie do eksperta - rejestr numerów Premium 08.05.12, 22:18
            > Ale rozumiem, że celem jest usunięcie numeru z bazy usługodawcy, należy w tym c
            > elu wysłać mail na adres: reklamacje@teleaudio.pl o treści: Niniejszym odwołuję
            > zgodę na przetwarzanie moich danych, w tym numeru telefonu (..) i proszę o usu
            > nięcie mojego numeru ze wszystkich baz Teleaudio DWA.

Ale taka zgoda nie może być domniemana. Tak więc interesuje mnie skąd owa zgoda u agregatora? Dzięki za podpowiedzi i jak zwykle google moim przyjacielem. Ufanie wykazowi UKE okazało się błędem :)
            • konsument22 Re: Pytanie do eksperta - rejestr numerów Premium 09.05.12, 16:25
              Oczywiście, że taka zgoda nie może być domniemana, można zatem iść o krok dalej i najpierw poprosić o przedstawienie wyrażonej przez Ciebie zgody, powinna była zostać wyrażona wprost i usługodawca powinien dysponować dowodem.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka