Forum Dom Developerzy: Warszawa
ZMIEŃ
      grunty

grunty

(140 wyników)
    • Zamierzam kupić mieszkanie w Warszawie na rynku pierwotnym. Jednak jedna rzecz mnie niepokoi. Mianowicie developer wybudował osiedle na gruncie, który nie jest jego własnością, developer jest użytkownikiem wieczystym działki, na której stoi osiedle. Właścicielem gruntu jest Skarb Państwa. Czy może to być jakieś zagrożenie dla mnie?
    • czy kupować mieszkanie które postawione jest na gruncie będącym w użytkowaniu wieczystym? z jakimi kosztami w przyszłości może się to wiązać?
    • Witam. Nie wiem czy to dobre forum na takie pytanie ale tu chyba znajdę najbardziej zorientowanych ludzi. Gdzie mógłbym znaleźć ceny transakcyjne (najlepiej za 2008r) gruntów. Mam sprawę z miastem o wykup ziemi pod drogę. Miejski rzeczoznawca wyciągnął jakieś dziwne transakcje za 300 - 600 zł za metr ziemi na Ursynowie i Wilanowie w 2008r! Nie musi być koniecznie tam i w 2008r. Może to być lewobrzeżna Warszawa z ostatnich 3 lat.
    • Witam, Szukam nowego małego mieszkania w Warszawie i mam problem. Wszędzie developer nie jest właścicielem gruntu tylko ma prawo użytkowania wieczystego na 99 lat. Czy może ktoś wie gdzie budują w Warszawie i jest własność gruntu? Pozdrawiam, Paolo
    • Czy zakup nieruchomosci w takiej sytuacji prawnej jest własciwy ? W końcu nie jestem włascicielem ziemii na której mieszkam.
    • Dom Development kupi grunt od SBM Natolin za 75,64 mln zł Warszawa, 19.06.2008 (ISB) - Dom Development podpisał ze Spółdzielnią Budownictwa Mieszkaniowego Natolin przedwstępną warunkową umowę kupna prawa użytkowania wieczystego nieruchomości na warszawskim Ursynowie o powierzchni 11.149 m. kw. za cenę 75,64 mln zł brutto, podała spółka w komunikacie. "Dom Development zapłacił SBM Natolin kwotę 15.006.000,00 złotych brutto, co stanowi zadatek w rozumieniu art. 394 kodeksu cywilnego. ...
    • Mieszkanie, ktore kupuje u developera (Ronson) stoi na gruncie wieczyscie uzytkowanym. Od tego placi sie podatek (jaki ? gruntowy ?). Dom juz stoi (PEGAZ II - odbior za 3 miesiace) Developer nie bardzo chce ujawnin ile przypadnie na mnie owego podatku. Podobno stawka jest 3% ale ma byc 1%. Cos mi sie tu nie zgadza :-( Pomozcie, dzieki
    • Jest w Poznaniu deweloper, ktory sprzedaje mieszkania bez podania ich pelnej, koncowej wartosci. Deweloper ten podaje cene za 1 m2 mieszkania oraz , oddzielnie, cene za 1m2 udzialu w gruncie. Nie podaje natomiast ilosci metrow kw. tego udzialu w gruncie. Ilosc metrow kwadratowych udzialu w gruncie zamierza przedstawic dopiero po ukonczeniu budowy. Kupujacy nie zna wiec pelnej wartosci kupowanej nieruchomosci w momencie zakupu i teoretycznie moze zostac obciazony dowolna suma ustal...
    • biznes.interia.pl/gieldy/news/bagatela-dzialka-za-63-mln,1510309 Echo Investment zostało wybrane przez Przedsiębiorstwo Budownictwa Uprzemysłowionego Warszawa Północ jako nabywca prawa użytkowania wieczystego zabudowanej nieruchomości przy ulicy Konstruktorskiej w Warszawie. Cena liczącej 73.596 mkw działki wynosi [b]63 mln zł[/b] - podało Echo Investment w piątkowym komunikacie. "Na powyższej nieruchomości planowana jest zabudowa mieszana mieszkaniowo-biurowa o łącznej powierzchni ok. ...
    • Czy ktoś może wie co oznacza dla przyszłych mieszkańców nieuregulowany status gruntów na których spółdzielnia mieszkaniowa buduje bloki? Poza tym, że nie można założyć księgi wieczystej?
    • Zamierzam kupic mieszkanie na rynku pierwotnym. Na gruncie na ktorym buduje deweloper jest hipoteka kaucyjna poprzedniego inwestora (spoldzielnia w stanie upadlosci). Czy w takim razie obecnie wiaza sie z tym jakies zagrozenia? Bank wydal pozytywna decyzje kredytowa na moje mieszkanie i nie mial to tego zadnych zastrzezen.
    • Czy ktoś wie, gdzie należy sprawdzić, czy JWC ostatecznie jest już właścicielem działki pod OSR2 (Sady Rembertowskie) - który sąd czy jakaś inna instytucja? Wielu z Was juz przez to przechodziło, więc na pewno będziecie wiedzieli. Przysłali dziś kwity z kopią pozwolenia na budowę i zaproszeniem zapłaty 15% wartości umowy. Zanim jednak im zapłacę, chciałbym dokładnie się upewnić, że to już ich grunt i jest bez obciążeń. Z góry dziękuję za pomoc.
    • średnio na mieszkanie ? otóż jest to 23 tyś !!! - nawet jeśli jest to pod najmniejsze kawalerki 20m ( a raczej nie jest ) to jest to NAJWYŻEJ 1/10 ceny całości ! dom.money.pl/wiadomosci/artykul/unibep;przejmuje;projekt;deweloperski;za;5;1;mln;zl,70,0,620102.html Wiec mit o tym że grunty nie pozwalają taniej budować jest nieprawdziwy nawet w centrum Warszawy!!! Jestem sam zaskoczony że jest aż tak tanio - gdyby transakcja była okazyjna i średnia cena jest 2 razy większa to i ...
    • www.rzeczpospolita.pl/dodatki/nieruchomosci_040607/nieruchomosci_a_1.html Wpłaty przed i po 1 maja Mieszkania i domy kupowane od dewelopera przed i po 1 maja, nawet nieoddane jeszcze do użytku, objęte były 7-proc. stawką VAT. Problem powstaje jednak przy wpłatach za udział w gruncie. Jeżeli ktoś wpłacił przed 1 maja ratę, która pokrywała wartość udziału w gruncie, nie może liczyć na to, że nie zapłaci od tego VAT. Nie zapłaciłby, gdyby deweloper przekazał mu grunt aktem nota...
    • Drogi Bebiaku i inni znający się na rzeczy - proszę o pomoc w takiej sprawie. Mam spółdzielcze-własnościowe prawo do lokalu i zamierzam jak najszybciej składać wniosek o przekształcenie we własność hipoteczną, czekam z wnioskiem na odpis z księgi wieczystej (nowe bloki - spółdzielcza własnośc była robiona rzeby jak najszybciej założyć księgę wieczystą i płacić mniejsze odsetki w banku) Od osób, które w tej chwili kupują mieszkania od Sp-ni (mieli do tej pory ekspektatywy) i podp...
    • Chcę wszystkich poinformować, że przy podpisywaniu umowy zakupu mieszkania powinny być rozdzielone osobno cena udziału w gruncie lub (wieczystym użytkowaniu) oraz cena mieszkania. Dodatkowo należy zawrzeć w umowie, że w pierwszej kolejności płacicie Państwo za wspomniany udział w gruncie (wieczystym użytkowaniu). Pozwoli to Wam uniknąć zapłaty podatku VAT od gruntu po wejściu Polski do UE. Dlatego firma Edbud (i inne), która mówi, że muszą Państwo zapłacić 7% VAT od całości, a prz...
    • Czy ktos wie jaki wysoki i od kiedy wejdzie podatek od gruntu? Slyszalem ze od 1 stycznia.
    • Rozpocząłem nowy wątek, bo moja myśl nie przebiła się w wątku "Duża ulga budowlana - ważne". Tam jest dyskusja głównie o mozliwości odliczenia wydatków remontowych w ramach ulgi. Mam wrażenie, ze problem gruntu jest podobnej natury. Zakończyłem inwestowanie w 2002 i kilka tygodni temu spotkała mnie w US niemiła niespodzianka. Urząd stwierdził, że udział w gruncie kuiony od developera i potwierdzony aktem notarialnym mogę sobie mieć na pamiątkę, a ich interesuje albo faktura za ten...
    • sprzedalismy kawalerke, policzylismy oszczednosci i szukamy mieszkania troche wiekszego. miotamy sie po rynku wtornym i pierwotnym, tego drugiego bardzo sie obawiajac - wiadomo: oszustwa, bankrutctwa, niedotrzymanie terminu i sami wiecie co jeszcze... wlasnie trafilismy na dosc rozsadna cenowo/metrazowo oferte (lokalizacja nieco mniej, ale nie oczekujemy cudu) wlasnie na rynku pierwotnym. budynek juz stoi. jest zadaszony i ma wstawione okna. czesc mieszkan jest juz zamieszkalych, ...
    • z aktualnymi pozwoleniami na budowę ,czyli kilka kilometrów kwadratowych w samej warszawie!Na 1 km2 można wybudować min. kllkanaście tys mieszkań.Nie wierzcie w mity o braku terenow pod budowę z powodu braku planów zagospodarowania przestrzennego. Oni takich terenów mają mnóstwo, tylko lepiej dzielić tort i sprzedawać po kawałeczku po wysokiej cenie, niż sprzedać cały- podaż byłaby większa i ceny by spadły.Więc zabudowują po kolei działeczki kilkoma blokami, za pieniądze klientow,...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wersja mobilna