koty

(109 wyników)
  • Witam, szukałam długo jakiegoś forum gdzie mogła bym zaczerpnąć JAKIEJKOLWIEK wiedzy na temat alergii. A więc, mamy kota od nie całego miesiąca wszyscy domownicy kota zaakceptowali ale mój partner z którym nie mieszkam gdyż takiej możliwości nie ma jest strasznie uczulony. Może być u mnie tylko 2 min a w nocy i tak męczą go straszne duszności. Dzisiaj mam iść do niego na noc i nie chciała bym ''wykończyć'' go alergenami które mam ''na sobie''. Chciała bym się dowiedzieć czy jeśli wezmę pry...
  • Szukam opinii na temat wprowadzenia kota do domu, w którym mieszka dziecko odczulające się na roztocza. Córka ma 6,5 roku. Od 1,5 roku odczulana z b. dobrym efektem na roztocza. Nie jest uczulona na koty/psy. Czy możemy w tej sytuacji zakupić kota? Dodam tylko, że rozważamy kotka syberyjskiego (zaufana hodowla, podobno mniej alergizujące). Mieszkamy w dużym domu przyjaznym alergikowi, tzn. bardzo sprawna wentylacja mechaniczna, brak jakichkolwiek dywanów czy wykladzin, odkurzacz centralny, n...
  • Córka po 3 dniach przedszkola skarży sie na bół gardła ( piatek), w wekend dochodzi goraczka. W poniedziałek okaz zdrowia, w czwartek jest katar, ale mały. W sobote wszystko znika. Córka wydaje się zdrowa, ale podaje leki profilaktycznie, mam zamiar właśnie do wtorku. Syn, w tym czasie we środe i czwartek gorączkuje, w nosku mu coś furczy, ale nic nie można odciągnąć. W wekend wyglada na zdrowego. Czyli ciesze się, że dzieci tak szybko wyszły z przeziębienia. I do sedna. W poniedziałek mąż ...
  • Witam, Od 3 lat jestem szczęśliwą partnerką wspaniałego alergika. Alergia to chyba jego jedyny mankament. Pech chciał, ze jestem również kocią mamą :| co w połączeniu z alergią rodzi pewien problem. Zwracam się do Was z ogromną prośbą, o podzielenie się ze mną swoimi doświadczeniami apropo’s Waszej alergii i posiadania kotów syberyjskich. Słyszałam, że uczulają one w mniejszym stopniu niż koty innych ras i zdarza się, że alergik może takiego kota posiadać. Mówiąc szczerze to baaaardzo ...
  • Witam jestem w ciązy 26 tc. Mam od dwóch lat dwa koty. Zero alergii, ja czy mąż, ale już nasze rodzeństwo tak (w tym na sierść). Rodzina sugeruje odstawić kota juz teraz tak do 6 mca życia Dzidzi - aby nie atakować jej już kotem zaraz po urodzeniu, a potem może będzie silniejsza (tzn ok 6 mca zycia)i alergia nie wystąpi. Niby tak jest , że na początku wszędzie piszą by nie narażać dziecka na alergeny(prać ubranka, uważać na dietę matki karmiącej), ale jak to jest? Faktycznie pomogę ...
  • dziewczyny prosze was o jakies wskazówki, wszystko co wiecie na temat alergii na kota..Moja córka ma prawie 2 latka, walczyłam z lekarzami w przychodni którzy faszerowali ją ciągle antybiotykami które nic a nic nie pomagały, wczoraj miałam wizyte u prywatnego lekarza i wyraźnie stwierdził że prawdopodobnie jest to alergia na sierść kota ale musimy wykonać testy i iść do alergologa. Córka od 3- 4 miesięcy ma kaszel nieustający raz suchy raz mokry ale ten kaszel jest w większości u...
  • Piszę już drugi raz, bo poprzedni wątek nie spotkał się z zaintersowaniem. Kicia jest z Leną od urodzenia. Mieszkała z nami w zasadzie już 4 lata wcześniej. Nic się nie działo. Miesiąc temu Lena miała katar i mokry kaszel (niby infekcja gardła). Przeszło po 2 serii leków. Teraz znowu to samo. Gardło niby czyste, ale katar i kaszel znowu te same. Lekarka niby kiwała głową na nie, kiedy wspomniałam o kocie, ale teściowa mi d... truje, że to wskazuje na kota w domu. No i teraz pytanie jak...
  • dziewczyny powiedzcie jakie sa objawy alergii na kota bo mam w domu kotka i male dziecko z alergia pokarmowa i tak poza tym chcialam wiedziec
  • witam mam pytanko ile utrzymują sie w domu alergeny kota kot był w domu 5 lat kotka od niedzieli nie ma,adoptowała go moja koleżanka i właśnie zastanawiam sie ile czasu bedą sie utrzymywać te alergeny w domu pore wszystko co moge \
  • Dziś rano moja córka (2,2m) miała zrobione testy skórne na podstawowe alergeny wziewne. Myślałam, że wyjdą pleśnie i grzyby, a tymczasem wyszła brzoza (na którą nigdy dziecko w sezonie pylenia w żaden sposób nie reagowało) i sierść kota. Odczyn nie był jakiś ogromny, ale jednak był. Tymczasem kot jest w domu, jest od urodzenia małej, dziecko go kocha straszliwie, ja zresztą też. Przez cały rok nie mamy żadnych objawów, problemy są tylko w sezonie jesiennym. Alergolog przejęła się ś...
  • Drogie madre mamy,poradzcie w biedzie! Otoz moj piecioletni synek mial wczoraj robione testy na alergie,i miedzy innymi wyszlo,ze jest uczulony na siersc kota.. My kota w domu nie mamy ale ma babcia... Jezdzimy do niej kila razy w roku na kilka dni. Doradzcie co mamy zrobic,czy trzeba kota eksmitowac? Dodam,ze kot nie jest typowo domowy,wpada tylko zjesc i jak jest zimno przespac sie,na ogol kreci sie w okol domostwa a spi w garazu. Pozatym jest bardzo porzyteczny(jak to kot:)) Szk...
  • No własnie, mam pytanie odnośnie kotów. Czy pojawienie się w domu drugiego kota może być powodem do zaostrzenia objawów AZS? Mamy jednego potwora od wielu lat - Bartek chyba na niego nie reagował, bo skóra była co raz lepsza. No i pojawił się drugi kotek - policzki znowu czerwone, niepokój, znaczne ulewanie.. Czy to może mieć jakiś związek? Kiedyś gdzieś czytałam, ze są "koci" alergicy, którzy tolerują danego osobnika, a reagują alergicznie na wszystkie inne. Czy mój syn może ...
  • proszę o pomoc doświadczone osoby, bo jestem nieźle przestraszona. Otóż w badaniu kału jednego z moich kotów wykryto giargie, czyli lamblie. Drugi kot ma wynik negatywny. Weterynarz sugeruje przeleczenie obu kotów i sprawdzenie domowników. Co do kotow to sprawa jest oczywista, leczymy oba, ale badanie ludzi, to jest mnie i męża, nawet gdyby tfu, tfu wyszło pozytywne, to nie możemy się leczyć, ponieważ jestem w 5 miesiącu ciaży, a leki typu metronidazol są bardzo szkodliwe w ciązy....
  • Witam, chciałam zapytać jakie objawy daje alergia na kota i czy wiąże się ona często z alergią na inne zwierzęta. Pozdrawiam.
  • Okazało się, że moja 3-letnia córka ma w niewielkim stopniu alergię na kota. Czy znacie jakieś leki łagodzące lub odczulające, które można podać tak małemu dziecku? Pomóżcie proszę, bo inaczej będziemy musieli wydać naszego kota, a chciałabym tego uniknąć.
  • moja Maja jest obecnie na nutramigenie, je oprocz tego na razie tylko jabko z bobovuty i kaszke ryzowa tej samej firmy z jabkiem. po przejsciu na nutr.. jej zmiany na buźce w zasadzie z nikneły. ale wyjechalismy do rodziny w poznaniu i tu zaczal sei moj dylemat. wczoraj bylismy kilka godzin w mieszkaniu, w korym przebywa kot. maja dostala wieczorem znow wysypki na buźce. czy to moze byc od tego kota,czy raczej uczula ja to jablko lub kaszka??? poniewaz walczymy z jej alergia od n...
  • Witam Nasz 4,5-letni synek jest alergikiem, ma laergię pokarmową i wziewną, chociaż ostatnio nic takiego się nie działo, przez 1,5 roku prawie wogóle nie chorował, je wszystko poza kakaem i orzechami i jedynie dawała nam się we znaki alergia wziewna (roztocza, czasem jakieś zapachy, farby), no i jeszcze przewinął się w tym czasie królik, którego szybciutko się pozbyliśmy z wiadomych powodów. Otóż chodzi mi o to, że moja teściowa zafundowała sobie kilka miesięcy temu kota (jakie...
  • Moim najświeższym problemem (mam nadzieję, że wydumanym)są czerwone policzki mojego synka. W związku z tym mam pytanie, czy alergia na sierść kota może się objawiać właśnie czerwonymi policzkami, które są lekko zaczerwienione przez cały dzień, a pod wieczór trochę mocniej. Nie ma na nich żadnej wysypki, może ma tylko nieco szorstkie. Taki stan trwa od 4-5 dni. Czy może mieć to związek z nieco chłodniejszymi dniami i mrozem? Mały ma 8 miesięcy. Dodam, że ja jestem uczulona na kota....
  • Mamy 1 miesięczną córkę i dwa koty. Małej pojawiły się krostki na ciele, na razie lekarz powiedział, że to może potówki i kazał poczekać. Boję się, że jeśli nie znikną to podejrzenia padną na koty (jak u znajomej, której bez żadnych testów lekarz pierwsze co kazał zrobić to wyrzucić kota - po jakimś czasie okazało się że niepotrzebnie).Bardzo przeżyłabym rozstanie z moimi kotami dlatego wolałabym sprawdzić czy mała jest na nie uczulona.Czy można sprawdzić je testami z krwi albo ja...
  • Dziewczyny, czy dzieciaczek którejś z Was ma alergię na kota???? Boję się że mój dwumiesięczny synek będzie miał. Narazie ma krostki na buzi ( w pierwszej wersji miał to być trądzik niemowlęcy), dziwnie suchą i szorstką skórkę na brzuszku i plecykach oraz powiększone węzły chłonne na szyjce. Czy to może być alergia na kota??? Mamy w domu kota i byłby to dla mnie dramat jeśli musiałabym się go pozbyć, bo jest jak członek rodziny. Co robić???!!!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się