-
Kochani, u mojej 5 letniej córki zdiagnozowano zaparcia nawykowe (które trwają już od blisko 3 lat). Na początek gastrolog zalecił lewatywy, teraz mała dostaje aż 3 leki jednocześnie (Debridat, Duphalac i Forlax). Lekarz zawyrokował, że takie leczenie może trwać kilka lat. Jestem ciekawa, jakie macie doświadczenia? Czy ktoś wyleczył swoje dziecko z takich zaparć? Ile to trwało?
-
Witam, od roku podaje córce( lat 9) antybiotyk OSPEN w związku z wysokim ASO (zbijamy od 1150 do 540 teraz). Od 3 miesięcy poziom ASO nie spada. nie wiem co robić , czy jest inny antybiotyk.Mieszkam we Wrocławiu , może ktoś ma namiary na pediatrę znającego dobrze ten temat.dziękuję
-
Witam,
Mój synek jest pod opieką alergologa, który przepisał mu singulair 4 i kazał podawać zawsze jak rozpocznie się kaszel i tym sposobem uchronilam małego przed antybiotykami od października zeszłego roku do czerwca tego roku. W czerwcu zaczął się znowu kaszel jak byliśmy nad morzem i zagorączkował w nocy, więc poszliśmy do lekarza, który jak usłyszał, że bierze singulair to spytał, czy synek brał wziewy i nie przepisał mu antybiotyku mimo, że mały miał zawalone oskrzela, ale jakoś wyszli...
-
Mój syn był uprzejmy udostępnić swój nos moraxelli. Poczytałam już trochę, wiem, że raczej konieczny jest antybiotyk, u pediatry mogę być pod koniec tygodnia.
Czytałam o kuracjach minimum 14 dniowych, czy pięciolatek nie wykazujący w tej chwili żadnych niepokojących objawów może w czasie jej trwania chodzić do przedszkola ? Czy będzie w widoczny sposób osłabiony ? Mam, jak do tej pory u niego jedno doświadczenie z antybiotykiem podczas choroby i wtedy ta słabość była dla niego wyraźnym dys...
-
Moja 5 letnia córka od 3 dni ma katar, a dziś zaczął się kaszel szczekający, krtaniowy - wystarczyły 3 dni w przedszkolu. Z wcześniejszych przypadków mogę się domyślać, że lekarz stwierdzi, przy takim kaszlu, zapalenie krtani i da antybiotyk. Czy są jakieś inne metody leczenia krtani niż antybiotyki? Jakie macie doświadczenia? Martwię się dodatkowo, bo tydzień wcześniej miała szczepienie błonica, tężec, krztusiec, polio - czy to nie są jakieś powikłania poszczepienne.
-
Dziś wybieramy się z moją 4-letnią córką do dentysty. Być może będzie miała
leczone czwórki, bo są na nich małe brązowe kropki i ostatnio dentystka
mówiła, że dobrze by było je wyleczyć. O dziwo moja córka w takich sytuacjach
zachowuje się nawet odważnie więc może spróbujemy ale mam pytanie, bo może
ktoś wie czy leczenie zębów mlecznych boli, bo przecież one nie mają chyba nerwów?
-
Czy leczy sie zabki dwulatkowi?czy to mozliwe,aby zabek byl popsuty?
W obu górnych czworkach moj Synek ma czarna plamke pod zabkiem,ktora wyglada
jak plombka,wielkosci milimetra.Czesto dlubie sobie w buzi i marudzi...Zabrac
do dentysty?Czy przeglad w tym wieku jest wykonalny?
Dziekuje za podpowiedzi...
-
witam mojej córeczka obecnie 5 miesięcznej wyszedł w kale gronkowiec złocisty
(metycylinowrazliwy) dość liczne kolonie. Wczesniej keidy badaliśm w wieku 2
miesiecy róniez wyszedl ale podawalismy priobotyk i po kolejnym badaniu juz go
nie było teraz widać na nowo a cały czas od 2 miesiaca zycia podajemy
priobiotyk biogaja. Lekarze twierdzą ze się nei leczy. Dodam ze kupi sa z
domeiszką śluzu i kwaśny mają zapoach, mała często placze widac ze doskeira
jej brzuszek. Jest karmiona tylko moi...
-
U mojej prawie sześciolatki stwierdzono dzisiaj przerost trzeciego
migdałka (o 50-60%). Na razie zdecydowałam się na leczenie
zachowawcze, ale nie wiem, czy w ogóle mogę się łudzić, że to się
uda. Mamy brać Lymphomyosot (3 x 15 kropli) i dodatkowo
Immunotrofinę. Czy którejś z was udało się farmakologicznie
zmniejszyć migdałek tak, że nie było potrzeby jego wycinania. Będę
bardzo wdzięcza za podzielenie się oświadczeniami.
-
Mojemu 6,5 latkowi wychodzą pierwsze zęby stałe (dolne jedynki) i
jestem przerażona, już kiedyś dentystka mówiła, że będzie miał
problemy bo ma małą szczenkę a duże zęby, ale nie wiedziałam że
problem będzie już z jedynkami i to aż taki, rosną one mocno po
skosie // coś takiego, mleczne ma równe, ale duże, żadnych szpar.
Wiem, że do 12 r.ż aparaty ruchome są refundowane ale wiecie jak
czasami wygląda leczenie na kasę chorych, inaczej niż prywatnie,
chyba , że się dobrze trafi, ja...
-
tydzień?, czy 2 tyg.? 3tyg.?
bo co próbuję zejść z pulmocortu to znowu pogorszenie i znowu wracam
do pulmicortu i tak w kółko...córkę 3,5 roku leczyłam tydzień, potem
już puściłam do przedszkola i zostawiłam berodual na wieczór,
wczoraj nie zrobiłam berodualu i od razu gorzej...syna inhaluję
tydzień, po tygodniu próbowałam zejść z rannego pulmicortu i znowu
gorzej....czasami mam wrażenie, że u nas te inhalacje jedynie zamast
leczyć, opóźniają tylko podanie antybiotyku...
Jak dłu...
-
Syn ma 6 lat i jest typem chorowitka nie ma dnia , żeby dobrze wyglądał ciągle mu coś dolega przez ostatni rok na zmianę to cieknący katar to znów zupełnie niedrożny nos, oddycha przez otwarta buzię, źle sypia, jest ciągle zmęczony, nie ma apetytu, sińce pod oczami. Dodam że do tej pory leczyliśmy się tylko u homeopaty,jednak syn marnieje z dnia na dzień a to już nie przelewki. Poszłam z nim prywatnie do laryngologa i endoskopia przez nos pokazała migdała giganta. Laryngolog twierdzi, że to w...
-
Mój maluch (4 latka) ma całkiem niezłe dziury w swoich mleczakach (zapewne od soków jabłkowych sklepowych, które pije litrami, bo słodyczy właściwie to nie je wcale). Słyszałam ostatnio od jakiejś pani, ze nie ma sensu 4 latkowi leczyć ich bo przecież i tak niedługo mu wypadną. Poza tym zastanawiam się jeszcze czy jest sens inwestować w białe plomby, bo skoro faktycznie zaraz mu te zęby powypadają, to może lepiej mu wstawić te srebrne??? No i jeszcze jedno!! Czy borowanie mleczaków boli??? No...
-
Dziweczyny!
Nie wiem, co robić. Wczoraj byłam z synem ( 3 i pól roku) u
dentysty. I okazało się, że jest 1 ubytek w 3 (do zalakierownia
fluorem) oraz duzy w 4. Do leczenia. Pani doktor powiedziała, że
najpierw spróbujemy 'normalnie' - borowanie + plomba, zabieg
poprzedzony syropkiem z hydorksiziny (lek uspokajający), a jak się
nie uda - to niestety - narkoza.
Jakie macie doświadczenia w leczeniu zebów u takich małych dzieci?
Co warto, czego nie. I co z ta narkozą - może warto od...
-
Już kilka razy opisywałam tu na forum stan swojej córki i dalej kompletnie nie wiem co robić. Od wiosny miała ropny zielony katar więc poszliśmy do laryngologa - pani ściągała wydzieline i przepisała leki homeopatyczne do nosa i krople doustne. następnie kolejny laryngolog w poradni przyszpitalnej zrobił wymaz i okazało się że to bakteria moraxella cat... dostała augmentin es, który brała 3 tygodnie. i poprawa też byla na 3 tygodnie potem choroba wróciła z tym że z nosa już nie leciało tylko ...
-
jak długo może trwać leczenie zapalenia oskrzeli bez antybiotyku?
dziś mamy niedzielę. od wtorku córa jest leczona na zapalenie
oskrzeli: eurespal, isoprinosina, mucosolvan, wit. c, inhalacje z
soli fizjologicznej. najpierw bło tylko furczenie i mokry kaszel, w
czwartek dołączył się katar, noc piątek/sobota i sobota/niedziekla
temperatura 38 stopni i niespokojny sen. mała ma tez czerwone
gardło. w dzień nie ma gorączki ale jest ciut osłabiona i nie chce
jeśc z piersi.
mam rece...
-
Witam! Mam problem u 3.5 letniego dziecka.
W sierpniu 2008 r. zaszczepiłam dziecko przeciwko pneumokokom. Odkąd
rozpoczął przedszkole we wrześniu - chorował ok 2 razy w miesiacu.
Wiosną - chorował bez przerwy, kaszel przez 2 miesiace, bardzo
brzydki katar, dostawał leki antyalergiczne (podejżenie alergii),
potem wziewy ventolin i fliksotide, antybiotyki, po którymś
antybiotyku wyzdrowiał, wtedy (początek czerwca) lekarz zlecił na
moją prośbę wymaz z nosa i gardła. Gardło czyste,...
-
Zwracam sie do Was z pytaniem, co sądzicie na temat tej metody grzebania w mózgu dzieci?
Znajoma(bardzo, bardzo mogaca sobie pozwolić finansowo) wszem i wobec ogłasza ostatnio, że zapisala syna na te metodę poszerzania percepcji, zwiększania koncentracji, wspomagania pamięci itp....
Poczytałam, poogladałam i ... jestem dosyć sceptycznie nastawiona na to, by w mózgu grzebano, zważywszy na okoliczności, iż w czasach dzisiejszych dzieci są w szkołach nauczane sporo słabiej niż my byliśmy, a c...
-
Mój 2,5letni syn nabawił się zapalenia stawu biodrowego. Jak tylko
zaczął utykać na prawa nóżkę, migiem udaliśmy się do pediatry i
ortopedy. Usg wykazało mały wysięk (nieropny) a ortopeda zalecił dwa
dni bez chodzenia i skakania i nurofen przeciwgorączkowo i
przeciwzapalnie. Zadziałało. Mały zaczął normalnie chodzić...a nawet
mam wrażenie ze trochę przegiął i nadwyrężył ponownie chory staw, bo
dziś znowu jakoś inaczej stawia chorą noge(tzn nie utyka, ale tak
pewnie jej nie stawi...
-
Byliśmy na konsultacji u ortodonty i moja córka (6.5 roku) ma stłoczenie zębów, stałe zęby, które wyrosły w miejsce mlecznych są większe (jedynki), zajmują więcej miejsca, nie ma miejsca np. na dwójki, szczęka o ile dobrze rozumiem, nie poszerza się wystarczająco. Ortodonta powiedziała nam, że albo teraz możemy założyć ruchomy aparat albo nieprzejmować się, zęby będą rosły krzywe i założyć stały w wieku około 10 lat. Jej zdaniem jest bardzo duże prawdopodobieństwo, że zęby stałe (chyba czwórk...