leczenie

(150 wyników)
  • Witam, mam problem, od pewnego czasu mam objawy: zmęczenie, zimne dłonie, zaparcia, tycie, depresja. Zrobiłam ostatnio (tydzień temu), sobie badania: TSH wynik: 2,23 norma: (0,24 - 5,0). FT4 wynik: 12,6 norma (9, 0 - 20). FT3 wynik: 3,72 norma: (4,0 - 8,5). ANTY - TPO wynik: 18,6 norma: do 35. USG tarczycy: +D = 15 mm +D = 17 mm. xD = 11 mm. xD = 15 mm. USG robił mi lekarz pierwszego kon...
  • Moje dzieci mają prawie 7 lat od 3 lat przyjmują Euthyrox. Kiedyś już pisałam, ze oprócz podwyższonego TSH i małej tarczycy na usg nie miały i nie maja innych objawów. Badania były zrobione po tym jak u mnie wykryto Hashi. Na początku leczenie lekarz powiedział, ze leczenie potrwa 2-3 lata potem będziemy odstawiać leki, ale wczoraj na wizycie powiedział, ze na pewno będą brały leki do okresu dojrzewania. Trochę mnie to zmartwiło i zastanawiam sie nad konsultacją z innym lekarzem. Fakt ...
  • Witam wszystkich :) Pisałam już tutaj w listopadzie forum.gazeta.pl/forum/w,24712,140510550,140510550,Prosze_o_interpretacje.html teraz jestem po wizycie u lekarza (miałam dopiero w kwietniu, bo przełożono termin). Specjalista polecany tutaj na forum, leczył kiedyś moją babcię. Tydzień przed wizytą powtórzyłam wyniki badań i wyszło tak: FT4 1,12 (0,7-1,48) TSH 0,28 (0,35-4,94) FT3 1,36 (1,71-3,71) Endokrynolog bardzo dokładny, ale średnio komunikatywny. Wypytał o 1000 rzeczy i...
  • Od kilku lat mam objawy niedoczynności tarczycy - uczucie zimna, spowolnienia, apatia, stany depresyjne, zmęczenie, spadek odproności, bulogtanie w jelitach, obrzęki twarzy, sucha skóra bardzo dokuczają mi również nawracające infekcje grzybicze Wynik tsh w styczniu wynosił 3,5 endokrynolog stwierdził, że to niedoczynność dostałam euthyrox w dawce 25/37,5ug na zmianę i miałam nadzieję, że wszystko zacznie wracać do normy po ok 4 tyg zauważyłam widoczną poprawę - zniknęły stany depresyjne, ...
  • Wszyscy piszą posty o wynikach, badaniach, sposobach leczenia, ale mało kto piszę czy te metody skutkują. Tsh wyszło mi poniżej normy, FT4 powyżej, wychodzi, że mam nadczynność, do endokrynologa u nas się dostać to cud, muszę jechać do Krakowa i trochę się zastanawiam czy wogóle jakiekolwiek leczenie pomaga, skoro nie ma tu żadnych pozytywnych postów, albo ja ich nie dostrzegam. Interesuje mnie czy przy moich objawach: tachykardia, nadmierna potliwość i chudnięcie, problemy...
  • Mam 28 lat, 3 lata temu urodziłam dziecko, od tamtej pory wszystko się zaczeło. walczę z przerażajacym wypadaniem włosów, zaczełam więc poszukiwania, hormony itd. Wszystkie możliwe badania jakie mogłam wykonac sa ok, za wyjatkiem tarczycy. Mianowicie: WRZESIEŃ 2007 TSH 0,50 norma (0,47-5,01) FT4 1,39 norma (0,71-1,85) FT3 2,99 norma (2,57-4,43) GRUDZIEŃ 2007 przeciwciała TPO 733, TSH 0,26 norma (0,474-3,26) FT4 9,3 norma (7,29-13,45) LUTY 2008 TSH 0,6 norma (0,47-5,01) FT4 1...
  • Witam ! Mam guza tarczycy niewiele ponad 2.5 cm.Biopsja wykazała , że nie jest to rak.Mój endo powiedział ,ze jak w ciagu góra 6 mcy nie da sie wyleczyć to czeka mnie operacja. Jak leczy sie takie guzy.Dodam ,ze karmię piersią.Prosze o odpowiedz.
  • Witam własnie rozpoczołem leczenie NADCZYNNOŚCI tarczycy 29.01.2009 oprócz uporczywych szumów usznych od których to się wszystko zaczeło- bo zaczołem robić badania chodzic po lekarzach zaobserwowałem - często się mecze, serce nie równo pracuje, bardzo szybko bije, drżą mi ręce, nogi, mam bardzo duży apetyt, pocę się, jestem podenerwowany-wystraszony, ból krtani i po prawej stronie szyi,bolą mnie oczy mam piasek w kącikach oczu, boli mnie kręgosłup zrobiłem badania i powtórzyłem...
  • Witajcie! Probuje od paru dni dowiedziec sie cos na temat jak w/w,i nikt mi nie odpowiada o co chodzi, co robie nie tak .Czy jest ktos kto wie cos na temat leczenia izotopem? odpiszcie!
  • Witam, czy praktykuje się leczenie nadczynności w trakcie karmienia piersią? Zanim dostanę się do endokrynologa i się dowiem, to minie pewnie trochę czasu, a bardzo mi zależy na karmieniu piersią mojej trzymiesięcznej córki...
  • Po jakim czasie widac efekty leczenia? Mam niedoczynnosc, TSH 5.28, pozostale wyniki w normie. Jak twierdzi lekarz wyniki nie sa takie zle, jednak objawy niedoczynnosci mam od dawna i to dosyc silne. od 4tygodni biore leki, zaczynalam od 0.25 teraz biore 0.75. Czesc objawow-obrzeki, suchosc skory, sennosc ustapila szybko. Kiedy jednak orgaznizm poradzi sobie z pozostalymi objawami? Najwazniejsze dla mnie jest zajscie w ciaze, a prawdopodobnie z powodu niedoczynnosci mam z tym ...
  • Czy po rozpoznaniu, a potem leczeniu jest szansa że się schudnie? Jakie są skutki uboczne leków na to tzn. chodzi mi o takie widoczne dla innych, bo rozumiem że podawane są jakieś hormony. Narazie jestem podczas diagnozowania i jestem zielona w tym.
  • Nie wiem dlaczego z uporem maniaka kasowany jest wątek dotyczący tej książki. Nie wklejam fragmentów, więc niż już nie jest łamane. Chyba mamy prawo dzielić się wrażeniami z lektury, tego co czytamy. no to jeszcze raz: Słuchajcie - cudowną książkę znalazłam:) o różnych podejściach do leczenia chorób tarczycy (leki, dieta, suplementy). Łatwa w czytaniu, przyjazna dla pacjenta, tłumacząca jak należy zawiłości. Autorka pisze np że nowa norma dla TSH, oparta na odkryciach z ostatnich b...
  • Witam tyle sie słyszy o dobroczynnym leczeniu światłem (np.lampa Bioptron,solux itp.)czy ktoś z Was próbował może naświetlać bliznę po tarczycy?Czy nie ma przeciwskazań?W sierpniu będę na kontoli w Gliwicach to spytam,ale może ktoś już zna odp.? Smaruję bliznę Cepanem i nie ma zadnej poprawy (smaruje 2 miesiące).Blizna jest przerosnięta, czy za rok trochę zblednie? Z gory dziękuję za odp. pozdrawiam słonecznie Kasia
  • Dopiero będę zaczynć leczenie u endokrynologa. Mam stwierdzoną niedoczynność tarczycy i hiperprolaktynemie czynnościową. Zastanawiam sie jednak czy lepiej się leczyć prywatnie czy państwowo na fundusz? Wiem, że idąc prywatnie będę krócej czekać na wizyte, ale chodzi mi o coś innego. Mianowicie wiem, że badania które trzeba zrobić są dość drogie. I nie jest to przecież jednorazowy wydatek. Trochę mnie więc to przeraża i próbuje sobie wszystko przekalkulować. Stąd moje pytanie. Ja...
  • witam! czekam na leczenie jodem. duzo czytam i nie ukrywam ze troche sie boje. jezel ten list przeczyta ktos kto lykal jod w Zgierzu to bardzo prosilabym o zdanie relacji jak to wyglada. z gory dziekuje. anemij.
  • Cześc wszystkim mam nadzieję,że ktos mi powie,czy to sie leczy czy mozna sobie odpuścić.Zaczyna sie tak,że budzi mnie ze snu poddenerwowanie przyspieszone bicie serce,słabo sie robi ,ręce się trzęsą i bieganie do WC.Na pierwszy rzut diagnoza nerwica z depresją i lekarz rodzinny kieruje mnie na badanie TSH jest wynik 6 a norma 0,4-4.Idę z tym do endokrynologa za tydzień robi wynik wychodzi 3 i niewielki stan zapalny 40 przepraszam,ale nie znam nazw koncówek.Pani doktor powiedziała,że te...
  • Wracam do Was Kochane po poradę. Może niektóre z Was mnie pamiętają - w styczniu br. wykryto u mnie ch. Hashimoto i subkliniczną niedoczynność tarczycy. Była to dla mnie dramatyczna diagnoza, gdyż byłam w 10 tyg. ciąży, a wcześniej poroniłam. Dzięki mądrym radom rostedy i hashi-tess zdopingowałam się do błyskawicznej reakcji i natychmiastowego podjęcia leczenia. Cały czas przyjmuję Euthyrox N 75. TSH z 7,60 przy normie 0,4-4.0) spadło po miesiącu do 3,72 przy tych samych normach,...
  • prawie rok temu pojawiły się u mnie objawy niedoczynności- wypadanie włosów, zmęczenie, wolne tętno. Od lipca 2005 leczę się u endokrynologa, najpierw miałam Euthyrox 50 teraz (od września) Euthyrox 75. Przytyłam w tym czasie sporo, no ale zaczynam z tym sobie radzić. Teraz wyniki są dobre, tj. TSH 0,96 (0,27-4,2), pozostałe badania też (FT4 i inne). Mam iść niedługo na kolejną wizytę- endo wspomniała o jakichś innych badaniach. Co to może być? I czy moją niedoczynność bedę leczyć całe ...
  • Miałam zamiar wybrać się w przyszłym tygodniu do lekarza, bo od dawna podejrzewam u siebie Basedowa, ale nieopatrznie zajrzałam na to forum i odechciało mi się... Jak czytam o tym, co dzieje się po podjęciu leczenia, to nie widzę sensu.. Moje dolegliwości to pestka (od lat powiększona tarczyca, podwóne widzenie - chwilami, lekki wytrzeszcz i pieczenie oczu, pocenie się... to drobiazg...)Podobno bywają zgubne skutki nieleczenia, ale skutki leczenia, jak widzę, są niewiele lepsze...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się