leczenie

(111 wyników)
  • Witam serdecznie, okolo miesiaca temu zaczelam leczyc kanałowo zęba. W tym momencie chodzę z drugą juz z kolei 'trucizną', jednak dowiedzialas się ze jestem w ciąży :) w 6tygodniu (potwierdzone betą). Co w takim wypadku powinnam zrobić? Zgłosić się do dentysty na usuniecie tej trucizny ? Proszę o podpowiedzi.. Z góry dziękuję za odp. i pozdrawiam wszytskie Panie:) M.
  • Dziewczyny czy któraś z was miała leczone zęby w pierwszym trymestrze ze znieczuleniem? Okropnie boli mnie ząb - jestem w 8 tc i boję się iśc do dentysty. Bo boję się, iż nie dość, że tego bólu nie mogę znieść ( brałam wczoraj i dzisiaj panadol w syropie dla dzieci dlatego żeby trochę syrop potrzymać na zębie - wtedy mi szybciej przechodzi na chwilę) to jeszcze mi tam będzie wiercił i chyba mu tam pawia puszczę. Nie dość, że ja nie cierpię dentysty to teraz jeszcze jestem tak wrażliwa na bó...
  • czy leczenie kanałowe zęba w ciąży jest szkodliwe dla dziecka?? umówiłam się z dentyską za tydzień na kolejną wwizytę i będzie mi dopiero go zatruwała. za tydzień też robię test ciążowy :) Nie zastanawiałam się wcześniej na tym czy stomatolog może zatruć zęba(towarzyszy przy tym ogromny ból bo już kiedyś miałam to) i czy nie ma t wpływu na ciążę, nawet bardzo wczesną? nie wiem jakieś składniki z tej trucizny czy coś bo znieczulenie podobno nie jest szkodliwe. czy ten ból i stres który b...
  • Przepraszam, jeśli śmiecę, ale nie znalazłam nic w wyszukiwarce... Mam zdiagnozowany trądzik różowaty i od stycznia używałam 2xdziennie metronidazolu w żelu (Rosex). Przed rozpoczęciem starań (to jest 1cs) odstawiłam Rosex, bo nie wolno go używać w ciąży. Przez te kilka tygodni, kiedy go nie używałam, znacznie pogorszyła mi się cera, mam b. silny rumień. Wybieram się oczywiście do dermatologa, ale chciałam zapytać, czy któraś z Was cierpi na trądzik różowaty i jak sobie z tym ra...
  • Cześć dziewczyny. Powiedzcie mi jak to tak naprawdę jest. Mam informacje z różnych źródeł i niestety różne :( Czy jeśli będę w ciąży mogę leczyć zęby z pomocą znieczulenia? Czy to nie zaszkodzi "maluszkowi"?
  • Witajcie! Mam takie pytanko. Zaczełam własnie leczyc żeby i niestety zawsze robie to ze znieczuleniem( tym bardziej że mam 2 kanałowe). Co bedzie jeśli jeszcze nie bede wiedziała że jestem w ciąży( poczatkowe dni ) i dostane znieczulenie? I co zrobic jak trzeba wyleczyc żeba kanałowo będąc w ciązy? Jestem strasznie wrażliwa na ból żebów
  • Czy to bezpieczne w 7 miesiącu ???
  • dziewczyny pomóżcie, czy mogę leczyć zęba kanałowo w I trymestrze ciąży a dokładnie w 10 tyg? Strasznie mnie zaczął boleć i muszę iść do doentysty, ale czytałam, ze w I tr lepiej tego nie robić ,a z drugiej strony nie można dopuścić do zakazenia. Boli jak diabli... I czy ta trutka nie jest szkodliwa dla płodu?
  • Witam Planuję z moim mężczyzną dziecko, właściwie już nad tym pracujemy:-) Jedyna wątpliwość jaką mam dotyczy choroby nowotworowej, którą przeszedł, zaawansowanej na tyle, że przeszedł cykl chemioterapii. Znalazłam w Wikipedii informację, że leki stosowane przy chemii uszkadzają DNA, co może powodować poważne wady płodu. Wprawdzie z informacji tych wynika, że dotyczy to kobiet, u których chemia była stosowana, ale i tak się niepokoję. Jeśli któraś z was miała podobne doświadczenia b...
  • drogie forumowiczki/mamuśki, w zeszłym tygodniu poszłam sprawdzić ząbki (14/15 tc), no i niestety - sporo dziurek:(( Dwie niewielkie dentysta zaleczył na miejscu, bez znieczulenia, ale kolejne dwie czy trzy wymagają znieczulenia, bo będzie podobno dość mocno bolało. Dentysta na tyle mądry (tak myślę), że kazał mi wrócić po zakończeniu 4 miesiąca ciąży na dalsze leczenie. Znieczulenie ma być wtedy miejscowe, ale normalnie igłą w dziąsło. Igły się absolutnie nie boję, ale byłam prz...
  • Czy mogłybyście polecić mi dobrą klinikę leczenia niepłodności. Jestem z północno-wschodniej Polski. Myślę,że mój lekarz czuje się trochę bezradny. Po mojej ostaniej wizycie zaczynam mieć wątpliwości co do jego kompetencji. Staramy się o dzidzię już blisko 2 lata. To już mój drugi lekarz. Z mężem wszystko w porządku natomiast u mnie zdiagnozował polipa w macicy i teraz stoję przed decyzją czy go wycinac czy tez nie. Lekarz nie ułatwia mi decyzji i trochę mnie straszy,że po hister...
  • Więc ostatnio byłam u gina w połowie zeszłego cyklu i wykryła mi niewielką nadżerkę. Staramy sie z mężem o dzidzi więc gin powiedziała, że mam poczekać do następnej @ z usuwaniem nadżerki.Jeżeli się @ pojawi to mam przyjść na jakieś pędzlowanie tej nadżerki zaraz po jej zakończeniu . Ciotka spóźniła się tydzień, ale niestety przylazła:(. Teraz jestem w połowie następnego cyklu. Nie mogłam iść do gina po zakończeniu @ bo była ponad tydzień na urlopie. Więc mam pytanie czy nadżerkę ...
  • Właśnie się zapisałam na wizytę. Mam zrobione pół roku temu badania krwi, na świeżo robiłam cytologię, usg i posiew. Opowiedzcie proszę jak wygląda ta pierwsza wizyta, o co się gin pyta, czy zleca jakies badania? Czy mam zabrac ze sobą meza?
  • To pytanie do dziewczyn, ktore w zwiazku z przedluzajacymi sie, nie przynoszacymi efektow staraniami o dziecko, podjely decyzje o oddaniu sie w rece lekarzy z wyspecjalizowanej kliniki leczenia nieplodnosci: Ktorą z klinik w Warszawie polecacie? Jakie macie doswiadczenia z Waszych wizyt w konkretnej klinice? Znam z roznych zrodel klinike NOVUM (najbardziej chyba popularną i "widoczną" medialnie - ale z tego wzgledu troszke sie obawiam istnienia w niej pewnej "masowki" czy "tas...
  • Obecnie nie jestem w ciąży, ale w niedługiej przyszłości chciałabym być. Mamp rawie 2 letniego łobuza a właściwie łobuziarę , ale chciałabym jeszcze jednego. Mam od zawsze problemy z zębami, a teraz to już w ogóle mi te zęby się pogorszyły (prawdopodobnie przez karmienie piersią - karmiłam córcię prawie 2 lata.)Stąd moje pytanie. Pozdrawiam Katarzyna
  • Jestem na początku 9 miesiąca i mam olbrzymi problem z katarem,kichaniem i łzawieniem, a do tego od razu czuję, że przenosi mi się to na gardło. W tamtym roku też to miałam i leczyłam się później przez pół roku, no ale wtedy mogłam jeść wszystkie lekarstwa, a teraz? Może któraś z Was też ma taki problem i coś mi doradzi. Kupiłam jakieś granuli homeopatyczne, ale to słabizna. Pozdrawiam, Magda.
  • Zaczyna mi się dzisiaj 9 tc, ostatni raz urodziłam 7 lat temu. Widzę, że teraz są pewne nowosci z którymi ja się wcześniej nie spotkałam. Po co robi się USG doppler czy genetyczne? Wiem po co? , ale chodzi mi o to czy jeśli dowiem się, że dziecko jest zagrożone, którąś z chorób to można to leczyć jeszcze w ciąży? Czy to jest tylko bajer? Bo jeśli ja będę wiedziała, że dziecku coś zagraża to ja przecież i tak je urodzę i przyjmę takie jakie będzie a co mi to da, że będę wiedziała całą ciążę ...
  • Dzisiaj podczas badania ginekologicznego lekarz stwierdził,że mam dużą nadżerkę.Jeżeli wynik będzie zły to zadzwoni przed umówioną kolejną wizytą.Mam pytanie jak i czy można leczyć nadżerkę w ciąży?
  • Mam półtoraroczną córkę. Niedawno podjeliśmy z mężem decyzję, że zaczniemy starać się o kolejne dziecko. Rutynowo zrobiłam sobie pare badań. Smopoczucie cały czas miałam bardzo dobre. No i wyszło mi TSH 0,05 znacznie poniżej normy( 0,5-4,7). FT3 - 5,93 (norma 2,30-4,20) FT4 - 1,62 (norma 0,89-1,76). W najbliższy piatek mam wizytę u endokrynologa ale zupełnie nie wiem czego mogę się spodziewać. Czy takie wyniki są przeciwskazaniem do zajścia w ciąże. Własciwie to nie mam pewności...
  • Hej, Niestety tak się ostatnio składa, że podłapuję jakieś przeziębienia w 2 fazie cyklu. I zawsze mam potem wątpliwości, czy i czym mogę się leczyć (staramy się o 2 dziecko). W tym miesiącu (na razie) było mało starań |(ale już raczej po owulacji)- jednak jakieś były. A teraz od 3 dni mam bóle mięśniowe jak przy grypie i pokasłuję sucho (gardło nie boli). Temperatura rano 37,5 stopnia. Mąż przekonuje mnie, że mam się leczyć - np. Nurofenem dla dzieci i że ewentualna ciąża jest ta...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się