leczenie

(114 wyniki)
  • Witam moja córeczka ma 5 tygodni od 3 dni nosi szelki pavlika , stwierdzono prawe bioderko podwichnięte IIIB a lewe IB mała urodziła sie przez cc, z położenia miednicowego , czy ktoraś z mam miała taką sytuacje jak długo trwało leczenie?
  • Witam, niestety mojej córce zrobiono błędne USG pani doktor napisała Ib zamiast II b, lekarz zakończył leczenie i przez ponad miesiąc była bez szyny, o błedzie dowiedziałam się jak poszłam na kolejne USG z własnej przezorności. Znowu szyna, mała płacze, ma teraz 7 miesięcy i nie wiem jak to się skończy, panewka się wykształciła, ale nóżka jest za płytko w biodrze. Czy ktoś z was miał taki problem? Ta pani doktor zrobiła mojemu dziecku już drugi raz nieprawidłowo USG, jak poszłam do niej na ro...
  • Mój synek ma 4 i pół miesiąca od miesiąca nosi poduszkę frejki,gdyż lekarz ortopeda stwierdził dysplazję prawego bioderka.Wczoraj miał kontrole. Bioderko poprawiło się ale lekarz powiedział,że leczenie musi trwać jeszcze pół roku,czyli do czasu jak synek skończy 10 miesięcy.Lekarz nie potrafił określić jaki to stopień dysplazji wg.Grafa,gdyż nie pomierzył kątów.Powiedział ,że dysplazja jest lekka bez podwinięcia i zwichnięcia i,że panewka jest nie wykształcona.Proszę o pomoc ,czy leczenie was...
  • Długo to trwało, ale nieważne. Dziś na wizycie lekarz pozwolił na zdjęcie ortezy. Tuż przed wizytą zrobiliśmy kontrolne RTG. Lekarz twierdzi, że nie jest jeszcze idealnie, ale być może poruszyła się w trakcie zdjęcia (mąż twierdzi, że się poruszyła- on trzymał nogi). Przypomnę tylko, że Karolina miała podwichnięcie IIIa. Leczona majtkami ortop., szelkami Pavlika, aparatem Kindi. Czas leczenia -9 miesięcy. Długo, nawet bardzo długo. Gdyby mi ktoś na początku powiedział, że to aż tyle ...
  • Amelka ma już 2 latka, bioderka niby w normie bo prawie 20 stopni a lewe 27 z tym, ze istnieje ryzyko pogorszenia tego lewego stawu ze względu na bieganie Amelka chodzi sama od 5 miesięcy i w sumie to niedawno zaczęła biegać, i chociaż się staramy ciężko ją od tego odwieść. Stąd propozycja ortopedy - aparat Thomasa odciążający staw. Czy któraś z Was miała w ten sposób leczone dziecko?
  • No właśnie...Bo moja Jula Usg miała bardzo często, ale RTG jeszcze nigdy....A wada byłą dośc poważna, bo zwichnięcie...Leczenie zakończylismy jak miała 10 m-cy- na wyniku Ib. I zastanawiam się, czy RTG jest koniecznością?
  • U mojej córeczki wykryto dysplazję stawów biodrowych kiedy miała miesiąc.Pierwsze pytanie lekarza brzmiało czy w mojej lub męża rodzinie ktoś na to chorował bo jest to dziedziczne. Ja w wieku dwóch lat miałam operację stawów i przeszłam długi proces leczenia, ale wracając do tematu, lekarz zalecił małej szelki Pawlika, które nosiła ok 6 tygodni. Leczenie to nie przyniosło efektu, mało tego bioderko z większa wadą uległo poprawie a z mniejszą wadą pogorszyło się. Po tych 6 tygodn...
  • Witam, u mojej córeczki wykryto dysplację IIc w lewym bioderku. Miała 5 tygodni jak założyliśmy jej szynę Koszli. W tej chwili nosi szynę 6 tygodni. Byliśmy na kontroli i dysplazja cofnęła się z IIc do IIb. Jak długo może potrwać jeszcze leczenie dyspazji??? Córka na początku nieźle znosiła szyne,ale obecnie po prostu jest fatalnie, bardzo płacze i absolutnie nie chce w szynie spać,łapie 30 minutowe drzemki (próbowałam ja położyć bez szyny i przespała 3 godziny). Pomimo tego uparcie za...
  • j.w. ortezą otto-bok :-) Teraz zakładam córce ortezę tylko na noc, a to już jest pryszcz.
  • Dziś zauważyliśmy, że Asia ma krótszą lewą nóżkę. Po 10 miesiącach leczenia dysplazji stopnia III gipsem, frejką i szyną ortolaniego było dobrze. Mała jest bez ortezy od sierpnia, właśnie skończyła roczek. Gdy ją prowadzimy delikatnie utyka. Wizytę mamy pod koniec listopada. Strasznie się zmartwiłam i obawiam się, że dysplazja powróciła.
  • witam, Mam 16 miesięcznego synka Frania i niestety przyszło nam się zmierzć ze zwichnięciem lewego stawu biodrowego. Przeszliśmy piekło i nadal jak o tym myślę kręci mi się łza w oku, ale chciałabym byćmoże uspokoić mamy borykające się z tym problemem. Otóż mój synek przez trzy miesiące po zdiagnozowanoiu choroby nosił każdy z trzech aparatów(poduszka, szelki, rozwórka koszli) Na niewiele to się zdało. Na szczęście trafiliśmy na świetnego ortopedę, który skierował Franka na l...
  • Witam, jakieś 7 tygodni temu dowiedzielismy się, że mały ma taka właśnie dysplazję. Poszukaliśmy lekarza specjalisty, zalecił noszenie szelek Pavlika. Założylismy je 5 tygodni temu. Chciałam sie pochwalić, że po 2 tygodniach z biodra D zrobiło sie IIc a z biodra IIc - IIa. Po kolejnych 3 tygodniach z biodra D jest juz IIa a biodro, które było IIc jest zdrowe :) mamy nosić szelki jeszcze około 6 tygodni. Piszę to bo może komus się przyda Pozdrawiam
  • hejka, dziś byliśmy z Gabi na kontroli u dra Timmlera, powiedział, ze prawe biodro, w którym stwerdzono w 6 tygodniu życia dysplazję IIc, jest już całkowicie wyleczone i to jest stan Ia. W lewym też mamy Ia. Tak więc po 3 miesiącach noszenia szelek Pawlika, a następnie po kolejnych trzech noszenia podwójnej flaneli, kończymy leczenie dyplazji!!! Trochę to trwało, chociaż noszenie flaneli to pikuś, który nie przeszkadzał ani Gabi, ani nam. Gorzej z szelkami, ale było minęło... L...
  • witam wszystkich ,mam pytanie jak czesto chodzicie na badania kontrolne po zakonczeniu leczenia ,przedewszystkim chodzi mi o zdjecia rtg.moja mala zakonczyla leczenie w grudniu 2009 roku.ciagle sie o nia martwie .mam nadzieje ze nie bedzie miala w porzyszlosci zadnych powaznych problemow .ile robiliscie rtg waszym maluchom?z albo bez oslony?pozdrawiam wszystkich i zycze wszystkim pociechom szybkiego powrotu do zdrowia i wszystkiego najlepszego na przyszlosc.
  • Dawno mnie tu nie było.Wina częstych chorób.Mam pytanie.Zosia ma już przeszło rok(1 i 3miesiące)i zastanawiam się kiedy powinnyśmy iśc na wizytę kontrolną.Leczenie rozwórką koszli zakończyłyśmy jak miała 8miesiecy.Chodzi a nawet biega,nic się nie dzieje,ale jednak zostaje,pytanie,czy nie sprawdzic bioderek? Pozdrawiam mama Zosi.
  • Otóż byłam na konsultacji u Wojciechowskiego spojrzał na 2 fotki i już mnie chciał delikatnie wprowadzać w temat, ale szukając informacji o tym ustrojstwie Aparat Thomasa przeczytałam to i owo i temat mnie wciągnął bo tam były stricte objawy mojej córki, utykanie, ból w kolanie i w biodrze do tego te fotki małej, takie podobne te jakby odwarstwianie jąderka kostnienia... lekarz spojrzał na fotkę i mówi tu jest pewne niedokrwienie pytam więc czy to jest Perthesa a on że nie można tak tego naz...
  • Byliśmy w Krakowie u dr. J. Felusia i powiedział, że Amelka ma już zdrowe bioderka :)) Leczyłyśmy się z podwichnięcia prawego biodra a teraz mamy to już za sobą. Bardzo się cieszymy a innym mamą i maluszkom życzymy wytrwałości :)
  • Witam! Mam pytanie czy któreś dziecko nosił trójkąt gąbkowy wszywany w spodnie i czy to coś pomogło. Amelka ma obecnie 16 miesięcy i jest już leczono od 5 miesiąca z 2 miesięczna przerwą. Obecnie jest na tyle dobrze, że może już chodzić ale powinna to robić okrakiem po to właśnie ten trójkąt aby dysplazja nie powróciła. Pozdrawiam ciepło
  • Dzień dobry. Niestety witam sie na tym forum. Synek najprawdopodobniej odziedziczył po mnie wadę i ma dysplazję stopnia IIIa. Całe szczęście trafiliśmy do dobrego ortopedy (po pierwszej wizycie w poradni gdzie kazano tylko pieluchowac...) i właśnie jesteśmy na etapie przyzwyczajania się do koszli. Ja nosiłam ją ponad 10 miesięcy, nam lekarz mówi że syn ma nosić max. 3 miesiące... mam nadzieję że tak będzie. Jakie są wasze doświadczenia z długością leczenia. Pozdrawiam i powoli sie będę ...
  • Cześć Dziewczyny. Czy podwichnięte bioderko można wyeczyć tylko wyciągiem,gipsowaniem, operacja, czy stosuje się leczenie zachowawcze- aparaty? Napiszczcie proszę, ortopeda po 7 m-cach leczenia mojej córeczki poduszką frejki oraz szelkami Pavlika stwierdził, że bioderko jest podwichnięte i dał mi skierowanie do specjalisty, 6 tygodni temu powiedział, że jest ono na pograniczu zdrowego i chorego, a teraz, że podwichnięte...:( Kamilka ma w tej chwili 8 miesięcy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się