Forum Zdrowie Ortodoncja
ZMIEŃ
      leczenie

leczenie

(386 wyników)
    • Witam, Jestem posiadaczka aparatu juz od 2 lat ( stloczenie zebow,usuniecie czworek gora,dol ). W tym roku, po 20 miesiacach leczenia, ze wzgledu na dluzszy wyjazd za granice,korzystalam z wizyt innego ortodonty ( za zgoda lekarza prowadzacego). Leczenie odbywalo sie bez komplikacji,widzialam postepy,zamkniecie pozostalych luk po ekstrakcji, ustawienie w triade etc. Aktualnie jestem po pierwszej wizycie u lekarza prowadzacego, ktory zmienil luk i generalnie mam wrazenie,cofa efekty osiagniet...
    • Witam. Dziecko ma 2,5 roku. Dentysta zwrócił uwagę, że ma głęboki zgryz. Dał płytkę przedsionkową i kazał wykonywać ćwiczenia mające na celu wysynięcie żuchwy. Chciałabym udać się do ortodonty, ponieważ wada jest chyba dość duża - w profilu widać, że żuchwa jest cofnięta, jakby nie było bródki, dodatkowo dziecko zasłania górną wargą dolną. Nie wiem, czy 2,5 roku to nie zbyt wcześnie na wizyte u ortodonty, ale nie chciałabym też przegapić momentu, w którym będzie można coś jeszcze z tym zro...
    • Zapomniałam o terminie u pani ortodontki, która jest tylko raz w miesiącu w mojej miejscowości. Czy mogę pójść do kogoś innego? Chodzi mi o przekręcenie śrubki w aparacie (co miesiąc). Czy w trakcie leczenia można zmienić ortodontę? Jakie są zazwyczaj koszty przekręcania śrubki, ja płacę 100 zł. i wydaje mi się, że to trochę za dużo... A może wszędzie tak jest?
    • Witam serdecznie. Leczę się ortodontycznie już 2,5 roku więc powoli zbliżam się do końca. Niestety górny łuk nadal nie wygląda zadowalająco. Pomiędzy dwójkami i trójkami, oraz pomiędzy trójkami i czwórkami nadal są widoczne szpary ok 1-2mm. Ortodonta na moje pytania, czy uda się to domknąć nie chce udzielić jednoznacznej odpowiedzi. Przed leczeniem dostałam skierowanie na wyrwanie dwóch górnych czwórek. Czy taki przebieg leczenia jest normalny? Co mogę zrobić, jeżeli nie uda się zamknąć tych ...
    • Jestem zainteresowana leczeniem ortodontycznym za pomocą aparatu stałego, mam tylko jeden problem: czy recesje, których się nabawiłam niewłaściwie szczotkując zęby pokryć chirurgicznie przed leczeniem orto czy po leczenieu? Zależy mi na opinii pana ortodonty. Periodontolog ocenił, że nie ma przeszkód do leczenia ortodontycznego, ale skłania się ku opcji pokrycia recesji przed założeniem aparatu, ale też na 100%. Natomiast stomatolog ogólny, u którego leczę zęby zachowawczo raczej uważa, że...
    • czy ktoś spotkał się z przypadkiem, że po leczeniu tyłozgryzu osoby dorosłej aparatem Herbsta wygląd/profil zmienił się na gorsze? Czy taka sytuacja może miec miejsce?
    • Witam, Byłam na konsultacji u orto ostatnio i po pobraniu wycisków zdjęć itp pani orto powiedziała mi zebym sie zastanowila czy chce sie leczyc poniewaz nie wie czy bede zadowolona z efektów. mam pare wad nalozonych na siebie, tzn szczeke gorna mniejsza niz dolna, przekrzywiona jedynki i dwojki, przesuniety srodek w lewo i niewyrosnieta dwojke. Pani doktor powiedziala mi ze jest w stanie wyleczyc mi wszystkie wady ale zrobi mi sie zgryz otwarty miedzy 3 a 5 mm..... Jestem zalamana, nie wi...
    • Witam, Kilka miesięcy temu założyłam aparat na górny łuk. Mam zamki i pierścienie na zębach od jedynek do szóstek oprócz lewej piątki. Ząb ten był leczony kanałowo kilka lat temu, niestety nieprawidłowo. Rok temu złamał się i po otwarciu okazało się,że w środku jest próchnica. Dentystka wstawiła mi nową, bardzo dużą plombę (wypełnienie jest większe niż pozostała część zęba i sięga powyżej linii dziąsła). Powiedziała też, że ząb jest bardzo kruchy i żebym unikała twardszych pokarmów. Te...
    • czy prawidlowym jest zakonczenie leczenia, jezeli nie zostala osiagnieta symetria gora/dol? tzn przerwa miedzy gornymi jedynkami nie jest w tej samej linii co przerwa pomiedzy dolnymi jedynkami?
    • czy znacie orto który podjąlby sie leczenia na cudzym aparacie? Chce zmienić ortodontę, ponieważ mój po 3 latach leczenia stwierdził, że jednak powyrywa mi piątki i może wtedy będzie lepiej. Kiedy się sprzeciwiłam zaczął być agresywny, na silę wytykał mi zęby palcami i miałam wrażenie, że za chwilę mnie pobije. Moja stopa już tam więcej nie postanie, nie chcę się leczyć przez kolejne 3 lata. Proszę o pomoc.
    • Drodzy forumowicze. TYm razem ja mam prośbę. Czy mozecie mi podesłać skany waszych umów na leczenie orto.? Głównie chodzi mi o rozwiązanie strony finansowej w tych umowach. mój mail: ortodonta@gazeta.pl ortodoncja@piskorscy.pl
    • Jestem zalamany po nieudabyn leczeniu ortodontycznym, przed leczeniem ortodontycznym bylem przystojnym pogodnym facetem mozna powiedziec dusza towarzystwa. Nieudane leczenie ortodontyczne (niepotrzebnie wyrywalem zeby przy waskiej szczece ,aby cofnac lekko wystajace jedynki doprowadzilo do efektu jak ktos napisal baby jagi) zmienilo ten stan diametralnie, jestem smutny,przygaszany. Jeslibym mogl cofnac czas nigdy nie poszedlbym do gabinetu ortodontycznego
    • Wpadłam na pomysł aby założyć własnie taki temat ,bo sama mam dylemat z leczeniem mojej córki .Zastanawiam się czy założyć jej aprat stały wraz z rozszerzaczem szczęki (11 lat ) czy najpierw próbować ruchomym ? martwię się o stan jej zębów które są bardzo słabe -w tej chwili wszyskto jest poleczone ale co będzie gdy założymy aparat ? wogole mam nadzieję że odezwą się mamy które przez to przchodziły ze swoimi pociechami .Jak dzieci znoszą te niewygody i ból ?
    • W STYCZNIU 2009 MINIE 5 LAT OD ZAŁOŻENIA APARATU STAŁEGO, NA LECZENIE ZDECYDOWAŁAM SIĘ W WIEKU 31 LAT, PONIEWAŻ JEDYNKI DOLNE I GÓRNE NACHODZIŁY NA SIEBIE, PRZEZ CO Z CZASEM JE "ZJADAŁAM",DOSZŁO DO TEGO JESZCZE PRZESUWANIE- PRZECIĄGANIE DOLNYCH ZĘBÓW TRZONOWYCH- SIÓDEMEK, ABY WYPAŁNIĆ LUKI PO EKSTRAKCJI SZÓSTEK, KTÓRE STRACIŁAM DOŚĆ DAWNO I ŻEBY NIE BAWIĆ SIĘ W JAKIEŚ PROTEZKI ZDECYDOWAŁAM SIĘ NA TEN KROK Z PEŁNYM POPARCIEM MOJEJ ORTODONTKI.DOSZŁA DO TEGO JESZCZE EKSTRAKCJA GÓRN...
    • Witam! Mam 30lat i planuję założenie stałego aparatu na górne i dolne zęby. Podczas wizyt ortodontka nie miała zastrzeżen do stanu moich zębów. Ja mimo to mam obawy,że moje zęby podczas noszenia aparatu stałego będą wymagały leczenia. Mam sporo plomb na zębach i niektóre są dość stare,a 2 lata to długi okres czasu.Czy jest mozliwość leczenia zębów w aparacie? Proszę o poradę.
    • Witam, pytanie jest następujące - czy jest możliwość odebrania od ortodonty dokumentacji leczenia i wycisków? Płaciłam za to wszystko, więc chyba łaski mi nie robi? Jak sprawa wygląda, orientuje się ktoś?
    • Ponieważ lada dzień aparat stanie się wspomnieniem, chciałam napisać moje krótkie wspomnienie z okresu leczenia, którego niestety nie wspominam dobrze. Od drzwi do drzwi dziwnych ortodontów, a potem z deszczu pod rynnę... ale sami przeczytacie. Ku przestrodze. 1. Lata 10 - 14 aparat ruchomy, jakieś wyciągi i cuda wianki. Nie wiem czy byłoby dużo gorzej jakbym nie nosiła wcale - tego nie dowiem się nigdy. Ale wizyty przebiegały następująco - pani patrzała mi w buzie, mówiła - dobrze i ...
    • Czy leczyliście się u dr. Danuty Mackiewicz na ul. Złotej Wilgi w Wawie? Jakie macie wrażenia?
    • Witam! Mam załozony aparat na górne zęby i juz po 1,5 miesiącu są niesamowite efekty lecza. Aparat mam nosic planowo ok 2 lat. Na forum są poruszane tematy dotyczące okresu leczenia i jego przebiegu, a nie ma nic o trwałosci po leczeniu. To, że zęby lubią powracać do poprzedniej pozycji ( zwłaszcza, gdy się nie nosi aparatu retencyjnego)to wiem, ale w kolejnych latach...? Czy znacie osoby, które żałują, że podjeły sie leczenia ortodontycznego, bo po jakimś czasie zęby sie pokrz...
    • Właśnie rozpoczęłam leczenie ortodontyczne. Przy zakładaniu na górę aparatu, moja ortodontka tak jakos dziwnie na mnie patrzyła, jakby się jeszcze zastanawiała, czy leczenie wypali (nie mam górnych dwójek, mało miejsca na implanty, trójki przesuną się w miejsce dwójek, podpiłowane będą je udawać). Boję się efektów. Czy są osoby, które wolały swój uśmiech sprzed leczenia? Może jak nie jesteście do końca zadowoleni z leczenia to i tak uważacie, że jest lepiej niż było, a może żałujecie ...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się