leczenie

(206 wyników)
  • 3 miesiące temu miałam laparoskopowo usuniętą torbiel i po operacji zaczęłam stosować zoladex. Podczas kontroli okazało się, że torbiel się odnowiła. Po 3 miesiącach od operacji idę na kolejną w trakcie leczenia zoladexem. Nie wiem czy ten lek na mnie nie działa czy czasami tak się zdarza w trakcie leczenia, że torbiele się odnawiają. Może ktoś miał podobną sytuację?
  • nasuwają mi sie pytania bo podejrzewam endo. Jak to wygląda bo laparoskopia jest 100% metodą rozpoznania, ale czy lekarz daje od razu na to skierowanie czy najpierw podejmowane są inne próby leczenia? dzięki
  • Mam dwa małe guzki (ok. 2 cm) w fałdzie brzusznej powyżej cc. Mój gin zalecił zabieg wycięcia, a potem przez pół roku tabletki anty, aby się nie odnowiło. Według niego nie będzie odnowy. Ale jakoś mu nie wierzę. Twierdzi, że lepiej od razu wyciąć, gdy jest małe (oczywiście z marginesem), niż leczyć, bo leki tylko rozstroją mnie hormonalnie. Co o tym myślicie? Jak było u was? Leczenie czy od razu cięcie?
  • mam endo,czekam na laparotomie bo torbiele podobno zbyt duze i CA-125 wysokie,pytałam lekarza jak bedzie wygladac leczenie po operacji i ku mojemu zdziwieniu stwierdzil ze na leczenie analogami jestem za młoda(26 lat)duzo czytalam na ten temat i z tego co piszecie wlasnie ta metoda daje najlepsze rezultaty,moze jest ktos komu lekarz odradzal bo zastanawiam sie czy nie powinnam poszukac innego(chociaz ten wydaje sie byc kompetentny)wiem ze jest duzo skutkow ubocznych ale jest to przeciez...
  • dwa miesiące temu wziełam ostatni zastrzyk i ciągle czekam ,aż mi wróci normalny cykl:(ile Wy czekałyście?
  • Napiszcie mi prosze ile kosztuje Was leczenie bo chyba powinnam przygotowac sie na szok :( Pozdrawiam Kredka
  • cześć dziewczyny, własnie kończę 6-miesięczna kurację Zoladeksem. Kolejny krok to leczenie tabletkami antykoncepcyjnymi. Mam 2 opcje. Yasminelle lub Marvelon. Czy któraś z Was to brała po Zoladeksie? (jeden albo drugi lek) Co jest lepsze aby endometrioza nie wróciła. W jaki sposób to brałyscie?: 21 dni + 7 dni przerwy, czy w sposób ciłagły przez 2-3 miesiące i potem przerwa (słyszałam że ten drugi sposób jest lepszy.
  • Właśnie zaczęłam leczenie i nie wiem czego się spodziewać.Mam III stopień endo po lewej stronie,całkowicie tam niedrożne jajowody i zrosty których nie dało się usunąć podczas laparoskopii.Na szczęście prawą stronę mam sprawną i parę miesięcy leczenia przed sobą(właśnie lekiem Lucrin Depot).Mam 33 lata i boję się ,że czas nie stoi po mojej stronie:((
  • Mam endometrioze a nie chce zachodzic w ciążę-jak postepuje sie w takim przypadku.Może leczenie w ogóle nie jest konieczne?Mam torbiel na jajniku i juz zdiagnozowana endo II stopnia.Poszukuję dobrego lekarza od endometriozy a nie od niepłodności w Poznaniu.Będę wdzięczna za porady.
  • Witam dziewczyny jeżeli któras z Was jest leczona tabsami to napiszcie mi prosze jak je bierzecie. Ja obecnie biorę Rigevidon tak jak należy ,zażywam kolejno 21 tabletek i robę 7 dni przerwy. A dzis wyczytałam wypowiedz specjalisty który uważa że kobiety chore na endometrioze powinny brac tego typu tabletki bez 7 dniowej przerwy.Czy któras z Was tak własnie bierze? Proszę o odp. bo wizytę u lekarza mam dopiero za 2 miesiące.
  • Rzeczpospolita z dn. 18.02.2004: " Medycyna Lek na raka i endometriozę Bez skutków ubocznych. Preparat wykorzystywany w terapii raka piersi u kobiet może być efektywną bronią w leczeniu endometriozy - informują amerykańscy naukowcy. Schorzenie to może prowadzić nawet do bezpłodności. Endometrioza, czyli gruczolistość błony śluzowej macicy polega na przemieszczaniu się komórek błony śluzowej trzonu macicy do innych organów w jamie brzusznej. Takie przemieszczenie może nastąpić w wyniku o...
  • hej dziewczyny mam pytanie, bo z tego co czytalam na forum to prawie wszystkie kontynujecie leczenie pooperacyjne w postaci zastrzyków, a ja nic takiego nie... czy moze jest ktoras z was ktora rowniez nic nie dostawalam po operacji??? i mam drugie pytanie czy zawsze zdarza sie krwawienie po operacji?? bo ja mialam takie lekkie plamki krwi na drugi dzien po operacji ale sadze ze to moglo byc od cewnika, czy moze sie myle?? pomozcie mi bo troche sie martwie...
  • Jestem po laparoskopii w szpitalu na Szaserów u prof. Baranowskiego. Wyłuszczono dwie torbiele endometrialne, uwolniono jajniki do ich naturalnego położenia, usunięto zrosty i pare ognisk endometriozy z pecherza i otrzewnej. Badanie drożności jajowodów potwierdziło że są drożne. Zarówno Profesor jak i lekarz prowadzący radzą by od razu rozpocząć starania bez leczenia bo teraz sa ku temu warunki. Dodam, że wcześniej zanim nie miałam pojecia ze mam endo przeszliśmy kilka nieudan...
  • Staram sie często przegladać forum, bo od Was mozna sie wiele nauczyć. niepokoi mnie ostatnio jedna rzecz. jedni lekarze każą brać leki przez 3 miesiace, inni - przez pól roku. domyślam sie, że to zależy od stopnia endometriozy, ale powiedzcie jakie macie doświadczenia, czy jest jakaś reguła? ja mam endo II stopnia, jestem leczona dyfereliną przez 6 m-cy.
  • czesc,dziewczyny,ciesze sie ze was znalazlam.macie jakies doswiadczenie z leczeniem zastrzykami zoladex?mam 32 na karku i za soba pol roczna kuracje tym wlasnie specyfikiem.teraz czekam na okres,a potem ....no wiecie. po jakim czasie od ostatniego zastrzyku dostalyscie okres?(lekarz mi powiedzial 1-3 mies.)co dalej?chetnie podziele sie doswiadczeniami z polrocznej menopauzy w wieku 32 lat,tylko dodajcie troche otuchy i nadziei na bobasa.....pozdrowionka,nara,agnieszka
  • jestem już 10 dni po laparo. Miałam usuwane torbiele z obu jajników. Dziś odebrałam wyniki histopatologii i rozmawiałam z ginem. Jego koncepcja jest taka: Danazol przez 6 miesięcy i następne 3 miesiące analogi. Powiedziałam mu, że naczytałam się wiele negatywnych opinii o Danazolu i wolałabym przeprowadzić kurację antykami. Powiedział, że to niemożliwe, bo antyki zawierają progesteron, który jest pożywką dla endo. Nie wiem co robić, bardzo obawiam się skutków ubocznych... Skonsultuję s...
  • Drogie koleżanki! chciałam podzielić się z wami moimi spostrzeżeniami podczas półrocznego leczenie dipheleriną. Przed pierwszym zastrzykiem, po przeczytaniu ulotki ze skutkami ubocznymi, strasznie płakałam... nie spałam całą noc bo miałam wrażenie że wszystkie te okropne rzeczy mnie dopadną a ja sobie z nimi nie poradze... zawsze byłam słaba psychiczni i chorowita, więc już widziałam oczami wyobrazni co dzieje sie ze mną podczas leczenia... Ale było zupełnie inaczej... Myśle że ...
  • dwa miesiące temu miałam laparoskopię(torbiel na jajniku)po zabiegu stwierdzono iż była to torbirl endometrialna i zalecono terapie hormonalną, lecz podczas ostatniej wizytu u ginekologa lekarz zasugerował iż podobne skutki jak hormony ma zajście w ciążę.Mam już jedno dziecko a o druge planowałam zacząć sie starać za jakieś pół roku, teraz mam dylemat czy rozpocząć leczenie czy też postarać się o potomstwo.Jakie mogą być konsekwencje leczennia hormonalnego, czy to nie spowoduje pr...
  • Dziewczyny, mam pytanie. Od ponad roku zmagalam sie z duzym wodonerczem i niedawno mialam operacje i wycieto mi kawalalek moczowodu. Wynik histopatologiczny wskazuje na ogniska endo w moczowodzie. Moj gin powiedzial, ze skoro jest tam, to w babskich narzadach tez napewno jest. Uwaza, ze jak najszybciej powinnam zajsc w ciaze (uwaza, ze mam tez PCO, czyli juz wogole szanse raczej male). Dlatego tez nie zaproponowal zadnego leczenia. Moj urolog z kolei twierdzi, ze ciaza nie jest w tej ch...
  • Czy ktoras z Was byla leczona antybiotykami? W British Journal of Pharmacology (2006) 149, 137–144, jest artykul o zbawiennym dzialaniu w leczeniu endometriozy. Sa to badania in vitro z zastosowaniem tego antybiotyku, hamujacego vaskularyzacje i proliferacje komorkowa. Od paru lat znana jest teoria dotyczaca etiogenezy endometriozy a odnoszaca sie do zaburzen immunosupresyjnych i angiogenezy. Czy ktoras z Was wie czy ktos w Polsce stosuje jakies antybiotyki, wykorzystujac ic...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się