Forum Zdrowie Nowotwory-damy radę !
ZMIEŃ
      leczenie

leczenie

(228 wyników)
    • No właśnie. Kiedy wracaja do normy. Leczenie zakończyłam kilka miechów temu a limfocyty ciągle poniżej normy (ZZ postać MC z przewagą LD- ten ubogi w limfocyty). Na dzień dzisiejszy limfocytów mam 0.76 i 13.2%. Miesiąc po radioterapii miałam 0.6 i 12% ( co i tak było nieźle bo podczas chemii spadki do 0.3). W ogóle leukocyty mam jakieś dziwnie rozłożone: Neutrofile 66.5% (43-65)+, 3,84 (1.6-6) Monocyty 10.7% (2.7-8)+, 0,62 (0.15-0.6)+ Eozynofil 8,5% (1-5)+, 0.49 (0.2-0.5) limfocyty 13....
    • Witam, U osoby w podeszłym wieku zdiagnozowano raka płuc. Zgodnie z rozpoznaniem jest to "niedrobnokomórkowy, prawdopodobnie płaskonabłonkowy rak płuca prawego". Diagnoza po bronchofiberoskopii, badania radiologiczne (jeszcze?) nie pokazują problemu. Żadne inne badania nie były robione. Niestety ogólny stan zdrowia (chory świeżo po hospitalizacji) oraz liczne choroby przewlekłe (przewlekła obturacyjna choroba płuc, przewlekła niewydolność serca, stabilna choroba niedokrwienna serca, prz...
    • Witam, w rodzinie wykryto czerniaka złośliwego clark IV, breslow 7mm - podpowiedzcie proszę, do którego z lekarzy najlepiej uderzyć we Wrocławiu albo innym mieście? Gdzie szukać pomocy? Gdzie najlepsi specjaliści tego rodzaju nowotworu? Jesteśmy bardzo zaniepokojeni. Przeczytałam chyba wszytsko na forum. może jakieś sugestie co do leczenia , dalszego postepowania, rokowań? Z góry dziekuję
    • witam,jestem po skończonej chemio i radioterapii w związku z ziarnicą,w lutym mam kontrolne kt,ale chyba wszystko jest w porządku.tylko mam pytanie-ostatnio mam mocno obniżony nastrój,najchętniej w ogóle bym nie wstawała(a troje dzieci czeka...).nie mamy rodziny w pobliżu,mąż wyjeżdża rano do pracy,wraca wieczorem...wpadam w jakąś depresję?ktoś mi powiedział,że to jet drugi koniec brania sterydów.znacie to?bo mam wrażenie,że w czasie leczenia miałam więcej siły i chęci do życia niż tera...
    • Witam serdecznie! Jestem na tym forum już od roku. Chciałabym sie dowiedzieć czy ktoś wie coś na temat leczenia przerzutów do wątroby po czerniaku oka w Niemczech. Zmagamy się z chorobą mojego taty już 12 miesięcy i poza usuwaniem powstałych ognisk nic więcej nie robimy. Nie liczę na lekarzy onkologów w Polsce bo oni ( w Wielkopolskim Centrum Onkologii ) nawet nie potrafią zdiagnozować co tacie jest a co dopiero leczyć. Jesteśmy pod opieką specjalisty od wątroby , który zmiany po prostu usu...
    • W brata 23 lata nastąpił nawrót choroby (ziarnica złośliwa) łącznie z przerzutami na płuca i klatkę piersiową.Lekarz konsultujący niewiele mówił o rokowaniach,omijał temat.Wiem że ciężko jest wyrokować czy umrze czy będzie żył, ale ja bym wolała realnie wiedzieć. Ma mieć jakąś najsilniejszą chemię i przeszczep szpiku. Może ktoś wie jakie szanse, jak to wygląda realnie?Walczyć będziemy o niego bez względu na wszystko, jednak chcę znać realną ocenę sytuacji.
    • Hej wszystkim, mam to szczescie ze na leczenie czerniaka trafilem do klinik w niemczech. Chcialem Wam opisac jak to wyglada, zebyscie wiedzieli czym rozni sie leczenie u nas i w kraju o jednej z najlepszych sluzb zdrowia. Moja diagnoza: Breslow 2,4 Clark IV. Znamie na policzku. W piewszej kolejnosci trafilem do Instytutu Onkologii w Warszawie. Lekarz powiedzial: - wizyty kontrolne co 3 msc (reczne badaie wezlow chlonnych szyjnych) - USG wezlow chlonnyc szyjnych co 3 msc -...
    • Witam, moja mama dowiedziała się o raku 3 lata temu. Do tej pory leczyła się niekonwencjonalnie i nie chciała słyszeć o operacji, ale po ostatnim badaniu (powiększenie) chyba się przekona. Gdzie najlepiej się udać? Ja mieszkam w Krakowie, mama w okolicach Częstochowy.
    • odmówiono mi leczenia...chemia nie podziałała dostałam jakąś 2 razy po 15 minut... jestem załamana ...co robić mam raka płuc...dlaczego nie podadzą innej kombinacji
    • u Taty rok temu stwierdzono niedrobnokomórkowego raka płuc typ 3 B czyli nieoperowalny pomimo tego lekarka dałą skierowanie do Warszawy na operację mimo prośby aby do bydgoszczy skierowanie wydała twierdziła ze to rejon ! nadzieją trwała przeszo 2 miesięce bo wizyta u onkologa w stolicy po miesiacu i wyznaczono termin operacji za nastepny miesiąc niestety po 2 dniach zwolniono do domu lekarz gburowaty i prawie nakrzyczał na mamę zabrałam Tatę do onkologa do CO w Bydgoszczy tu p...
    • Moj tata (54 lata, drobnnokomorkowy rak pluca- LD )jest po IV kursie chemii, na ktorym zakonczono leczenie chemiczne. Teraz jest w trakcie profilaktycznego naswietlania glowy. Niestety po zakonczonym leczeniu nie nastapila calkowita remisja, guz zmniejszyl się z ok. 60x50 mm na 27x17mm, poza tym: " naciek otacza oskrzele główne prawe, górnopłatowe i jego podział, przechodzi na oskrzele pośrednie, PS VI i do płata środkowego, łączy się z prawą tętnicą płucną.płat górny prawy o z...
    • Diagnoza mojej mamy: Rak niedrobnokomórkowy płuca lewego T4N2. HISTOPATOLOGIA: Aspirat oskrzelowy_Fagocyty, nabłonki migawkowe i kilka komórek raka niedrobnokomórkowego.W szczycie płuca lewego masa o wym.8*7,8*5,2cm-najpewniej odp.zmianie Tu z towarzysząca niedodmą. Styruktura ta ciągnie się od śródpiersia górnego do bocznej sciany klp oraz górnego bieguna wneki lewej (od miejsc podziału tętnicy płucnej).Wezły chłonne podstrogowe powiekszone (4,2*1,9cm) oraz we wnęce lewej (o śr.2,5cm), we wn...
    • Jakie stosuje się leczenie w nowotworze przerzutowym nerki, kiedy na operacje jest już za późno?? Lekarz nic nie zalecił.
    • Czy sa jakies standardy postępowania, jeżeli chodzi o rodzaj i cześtotliwość badań kontrolnych? Chodzi mi glównie o raka szyjki macicy. Czy powinno to byc badanie złożone markery+usg jamy i miednicy? Różni lekarzy , róznie wypowiadają sie na ten temat. Śmię sądzić że niektóre ich zachowania są podyktowane chęcią oszczędności, a nie dobrem pacienta. Jak często powinno byc wykonywane badanie TK i RTG płuć? Czy ktoś z Was ma wiedze na ten temat?
    • Witam, jestesmy z tesciową po spotkaniu z przedstawicielem firmy Joalis. Spotkanie poprzedziło badanie tesciowej które potwierdziło nowotwór żołądka + rozsianie choroby m.in do watroby, kosci, opon mozgowych. Osoba prowadząca konsultację sama miała czerniaka złosliwego z przerzutami i obecnie po 2,5 latach walki przerzutów nie ma. Twierdzi że kuracja pomoże teściowej. Przepisała leki o których mówi "chemia roślinna". W ogole za duzo bym musiał pisać zeby to wszystko przeds...
    • Witam Was wszystkich. Mam mały, albo wielki problem. Nie umiem sobie z tym poradzić, a mianowicie- ze znieczulicą. Lekarzy, i całej reszty służby zdrowia. Czy badanie po leczeniu raka szyjki macicy- stopień IIIB- czyli zaawansowany- powinno być tylko badaniem ginekologicznym??? Być może mam do tego zbyt osobisty stosunek, ale w przypadku gdy po radykalnej radiochemioterapii jest tylko badanie ginekologiczne??? żadnego USG, Chora skarży się na bóle nogi, od biodra w dół???? albo ja jeste...
    • Witam Postanowiłam założyć ten wątek, ponieważ ludzie z tych samych miast mogą mogli skonsultować się ze sobą co do konkretnego lekarza w danym mieście i zalecanych badań,czy dalszego leczenia Ja się lecze w ŚCO
    • Trzy miesiace temu zdiagnozowano u mnie raka szyjki macicy, stadium Ib, wielkosc guza ponizej 4 cm. Niemal natychmiast rozpoczelam leczenie - radiochemioterapie przedoperacyjna pod postacia: 23 seansow teleterapii i 4 seansow chemiotrapii z Cisplatine. W piatym tygodniu po zakonczeniu naswietlan przeszlam operacje histerektomie radykalna, takze z usunieciem wezlow chlonnych. Jestem 3 tyg po operacji i na dzisiaj - koniec z tym! Wczoraj przyszly wyniki histo - nigdzie sladu potwo...
    • Witam, Wiem, ze jest lista onkologów zamieszczona powyżej, ale Kraków jest wymieniony tylko 2 razy. Kogo możecie polecić do leczenia w Krakowie? Nie wiem czy lepiej leczyć mamę prywatnie czy w ramach NFZ? Szukam specjalisty - onlologa prowadzącego leczenie raka piersi po amputacji. Mama dostała skierowanie na leczenie do Szpitala Rydygiera w Krakowie, czy możecie polecić to miejsce? Ktoś z Was sie tam leczy? Bardzo proszę o informacje.
    • Już dawno słyszałam coś tam o reiki. Ostatnio jednak coraz więcej czytam, że dzięki terapi reiki prowadzonej równolegle z leczeniem konwencjonalnym można w duzym stopniu zmniejszyć skutki uboczne chemio- i radioterapii oraz lepiej przygotować organizm (i psychicznie, i fizycznie) do operacji, a po niej zmniejszyc bol i ogólnie polepszyć stan zdrowia. A wszystko to w myśl zasady, że człowiek to i ciało i dusza - lekarze leczą ciało, więc trzeba jeszcze zadbać o duszę. Czy ktoś s...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się