leczenie

(555 wyników)
  • Dziewczyny, chciałam dowiedzieć się o wasze doświadczenia z internistami w ciąży. Ja jestem wkurzona, zła i już sama nie wiem co robić. Jestem w 18 tc i już drugi tydzień zmagam się z jakimś paskudnym przeziębieniem. Moja pierwsza wizyta u lekarza. Lekarka na oko po siedemdziesiątce. Diagnoza - zapalenie gardła i antybiotyk (choć gardło mnie nie bolało!). L4 na tydzień. Antybiotyku nie wzięłam. Gorączka na drugi dzień zniknęła. Dalej kaszlę i smarkami. Leczę się sposobami domowymi. Czosne...
  • Witam! Do tej pory bywałam tu często, żeby poczytać – teraz sama mam pytanie będę bardzo wdzięczna za odpowiedź bo zaczynam wariować. Po długich rozmowach i miesiącach przemyśleń zdecydowaliśmy się na dziecko. Zrobiłam wszystkie badania (hormony, cytologia, toksoplazmoza, cytomegalia, kila, różyczka itp. itd.) Wszystko w najlepszym porządku. Bardzo ucieszyłam się, że wszystko jest ok i od tego cyklu rozpoczęliśmy starania. Na wstępie powiem, że wiem kiedy są dni płodne i niepłod...
  • Cześć dziewczyny Mam pytanie bo może któraś z was miała lub ma w czasie swojej ciaży podobnie. Otoż jestem w 26tc mieszkam w Londynie, przed ciąza mialam nadcisnienie ale nieleczylam (normalne 150/100) W czasie 1szej wizyty z polożna (12tc)mialam 160/100 to z tego wszystkiego przesiedzialam w szpitalu prawie 8 godzin bo robili mi badania itd konsultacje z lekarzami i czekanie na tabletki. Od tamtej pory jestem na 4 tabletakach Metylhdopa 250 dziennie, cisnienie zeszlo i normalne to 120...
  • Moze ktos wie, czy leczenie antybiotykiem dopochwowo przed porodem w jakims sensie moze zaszkodzic dziecku w macicy? Spotkalam sie z 2 roznymi opiniami lekarzy - jedni mowia zeby leczyc nawet jak kobieta jest nosicielem bakterii, inni - nie leczyc dopochwowo, a lepiej przyjac antybiotyk 4 godziny przed porodem, ze to jest mniej szkodliwe.
  • Wiem ze był juz taki temat i nawet czytałam. Zastanawiam sie tylko nad jedna kwestia. Przyznaje ze zaniedbałam jendego zeba okrutnie. Mialam go leczonego kanalowo, byl wypelniony lekarstwem a potem jakos mi sie zapomnialo/zaniedbało wiec to lekarstwo sie prawie wyplukalo z zeba, drazni mnie okrutnie ten smak lekarstwa w ustach i mega krater po wypelnieniu. Do II trymestru zostalo mi jakies 2 tyg i nie wiem czy wytrzymac z tym zebem czy isc juz teraz. Jestem panikara jesli ...
  • hej,przeszłam właśnie dość poważną infekcje pochwy.przez tydzień w szpitalu podawali mi antybiotyk dożylnie i później jeszcze brałam w domu przez 7 dni.moje crp wyniosło 52. czy mogę przyjmować "profilaktycznie" jakieś leki/globulki, które uchronią mnie przed ponowna infekcją?
  • Witam serdecznie. Jestem w 35 tygodniu ciąży i ostatnio wylądowałam w szpitalu z powodu nadciśnienia. Jest to moja druga ciąża. W pierwszej cierpiałam na gestozę. Na początku tej ciąży zakupiłam aparat do pomiaru ciśnienia i mierzę od samego począku, dlatego zdziwiona byłam faktem że ciśnienie w gabinecie różni się od pomiaru domowego. Trafiłam do szpitala. Nie potrafię wytłumaczyć mojego irracjonalnego lęku przed pomiarem w gabinecie i szpitalu. Nawet po lekach w szpitalu miewałam 140/80, 13...
  • Witam, gdzieś chyba tu na forum przeczytałam, że leczenie zębów w ciąży jest darmowe? Czy to prawda? Właśnie czeka mnie leczenie kanałowe (jestem w 19tc) i jak usłyszałam o kosztach takiego leczenia, to się postanowiłam zorientować w mojej przychodni. Panie w przychodni powiedziały, że pierwsze słyszą, jakoby leczenie zębów w ciąży było bezpłatne. Więc jkk to z tym jest?
  • Od ktorego tyg ciazy mozna leczyc zeby ze znieczuleniem?U mnie 4tydz ciazy,wiem,ze musze wyleczyc 1-2zeby,ale panicznie sie boje bolu.Ogolnie jestem na bol wytrzymala,ale nie na ten u dentysty.Moja dentystka o tym wie,wiec jak wchodze do gabinetu,odrazu szykuje znieczulenie.Musze sie jej zapytac,ale Wy jak mialyscie?
  • Zastanawia mnie taki przepis: praca.gazetaprawna.pl/artykuly/30062,kobiety_w_ciazy_maja_prawo_do_bezplatnego_leczenia.html Jeżeli tak jest to dlaczego na jednej izb przyjęć spotkałam się z hasłem, że jak nie doniesie się w ciągu 7 dni aktualnego ubezpieczenia to będzie trzeba pokryć opłatę za konsultacje w szpitalu? -- [img]https://md.lilypie.com/CZCsp2/.png[/img]
  • Piszę bo może komuś przyda się ta informacja. Po 20 latach leczenia zębów w gabinetach prywatnych wybrałam się do gabinetu z kontraktem NFZ. Gabinet wybrany na chybił trafił- okazało się że i terminy są bardzo krótkie, że umawiają na konkretną godzinę i obsługa jest OK. Zrobiłam przegląd, usuwanie kamienia i jedną małą plombkę- ku mojemu zaskoczeniu okazało się, że kobietom ciężarnym przysługują nieodpłatnie białe plomby.
  • Witajcie.Moze i głupie pytanie ale sie okropnie boje antybiotykolw.Jestem w 21 tyg ciazy.Przeziebienie mnie trzyma od srody i boję się że jak nie minie to bez antybiotyku się nie obedzie.Czy któraś z was brała antybiotyki w ciazy?O dziecko sie najbardziej boję.
  • Witam, być może wątek ten przewijał się już na tym forum, ale mimo wszystko mam pytanie: Czy w pierwszym trymestrze ciąży można leczyć zęby? Czy leczenie ma wpływ na dzidziusia? Trochę pobolewa mnie dziś ząbek i podejrzewam, że nie obędzie się bez dentysty, wczoraj minął 8 tydzień ciąży (od OM) i nie wiem czy czekać czy pędzić do stomatologa...
  • Dziewczyny, jakie jest Wasze zdanie na ten temat? czytam rózne rzeczy na necie i już się sama gubię w tym... do dentysty zaczęłam chodzić kiedy zaczęłiśmy starania o bobaska...trochę sie zaniedbałam ostatnio w tym względzie wiec i jest co robić w mojej paszczy ;) jak przyszłam do babki to od razu otwarcie jej powiedzialam, że się staramy, żeby wiedziała. Ale z tego co mi tam ona mówiła, to ona nie ma przeciwskazac do niczego - z wyjatkiem oczywiście RTG... wiec RTG zrobiłam jak wiedzial...
  • słuchajcie takie pytanie... jakiś czas temu zaczęłam sobie wymnieniać plomby, robić małe naprawki zębowe. teraz jestem w ciąży i nie wiem czy mogę kontynuować? czy można brać znieczulenie miejscowe(wstrzykiwane)?? zęby mnie nie bolą, ale mam kilka małych ubytków, które może powinny zostać zaleczone już teraz..? poradźcie..
  • Witam, mam pytanie czy to prawda, że zębów do 3 miesiąca ciąży nie można leczyć? Tak słyszałam ale nie wiem czy to do końca prawda. Pozdrawiam
  • Jestem we wczesnej ciązy. Przy okazji kontrolnej wizyty u dentysty okazało się, że powinnam zająć się leczoną kiedyś siódemką, tzn. najlepiej pomyśleć o koronce, ponieważ się kruszy. Lekarz zasugerował też, że przy leczonych kiedyś kanałowo korzeniach może być przewlekły stan zapalny, trwający kilka lat i nie dający żadnych objawów. Żeby zobaczyć czy wszystko jest ok, trzebaby jednak zrobić rtg, które nie jest wskazane w ciąży. I właściwie to teraz trzeba poczekać z leczeniem i rtg do c...
  • Witam. Pytanie jak w temacie.Jeśli tak to czy nie zaszkodziło to Waszym Dzieciaczkom. Ja leczylam juz 2 razy w znieczuleniu,jestem w 4 mies ciąży. Mimo zapewnień lekarza i ginekologa nadal mam obawy! Pozdrawiam Małgosia
  • Jestem w 21 tyg. Rozbolam mnie zab.pobieglam do dentysty. Mam w 2 zebach wlozone jakies lekarstwo. Jeden bedzie leczony normalnie ,drugi kanalowo. Nie bede miala robionego przeswietlenia ale stomatolog sprobuje zrobic to na czuja. Oczywiscie pani dr,zapewniala mnie ,ze to co mam wlozone w zeby dziala tylko miejscowo na zeby i nie przedostaje sie do organizmu. Nie wiem dokladnie co tam jest wlozone,czy trucizna czy lekarstwo,opatrunek? Niestety ma to gozdzikowy smak ktory ciagle czuje i ...
  • Witajcie, czy długotrwałe leczenie niepłodności i wreszcie upragniona ciąża po Invitro są/powinny być wskazaniem do cc? Moja ciąża przebiega prawidłowo, chyba wolałabym rodzić naturalnie ale.... strach o dziecko powodje że sama nie wiem co robić. Opinie od 2 lekarzy są sprzeczne :( jeden twierdzi że cc, drugi że nie widzi wskazań do cc i poleca poród sn....

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się