Forum Zdrowie Hashimoto
ZMIEŃ
      leczenie

leczenie

(275 wyników)
    • Witam serdecznie, mam prośbę do Was o interpretację wyników i poradę, czy dobrze myślę, że może to być niedoczynność. Wybieram się do lekarza na wizytę i usg, ale wcześniej chciałam się upewnić, czy mam rację, czy może spanikowałam. Jednak wyniki mojej córki są następujące: TSH- 5.0325 (norma od 0,6600-4,7500) FT4 39.74% [wynik 1.01, norma (0.7 - 1.48)] FT3 121.50% [wynik 4.14, norma (1.71 - 3.71)] p/c p. receptorom TSH (TRAB) - 0.10 (norma od 0,01-1,00- wynik ujemny) p/c anty-tpo 11,56 ...
    • Wiem, że są wątki o polecanych lekarzach, ale może ktoś podzieli się świeżą opinią... Czy ktoś leczy się na powstańców w Katowicach? Czy orientuje się czy tam na miejscu robią usg, czy dopiero dają skierowanie i trzeba odczekać swoje? Czy jest tam jakiś lekarz godny polecenia? Czy patrzą tylko na TSH? Muszę znaleźć szybko jakiegoś dobrego endokrynologa, a przeglądając net mam tylko mętlik w głowie. Jeśli polecicie kogoś prywatnie ze śląska to też będę wdzięczna. I zaznaczam, że czytałam ju...
    • 1 jak często wykonujecie badanie kontrolne? 2 czy po zakończeniu leczenia bierzecie jakąś dawkę podtrzymująca ? 3 co z okresem jesienno - zimowym czy profilaktycznie przyjmujecie wit D3 jeśli tak to w jakiej dawce 1000- 2000 jednostek dobowo? 4 jak długo trwało u Was wyrównanie niedoborów? 5 jaki zakres wyniku( już po leczeniu) witaminy D3 zalecacie u osób z hashi 30% , 50% ? Właśnie we wrześniu skończyłam swoje leczenie witamina D3. Badanie wykonane pod koniec czerwca wykazało u mnie ...
    • Witam Bylabym wdzieczna, gdybyscie napisaly po jakim czasie zaczelyscie odczuwac efekty leczenia euthyroxem (zakladajac, ze dawke dobrano prawidlowo). Hashimoto zdiagnozowano u mnie przed miesiacem, od dwoch tygodni biore leki. Zastanawiam sie, czy niektore efekty (np. mniejsza ospałość, więcej energii) to tylko moja autosugestia, czy rzeczywiscie pierwsze oznaki dzialania leku. Kiedy zaczelyscie chudnac (w tych przypadkach, kiedy nadwaga byla efektem choroby tarczycy)? Zaznaczam, ze...
    • może ktoś miał taka i sytuacje i w końcu się udało, bo u mnie nic. Mam hashi wykryte jakos od 2009 i gigantyczne przeciwciała, do 2013 leczyłam się euthyroxem ale tsh skakalo nielogicznie do dawki jaka brałam, po ciąży (urodziłam w 2011) tsh 71, od 2012 zmieniłam endokrynologa który to wymyslil zmiane w 2012 na novothyral i nic, tsh czasem bywa w normie ale samopoczucie nie poprawia się wcale, teraz od 2 miesięcy mieszam euthyrox z novothyralem. W związku z tym ze wlascowie codziennie cwicze,...
    • Witam serdecznie, Własnie zdiagnozowano mi Hashimoto. Moja historia: W styczniu 2011 przypadkowy lekarz zasugerował na podstawie wyglądu mojej szyji (wyłącznie), abym zbadała tarczycę. Wynik TSH 3 generacja: 11,280 (norma: 0,270-4,700). W maju dostałam się do endo. Zlecił USG tarczycy oraz dodatkowe badania. Wynik USG: tarczyca o niejodnorodnej echogenicznosci, w obu płatach różnokształtne obszary hypoechogeniczne, obraz odpowiada zmianom w przebiegu AZT, patologicznych węzłów nie uwidoc...
    • Witajcie Hashi - ludki! Powiedzcie, czy my już do końca życia skazani jesteśmy na "fotelik i ciepłe kapcie" - jednym słowem, czy mamy unikać wysiłku fizycznego, typu wędrówki po górach, wycieczki rowerowe, pielgrzymki? Wiem, wiem - wzmożona męczliwość jest jednym z podstawowych objawów naszej choroby, ale jeśli leczenie trwa już jakiś czas, poziom hormonów i samopoczucie poprawia się, to można zaryzykować? Czy wysiłek jest tylko męczący (skrajne padanie na nos), czy może być także niebezpie...
    • Z góry przepraszam, ale to będzie dość rozległy wpis. Zacznę od Hashimoto. Chorobe wykryto mi już prawie rok temu i nadal nie mam uregulowanych hormonów. Wczoraj byłam u lekarza i wg. niego wszystko jest w porządku, ale ja sie nadal nie czuje najlepiej. Oto moje wyniki (25.07.2011) przy dawce euthyrox 75 PRL= 37,64% FT3=12,72% ft4=57,7% TSh= 0.58 (norma 0,34-5,60) Lekarz jest z siebie zadowolony , bo mówi ze mam bardzo fajne tsh- twierdzi ze 1 to własnie idealna wartość. Po przeczytani...
    • Witam serdecznie! Bardzo prosze o szybką pomoc ponieważ czuję sie solidnie przestraszona. Dwa dni temu dowiedziałam sie ze jestem w ciąży - zupełnie sie tego nie spodziewałam ponieważ jestem na poczatku leczenia Hashimoto (od marca) a przy moim TSH lekarz powiedział ze zajscie w ciąże jest niemożliwe. Bardzo pragne tego dziecka, jednak obawiam sie przebiegu ciązy ponieważ ostatnia skończyła sie poronieniem. Bardzo prosze o interpretacje wynikow i wskazówki co do dalszego postepowania ...
    • Witam Postanowiłam zapytać was o rade : czy moja mam powinna się leczyć? Obie z mamą mamy malutkie tarczyce ok 5jednostek. Ja mam b.wysokie przeciwciała a-tpo powyżej 1000. Mama przeciwciał nie ma wcale. Ja mam szerokie objawy niedoczynności, mama twierdzi że nie ma żadnych. Ma podwyższone tsh(ok.5). Wydaje mi się, że w z.z brakiem objawów mogłaby się nie leczyć. Na naszym przykładzie można by też wysnuć wniosek, że za objawy choroby odpowiedzialne są przeciwciała. Czy to możliwe?
    • Witam, Miałam ostatnio zajęcia w szpitalu i lekarka powiedziała mi , że istnieje możliwość leczenia niedoczynności suplementacją nie t4 , a T3. Leki te są właśnie stosowane na zachodzie jednak u nas ich nie ma. Można je jednak sobie ściągać z zza granicy. Lekarka powiedziała mi również, że wyniki po nich też są podobno lepsze.. Nie była w stanie mi udzielić zbyt dużo informacji. Probowałam coś poczytać w necie jednak kiepsko mi to wyszło. Chciałam się zapytać czy ktoś z was sły...
    • Witajcie, moja sytuacja przedstawia się następująco: od sierpnia 2011 zaczęły mi trochę wypadać włosy w grudniu zbadałam hormony tarczycy i wynosiły: TSH 5,17 (0,27-4,20), ft4 19,23 (12,00-22,00), ft3 5,32 (3,95-6,80) antyTPO 6,9 norma <34 anty TG <10 norma <115 usg tarczyca dwupłatowa o prawidłowej wielkości i echogeniczności bez zmian ogniskowych, przepływy w opcji PD prawidłowe wymiary prawego płata: 12 mm x 16 mm x 45 mm wymiary lewego płata: 10 mm x 16 mm x 4...
    • Witam! Jestem nieco nowy w temacie naszej choroby. Diagnoza mojego przypadku została potwierdzona zaledwie przedwczoraj, ale forum czytam już jakiś czas. Zastanawiam się jakie były objawy/przyczyny tego, że poszliście do lekarza a w konsekwecji okazało się, że macie problemy z tarczycą? W moim przypadku było tak, że męczyły mnie spore bóle szyi i karku. Niekiedy dochodziło do tego, że nie mogłem swobodnie prowadzić samochodu ze względu na ograniczoną ruchomość głowy, oraz zda...
    • Witam serdecznie, dziś odebrałam wyniki, które zrobiłam po 3 latach przerwy w leczeniu. Lekarka nie dała mi skierowania na FT3 i FT4, jedynie na: [b]TSH 2,34 (0,27-4,2) anty TPO 16,9 (<34,0) anty TG 15,3 (<115,0)[/b] Niby wszystko w normie, ale jak już zdążyłam wyczytać nie ma to wielkiego znaczenia. Moje samopoczucie jest fatalne: nadpobudliwość, mam 26. lat a pocę się jakbym miała galopującą menopauzę, włoski na ciele, szyja często mnie boli i czuję po prawej stronie ucisk ...
    • Odebrałam dzisiaj wyniki. Proszę o zinterpretowanie, bo zupełnie gubię się w procentach ft3 i ft4. Cały czas nie najlepiej się czuję, właściwie to mam objawy nadczynności a nie niedoczynności. Serce ciągle telepie, jestem jak pod prądem. Zmęczona i jednocześnie ciągle poddenerwowana. Biorę Euthyrox 100, raz dziennie. Zaczynałam przed rokiem od TSH 12 przy normie 0,27-4,20. Tsh 5,98 norma 0,27-4,20 FT3 2,53 norma 2,57-4,43 FT4 1,33 norma 0,93-1,7 Z morfologi wypiszę tylko...
    • Moja endo stwiedziła ,że haszi sie nie leczy , i ja zgłupiałam a ten euthyroks , który biore to co? nie leczenie ? biore dawke jak do dzidziusia 25 mg teraz mam raz w tygodniu zazyc 50 mg a nie lepiej stopniowo tydzien zwiekszac o cwiartke nastepny o połówke . Ale tym stwierdzeniem zbiła mnie z tropu zaznaczm ,że mam stwierdzone haszi na podstawie badan a-ty TPO ostatni wynik to 430 na 35 mozliwych pierwszy był 535 na 35 N; Tsh zawsze na granicy tj 3.65 4.85 a ft4 na 2.8 no i co to ma ...
    • Witam wszystkie hashimotki :) Ponad trzy tygodnie temu dowiedziałam się, ze dopadło mnie takie paskudztwo. Wyszło w sumie przez przypadek. Od jakiegoś czasu dokuczały mi skoki wysokiego ciśnienia np. 170/100. Lekarz na IP w szpitalu stwierdził, że dopadło mnie nadciśnienie pierwotne i zapisał leki na obniżenie ale oczywiście zalecił badania. Miałam zrobioną morfologie, potas, sód, kreatyninę, mocz, cholesterol oraz TSH. Wszystkie wyniki były w porządku z wyjątkiem TSH (5,50 przy normie 4,79)...
    • CZ.I do wszystkich [b]JAK walczyć z lekarzami, którzy źle nas leczą ??!! Co im mówić? a może wystosujemy jakiś list otwarty???[/b] Ja go mogę roznieść do wszystkich endo w Krakowie, wy mogłybyście roznieść go w swoich miastach???:) Może kogoś uratujemy od niedouczenia i głupoty tych co nas leczą!? Może pomożemy sobie! Co wy na to??? PS. I proszę was uzupełniajmy wątek w opisy i polecenia dobrych i złych endokrynologów! Ja tez uzupełnię :) CZ.II dla wytrwałych :) Przepraszam jeśli ...
    • Od 10 lat mam okresy w których czuję się bardzo osłabiona, pobolewają mnie wtedy węzły chłonne, mięśnie, stawy. Zazwyczaj taki stan mijał po 2-3 tygodniach, jednak pół roku temu dopadło mnie na dobre. Moje objawy to m.in: - Skrajne zmęczenie (to jest najgorsze!) - Osłabienie - Częste infekcje górnych dróg oddechowych i dróg moczowych ale i - Ból w okolicach gardła (nie taki jak przy grypie, delikatniejszy) - Duża męczliwość (pocę się nawet przy najmniejszym wysiłku) - Uderzenia gorąca (...
    • Witam, Mojej wyniki: TSH 2,6 Ft3 3,5 Ft4 11,7 D3 20 Anty Tg 1,69 Anty TPO 0,89 Kortyzol z krwi w normie Wapń, potas, sód w normie. Niestety nie miałem badań B12, feratyny. Usg tarczycy bez opisu, endo powiedziała że mam wzmożoną echogeniczność. Moje dotychczasowe objawy: totalne zmęczenie, apatia, brak apetytu, ja ostatnio raczej z tych powodów chudnę, okresami opuchnięta twarz, chrypka, sucha skóra, zatwardzenia, zła praca jelit - wzdęcia, zapewne tez złe wchłaniania ( profil cel...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się