-
Witam
Bardzo proszę o opinie bardziej doświadczone mamy
Syn byl na wizycie i z uwagi na zaawansowaną próchnicę jedynek bedzie trzeba przeprowadzić leczenie kanalowe. Obecnie ma zatrute dwa ząbki. Próbowalam poszukac info o kanalowym i niestety wiekszosc opinii jest "na nie" i ze to tylko wyciaganie pieniedzy. Klinika prywatna, koszt wysoki, Pani Doktor zrobila na mnie bardzo dobre wrazenie ale im bardziej próbuje cos znalesc w necie tym bardziej nie jestem pewna (dodam od razu ze próchnica ...
-
Mój synek 2o miesieczny uderzył sie w buzię i obumiera mu ząbek, zrobil sie siny, bylismy u stomatologa. Wyslał nas do Centrum Stomatologicznego w warszawie. Tam dowiedzielismy sie że jedyny ratunek to leczenie kanalowe w narkozie lub gdy dziecko bedzie pod wplywem jakiegos syropu który uwstecznia pamiec, czyli ze dziecko bedzie swiadome, bedzie walczyło z dentysta, ale po wszystkim nie bedzie pamietac co sie z nim działo.
Ktos ma doswiadczenie w tym temacie?
-
Witajcie. Potrzebuję porady odnośnie leczenia zębów "pod narkozą". Mamy w sumie 4 zepsute ząbki (w tym jeden zaplombowany). Pozostałe zaklejone jakimś tlenkiem bez czyszczenia żeby to na jakiś czas poprostu "zaleczyć". Pani Doktor poinformowała nas, że na tym etapie leczenia należy rozważyć ten zabieg. Nie wiem czy to naprawdę jest konieczne czy skoro one są zaklejone tymczasowo to można to kontrolować i tak pozostawić?
-
Mam pytanie do mam leczących dzieciom zęby mleczne
Chodzicie prywatnie czy na NFZ
a jeśli na NFZ to jakie macie doświadczenia?
Ja do tej pory leczyłam córce zęby prywatnie.
A niestety z zębami córka ma problemy - szybko robią jej sie dziury, ma skłonności do nabierania dziąseł ropą a ostatnio... powypadały jej plomby.
Efekt taki, że w tym miesiącu wydałam już 500 zł za dentystę a to jeszcze nie koniec bo za tydzień idziemy ...
-
Córka 15 msc,dziś na podstawie badania usg,zdagnozowano u niej "miernie nasilony refluks żołądkowo-przełykowy" - odcinek podprzeponowy jest prawidłowej długości.Jak teraz będzie wyglądało jej leczenie?jakieś leki,dieta?kiedy ona z tego "wyjdzie"?
-
Cześć
Dzisiaj z małym byłam u dentysty. Młody 2,5 roku. Ząbki ładne ale w dolnych piątkach mała czarna kropka w bruzdach i okazało sie że próchnica. O zęby małego dbam, myjemy conajmniej 2 razy dziennie no ale jak widać coś przegapiłam. I pytanie co dalej.Jedni mówią że mleczaków się nie leczy, inni że koniecznie. Dentystka powiedziała że jedyna opcja leczenia to standardowe borowanie i najlepiej bez znieczulenia o po znieczuleniu dziei już nie chcą otworzyć buźki. Mały jest jeszcze młody, ...
-
Podejrzewam u swojego 5-letniego syna płaskostopie. Nasza pediatra poradziła mi abym zrobiła test-odbić mokre stopy na gładkiej powierzchni i jeśli bede widziała,ze ślad wskazuje na płaskostopie to mam przyjść po skierowanie.Tak wiec test zrobiłam i w jednej stopie wyszło płaskostopie.Poszłam po skierowanie ale nasza pediatra ma aktualnie urlop.Wiec poszłam do lekarza który aktualnie przyjmował.Byłam pewna,że da mi skierowanie do ortopedy a okazało się,ze dał mi skierowanie na chirurgię dziec...
-
Proszę o radę: moja córcia (5 lat)nie daje sobie leczyć zębów,mimo tłumaczeń,
perswazji, opowieści o robakach, których nalezy się pozbyć,zabawach w dentystę
w domu, wizyt u różnych przemiłych pań dentystek od dzieci itp...Po prostu
zamyka buzię i dentyści sa bezradni. Ostatnią dziurę udało się zaplopmbować
dopiero za czwartym razem, wcześniej dostała taki syrop niby "ogłupiający",
ale wcale nie pomógł, więc i tak skończyło się histerią i robieniem na
siłę.Wcześniej jeszcze próbowaliśmy...
-
Ile można podać dziennie, żeby nie zaszkodzić? Dawałam profilaktycznie codziennie dwa ok. 2 mm plasterki. Teraz leczymy zwykłe przeziębienie bez gorączki i zastanawiam się czy takie 2 plasterki to nie za mało. Ale nie wiem jak dużo mogę podać. Córka ma 6 lat i jest szczupła.
-
Ponieważ 4 letnia córka nie dała sobie nawet otworzyć buzi u dentysty
w znanym instytucie stomatologicznym, lekarka powiedziała że nie
będzie jej leczyć bo nie może dziecka siłą przytrzymywać.
Wiem że w USA małym dzieciom stosują znieczulenie ogólne z udziałem
anestezjologa. Po obudzeniu dziecko ma wyleczone wszystkie popsute
ząbki.
Dlaczego u nas nie, a może ja o tym nie wiem?
-
Witam
Kiedyś przeglądałam linki i znalazłam dużo fajnych porad domowego
(babcinych rad)leczenia małych dzieci.Wiem,że było to wszystko razem
spisane.Czy któraś z Was może mi podać jakies informacje gdzie tego
szukać?Będę bardzo wdzięczna i już dziękuje.
-
Witam!
mój synek ma na 4 górnych zębach PRÓCHNICĘ BUTELKOWĄ początkową. Kazdy uważa że [b]jestem głupia[/b] jak będę kase dawać na mleczne zęby-[b]skoro i tak wypadną. [/b]
W moim mieście jest oferta leczenia [b]OZONEM[/b]-zabieg całkowicie bezbolesny i trwa ok 3 min, tylko koszt jednego ząbka to 60zł, ale zatrzymuje próchnicę.
Wydaje mi się że takie czarne ząbki bolą dziecko!
[b]Leczyć czy nie!!!???
proszę o rady!!!!![/b]
-
Czy ktos leczył dziecku ząbki pod narkozą?
Zastanawiam sie nad tym gdyż mała na 4 zęby do leczenia a za nic w świecie
nie nakłonie jej do otworzenia dzioba u dentysty. Nie da rady u już. Odnośnie
spraw medycznych mała jest niestety histeryczką.
Córcia ma 4 latka.
Jakie macie doswiadczenia w tej kwestii?
-
czy któraś z mam leczyła ząbki u takiegi malucha? jedynki? szukałam w
wyszukiwarce , bez sukcesu.może macie kontakt do sprawdzonego dentysty w
warszawie? nasza ostatnia wizyta nie należała do najbardziej udanych, a
jedynki są do naprawy, reszta jest bardzo ok, mieliśmy fluorowanie, teraz
przeszłam również na pastę elmex.dziękuję, wasze uwagi są niezastąpione :)
-
Na pogotowiu okazało się że ma zapalenie płuc.Wcześniej chodziłam co tydzień
do pediatrii ktora niczego nie slyszała mimo że wciąż kaszlał dawała mu
syropy leki .Kaszel miał przez miesiąc aż pojawiła się gorączka 39 i
dreszcze -tak nagle.I pojechaliśmy na pogotowie.Na pogotowiu lekarz
pogratulował mi taka pediatrie że doprowadziła moje dziecko do takiego stanu
i radzi mi żebym jej unikała.Jest w domu bierze antybiotyki w
zastrzyku,szybko mu spadła temperatura -po pyralginie w zas...
-
Córka ma katar i kaszel. W płucach i oskrzelach czysto.
Podaję pulmeo 3 x dziennie ale boję się, że infekcja się rozwinie i trzeba będzie włączyć bactrin albo jakiś inny antybiotyk.
Jak leczyć domowymi sposobami dwuletnie dziecko tak, żeby podanie antybiotyku nie było konieczne.
-
Mój syn obecnie ma 6 lat.Zaczeliśmy mu leczyć zęby gdy miał 4
lat.Zniósł to niestety z traumą.Co prawda był podany "głupi jaś"bo
syn inaczej nie dał sobie leczyć zębów lecz mimo to pamięta że było
to przykre dlan iego i jest problem.Teraz jest nieco spokojniej.W
domy przed wizytą rozmawialiśmy i miał chęci,powiedział że da sobie
wyleczyć że chce bym go zapisała do dentysty.Poszliśmy lecz mimo
wszystko wimo obiecywń nie dał sobie nic zrobić.Zaraz były łzy w
oczach więc nie streso...
-
Czy zdecydowalibyście się na leczenie ząbków u 3 -latka w narkozie? Mała ma
juz posutych kilka zębów, ale na dentystę reaguje histerycznie, nie ma
mozliwości normalnego borowania i plombowania :(. Dentysta powiedział mi o
narkozie. Jakie jest Wasze zdanie na ten temat?
-
tych z bankami. Znalalzem trez inne, ktore moga was zainspirowac:
1. na liszaj - umyj włosy w moczu chłopca
2. mór - jedz sproszkowany szmaragd
3. podagra - okład z kozich odchodów, rozmarynu i miodu
4. słaba pamięć - jedz imbir
5. bezsenność - jedz melasę (gęsty, ciemny syrop z cukru trzcinowego lub buraczanego) -stosowaną ją również na wiele innych chorób
6. omdlenia - wdychanie dymu z ptasich piór
7. stłuczenia - okład z tłuszczu i mąki
8. krwotok wewnętrzny - noś na szyi w wo...
-
Córka trzyletnia już ma ospę prawie za sobą, przy diagnozie zalecenie smarowania fioletem, fenistil na świąd. Aktualnie roczny syn trzeci dzień choruje, ma bardzo dużą wysypkę w sumie to prawie cała głowa, twarz, brzuch, plecy więc jest prawie cały fioletowy. Córka siostry dziś na całodobówce zalecenie stosowania wyłącznie tylko pudru. Co lekarz to inne zdanie. W internecie sporo opinii, że niczym nie smarować tylko kąpać dwa razy dziennie w nadmanganianie potasu juz po prostu nie wiem co s...