-
Obarczyć kartery narkotykowe kosztami leczenia narkomanów, zaś pełna konfiskata ich majątków za pieniądze z obrotu narkotykami jako zadośćuczynienie dla rodzin narkomanów oraz ich leczenie i ich dzieci, które często rodzą się z wadą rozwojową. I dilerów na widok publiczny i zlinczować jak w średniowieczu. Niech ponoszą też odpowiedzialność za dzieci i młodzież, która uzależniła się od narkotyków, zaś rodziny cierpią i często bez nadziei na powrót dziecka do normalności.
-
witam, kilka dni temu byłem zmuszony wezwać policję i pogotowie do mamy, kiedy po pijaku zaczęła grozić że popełni samobójstwo. Pogotowie wzięło ją na oddział psychiatryczny, musiała się zgodzić na przymusowe leczenie.
dzisiaj okazało się że nie jest ubezpieczona, chociaż wielokrotnie kłamała że jest ubezpieczona z urzędu pracy jako osoba bezrobotna.
czy w takim przypadku będzie musiala płacić za swój pobyt w szpitalu z własnej kieszeni ? jak długo może przebywać na takim leczeniu i ile...
-
witam, chciałam zapytac jak przygotowac się na powrót alkoholika do domu... czego unikać
boję się , że cos zepsuje , jak będzie wygladać nowa rzeczywistosc, czy w ogole to leczenie mialo jakos sens
-
Wątek ten postanowiłem napisać ponieważ nieraz czytam wpisy zdesperowanych dzieci ,żon , matek liczących na cudowną moc tzw przymusowego leczenia . Kiedyś pisałem o problemach z doprowadzeniem (wtedy jeszcze mojej) żony do leczenia poprzez sądowe orzeczenie o tzw. przymusowym leczeniu zamkniętym .Abstrachując od skuteczności takiej terapi to nie zaprzeczalnym jest fakt że prawie dwu miesięczna abstynencja pod opieką lekarzy przedłuża życie i na pewno regeneruje organizm przynajmniej na jakiś...
-
Obarczyć koncerny płaceniem za leczenie osób uzależnionych od alkoholu i nikotyny. To oni na takich nieszczęśnikach zarabiają. Czekam na dyskusję na ten temat.
-
Alkoholik-osoba po 50-ce, pijąca ponad 30 lat.
W końcu zdał sobie sprawę z tego że nie panuje nad tym.
Nie pracuje, pije dzień w dzień jeśli ma za co, a jeśli ma to przepije wszystko:(
Na utrzymaniu syna który ciągle dawał mu szanse.
Dopiero wyrzucenie go z domu otworzyło mu oczy i chce sie leczyć.
Tylko gdzie uderzyć? na prywatny ośrodek ich nie stać(syna).
Jakiś ośrodek państwowy??? sam chory stwierdził że to by było najlepsze, znaleść pracę być pod czyimś okiem pilnowanym.
Tylko g...
-
mąz właśnie po pięciu latach walki zgodził się na leczenie, narazzie zapisałam go od jutra( zeby nie miał czasu na zmianę decyzji) na terapię dzienną w ośrodku i tu moje pytanie - w tym ośrodku jest to terapia sześciotygodniowa na nfz (na prywatna mnie niestać) i co dalej , czy załatwiac stacjonarną czy taka terapia dochodząca da jakis skutek?
-
Już tutaj kiedyś pisałam, kilka miesięcy temu. Może przypomnę, że mój nastoletni syn leczył się w ośrodku leczenia uzależnień, teraz jest już w domu od kilku miesięcy, wrócił do normalnego systemu nauczania. Jest jednak nadal pod opieką terapeuty.
W szkole sie stara, ze szkołą mam stały kontakt, ogólnie powoli wracamy do normalnego życia, na ile to możliwe. Teraz jest w II klasie liceum. W przyszłym roku pisze maturę. Bardzo chciałaby zdawać na studia medyczne, konkretnie na kierunek lekars...
-
Istnieja trzy potencjalne podejscia do leczenia uzaleznien (pominawszy opcje- nie roobic nic):
1 Abstynencja
2 Zazywanie 'kontrolowane'
3 Redukcja szkod
Jako, ze zorganizowane leczenie uzaleznien rozpoczelo sie w XX wieku i odbywalo sie pod silnym wplywem ruch AA, calosc wysilkow byla nakierowana na opcje numer 1. W ostatnich kilkulatu latach, w skutek radykaliizmu tej metody i jej niewielkiej skutecznosci w przypadku niektorych pacjentow, a takze w efekcie wymagan niektorych pacjento...
-
Sama mam problem z alkoholem. Gdzieś tak od pół roku, właściwie od początku 2011 roku. Ostatnio byłam w poradni, która mnie do siebie zraziła. Czułam się po prostu upokorzona po wizycie tam, po tym, jak słyszałam tą ,,wyższośc'' lekarza w głosie :/. To nie było miłe. Nie wyglądam na kobiete z tym problemem. Wiem, że to nie jest żadne usprawiedliwienie, ale... Boję się, żeby w to dalej nie wpadała, zwłaszcza że pije codziennie. Do tego dochodzą inne problemy, w dośc krótkim czasie. Jutro ponow...
-
Witajcie.
Może ktoś z Was zetknął się z uzależnieniem od leków? Może macie jakieś doświadczenia, znacie dobre ośrodki pomocy, jesteście w stanie coś poradzić?
Jestem z Warszawy, mój mąż poza tym, że jest alkoholikiem jest też uzależniony od leków... W tej chwili jest w szpitalu, ale to się kiedyś skończy a On ma wielką siłę walki i chciałby robić coś z tym dalej - sam już ma dość tej przeklętej choroby...
Czy są mityngi dla lekomanów??? Szukałam w necie, ale bez rezultatu...
Pomóżcie pros...
-
znamy się 5 lat, co jakies poł roku ma ciągi. przed ślubem przynajmiej chodził
na terapię, po ślubie jest bardziej pewny siebie i na temat terapia reaguje
złością . Ja mam nerwicę lekową, biore antydepresanty, więc on mówi ze to ja
jestem uzależniona a nie on. Ostatnio wymyslił że jeśli ja odstawię leki, to
on zacznie się leczyć. Uważam że to zupełnie coś innego i dzięki tym lekom
mogę normalnie funkcjonować i on szuka tylko wymówki. Mogę go chyba tylko
postraszyć rozwodem....
-
Mój szwagier mieszka u mamy, choć jest tam niezameldowany.Ale wiadomo to jest mama i zawsze pozwoli.Niestety naduzywa on bardzo alkohol i ostatnio dość się awanturuje. Interweniujemy zawsze, ale zaczyna nas to przerastać, ponieważ mama ma już dość, ale zawsze jednak znajduje wytłumaczenie. Moje pytanie jest takie: w jaki sposób mozna spowodować przymusowe leczenie? W naszym osrodku AA pani powiedziała, że nie ma takiego. Możemy go tylko ubezwłasnowolnić, aby zacząć leczyć. Takiej odpowiedzial...
-
Będą leczyć tylko tych,którzy popełniają przestępstwa.
No i bardzo dobrze.Każdy ma prawo robić ze swoim życiem co mu się podoba i
nikt nie powinien nikogo uszczęśliwiać na silę.
Na zdrowie,chlup w pusty dziób.Zdrowie wasze w gardło moje.
-
jak zacząc rozmowe? wiem, ze nie pierwszy raz pisze na ten temat, ale ja ciagle nie trace nadziei. nie odbija sie to tez na moim zyciu prywatnym, więc darujcie sobie mądrości w stylu ZAJMIJ SIE SWOIM ZYCIEM. dziekuje za pomoc. zycze Wam powrotu do zdrowia i wytrwaniu w swoim postanowieniu. pozdrawiam.
-
w Polsce
czy mozecie jakies polecic?
-
Jestem ciekawa ile osob ma dobre doswiadczenia ze stacjonarnym Oddzialem Uzaleznien w Nowym Targu. Moj ojciec zglosil sie tam dobrowolnie z motywacja i zostal przyjety po czym tego samego dnia odeslany do domu. Przyczyny byly rozne jak nam podano do wiadomosci. Przez prawnika porbowalam uzyskac wiecej informacji ale niewiele osiagnelam i z tego tez powodu zrezygnowalam z otwarcia sprawy bo nie mialam wystarczajacej ilosci dowodow zeby sprawe wygrac.
Kierownik oddzialu Katarzyna Stefaniuk to ...
-
witam.
interesuje mnie przebieg sprawy w sądzie o przymusowe leczenie
alkoholika. Jak można się obronić w przypadku kiedy sprawa jest
nieuzasadniona i rozdmuchana przez "nadopiekuńczą" matkę (jestem
pełnoletni lecz mieszkam u rodziców). Jestem już po badaniu przez
lekarza specjalistę teraz czeka mnie sprawa w sądzie i nie bardzo
wiem co dalej i jak mogę podważyc "słowo" matki....
będę wdzieczny za porade.....
-
Jak skierować kogoś na leczenie odwykowe przymusowe (choroba
alkoholowa). Czy jest to możliwe? Jeżeli tak to jakie warunki należy
spełnić?
-
czy mozna oddac bliska osobe (wujek) na leczenie przymusowe? Jest on osoba
samotna i przez swoj alkoholizm zatruwa zycie calej rodzinie. Wszystkim jest
go szkoda a jednoczesnie nie mamy sily juz mu pomagac dlatego ze on wszystko
ma gdzies:( jak zabrac sie za zalatwianie takiego leczenia? kto musi to
zrobic? prosze o pomoc